Prezidențiale2025/ Peste 18 milioane de alegători, așteptați duminică la urne; aproape 19.000 de secții în țară

Peste 18 milioane de alegători sunt așteptați duminică la urne pentru a-și alege președintele pentru următorii cinci ani dintre cei 11 candidați înscriși în cursa pentru Cotroceni.
Pe teritoriul țării sunt organizate 18.979 de secții de votare, potrivit Autorității Electorale Permanente. În Capitală vor fi deschise 1.289 de secții. Românii cu drept de vot din diaspora vor vota în 965 de secții.
Au dreptul să voteze cetățenii români care au 18 ani împliniți până în ziua alegerilor inclusiv. Nu au dreptul de vot debilii sau alienații mintal, puși sub interdicție, și nici persoanele condamnate la pierderea drepturilor electorale, prin hotărâre judecătorească definitivă.
***
La alegerile din 4 mai, alegătorul își poate exprima dreptul constituțional la una dintre următoarele secții de votare:
* în cazul în care se află în unitatea administrativ-teritorială unde își are domiciliul sau reședința, poate vota numai la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea unde își are domiciliul ori reședința, conform legii; alegătorul cu domiciliul sau reședința în municipiul București nu își poate exercita dreptul de vot la o secție de votare situată în alt sector al municipiului București decât cel în care are domiciliul sau reședința, dar își poate exercita dreptul de a alege la orice secție de votare aflată în alt județ;
* în cazul în care se află în altă unitate administrativ-teritorială decât cea unde își are domiciliul sau reședința, poate vota la orice secție de votare din cadrul acesteia;
* în cazul în care se află în străinătate, poate vota la orice secție de votare organizată în străinătate;
* în cazul în care îndeplinește funcția de membru al biroului electoral al secției de votare sau de operator de calculator al unei secții de votare ori asigură menținerea ordinii, votează la secția unde își desfășoară activitatea;
* în cazul în care are mobilitate redusă poate vota la orice secție care îi asigură accesul la urne.
***
Alegătorii votează cu un act de identitate valabil în ziua votării, emis de statul român, și anume: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; pașaportul diplomatic; pașaportul diplomatic electronic; pașaportul de serviciu; pașaportul de serviciu electronic; carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din școlile militare).
Pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic și pașaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetățenii români care votează în străinătate sau de cetățenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.
Biroul Electoral Central a venit cu precizări în cazul alegătorilor care dețin cărți electronice de identitate de pe care a fost eliminată mențiunea referitoare la adresa de domiciliu, fiind vizați cetățenii care vor fi trecuți în lista electorală suplimentară.
Prin art. II pct. 6 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 17/2025 pentru modificarea și completarea Legii nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă, precum și a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români a fost eliminată de pe cărțile electronice de identitate în format tipărit mențiunea referitoare la adresa de domiciliu.
''Astfel, în cazul persoanelor care își vor exercita dreptul de vot în baza unei asemenea cărți electronice de identitate la o secție de votare unde sunt înscriși în lista electorală suplimentară, membrii biroului electoral al secției de votare se află în imposibilitatea de a completa cu informații probate de un înscris oficial rubrica destinată domiciliului alegătorului din respectiva listă electorală. În aceste situații, în vederea identificării corecte a adresei de domiciliu a alegătorului, președintele biroului electoral al secției de votare trebuie să apeleze Centrul de suport tehnic asigurat de Serviciul de Telecomunicații Speciale, de unde va fi redirecționat către Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor, care îi va
comunica informațiile privind domiciliul alegătorului necesare corectei completări a listei electorale suplimentare'', precizează BEC.
***
În țară, votarea se desfășoară duminică, între orele 7:00 - 21:00. Alegătorii care la ora 21:00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției pentru a intra în localul de vot pot să își exercite dreptul de a alege până cel mult la ora 23:59.
Când vin la vot, alegătorii își prezintă actele de identitate operatorilor de calculator, care preiau și introduc datele personale ale acestora în Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV).
SIMPV semnalează dacă:
* persoana care s-a prezentat la vot nu a împlinit vârsta de 18 ani până în ziua votării inclusiv;
* persoanei care s-a prezentat la vot i s-a interzis exercitarea dreptului de vot;
* alegătorul care s-a prezentat la vot este arondat la secția respectivă;
* alegătorul care s-a prezentat la vot este arondat la altă secție de votare;
* alegătorul care s-a prezentat la vot este omis din lista electorală permanentă;
* alegătorul care s-a prezentat la vot figurează că și-a mai exercitat dreptul de vot la același scrutin;
* alegătorul care s-a prezentat la vot figurează că a votat prin corespondență, votul prin corespondență transmis de acesta fiind recepționat de biroul electoral competent.
Alegătorii votează separat în cabine închise, aplicând ștampila cu mențiunea 'VOTAT' înăuntrul patrulaterului care cuprinde numele candidatului pentru care optează. Cel care, din motive temeinice, constatate de președintele biroului electoral al secției de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare un însoțitor ales de el, pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secției de votare sau al candidaților.
După ce a votat, alegătorul are obligația de a introduce buletinul de vot în urnă. Ștampila încredințată pentru votare se restituie președintelui sau acelor membri ai biroului electoral al secției de votare desemnați de acesta.
Tentativa unei persoane de a vota de mai multe ori sau fără a avea acest drept se pedepsește conform legii penale.
Totodată, alegătorul care, din motive obiective, cauzate de boală sau invaliditate, atestate prin înscrisuri, nu se poate deplasa la sediul secției de votare organizate în țară, denumit alegător netransportabil, poate depune cerere pentru a vota prin intermediul urnei speciale.
***
Cei 11 candidați care își dispută fotoliul de la Cotroceni sunt, potrivit ordinii de pe buletinul de vot:
* poziția 1 - George Nicolae Simion (Alianța pentru Unirea Românilor)
* poziția 2 - George Crin Laurențiu Antonescu (Alianța Electorală 'România, Înainte!')
* poziția 3 - Elena Valerica Lasconi (Uniunea Salvați România)
* poziția 4 - Cristian Vasile Terheș (Partidul Național Conservator Român)
* poziția 5 - Marcela Lavinia Șandru (Partidul Umanist Social Liberal)
* poziția 6 - Victor Viorel Ponta (candidat independent)
* poziția 7 - Sebastian Constantin Popescu (Partidul Noua Românie)
* poziția 8 - Silviu Predoiu (Partidul Liga Acțiunii Naționale)
* poziția 9 - John-Ion Banu-Muscel (candidat independent)
* poziția 10 - Petru Daniel Funeriu (candidat independent)
* poziția 11 - Nicușor-Daniel Dan (candidat independent).
Cinci candidați - Elena Lasconi, George Simion, Cristian Terheș, Silviu Predoiu și Sebastian-Constantin Popescu - au intrat în cursa electorală și la scrutinul prezidențial de anul trecut, șefa USR reușind să ajungă în turul doi cu independentul Călin Georgescu, alegeri care însă au fost anulate de Curtea Constituțională. AGERPRES/(AS - redactor: Georgiana Tănăsescu, editor: Andreea Rotaru)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Guvernul alocă 91 de milioane de lei pentru plata cotizației la Instrumentul European pentru Pace
Guvernul a aprobat, joi, alocarea a 93,1 milioane lei pentru plata cotizației României la Instrumentul European pentru Pace (European Peace Facility - EPF). Suma se alocă din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, pentru bugetul Ministerului Afacerilor Externe, a informat un comunicat al Executivului remis AGERPRES.
Cuantumul alocației de masă care poate fi decontat în cadrul programelor de tineret, majorat de Guvern
Guvernul a aprobat, joi, prin hotărâre, actualizarea cuantumului alocației de masă care poate fi decontat în cadrul programelor de tineret pentru asigurarea unor condiții mai bune în desfășurarea acestora și pentru adaptarea normelor de cheltuieli la realitățile economice actuale. Astfel, cuantumul alocației de masă pentru pa
Ministrul Mediului, Mircea Fechet: Agricultorii afectați de breșele făcute în diguri vor fi despăgubiți
Persoanele din județul Covasna ale căror culturi agricole au fost inundate, după ce autoritățile au decis realizarea unor breșe în digurile de apărare pentru protejarea comunităților locale, vor fi despăgubite, a declarat joi, în timpul unei conferințe de presă organizate la Tulcea, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet.
Guvernul a actualizat modul de distribuție a banilor din PNRR către instituțiile care se ocupă de reforme și investiții
Guvernul a aprobat joi, prin hotărâre, actualizarea modului în care sunt distribuiți banii din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) către instituțiile care se ocupă de reforme și investiții, ca urmare a reorganizării mai multor ministere. Potrivit unui comunicat al Executivului, este vorba despre măsura prin care Minis
Daniel David: Dacă se întrunesc niște lucruri, rămân la Educație, altfel mă întorc la UBB
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a declarat, joi, la Cluj, că ar putea să rămână în continuare ministrul Educației, dar pentru asta trebuie să fie îndeplinite anumite condiții. 'M-a bucurat faptul că președintele m-a numit direct, în sensul că i-ar plăcea să fie o continuitate. Pe de altă parte, misiunea mea pentru c
Pauliuc: Este mare nevoie de creșterea responsabilizării participanților la traficul rutier; România, pe locul doi în UE la decese
România este pe locul doi în Uniunea Europeană la numărul de decese în urma accidentelor rutiere, context în care este 'mare nevoie' de aplicarea și respectarea Legii nr. 42/2025, care vizează creșterea gradului de conștientizare și responsabilizare a tuturor participanților la trafic, a transmis, joi, președintele Comisiei pentru apărare din
Ziua Eroilor/Nicușor Dan: Avem datoria să ducem mai departe o țară demnă, unită și respectată
Președintele Nicușor Dan a declarat, joi, de Ziua Eroilor, că avem datoria să ducem mai departe ceea ce au început eroii căzuți la datorie, respectiv o țară demnă, unită și respectată. 'Mă bucur că acesta este primul eveniment oficial la care parti
Ziua Eroilor/Bolojan: O națiune nu-și uită niciodată eroii; să păstrăm recunoștință și să ne înclinăm în fața sacrificiului lor
O națiune nu își uită niciodată eroii, a evidențiat, joi, cu prilejul Zilei Eroilor, președintele Senatului, Ilie Bolojan, care a adăugat că memoria celor care au plătit cu viața idealurile de libertate, credință și demnitate ale poporului român trebuie cinstit
Buzău/Constantin Toma: PSD este setat pe autodistrugere; Marcel Ciolacu nu mai are niciun viitor în politică
Primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, consideră că actuala conducere a Partidului Social Democrat (PSD) ar trebui să facă un pas în spate la următorul congres, la acest moment partidul fiind 'setat pe autodistrugere' iar fostul lider și premier Marcel Ciolacu nu mai are 'niciun viitor' în politica românească. J
Dan Șucu: Nu suntem de acord cu creșterea de taxe
Președintele Confederației Concordia, Dan Șucu, a declarat joi că mediul de afaceri nu este de acord cu creșterea de taxe. 'Așteptăm cu nerăbdare să vedem această comisie care se ocupă de diminuarea de cheltuieli, de micșorarea de cheltuieli, cum va funcționa și cum va fi pusă în aplicare. (...) Noi avem un punct de vedere foarte clar - taxele plătit
Tanczos Barna: Nu există niciun risc de neplată a salariilor și pensiilor și de nerealizare a investițiilor care sunt bugetate
Ministrul interimar al Finanțelor, Tanczos Barna, a declarat, joi, că nu există 'niciun risc' de neplată a salariilor și pensiilor și de nerealizare a investițiilor care sunt bugetate în prezent, dar, în același timp, trebuie agreat un pachet de măsuri care să ducă la deficitul bugetar estimat. 'În niciun caz, nu există ni
Hurezeanu precizează că România va plăti cotizația la Instrumentul European pentru Pace
Ministrul interimar al Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, declară că România va plăti cotizația la Instrumentul European pentru Pace, care trebuia achitată până pe 13 mai. Precizările au fost făcute joi, după ce ministrul a fost întrebat de presă când va fi plătită cotizația de 18,6 milioane euro și ce penalități va suporta țara noastr
Tanczos Barna: Noua construcție politică va decide care este pachetul de măsuri privind reforma fiscală
Noua construcție politică va decide care este pachetul de măsuri privind reforma fiscală, obligația Ministerului Finanțelor fiind de a pune pe masa partidelor toate scenariile posibile, cu toate analizele de impact, și, în funcție de discuții, să se ia o decizie, a declarat, joi, ministrul interimar al Finanțelor, Tanczos Barna. 'Obligația noastră es
Rafila: O construcție e bună atunci când e făcută pe principii clare, inclusiv un program de guvernare agreat
Ministrul interimar al Sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat, joi, că un viitor Guvern ar trebui construit în baza unor principii 'clare', acceptate de la început. Întrebat dacă PSD ar trebui să intre la guvernare sau mai degrabă să rămână în opoziție, el a replicat că ar trebui agreat, în primul rând,
Nicușor Dan: Înainte de 30 iunie trebuie să pregătim un pachet privind măsurile pe deficit
Președintele Nicușor Dan s-a întâlnit joi, la Palatul Cotroceni, cu reprezentanții mediului asociativ de afaceri. 'Sper să fie prima din mai multe întâlniri pe care să le avem și v-aș propune, pentru că știți că este un moment dificil pentru politica fiscală a României, ca să spun așa, să împărțim discuția în două: