Prezidențiale2025/ Urna specială - folosită în cazul persoanelor netransportabile, al celor spitalizate sau deținuților

Urna mobilă poate fi folosită la alegerile prezidențiale din 18 mai în cazul alegătorilor din țară care, din motive de boală, invaliditate sau pentru că se află internați ori execută o pedeapsă privativă de libertate, nu pot să își exercite dreptul constituțional la o secție de votare. Alegătorii din străinătate nu pot solicita urna specială.
*** Alegătorul care, din motive obiective, cauzate de boală sau invaliditate, atestate prin înscrisuri, nu se poate deplasa la sediul secției de votare organizate în țară, la alegerile prezidențiale din 18 mai, poate vota prin intermediul urnei speciale.
Cererea pentru a vota prin intermediul urnei speciale, însoțită de documentele necesare, s-a putut depune fizic la secția de votare la care este arondată adresa imobilului unde se solicită deplasarea echipei formate din cel puțin doi membri ai biroului electoral al secției, în preziua votării.
În cazul în care alegătorul care solicită exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale nu îndeplinește condițiile prevăzute de lege sau se constată că documentele depuse de către acesta sau în numele acestuia sunt incomplete, el este înștiințat, de îndată, prin grija președintelui biroului electoral județean, al sectorului municipiului București sau al biroului electoral al secției de votare la care a fost depusă cererea, după caz.
*** Și alegătorii care, în ziua alegerilor, se află în țară și care, din cauza specificului activității pe care o desfășoară, nu se pot prezenta la secția de votare, își pot exercita dreptul constituțional prin intermediul urnei speciale. În acest scop, era necesară o adeverință emisă de angajator din care să rezulte că, în ziua alegerilor, alegătorul nu poate părăsi locul de muncă în intervalul orar 7:00 - 21:00.
*** Totodată, pot solicita exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale și alegătorii internați într-o unitate sanitară publică sau privată, cămin pentru persoane vârstnice ori alte asemenea așezăminte sociale publice sau private, precum și aparținătorii acestora sau aparținătorii persoanelor fără drept de vot internate într-o asemenea unitate.
Cererile în acest caz au putut fi depuse cel mai târziu în preziua votării, până la ora 12:00, la biroul electoral județean sau al sectorului municipiului București, prin intermediul oricărei persoane, fizic sau prin mijloace electronice.
*** De asemenea, persoanele deținute în baza unui mandat de reținere sau arestare preventivă și persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu și-au pierdut drepturile electorale votează prin intermediul urnei speciale.
Cererile se puteau depune la directorii penitenciarelor sau ai locurilor de deținere ori la o persoană desemnată în acest sens, cel mai târziu în preziua votării.
Și persoanele aflate în arest la domiciliu își exercită dreptul de vot prin intermediul urnei speciale, dacă au depus o cerere în acest sens.
Aproape 21.300 de persoane private de libertate și-au exprimat în scris intenția de a vota la turul al doilea al alegerilor prezidențiale, a informat vineri Administrația Națională a Penitenciarelor. Un număr de 22.968 de persoane private de libertate au drept de vot la alegerile prezidențiale.
În conformitate cu dispozițiile Biroului Electoral Central, ora de începere a procesului de votare este 7:00, iar cea de finalizare 21:00. La nivelul unităților penitenciare nu a fost stabilită o oră de începere a votării, ci se va derula în intervalul orar stabilit de BEC, astfel încât activitățile curente și respectarea drepturilor deținuților să nu fie afectate (program zilnic de plimbare, acordarea vizitelor, etc), arată ANP.
XXX
În ziua votării, recomandabil până la ora 11:00, echipa va iniția deplasarea la imobilele unde se află alegătorii înscriși în extrasul din listele electorale, sub paza personalului structurilor Ministerului Afacerilor Interne, cu următoarele materiale necesare exercitării dreptului de vot:
* urna specială, sigilată cu ștampila de control a secției de votare;
* extrasul din listele electorale care cuprinde toate datele de identificare ale persoanelor ce urmează a vota prin intermediul urnei speciale;
* o tușieră;
* o ștampilă cu mențiunea ''VOTAT'';
* cel puțin un pix, cu pastă de culoare albastră;
* buletine de vot, pe care este aplicată ștampila de control a secției de votare și timbre autocolante, în număr necesar corespunzător extrasului din listele electorale.
Se poate vota numai în baza unui act de identitate. Directorul penitenciarului sau al locului de detenție, după caz, îi eliberează alegătorului numai pentru exercitarea dreptului de vot actul de identitate aflat în dosarul individual.
Accesul cu urna specială în unitățile medicale se va face conform normelor de protecție sanitară aplicabile acestora.
În ziua votării, directorul penitenciarului sau al locului de deținere, după caz, permite accesul echipei formate pentru votul prin intermediul urnei speciale, în spațiul anume amenajat pentru votare, care trebuie să beneficieze de dotări minime pentru asigurarea secretului votului și fluiditatea procedurii de vot.
***
Echipa care se va deplasa cu urna specială va fi formată din cel puțin doi membri ai biroului electoral al secției de votare.
Este interzisă deplasarea echipei la alte adrese decât cele prevăzute în extrasul de pe listele electorale întocmit de președintele biroului electoral al secției de votare.
Echipa nu poate primi noi cereri pentru a vota prin intermediul urnei speciale, nu poate modifica sau completa datele înscrise de președintele biroului electoral al secției de votare în extrasul de pe listele electorale. AGERPRES/(AS - redactor: Georgiana Tănăsescu, editor: Andreea Rotaru, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prezidențiale2025/Mario De Mezzo, primarul municipiului Slatina: Am votat pentru rămânerea pe parcursul european
Primarul municipiului Slatina, Mario De Mezzo, președinte al PNL Slatina, a declarat duminică, la ieșirea de la urne, că a votat pentru rămânerea țării pe parcursul european și pentru ca democrația să continue în România. 'Am votat (...) pentru rămânerea pe parcursul european, pentru o Românie în care de
Prezidențiale2025/AEP: Până duminică la ora 11:00 s-au prezentat la urne în diaspora peste 827.000 de alegători
Peste 827.000 de alegători au votat în diaspora până duminică, la ora 11:00, la cel de al doilea tur al alegerilor prezidențiale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă. Conform AEP, de la deschiderea urnelor, respectiv de vineri (ora 7:00 locală) până duminică, la ora 11:00, au vot
Prezidențiale2025/ AEP: Până la ora 11:00 au votat 19,28% dintre alegători
Până la ora 11:00 au votat, duminică, la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, 3.468.121 de alegători, reprezentând 19,28% din numărul celor înscriși în listele electorale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă. În mediul urban au votat 2.351.678 de alegător
Prezidențiale2025/ Drulă: Un vot pentru Europa; țara e într-o situație grea din punct de vedere economic
Cătălin Drulă (USR), vicepreședinte al Camerei Deputaților, declară că a votat 'pentru Europa', pentru o direcție a României construită 'pe speranță, pe bunătate, pe înțelegere' față de toți cetățenii. 'Am dat un vot pentru Europa, pentru o direcție a României care e construită pe speranță, pe bunătate, pe
Prezidențiale2025/ Liderul AUR Bihor, Ciprian Blejan: Am votat pentru o Românie demnă, unită și respectată
Președintele organizației AUR Bihor, Ciprian Blejan a votat, duminică, pentru România, împotriva 'nedreptăților repetate la care a fost supus poporul român', 'împotriva umilinței îndurate de românii din țară și din diaspora'. 'Am votat pentru România! Am votat împotriva nedrep
Prezidențiale2025/Gigel Știrbu (PNL Olt): Am votat cu speranța că România rămâne o țară democratică
Președintele PNL Olt, deputatul Gigel Știrbu, a declarat duminică, la ieșirea de la urne, că a votat pentru ca 'România să rămână o țară democratică'. El a afirmat că, în prezent, țara este dezbinată, iar misiunea viitorului președinte va fi aceea de a-i uni pe români. Totodată, președintele PNL O
Prezidențiale2025/Traian Băsescu: Suntem la răscruce cu opțiuni clare - către vest sau către est
Fostul președinte Traian Băsescu a declarat că duminică este o zi decisivă, iar poporul, probabil, se va pronunța fie pentru opțiunea pro-Moscova, fie pentru opțiunea pro-euroatlantică. 'Este un vot crucial aș spune, suntem la răscruce cu opțiuni clare către vest sau către est. De altfel, în România s-a dus o politică mediatică
Prezidențiale2025/Emil Boc: Azi e un referendum pro sau anti-Europa
Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat, la ieșirea din secție, că a votat explicit pentru calea europeană a României. 'Dragi clujeni, dragi români, la 18 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, astăzi, practic, avem un referendum pentru menținerea României în UE sau pentru deschidere
Prezidențiale2025/ Ciprian Ciucu: Am votat pentru a merge mai departe cu o Românie stabilă în Uniunea Europeană
Prim-vicepreședintele PNL, Ciprian Ciucu, primar al Sectorului 6, a declarat că a votat la alegerile prezidențiale pentru a merge mai departe cu o Românie stabilă în Uniunea Europeană. 'Pentru mine, votul de astăzi a fost destul de simplu, am votat pentru ceea ce am muncit în ultimii 25-30 de ani, este munca unei generați
Prezidențiale2025/ BEC avertizează: Transmiterea în online de materiale ce pot fi îndemnuri de a vota un candidat - interzisă
Biroul Electoral Central atrage atenția că, în ziua votării, este interzisă transmiterea în mediul online de materiale tip text, foto ori video, care se pot constitui în îndemnuri directe ori indirecte de a vota ori de a nu vota un anumit candidat. ''Întrucât în cursul zilei de 17 mai BEC a fos
Prezidențiale2025/Senatorul Ionuț Sandu (AUR Gorj): Am votat pentru curățenie generală
Senatorul AUR Ionuț Sandu afirmă că a votat, duminică, pentru 'curățenie generală' și compară scrutinul actual cu 'o finală de campionat mondial'. 'În primul rând, am votat pentru curățenie generală. Mergem până la capăt, nu putem să ne oprim, este un val care simțim că s-a transformat în tsunami dej
Prezidențiale2025/Primarul municipiului Oradea: Am votat pentru un președinte onest și care să-i respecte pe români
Primarul municipiului Oradea, Florin Birta (PNL) a declarat duminică, după votare, că viitorul președinte al României trebuie să fie un președinte onest, corect și care să-i respecte pe români. 'Cred că cele trei luni de zile în care domnul Ilie Bolojan a condus interimar România au dat niște direcții și niște princ
Prezidențiale2025/Președintele AUR Gorj, deputatul Ionelia Priescu: E o zi de răscruce; am votat pentru mai bine
Președintele AUR Gorj, deputatul Ionelia Priescu, a declarat că a votat pentru mai bine și pentru o țară demnă. 'E o zi de răscruce, în acest moment chiar putem să facem o schimbare reală, singura de după '90. Am votat pentru mai bine, pentru o Românie în care respectul este o valoare răspândită peste tot, pentr
Prezidențiale2025/AEP: Până la ora 10:00 au votat 13,78% dintre alegători
Până la ora 10:00 au votat, duminică, la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, 2.479.121 de alegători, reprezentând 13,78% din numărul celor înscriși în listele electorale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă. În mediul urban au votat 1.749.045 de alegător
Prezidențiale2025/ AEP: Până duminică la ora 10:00, s-au prezentat la urne în diaspora aproximativ 780.000 de alegători
Aproximativ 780.000 de alegători au votat în diaspora, până duminică, la ora 10:00, la cel de al doilea tur al alegerilor prezidențiale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă. Conform AEP, de la deschiderea urnelor, respectiv de vineri (ora 7:00 locală) până duminică, la ora 10:00,