Prezidențiale2025/ Aproape 18 milioane de alegători, așteptați duminică la urne; circa 19.000 de secții în țară

Aproape 18 milioane de alegători sunt așteptați duminică la urne pentru a-și alege președintele pentru următorii cinci ani dintre cei 11 candidați înscriși în cursa pentru Cotroceni.
Pe teritoriul țării sunt organizate 18.979 de secții de votare, potrivit Autorității Electorale Permanente. În Capitală vor fi deschise 1.289 de secții. Românii cu drept de vot din diaspora vor vota în 965 de secții.
Au dreptul să voteze cetățenii români care au 18 ani împliniți până în ziua alegerilor inclusiv. Nu au dreptul de vot debilii sau alienații mintal, puși sub interdicție, și nici persoanele condamnate la pierderea drepturilor electorale, prin hotărâre judecătorească definitivă.
***
La alegerile din 4 mai, alegătorul își poate exprima dreptul constituțional la una dintre următoarele secții de votare:
* în cazul în care se află în unitatea administrativ-teritorială unde își are domiciliul sau reședința, poate vota numai la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea unde își are domiciliul ori reședința, conform legii; alegătorul cu domiciliul sau reședința în municipiul București nu își poate exercita dreptul de vot la o secție de votare situată în alt sector al municipiului București decât cel în care are domiciliul sau reședința, dar își poate exercita dreptul de a alege la orice secție de votare aflată în alt județ;
* în cazul în care se află în altă unitate administrativ-teritorială decât cea unde își are domiciliul sau reședința, poate vota la orice secție de votare din cadrul acesteia;
* în cazul în care se află în străinătate, poate vota la orice secție de votare organizată în străinătate;
* în cazul în care îndeplinește funcția de membru al biroului electoral al secției de votare sau de operator de calculator al unei secții de votare ori asigură menținerea ordinii, votează la secția unde își desfășoară activitatea;
* în cazul în care are mobilitate redusă poate vota la orice secție care îi asigură accesul la urne.
***
Alegătorii votează cu un act de identitate valabil în ziua votării, emis de statul român, și anume: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; pașaportul diplomatic; pașaportul diplomatic electronic; pașaportul de serviciu; pașaportul de serviciu electronic; carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din școlile militare).
Pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic și pașaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetățenii români care votează în străinătate sau de cetățenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.
Biroul Electoral Central a venit cu precizări în cazul alegătorilor care dețin cărți electronice de identitate de pe care a fost eliminată mențiunea referitoare la adresa de domiciliu, fiind vizați cetățenii care vor fi trecuți în lista electorală suplimentară.
Prin art. II pct. 6 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 17/2025 pentru modificarea și completarea Legii nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă, precum și a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români a fost eliminată de pe cărțile electronice de identitate în format tipărit mențiunea referitoare la adresa de domiciliu.
''Astfel, în cazul persoanelor care își vor exercita dreptul de vot în baza unei asemenea cărți electronice de identitate la o secție de votare unde sunt înscriși în lista electorală suplimentară, membrii biroului electoral al secției de votare se află în imposibilitatea de a completa cu informații probate de un înscris oficial rubrica destinată domiciliului alegătorului din respectiva listă electorală. În aceste situații, în vederea identificării corecte a adresei de domiciliu a alegătorului, președintele biroului electoral al secției de votare trebuie să apeleze Centrul de suport tehnic asigurat de Serviciul de Telecomunicații Speciale, de unde va fi redirecționat către Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor, care îi va
comunica informațiile privind domiciliul alegătorului necesare corectei completări a listei electorale suplimentare'', precizează BEC.
***
În țară, votarea se desfășoară duminică, între orele 7:00 - 21:00. Alegătorii care la ora 21:00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției pentru a intra în localul de vot pot să își exercite dreptul de a alege până cel mult la ora 23:59.
Când vin la vot, alegătorii își prezintă actele de identitate operatorilor de calculator, care preiau și introduc datele personale ale acestora în Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV).
SIMPV semnalează dacă:
* persoana care s-a prezentat la vot nu a împlinit vârsta de 18 ani până în ziua votării inclusiv;
* persoanei care s-a prezentat la vot i s-a interzis exercitarea dreptului de vot;
* alegătorul care s-a prezentat la vot este arondat la secția respectivă;
* alegătorul care s-a prezentat la vot este arondat la altă secție de votare;
* alegătorul care s-a prezentat la vot este omis din lista electorală permanentă;
* alegătorul care s-a prezentat la vot figurează că și-a mai exercitat dreptul de vot la același scrutin;
* alegătorul care s-a prezentat la vot figurează că a votat prin corespondență, votul prin corespondență transmis de acesta fiind recepționat de biroul electoral competent.
Alegătorii votează separat în cabine închise, aplicând ștampila cu mențiunea 'VOTAT' înăuntrul patrulaterului care cuprinde numele candidatului pentru care optează. Cel care, din motive temeinice, constatate de președintele biroului electoral al secției de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare un însoțitor ales de el, pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secției de votare sau al candidaților.
După ce a votat, alegătorul are obligația de a introduce buletinul de vot în urnă. Ștampila încredințată pentru votare se restituie președintelui sau acelor membri ai biroului electoral al secției de votare desemnați de acesta.
Tentativa unei persoane de a vota de mai multe ori sau fără a avea acest drept se pedepsește conform legii penale.
Totodată, alegătorul care, din motive obiective, cauzate de boală sau invaliditate, atestate prin înscrisuri, nu se poate deplasa la sediul secției de votare organizate în țară, denumit alegător netransportabil, poate depune cerere pentru a vota prin intermediul urnei speciale.
***
Cei 11 candidați care își dispută fotoliul de la Cotroceni sunt, potrivit ordinii de pe buletinul de vot:
* poziția 1 - George Nicolae Simion (Alianța pentru Unirea Românilor)
* poziția 2 - George Crin Laurențiu Antonescu (Alianța Electorală 'România, Înainte!')
* poziția 3 - Elena Valerica Lasconi (Uniunea Salvați România)
* poziția 4 - Cristian Vasile Terheș (Partidul Național Conservator Român)
* poziția 5 - Marcela Lavinia Șandru (Partidul Umanist Social Liberal)
* poziția 6 - Victor Viorel Ponta (candidat independent)
* poziția 7 - Sebastian Constantin Popescu (Partidul Noua Românie)
* poziția 8 - Silviu Predoiu (Partidul Liga Acțiunii Naționale)
* poziția 9 - John-Ion Banu-Muscel (candidat independent)
* poziția 10 - Petru Daniel Funeriu (candidat independent)
* poziția 11 - Nicușor-Daniel Dan (candidat independent).
Cinci candidați - Elena Lasconi, George Simion, Cristian Terheș, Silviu Predoiu și Sebastian-Constantin Popescu - au intrat în cursa electorală și la scrutinul prezidențial de anul trecut, șefa USR reușind să ajungă în turul doi cu independentul Călin Georgescu, alegeri care însă au fost anulate de Curtea Constituțională. AGERPRES/(AS - redactor: Georgiana Tănăsescu, editor: Andreea Rotaru, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prezidențiale2025/ AEP: Până la ora 12:00 au votat 19,54% dintre alegători
Până la ora 12:00 au votat duminică, la primul tur al alegerilor prezidențiale, 3.515.524 de alegători, reprezentând 19,54% din numărul celor înscriși în listele electorale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.
Prezidențiale2025/ Ciprian Blejan (AUR Bihor): Am votat pentru revenirea la democrație și pentru o administrație curajoasă, dreaptă
Președintele Organizației AUR Bihor, Ciprian Blejan, candidat pentru conducerea CJ Bihor, a votat duminică pentru revenirea la democrație, respectiv pentru un județ în care oamenii chiar contează. ''Am votat pentru revenirea la ordinea constituțională, revenirea la democrație și să se facă dreptate pentru România. Puterea v
Prezidențiale2025/ John Ion Banu-Muscel: Cetățenii României au nevoie de schimbarea clasei politice, prin vocea poporului
Candidatul independent la alegerile prezidențiale John Ion Banu-Muscel a declarat că a votat, duminică, pentru o schimbare a actualei clase politice și pentru ''un plan de țară'' care să ducă la ''o dezvoltare și o bunăstare a cetățenilor''. ''Am votat cu cele mai sincere gânduri, am venit, pentru
Prezidențiale2025/ Diana Șoșoacă a votat ''la vedere'': Alegerile sunt ilegale, neconstituționale
Președinta S.O.S. România, Diana Șoșoacă, s-a prezentat duminică la urne, dar a votat la vedere, ''transparent'', fără a intra în cabină, susținând că alegerile sunt ''ilegale'' și ''neconstituționale''. La secție, aceasta nu a pus ștampila pe unul dintre cei 11 candidați, ci a
Prezidențiale2025/ Biro Rozalia (EPPW): Am votat pentru un președinte care respectă comunitatea maghiară
Președinta Organizației de femei a Partidului Popular European (EPPW) și lidera Organizației de femei a UDMR, deputata Biro Rozalia, a votat duminică pentru un președinte care respectă comunitatea maghiară, respectiv pentru un județ unde este bine să trăiești. ''Am votat cu gândul de a clădi mai departe pe ceea ce am clădit &icir
Prezidențiale2025/ Klaus Iohannis: De data aceasta alegerile trebuie să se desfășoare foarte bine
Fostul președinte Klaus Iohannis a declarat, duminică, la ieșirea de la urne că este o zi importantă și că ''alegerile trebuie să se desfășoare foarte bine, foarte clar și fără influențe din afara României''. ''Este bine să ne dăm seama că de data aceasta alegerile trebuie să se desfășoare foarte bine, foarte clar
Prezidențiale2025/ Botoșani/ Președintele CJ: Am votat cu speranța că vom avea un președinte care să înțeleagă nevoile tuturor românilor
Președintele Consiliului Județean Botoșani, Valeriu Iftime, care este și liderul filialei teritoriale a Partidului Național Liberal, și-a manifestat, duminică, în primul tur al alegerilor prezidențiale, susținerea față de un președinte al României care să aibă ''o viziune europeană''. El a declarat, la ieșirea de la
Prezidențiale2025/ Primarul Botoșaniului: Nu avem nevoie de experimente și turbulențe de orice natură, nici economice, nici politice
Primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, a atras atenția, duminică, la ieșirea de la urne, că România nu are nevoie de ''turbulențe'' nici de natură politică, nici de natură economică. El a declarat că votul său din primul tur al alegerilor prezidențiale a fost dat pentru ''o Românie unită''.
Prezidențiale2025/ Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: Avem nevoie de un președinte care are un proiect de țară
Ministrul Agriculturii, deputatul PSD de Olt Florin Barbu, a declarat duminică, la ieșirea de la urne, că este nevoie de un președinte care are un proiect de țară. ''Astăzi e o zi foarte importantă. Azi am votat pentru viitorul nostru, al tuturor, pentru viitorul copiilor noștri. Avem nevoie de un președinte care să ne reprezinte at&ac
Prezidențiale2025/ Președintele CJ Vâlcea: Am votat gândindu-mă la proiectele importante din județ
Președintele Consiliului Județean (CJ) Vâlcea și liderul social-democraților din județ, Constantin Rădulescu, a votat ''pragmatic'', pentru continuarea proiectelor europene din județ și pentru ca în țară să fie liniște. ''Eu am votat cu gândul la Dumnezeu și la județul Vâlcea și am votat pragmati
Prezidențiale2025/ Silviu Predoiu: Am votat pentru o Românie respectată
Candidatul Partidului Liga Acțiunii Naționale la alegerile prezidențiale, Silviu Predoiu, a votat, duminică, pentru o Românie ''respectată'', ''realizată'', ''recunoscută''. ''Vreau să fie altfel de Românie. Am votat pentru schimbare, nu pentru reformă, pentru că mi se pare că
Prezidențiale2025/ AEP: Până duminică, la ora 11:00, s-au prezentat la urne în diaspora peste 450.000 de alegători
Peste 450.000 de alegători au votat în diaspora, până duminică, la ora 11:00, la primul tur al alegerilor prezidențiale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.
Prezidențiale2025/ AEP: Până la ora 11:00 au votat 14,58% dintre alegători
Până la ora 11:00 au votat duminică, la primul tur al alegerilor prezidențiale, 2.621.766 de alegători, reprezentând 14,58% din numărul celor înscriși în listele electorale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.
Prezidențiale2025/Ciolacu: Nu cred că ne permitem o criză politică în acest moment, ar duce la haos, la incapacitate de plată
Premierul Marcel Ciolacu a declarat că România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară, adăugând că țara noastră nu își permite o criză politică în acest moment, care 'ar duce la haos, ar duce la o incapacitate de plată'. 'Alături de partenerii din Uniunea Europeană, alături de
Prezidențiale 2025/Adrian Veștea: Am votat pentru un președinte puternic, pentru o Românie occidentală și respectată
Liderul liberalilor brașoveni, Adrian Veștea, secretar general al PNL, a votat 'departe de casă', în București, declarând, după ce și-a exercitat dreptul electoral, că a ales cu gândul la 'o Românie occidentală, puternică și respectată'. 'Am votat cu gândul la România viitorilor cinci ani