Prezidențiale2025/ Peste 18 milioane de alegători, așteptați duminică la urne; aproape 19.000 de secții în țară

Peste 18 milioane de alegători sunt așteptați duminică la urne pentru a-și alege președintele pentru următorii cinci ani dintre cei 11 candidați înscriși în cursa pentru Cotroceni.
Pe teritoriul țării sunt organizate 18.979 de secții de votare, potrivit Autorității Electorale Permanente. În Capitală vor fi deschise 1.289 de secții. Românii cu drept de vot din diaspora vor vota în 965 de secții.
Au dreptul să voteze cetățenii români care au 18 ani împliniți până în ziua alegerilor inclusiv. Nu au dreptul de vot debilii sau alienații mintal, puși sub interdicție, și nici persoanele condamnate la pierderea drepturilor electorale, prin hotărâre judecătorească definitivă.
***
La alegerile din 4 mai, alegătorul își poate exprima dreptul constituțional la una dintre următoarele secții de votare:
* în cazul în care se află în unitatea administrativ-teritorială unde își are domiciliul sau reședința, poate vota numai la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea unde își are domiciliul ori reședința, conform legii; alegătorul cu domiciliul sau reședința în municipiul București nu își poate exercita dreptul de vot la o secție de votare situată în alt sector al municipiului București decât cel în care are domiciliul sau reședința, dar își poate exercita dreptul de a alege la orice secție de votare aflată în alt județ;
* în cazul în care se află în altă unitate administrativ-teritorială decât cea unde își are domiciliul sau reședința, poate vota la orice secție de votare din cadrul acesteia;
* în cazul în care se află în străinătate, poate vota la orice secție de votare organizată în străinătate;
* în cazul în care îndeplinește funcția de membru al biroului electoral al secției de votare sau de operator de calculator al unei secții de votare ori asigură menținerea ordinii, votează la secția unde își desfășoară activitatea;
* în cazul în care are mobilitate redusă poate vota la orice secție care îi asigură accesul la urne.
***
Alegătorii votează cu un act de identitate valabil în ziua votării, emis de statul român, și anume: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; pașaportul diplomatic; pașaportul diplomatic electronic; pașaportul de serviciu; pașaportul de serviciu electronic; carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din școlile militare).
Pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic și pașaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetățenii români care votează în străinătate sau de cetățenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.
Biroul Electoral Central a venit cu precizări în cazul alegătorilor care dețin cărți electronice de identitate de pe care a fost eliminată mențiunea referitoare la adresa de domiciliu, fiind vizați cetățenii care vor fi trecuți în lista electorală suplimentară.
Prin art. II pct. 6 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 17/2025 pentru modificarea și completarea Legii nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă, precum și a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români a fost eliminată de pe cărțile electronice de identitate în format tipărit mențiunea referitoare la adresa de domiciliu.
''Astfel, în cazul persoanelor care își vor exercita dreptul de vot în baza unei asemenea cărți electronice de identitate la o secție de votare unde sunt înscriși în lista electorală suplimentară, membrii biroului electoral al secției de votare se află în imposibilitatea de a completa cu informații probate de un înscris oficial rubrica destinată domiciliului alegătorului din respectiva listă electorală. În aceste situații, în vederea identificării corecte a adresei de domiciliu a alegătorului, președintele biroului electoral al secției de votare trebuie să apeleze Centrul de suport tehnic asigurat de Serviciul de Telecomunicații Speciale, de unde va fi redirecționat către Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor, care îi va
comunica informațiile privind domiciliul alegătorului necesare corectei completări a listei electorale suplimentare'', precizează BEC.
***
În țară, votarea se desfășoară duminică, între orele 7:00 - 21:00. Alegătorii care la ora 21:00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției pentru a intra în localul de vot pot să își exercite dreptul de a alege până cel mult la ora 23:59.
Când vin la vot, alegătorii își prezintă actele de identitate operatorilor de calculator, care preiau și introduc datele personale ale acestora în Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV).
SIMPV semnalează dacă:
* persoana care s-a prezentat la vot nu a împlinit vârsta de 18 ani până în ziua votării inclusiv;
* persoanei care s-a prezentat la vot i s-a interzis exercitarea dreptului de vot;
* alegătorul care s-a prezentat la vot este arondat la secția respectivă;
* alegătorul care s-a prezentat la vot este arondat la altă secție de votare;
* alegătorul care s-a prezentat la vot este omis din lista electorală permanentă;
* alegătorul care s-a prezentat la vot figurează că și-a mai exercitat dreptul de vot la același scrutin;
* alegătorul care s-a prezentat la vot figurează că a votat prin corespondență, votul prin corespondență transmis de acesta fiind recepționat de biroul electoral competent.
Alegătorii votează separat în cabine închise, aplicând ștampila cu mențiunea 'VOTAT' înăuntrul patrulaterului care cuprinde numele candidatului pentru care optează. Cel care, din motive temeinice, constatate de președintele biroului electoral al secției de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare un însoțitor ales de el, pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secției de votare sau al candidaților.
După ce a votat, alegătorul are obligația de a introduce buletinul de vot în urnă. Ștampila încredințată pentru votare se restituie președintelui sau acelor membri ai biroului electoral al secției de votare desemnați de acesta.
Tentativa unei persoane de a vota de mai multe ori sau fără a avea acest drept se pedepsește conform legii penale.
Totodată, alegătorul care, din motive obiective, cauzate de boală sau invaliditate, atestate prin înscrisuri, nu se poate deplasa la sediul secției de votare organizate în țară, denumit alegător netransportabil, poate depune cerere pentru a vota prin intermediul urnei speciale.
***
Cei 11 candidați care își dispută fotoliul de la Cotroceni sunt, potrivit ordinii de pe buletinul de vot:
* poziția 1 - George Nicolae Simion (Alianța pentru Unirea Românilor)
* poziția 2 - George Crin Laurențiu Antonescu (Alianța Electorală 'România, Înainte!')
* poziția 3 - Elena Valerica Lasconi (Uniunea Salvați România)
* poziția 4 - Cristian Vasile Terheș (Partidul Național Conservator Român)
* poziția 5 - Marcela Lavinia Șandru (Partidul Umanist Social Liberal)
* poziția 6 - Victor Viorel Ponta (candidat independent)
* poziția 7 - Sebastian Constantin Popescu (Partidul Noua Românie)
* poziția 8 - Silviu Predoiu (Partidul Liga Acțiunii Naționale)
* poziția 9 - John-Ion Banu-Muscel (candidat independent)
* poziția 10 - Petru Daniel Funeriu (candidat independent)
* poziția 11 - Nicușor-Daniel Dan (candidat independent).
Cinci candidați - Elena Lasconi, George Simion, Cristian Terheș, Silviu Predoiu și Sebastian-Constantin Popescu - au intrat în cursa electorală și la scrutinul prezidențial de anul trecut, șefa USR reușind să ajungă în turul doi cu independentul Călin Georgescu, alegeri care însă au fost anulate de Curtea Constituțională. AGERPRES/(AS - redactor: Georgiana Tănăsescu, editor: Andreea Rotaru)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prezidențiale2025/ AVANGARDE, CURS și ARA - acreditate să efectueze duminică exit-poll-uri
Trei case de sondare au fost acreditate să efectueze sondaje de opinie la ieșirea de la urne, la nivel național, la alegerile prezidențiale de duminică. Potrivit Biroului Electoral Central, vor efectua exit-poll-uri, la nivel național: Grupul de Studii Socio-Comportamentale AVANGARDE; Centrul de Sociologie Urbană și Regională - CURS și ARA Pub
Prezidențiale2025/ Trei zile de vot pentru românii din diaspora; 965 de secții organizate în străinătate
Românii cu drept de vot din diaspora au la dispoziție trei zile pentru a-l alege pe cel care va conduce România în următorii cinci ani, fiind așteptați la urne pe 2, 3 și 4 mai. În cele 965 de secții de votare din diaspora organizate pentru alegerile prezidențiale din acest an pot vota cetățenii români care se afl
Prezidențiale2025/ Persoanele netransportabile, cele spitalizate sau deținuții - vot cu urna mobilă
Urna mobilă poate fi folosită la alegerile prezidențiale din 4 mai în cazul alegătorilor din țară care, din motive de boală, invaliditate sau pentru că se află internați ori execută o pedeapsă privativă de libertate, nu pot să își exercite dreptul constituțional la o secție de votare. Alegătorii din străinătate nu pot solicita urna specială.
Prezidențiale2025/ 11 pe buletinul pentru Cotroceni; ștampila cu mențiunea 'VOTAT' se aplică în interiorul unui singur patrulater
Alegătorii care se vor prezenta la urne la primul tur al alegerilor prezidențiale trebuie să pună ștampila pe unul dintre cei 11 candidați care își doresc să ocupe cea mai înaltă funcție în stat. Votul valabil exprimat este atunci când ștampila cu mențiunea ''VOTAT': * este aplicată în interioru
Prezidențiale2025 - dezbatere TV/Lasconi: Voi fi primul președinte femeie al României - un semnal al schimbării mentalității
Candidata USR la prezidențiale, Elena Lasconi, a afirmat, miercuri seara, că va fi un președinte prietenos cu vecinii și aliații, accesibil pentru toți românii, care va face ca tinerii să rămână în țară, menționând că, dacă va fi aleasă șef al statului, va fi un semnal de schimbare a mentalității și fiecare femeie va fi altfel privită și respe
Prezidențiale2025 - dezbatere TV/Terheș: Îmi doresc o Românie cu un președinte care se culcă ultimul și se trezește primul
Candidatul Partidului Național Conservator Român la alegerile prezidențiale, europarlamentarul Cristian Terheș, a afirmat, miercuri, că își dorește o Românie puternică, sigură și prosperă, condusă de un președinte care 'se culcă ultimul și se trezește primul'. 'Cum vreau eu să arate România în 2030? O
Prezidențiale2025 - dezbatere TV/ Nicușor Dan: România are tot ce îi trebuie pentru a fi o națiune puternică în Europa
România are tot ce îi trebuie pentru a fi o națiune puternică în Europa, declară primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale. 'Continuați să credeți în România. România are tot ce îi trebuie pentru a fi acea națiune puternică în Europa. Rom&acir
Prezidențiale2025 - dezbatere TV/Antonescu: Voi schimba țara pentru că o voi uni, o voi ridica împreună cu voi
Candidatul Alianței electorale ''România, Înainte!'', Crin Antonescu, a transmis, miercuri seara, un mesaj alegătorilor, arătând că, dacă va ajunge președinte, va schimba România. 'Dragii mei, vom mai vota, veți mai vota peste cinci ani. Vom fi mai bătrâni, nu avem cum să evităm asta, dar putem
Prezidențiale2025 - dezbatere TV/ John-Ion Banu-Muscel promite o 'petrecere' la Cotroceni, dacă devine președinte
Candidatul independent la funcția de președinte John-Ion Banu-Muscel a afirmat, miercuri, că, dacă va deveni șef al statului, va organiza 'o petrecere de trei zile' la Cotroceni. Cei șapte candidați la funcția de președinte al României, prezenți la dezbaterea organizată de Antena 3 CNN la Palatul Parlamentului, au fost rugați să
Prezidențiale2025 - dezbatere TV/ Funeriu: Votul pe care românii o să îl dea trebuie să fie un vot nemanipulat
Candidatul independent la alegerile prezidențiale Daniel Funeriu a declarat miercuri seara că votul pe care românii trebuie să îl dea pe 4 mai trebuie să fie unul care nu este manipulat. Funeriu a afirmat că una dintre manipulările din campania electorală a fost conceptul 'de vot util', care înseamnă 'victoria sis
Prezidențiale2025 - dezbatere TV/Lasconi: Am avut o discuție cu liderii partidelor de la guvernare să pun un anumit om la SRI; am refuzat
Candidata USR la prezidențiale, Elena Lasconi, a susținut, miercuri, la dezbaterea electorală organizată de Antena 3 CNN, că, după primul tur al alegerilor prezidențiale de anul trecut, liderii partidelor de la guvernare i-au cerut să promită că, dacă ajunge la Cotroceni, va pune un 'anumit om' șef al SRI, menționând că astăzi nu este președinte pentru
Prezidențiale2025 - dezbatere TV/Nicușor Dan: Discuțiile privind garanții de securitate pentru Ucraina să facă referire și la Moldova
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, a declarat miercuri că discuțiile privind garanții de securitate pentru Ucraina trebuie să conțină și un capitol referitor la Republica Moldova. Precizările au fost făcute în cadrul dezbaterii electorale organizate de Antena 3 CNN, la Palatul Par
Prezidențiale2025 - dezbatere TV/Terheș: R. Moldova atacată Rusia e cel mai negru scenariu pentru un președinte al României
Candidatul Partidului Național Conservator Român la alegerile prezidențiale, europarlamentarul Cristian Terheș, consideră că o eventuală atacare a Republicii Moldova de către Rusia ar constitui cel mai negru scenariu pentru un președinte al României. 'Ce va face România în situația în care Republica Moldova es
Prezidențiale2025 - dezbatere TV/Lasconi, despre situația ipotetică a atacării R.Moldova de Rusia: Aș invoca articolul 4 al Tratatului NATO
Candidata USR la prezidențiale, Elena Lasconi, a afirmat, miercuri, că, în situația ipotetică în care Republica Moldova ar fi atacată de Federația Rusă, în calitate de președinte, ea ar decide trimiterea de trupe pentru întărirea graniței și ajutoare umanitare, ar invoca articolul 4 din Tratatul NATO și ar convoca CSAT.