Premierul-întrevedere cu comisarul european pentru buget: Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună prezintă un interes major

România va avea un rol activ și constructiv în consultările pentru viitorul Cadru Financiar Multianual post 2027 pentru a se materializa într-o propunere echilibrată, în măsură să răspundă obiectivelor Uniunii Europene și schimbărilor politice, economice și de securitate, a afirmat premierul Marcel Ciolacu, la întrevederea cu delegația condusă de comisarul european pentru buget, antifraudă și administrație publică, Piotr Serafin.
'Pentru România, Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună prezintă un interes major și în viitorul Cadru Financiar Multianual. Cele două politici sunt și trebuie să rămână instrumente puternice pentru reducerea inegalităților între regiuni, comunități și oameni, pentru stimularea convergenței și creșterea competitivității economiilor noastre', a subliniat Marcel Ciolacu, citat într-un comunicat al Guvernului.
Totodată, șeful Executivului a susținut că Politica de Coeziune trebuie să rămână un vector de competitivitate și principala politică structurală de investiții, care să mențină echilibrul celor trei dimensiuni: economică, socială și teritorială.
'Politica de Coeziune trebuie să beneficieze în continuare de o alocare distinctă adecvată, comparabilă cu ponderea sa actuală. Principalul criteriu de repartizare a fondurilor între statele membre trebuie bazat pe principiul susținerii comunităților, regiunilor și cetățenilor care au o mai mare nevoie de sprijin pentru dezvoltare și să țină cont de proximitatea față de Ucraina', a arătat prim-ministrul.
În perioada 2014-2020, România a beneficiat de 24 de miliarde de euro finanțare prin Politica de Coeziune, realizând o absorbție de 99,7% și ocupând locul al patrulea între statele membre UE, conform comunicatului.
' Pentru actuala perioadă de programare, 2021-2027, alocările dedicate României din fondurile europene aferente Politicii de Coeziune însumează aproximativ 31 de miliarde de euro, la care se adaugă contribuția națională. Se ajunge astfel la o finanțare totală de aproximativ 44,5 miliarde de euro pentru proiecte de dezvoltare durabilă, transport, sănătate, educație și ocuparea forței de muncă, incluziune și demnitate socială, program pentru o tranziție justă, creștere inteligentă, digitalizare, instrumente financiare și asistență tehnică. Până în prezent, pentru Politica de Coeziune au fost deschise apeluri de proiecte în valoare totală de peste 35 miliarde de euro, ceea ce reprezintă 77% din alocarea UE a programelor', precizează sursa citată.
În cadrul discuțiilor, prim-ministrul Marcel Ciolacu a subliniat, de asemenea, importanța menținerii Politicii Agricole Comune și după anul 2027 într-o formă care să contribuie la coeziunea și securitatea UE.
'Politica Agricolă Comună este principalul instrument de sprijin al veniturilor fermierilor din UE. Această politică trebuie să beneficieze de alocare echilibrată și de reguli simplificate care să poată fi ușor de înțeles și de pus în aplicare de către fermieri', a subliniat Ciolacu.
În perioada 2021-2027, alocarea destinată României prin Politica Agricolă Comună este de aproximativ 20 de miliarde de euro, din care 13,3 miliarde de euro reprezintă plăți directe pentru fermieri, iar 6,7 miliarde de euro finanțare pentru proiecte de dezvoltare regională.
În cadrul întrevederii, prim-ministrul Marcel Ciolacu a apreciat inițiativa comisarului european pentru buget, antifraudă și administrație publică, Piotr Serafin, de a vizita statele membre pentru consultări în pregătirea propunerii Comisiei privind viitorul Cadru Financiar Multianual.
Cei doi oficiali au discutat despre flexibilizarea și simplificarea procedurilor de accesare a fondurilor europene de către statele membre, astfel încât resursele să fie valorificate cât mai bine în beneficiul cetățenilor și comunităților.
'Provocările majore existente ne obligă să fim ambițioși atât în termeni de obiective, cât și în privința finanțării. Viitorul buget multianual este deosebit de important pentru susținerea îndeplinirii obiectivelor strategice ale Uniunii Europene și ale fiecărui stat membru', a menționat Marcel Ciolacu.
Guvernul precizează că România este beneficiar net al bugetului comunitar, iar finanțarea totală primită de la Comisia Europeană, ulterior aderării la Uniunea Europeană (2007-2025), este de aproximativ trei ori mai mare decât contribuția națională plătită la bugetul UE, respectiv 101 miliarde euro, față de 33 miliarde euro.
La întrevederea între premierul Marcel Ciolacu și comisarul european pentru buget, antifraudă și administrație publică, Piotr Serafin, au mai participat, din partea României, Victor Negrescu, vicepreședinte al Parlamentului European, Florin Barbu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Radu-Oprea, șeful Cancelariei prim-ministrului. AGERPRES/ (AS - redactor: Daniel Florea, editor: Mihai Simionescu, editor online: Ada Vîlceanu)
Sursa foto: gov.ro
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prezidențiale2025/AEP: Instituțiile implicate au luat toate măsurile pentru desfășurarea unor alegeri libere, corecte și transparente
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a transmis, vineri, că sunt asigurate toate condițiile pentru funcționarea optimă a sistemelor și aplicațiilor informatice utilizate la turul al doilea al prezidențialelor, menționând că instituțiile implicate în organizarea procesului electoral au luat toate măsurile pentru a asigura desfășurarea unor alegeri '
Prezidențiale2025/ MAE: Afirmațiile false privind votul în străinătate sunt menite să provoace neîncredere și ostilitate
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) constată vehicularea prin postări social-media a unor afirmații 'false' privind derularea alegerilor în străinătate, 'menite să provoace neîncredere și ostilitate, în scopul influențării' scrutinului. 'Astfel de mesaje cu informații și acuze false reprezintă încerc
Prezidențiale2025/AEP: Până vineri la ora 15:00 s-au prezentat la urne în diaspora peste 77.800 de alegători
Peste 77.800 de alegători s-au prezentat la urne în diaspora, până vineri dimineața la ora 15:00 (ora României), pentru a vota la al doilea tur al alegerilor prezidențiale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.
Prezidențiale2025/STS: Au fost implementate toate cerințele în vederea utilizării sistemelor IT securizate pentru buna desfășurare a alegerilor
Serviciul de Telecomunicații Speciale a transmis, vineri, că a implementat 'toate' cerințele stabilite de către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), Biroul Electoral Central (BEC) și Institutul Național de Statistică (INS) în vederea utilizării sistemelor IT securizate pentru buna desfășurare a alegerilor prezidențiale de duminică.
Prezidențiale2025/Expert Forum: Campania a accentuat diviziunile și nemulțumirile din societate și a polarizat opinia publică
Mai multe organizații neguvernamentale, printre care și Expert Forum, au solicitat vineri candidaților la alegerile prezidențiale și susținătorilor lor să se abțină de la acuze nefondate, agresivitate, discriminare, amenințări față de cealaltă tabără și orice fel de agitație provocatoare, pentru a nu inflama și mai mult opinia publică. 'Mi
Președintele interimar Bolojan - primit de premierul Albaniei, la Summitul Comunității politice europene
București, 16 mai /Agerpres/ - Președintele interimar Ilie Bolojan a fost primit, vineri, de premierul Albaniei, Edi Rama, la Summitul Comunității politice europene (CPE), care are loc la Tirana. Bolojan a transmis pe platforma X că se află la reuniune 'pentru a arăta solidaritate și a găsi soluții comune pentru provocările cu care ne confruntăm'.
Prezidențiale2025/ Iulian Bulai (USR) a votat la Varșovia, unde se află în calitate de observator al alegerilor din Polonia
Deputatul USR Iulian Bulai a votat vineri la Varșovia, unde se află în calitate de coordonator al unei delegații a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Delegația APCE va observa desfășurarea primului tur al alegerilor prezidențiale din Polonia, care are loc duminică, 18 mai, informează USR. 'Am votat la Varșovia pentru o Rom&ac
LIVE UPDATE Prezidenţiale2025/ Prezenţa la vot
Peste 77.800 de alegători s-au prezentat la urne în diaspora, până vineri dimineața la ora 15:00 (ora României), pentru a vota la al doilea tur al alegerilor prezidențiale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.
Prezidențiale2025/ Titus Corlățean: Vă invit la vot; dați legitimitate populară viitorului președinte
Senatorul PSD Titus Corlățean s-a prezentat vineri la urne, la Riga, și i-a îndemnat pe români să meargă la vot pentru a da legitimitate populară viitorului președinte al țării și a pune pe umerii săi 'uriașa povară' a responsabilității. Corlățean a votat la Consulatul României din Riga, în contextul în ca
Prezidențiale2025/ Siegfried Mureșan: Am votat pentru o Românie europeană, pentru o Românie onestă
Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan spune că a votat, vineri, la alegerile prezidențiale, pentru 'o Românie europeană și onestă'. 'Tocmai am votat pentru o Românie europeană, pentru o Românie onestă. Haideți la vot!', a scris Mureșan pe Facebook. Într-un mesaj video pe aceeași rețea de
Prezidențiale2025/ AEP: Până vineri la ora 11:00 s-au prezentat la urne în diaspora peste 23.300 de alegători
Peste 23.300 de alegători s-au prezentat la urne în diaspora, până vineri dimineața la ora 11:00 (ora României), pentru a vota la al doilea tur al alegerilor prezidențiale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă. Conform AEP, de la deschiderea urnelor, și anume de joi seara, ora 22:
Prezidențiale2025/Buzău: Peste 500 de înlocuiri ale reprezentanților partidelor politice în secții; motive personale, medicale și rulaje
Biroul Electoral Județean (BEJ) Nr.10 Buzău a admis șapte cereri de înlocuire a unor reprezentanți ai formațiunilor politice USR, S.O.S România, PNL, AUR, POT, PSD și UDMR, în total operându-se peste 500 de modificări în secțiile de votare la nivelul județului Buzău. Prin Decizia Nr.43, BEJ Buzău a admis cu unanim
Prezidențiale2025/ AEP: Până vineri la ora 9:00 s-au prezentat la urne în diaspora peste 7.000 de alegători
Peste 7.000 de alegători s-au prezentat la urne în diaspora, până vineri dimineața la ora 9:00 (ora României), pentru a vota la al doilea tur al alegerilor prezidențiale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă. Conform AEP, de la deschiderea urnelor, și anume de joi seara, ora 22:00
Prezidențiale2025/ 'Finala' pentru Cotroceni - cine va conduce destinul României în următorii cinci ani
George Simion (Alianța pentru Unirea Românilor) și Nicușor Dan (independent) își dispută duminică fotoliul de la Cotroceni în cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, aproape 18 milioane de alegători fiind așteptați să pună ștampila pe buletinul de vot. Cei doi candidați au ajuns în cursa finală după
Prezidențiale2025/ Europarlamentarul Eugen Tomac a votat la Chișinău pentru un viitor comun al României și Republicii Moldova în Uniunea Europeană
Europarlamentarul român Eugen Tomac (Partidul Mișcarea Populară/Grupul Renew Europe) și-a exercitat la Chișinău dreptul de vot în al doilea tur al alegerilor prezidențiale din România, declarând că a optat pentru un viitor comun al României și Republicii Moldova în Uniunea Europeană. 'Am votat din nou la Chișinău. Am vot