logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Prezidențiale2025/ INTERVIU Daniel Funeriu: Pentru a conduce România e nevoie de competență și caracter

Imagine din galeria Agerpres

Daniel Funeriu, candidat independent la alegerile prezidențiale, afirmă că principalul adversar al României este impostura și spune că pentru a conduce țara este nevoie de competență și caracter.

Într-un interviu acordat luni AGERPRES, Funeriu declară că simbolul său electoral este busola, pentru că ''trebuie să reconstruim România pe busola moralității, a competenței și a eticii''. ''Eu nu lupt împotriva oamenilor, ci lupt pentru idei și lupt pentru ideea fundamentală că trebuie să ne refondăm statul bazat pe adevăr, trebuie să refondăm statul astfel încât să avem un stat etic. (...) Am sădit lucruri care au crescut în societate, nu mi-e deloc rușine cu bilanțul pe care l-am avut'', subliniază el.

Aflarea adevărului despre anularea alegerilor de anul trecut, strategia de apărare, dar și politica externă și diplomația economică reprezintă priorități ale sale în cazul în care va ajunge la Cotroceni.

Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO 


AGERPRES: Domnule Daniel Funeriu, de ce candidați la alegerile prezidențiale din luna mai? Ce v-a determinat să intrați în cursa electorală ca independent?
Daniel Funeriu: Nevoia de adevăr pentru că azi noi vrem mai multă libertate, dar statul vrea să ne dirijeze și să ne conducă viețile cu reglementări tot mai revoltătoare. Și dacă ne gândim bine, trăim o traumă colectivă a votului furat. Am mai trăit de două ori filmul ăsta. Prima dată după Al Doilea Război Mondial, când votul oamenilor a fost furat, regele ne-a fost alungat. Și acel furt al votului a stat la baza întemeierii unui stat criminal comunist. Votul a mai fost furat și visurile noastre au mai fost furate încă o dată în 1990, când ne-a fost furată Revoluția, în loc de libertate și prosperitate, am primit bâtele minerilor și inflație. Și acum, a treia oară, ni se fură votul de către un stat care nu mai e capabil să garanteze siguranța cetățenilor, care a ronțăit prea mult din libertatea oamenilor de a controla decizia statului și nu mai e capabil să ofere certitudinea că aparținem unei națiuni puternice.

Eu, în viața publică și cea profesională, am slujit tot timpul adevărul. În viața de cercetător am slujit adevărul științific, când am condus Ministerul Educației am slujit adevărul pentru că am scos la iveală fraudele care au dus la impostura generalizată, fraudele de la Bacalaureat, fraudele doctoratelor plagiate, fraudele din fabricile de diplome. Și am considerat că, având un bilanț al omului care spune și care arată adevărul, într-o societate care are nevoie de adevăr, de fiecare dată când am arătat adevărul, societatea l-a preluat. Ce-am semănat în societatea românească, când am fost ministerul Educației, a crescut. Și atunci am considerat că e un moment al adevărului în care prezența mea în viața publică poate să aducă ceva în plus pentru națiunea mea. Mai este un element. Sigur, astea sunt elementele conceptuale și elementele personale. Dar sigur că trebuie să existe și un calcul politic. Trebuie să existe și un realism politic. Or, fenomenul Georgescu ne-a arătat un lucru simplu. Fenomenul Georgescu ne-a arătat că oamenii s-au emancipat de votul partinic. Oamenii au discernământ, oamenii se uită, oamenii nu mai votează cum le indică partidul, oamenii nu mai votează, cum era pe vremuri, cu găleata și punga de făină și litrul de ulei. Și că există o reală oportunitate pentru un independent. Un adevărat independent.

AGERPRES: Ați susținut că singura candidatură ''nepătată de puciuri, combinații, trădări naționale și putinism pe pâine'' este candidatura dumneavoastră. Cum vă raportați la ceilalți contracandidați? Pe cine vedeți principalul adversar?
Daniel Funeriu: Principalul adversar al României este impostura. Eu nu lupt împotriva oamenilor, ci lupt pentru idei și lupt pentru ideea fundamentală că trebuie să ne refondăm statul bazat pe adevăr, trebuie să refondăm statul astfel încât să avem un stat etic. Despre ceilalți contracandidați, cred că au în comun impostura și un amestec de impostură și lipsă de competență. Pentru a conduce România e nevoie de competență și caracter. Sigur că pot să îi iau la rând și e un exercițiu care nu e foarte greu. De exemplu, Nicușor Dan reprezintă impostura independenței. El nu e independent. Când tu ai o armată de puciști într-un alt partid care fac o combinăgeală de doi lei pentru a-ți aduce partidul în zestrea electorală, când tu spui că ești independent, dar un alt partid, mă refer la PMP, îți strânge semnături, nu e în regulă. Nu e nicio problemă să fii emanație a unui partid, dar asumă-ți acest lucru. Tot Nicușor vine cu impostura sondajelor și cu această impostură cosmică a votului util. Păi fraților, ni s-a spus să votăm util în '90 și a ieșit Iliescu și am văzut ce s-a întâmplat. Să votăm util cu Iohannis și cred că ne-am săturat de 10 ani de Iohannism.

Dacă lăsăm țara condusă de un presupus vot util, vom avea politicieni inutili. Singurul vot care contează este votul pentru un om care are competență și caracter. Alți candidați, să-i luăm la rând. Simion este impostura conservatorismului și impostura diasporei. Omul ăsta n-a trăit o zi în diasporă, n-a cărat lăzi cu diaspora, n-a suferit departe de familia lui în diaspora. Singura sa experiență în politica externă e faptul că e interzis în Moldova și că face gargară pe la Madrid și profită de sentimentele patriotice ale unor milioane de oameni care trăiesc departe de casă. Asta este o altă impostură, că de competență nici nu poate fi vorba. De Ponta - omul ăsta a demonstrat atât caracterul - candidatura lui vrea să ne reamintească cu tot dinadinsul cât de mincinos este. Competența, am văzut-o cât a fost la guvernare, caracterul, nu știu, vrea, ține cu tot dinadinsul să ne reamintească: îs tot prezent pe aici, eu îs Ponta mincinosul. Crin e emanația unor partide defecte. Nu știu, e de dreapta, e conservator, e liberal, e socialist, e, cum zicea bunică-mea, un fel de șapte feluri. N-are niciun profil, despre realizări zero, deci cam asta este ecuația.

Am sădit lucruri care au crescut în societate, nu mi-e deloc rușine cu bilanțul pe care l-am avut. Desigur, am multă experiență în politica internațională, am fost europarlamentar, cunosc bine lumea vestică, am lucrat foarte mulți ani în Republica Moldova, deci cunosc foarte bine al doilea pol al politicii externe și de aia și simbolul meu electoral e busola, pentru că trebuie să reconstruim România pe busola moralității, a competenței și a eticii.

Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO


AGERPRES: În ultimii 35 de ani am avut ca proiecte de țară România în NATO, România în UE, România educată. Care este proiectul dumneavoastră de țară?
Daniel Funeriu: Proiectul meu de țară este refondarea statului bazată pe adevăr și construirea unui stat etic, care se bazează pe o justiție care împarte dreptatea. Dacă statul minte, dacă statul abuzează și încalcă demnitatea cetățeanului, societatea o să fie coruptă și relația dintre români o să se strice. De aceea, eu vreau să refondăm împreună un stat bazat pe busola noastră morală. Acest stat trebuie să fie reconstruit pe câteva elemente esențiale. Justiția și digitalizarea sunt instrumente de bază ale unui stat etic. Justiția - pentru că ea trebuie să facă dreptate și digitalizare - pentru că este modul prin care oamenii interacționează transparent cu statul și controlează procesele statului. Am văzut că prin digitalizare și prin influența ecosistemului digital au fost masiv influențate alegeri. Noi nu trebuie să avem un sistem digital care cenzurează, dimpotrivă, trebuie să avem un sistem digital care permită inovația, care permite oamenilor să comunice între ei și cu statul, dar toate astea trebuie să se bazeze pe discernământul fiecăruia, care trebuie clădit prin educație.

Rolul unui președinte este acela de a veghea asupra bunei funcționări a statului, iar un stat care este bazat pe minciună nu poate construi nimic trainic. Eu mă angajez ca în 30 de zile de la preluarea mandatului să spun tot adevărul despre votul furat, pentru că e esențial să reclădim statul român bazat pe adevăr. Vedem problemele pe care le avem în comunicarea cu Statele Unite. Și aud pe toți - mai bine zis cu Administrația Trump - și îi văd pe toți contracandidații că fac strategii, parastrategii, unii sunt foarte șmecheri, spun, hai votați-mă că știu eu un băiat acolo și rezolv eu cu un băiat prin Statele Unite, alții încearcă să o dea la întors. Nu. Singurul mod prin care România poate să stea cu fruntea sus în fața partenerilor este adevărul. Să aflăm noi înșine care e adevărul despre votul furat, să-l spunem clar, limpede, fără niciun fel de perdea, pentru că doar astfel putem să ne reclădim onorabilitatea.

AGERPRES: Care vor fi primele trei măsuri pe care le veți lua în primele 100 de zile de mandat?
Daniel Funeriu: Unu - aflarea adevărului despre votul furat, pentru că nu sunt mai mult de două posibilități. Fie fenomenul Georgescu a fost orchestrat de o forță străină și atunci cei care, cozile de topor, care au fost parte a acestei orchestre, trebuie pedepsite conform legii după un proces echitabil, fie alegerile au fost anulate abuziv. Și atunci cei care au participat, cei care au pus umărul la anularea abuzivă a alegerilor, trebuie să plătească. Deci ăsta este primul lucru.

Al doilea lucru, în mod evident, e legat de apărare. Știți că președintele trebuie să ia la cunoștință imediat planul de apărare strategică în colaborare cu NATO și să inițiem o nouă strategie de apărare în noul context geopolitic. Și aici primul lucru care trebuie făcut în această zonă este să reînnodăm firul comunicării cu Administrația Trump și să ne asigurăm că la nivel european România este liantul transatlantic între tot ce înseamnă politică de apărare a Uniunii Europene și Statele Unite, pentru că trebuie să fim realiști - până în 2030 nimeni nu ne poate apăra în afară de NATO, pentru că Uniunea Europeană, chiar dacă din 2012 scrie în tratat că trebuia să construim apărare comună, din păcate n-am prea făcut mare lucru, e bine că îl facem acum. Mă voi opune în cadrul Uniunii Europene, în cadrul Consiliului, mă voi opune oricărui anti-americanism. Vreau să fie clar acest lucru.

Al treilea lucru - statul român are o mare problemă. Toată politica externă a statului român, care n-a fost greșită, dar toată politică externă a statului român a fost făcută pe baza Pactului de la Snagov, care e vechi de 30 de ani. Pactul de la Snagov care în 1995 a stabilit direcția geostrategică a României. (...) Trebuie să aducem la zi politica externă a României și asta pe trei piloni esențiali. Primul pilon - zona clasică a diplomației românești, NATO, Parteneriatul Strategic cu Statele Unite, Uniunea Europeană. Toate astea trebuie întărite. Al doilea pilon este bineînțeles Republica Moldova. Și aici am făcut public programul pe Republica Moldova. El include: unu, să trecem de la o politică bazată pe ajutorare a Republicii Moldova la o politică bazată pe dezvoltare în comun. Vreau să creăm o unitate de limbă pe modelul unității de limbă olandeză din 1980. O unitate de limba între România și Republica Moldova. Diplomație culturală - vreau ca Institutul Cultural Român să devină Institutul Culturii Române și să sincronizăm foarte multe aspecte în educație legate de curriculum, în foarte multe domenii, să sincronizăm politici legate de Republica Moldova și, la concret, să nu mai stea oamenii la vamă. Pierd milioane de ore în fiecare an și moldovenii și românii care trec frontiera. E ridicol. Am demobilizat foarte mulți polițiști de la frontiera vestică. Să fluidizăm traficul la frontieră, să punem odată scanerele alea pentru camioane. Și al treilea pilon esențial, despre care, din păcate, nimeni nu vorbește - diplomația economică. Sunt piețe uriașe. Știți că, de exemplu, în Arabia Saudită avem doi diplomați. În Nigeria, care crește cu o viteză uluitoare, avem trei diplomați la Abuja. În Orient... Deci noi trebuie să fim prezenți pe piețele emergente și aici, în mandatul meu, va fi o întărire extrem de puternică a diplomației economice.

Deci - unu, aflarea adevărului despre alegeri, doi - politică de apărare, o nouă strategie de apărare în noul context geostrategic, trei - tot ce ține de politică externă. Dar evident, toate aceste lucruri, cum spunea Titulescu - ''Dă-mi o politică internă bună și fac o politică externă bună'', mie nu trebuie să-mi dea nimeni o politică internă bună, pentru că o voi face eu. Un președinte nu cere, ci un președinte face, pentru că Constituția îți dă toate instrumentele să faci acest lucru.

Și atunci, primul lucru va trebui pusă ordinea în Guvern. Domnul Ciolacu nu mai poate să fie premierul României după aceste alegeri, dacă Crin Antonescu nu câștigă. În cazul în care voi fi ales președinte, bineînțeles, asta înseamnă că Crin nu o să fie ales președinte. Și în acest context, domnul Ciolacu nu mai poate fi premierul României, pentru că va fi evident că votul popular cere o schimbare de Guvern în baza deciziilor Curții Constituționale, care spune că instituțiile trebuie să colaboreze loial unele cu altele. (...) Loialitatea este dată, lentila loialității este dată de votul popular. Dacă votul popular vrea altceva, asta e, trebuie să pleci. Și mai spun aici două lucruri subsecvente. Domnul Ciolacu cred că are niște merite, pentru că PSD-ul lui Ciolacu nu mai e cum era PSD-ul lui Dragnea. Deci asta trebuie recunoscut. Și al doilea lucru care trebuie spus este că PSD e cel mai mare partid, ne place, nu ne place, trebuie să aibă prima opțiune în a desemna premierul și a încerca să formeze o coaliție, o coaliție pe care mi-o doresc cât mai largă. (...) Deci, aflarea adevărului despre furtul votului, doi - Apărare, trei - Politica externă, dar toate în contextul punerii la Palatul Victoria a unui nou Guvern.

Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO


AGERPRES: Ce fel de politică externă veți duce în următorii cinci ani pentru România? Am avut în ultimii 35 de ani Axa București - Londra - Washington, apoi revitalizarea relațiilor cu țările arabe, mai apoi consolidarea relațiilor cu statele membre UE și NATO, parteneriate strategice. Pentru dumneavoastră, care e cel mai important element de politică externă?
Daniel Funeriu: Pentru a avea o politică externă serioasă, trebuie în primul rând să fii relevant la tine acasă. Relevanța înseamnă câteva lucruri simple: o economie puternică, o demografie puternică și o apărare remarcabilă. Dacă ai aceste trei ingrediente, devii relevant și atunci când ești relevant, poți să-ți impui punctele de vedere. Fie punctele de vedere economice, pentru o diplomație economică, fie să-ți impui punctele de vedere la nivelul Uniunii Europene, pentru a apăra interesele noastre și vă dau câteva exemple concrete. Nu avem energie ieftină pentru că nu există interconexiune între Austria și Slovacia. Și Austria și Ungaria. Păi frate, treaba e asta. Doi - interesele militare ale României. Din aceste fonduri ale Uniunii pentru apărare, România trebuie să ia partea leului, pentru că suntem cei mai expuși. Trei - nu vreau refugiați ilegali trimiși în România. Mă voi opune acestei politici migratorii absurde. România nu are nicio datorie față de nicio țară. Din câte țin eu minte, România n-a avut colonii, n-avem nicio datorie istorică, morală față de nicio altă țară din lume. Și atunci nu văd de ce am accepta pe teritoriul nostru oameni care n-au ce căuta aici. Punct. Da, o să primim migranți în funcție de nevoi, în funcție de calitatea fiecăruia. Românii sunt oameni primitori.

Mai e o politică importantă pe care trebuie să o ducem față de vecinul nostru, Ungaria. Avem un parteneriat cu Ungaria, foarte bine să-l păstrăm, dar trebuie să spunem mai apăsat că din 1918 încoace românii își respectă cuvântul, pentru că în Rezoluția de la Alba Iulia scrie clar că toate naționalitățile care trăiesc pe teritoriul României vor fi educate, administrate și judecate în limba lor de către oameni din etnia lor. Ori România face acest lucru. România este un model de respect față de minorități, mai ales față de minoritatea maghiară. Vreau să perpetuăm acest model. Vreau ca prietenii noștri maghiari din România sau din Ungaria să se simtă foarte confortabil aici, să se simte la ei acasă, pentru că e și casa lor, e casa noastră, însă trebuie să facem mai mult și să spunem mai apăsat că iată - suntem un model în Europa. Într-o Europă în care există foarte multe probleme etnice, noi suntem un model de conviețuire, fiecare liniștit la el acasă și asta trebuie spus și nu e ceva ce trebuie ignorat. România trebuie să fie un broker de pace. Aveam o tradiție, aveam o tradiție a păcii, mai ales în ceea ce privește negocierile arabo-israeliene. Cred că trebuie să legăm din nou această tradiție a României ca broker de pace, pentru că eu cred într-o Românie a păcii, o țară în care toți vin cu încredere pentru a găsi împăcare, trebuie să fim un bastion al dialogului și al soluțiilor constructive.

AGERPRES: Este necesară o reformă a legii fundamentale a țării și la ce capitole considerați dumneavoastră în context? Considerați necesară reformarea Curții Constituționale și cum vedeți acest lucru posibil?
Daniel Funeriu: Constituția noastră este o Constituție per ansamblu bună. Are câteva hibe unde trebuie corectată din punctul meu de vedere și o să vă spun foarte concret unde trebuia corectat. În primul și în primul rând, haideți să vă spun care e cea mai mare sursă a minciunii în România. Cea mai mare sursă a minciunii în România e bugetul. Pentru că toți politicienii promit școli, spitale, autostrăzi, dar nimeni nu spune cu ce bani. Bugetul nu-i infinit. Nu vin politicienii cu bani de la mama de acasă. Și atunci trebuie spus care sunt resursele. Și aici avem o mare, mare problemă și aș interzice prin Constituție luarea în discuție a unor amendamente care nu stabilesc sursa banilor. Pentru că, dacă tu dai în Parlament legi care spun, domnule, dau banii ăia, ăia, dar nu spui de unde iei, nu spui de unde vin banii, asta este deja prima sursă a minciunii care va crea frustrare în societate. Oamenii nu vor înțelege de ce s-a dat o lege, de ce s-a dat lege cu 6%, de ce s-a dat lege de mărire a salariilor și pensiilor și când colo nu se aplică. Avem în Constituție ceva legat de acest aspect, dar nu este suficient. Trebuie întărit acel articol.

O altă problemă care există este legată de suspendarea președintelui. Ar trebui un aviz conform al Curții Constituționale. Suspendarea președintelui să nu poată să fie făcută dacă Curtea Constituțională zice că n-a încălcat Constituția. Pentru că, în momentul de față, avizul Curții Constituționale, Parlamentul poate să îl ia sau să nu-l ia în considerare. Da, președintele să poată să fie suspendat de Parlament nu în urma unui decizii politice luate pe un colț de masă la un birt, ci dacă Curtea constată acest lucru.

Mai este un lucru important, care ține foarte mult de etică. Toate legile care prevedeau eliminarea pensiilor speciale cădeau la Curtea Constituțională. Aici doresc să avem un referendum despre chestiunea pensiilor, astfel încât Curtea Constituțională să nu se mai poată prevala de nu știu ce articole, de nu știu ce chestii teoretice pentru a reașeza sistemul de pensii pe o bază etică. 1.281 de lei care acum, minimum - nu ajunge la nivelul coșului zilnic și atunci, sigur că aici avem o mare problemă de etică. Dar în același timp trebuie să fim și cinstiți. Vedeți? Să vă spun la concret. De exemplu, militarii. Nu poți să ai militar în cazarmă care să aibă 60 de ani. Sigur că vrei militari care au o anumită vârstă, la fel cu polițiștii, însă trebuie găsite mecanisme (...). Nu poți să ai un polițist de 62 de ani care fuge pe stradă după infractor. Deci trebuie să avem politici care recunosc anumite meserii. Au caracteristici speciale față de altele. Un contabil, un profesor pot să stea până la 60 de ani, dar un polițist nu poate alerga pe stradă după infractor pentru că așa este. Orice decizie trebuie să fie etică și trebuie să fie cântărită cu cântarul omului simplu. Omul simplu care stă 35-40 de ani și lucrează și primește o pensie de vai de ea, domnule, n-are cum să fie solidar cu unul care simte că a făcut puțin și a primit mult. Aici trebuie să reechilibrăm aceste lucruri. Iar dacă Curtea nu e capabilă să facă asta în baza actualei Constituții, ei bine, cred că trebuie să avem curajul să spunem că trebuia să facem acolo niște schimbări. Da, sunt adeptul redefinirii prin Constituție a căsătoriei. Căsătoria între bărbați și femei. Dacă societatea dorește acest lucru, nu văd de ce m-aș opune. Tot așa, dacă societatea consideră că un parteneriat civil este o soluție pentru anumite cazuri și Parlamentul legiferează, am putea să luăm în considerare și acest lucru.

Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO


AGERPRES: Ați fost ministrul care a inițiat reforma educațională prin Legea educației din 2011. Cum vedeți astăzi impactul acestei legi? Ce veți face pentru a susține educația din poziția de președinte, în limitele constituționale ale funcției?
Daniel Funeriu: Legea pe care am dat-o în 2011 și am aplicat-o la literă atât timp cât am fost ministru a produs rezultate măsurabile. Unu - e limpede că a produs o curățenie generală. Doi - în mandatul meu România a avut cel mai mare și singurul salt la testele PISA. Se poate verifica, e măsurabil - cel mai mare salt din Europa. Dincolo că a fost lăudată de Comisia Europeană și luată ca model de reformă, dincolo de toate aceste chestiuni politice, rezultatele au arătat că a fost o lege bună. După ce am plecat din funcție, sigur că interesele ilegitime din educație au primat și ea a fost schimbată, nu știu, peste 100 de ordonanțe de urgență. Eu am reintrodus învățământul profesional cu practica la firmă, eu am introdus clasa pregătitoare prin acea lege, deci au fost lucruri bune. Din păcate, ca orice lucru bun în România, nu rezistă la următorul ministru și lucrurile s-au degradat ulterior. Din păcate, România educată nu a produs rezultate.

Și m-ați întrebat ce voi face din postura de președinte. Voi face un lucru pe care toți președinții trebuiau să-l facă și nu l-au făcut. O să fac ce bunul simț al bunicii mele mi-a spus să fac atunci când eram copil. Când eram copil, bunica mi-a zis: pruncule, învață, că ce ai în cap nu-ți ia nimeni. Eu asta am făcut toată viața. Un președinte nu o să poată el să dea cu var într-o sală de clasă. Un președinte nu o să poată el să meargă să pună toaleta unei școli care-i în curte - să o pună într-o clădire frumoasă și primitoare. În schimb, ceea ce poate să facă un președinte este să... creeze în societate certitudinea că educația este valoarea supremă a unei națiuni. Ce poate să facă un președinte este ca prin întreaga sa atitudine, prin tot ceea ce face, însuși prin faptul că dacă o măsură e etică să o susțină și dacă nu este etică, să o blocheze. Prin tot ceea ce face un președinte, el dă azimutul comportamentului, el dă azimutul deciziilor. Și atunci cred că toate aceste decizii, cred că e datoria președintelui să facă astfel încât pentru omul de rând educația să fie principala valoare pe care o insuflă copiilor săi. Să avem milioane de bunici care, indiferent, unii o să fie mai în BMW, alții o să fie mai săraci, dar indiferent de condiția materială și socială a fiecăruia, oamenii în România să le spună copiilor: învață ca asta să te ducă sus în viață!. Dacă din funcția prezidențială reușim să insuflăm societății acest lucru cred că asta este cheia unei soluții pentru educație. Pentru că știți, legi, reglementări, asta poți face. Dar mentalități e mult mai greu de schimbat. Și atunci cred că rolul președintelui este nu să schimbe țevi. Am văzut că unii care vor să fie președinți vor să schimbe nu știu câți kilometri de țeavă. Nu, rolul unui președinte este să schimbe mentalități. Așa cum națiunea dorește și are țelul să fie.

AGERPRES: În calitatea de om de știință, ce propuneți pentru a reconstrui prestigiul cercetării românești și a opri exodul intelectual?
Daniel Funeriu: Toți o să vă propună chestii standard. Eu o să vă spun la concret ce am făcut și veți vedea că de aici izvorăsc și propunerilor pe care le am. În primul și în primul rând... oamenii trebuie să aibă încredere. Deci oamenii trebuie să aibă încredere că atunci când câștigă un grant de cercetare, banii și vin. Un cercetător trebuie să aibă încredere că atunci când îi vin banii de cercetare nu petrece mai mult timp cu conțopisme decât să stea lângă eprubete. Deci tot acest ecosistem al cercetării trebuie: unu - finanțat bine, doi - banii să meargă la oamenii care pot să producă știință, trei - sistemele administrative să învețe cercetare, nu cercetătorii să învețe birocrație. Dar la concret, uitați, spre deosebire de alții, eu am și făcut lucruri. De exemplu, știți bine primele conferințe ale diasporei științifice românești, care au dus de-a lungul anilor la repatrierea multor oameni de știință remarcabili. Chiar eu colaborez la Universitatea din București cu un remarcabil român, coleg de olimpiade pe vremuri, astăzi profesor la Harvard, Adrian Șalic. Am organizat anul trecut și organizăm și anul ăsta cele mai tari tabere de excelență în științe în România - APEX, am organizat la Reșița cea mai tare tabără de matematică din lume pentru copii absolut geniali din întreaga lume. Continuăm anul ăsta cu matematica, chimia, la anul o să avem și fizică. Deci, din nou să creăm această dinamică a excelenței care poate să se întâmple în România.

AGERPRES: Spuneați că statul român trebuie reformat pe baze etice și că statul trebuie să spună adevărul, iar un stat etic trebuie să fie fundamentul unui nou contract social. Ce presupune acest lucru?
Daniel Funeriu: Refondat. Statul român este în momentul de față în mult prea multe probleme, în mult prea multe domenii, pentru a putea să-l cârpim. Nu mai putem cârpi statul. El trebuie refondat, pentru că trebuie o nouă viziune despre stat. Iar la baza acestei viziuni trebuie să stea adevărul.

AGERPRES: Candidați la funcția supremă în stat, care înseamnă și comandant al forțelor armate. Ați fi de acord cu reintroducerea serviciului militar obligatoriu?
Daniel Funeriu: Haideți să clarificăm. Armata României trebuie să rămână și să fie o armată de profesioniști. Există motive clare pentru asta. Pentru a avea un soldat compatibil cu standardele NATO, trebuie cel puțin 9 luni de pregătire militară. Armata trebuie să fie o armată profesionistă. Eu am propus creșterea numărului, avem, nu știu, 80.000 de soldați astăzi la diferitele arme, dar cred că trebuie crescut acest număr. Am propus lucrul ăsta de mult. Deci asta este clar, nu se va schimba, nu trebuie să se schimbe. Pe de altă parte, avem articolul 55 din Constituție și o să vă rog să reflectați ceea ce spun aici cu maximă acuratețe. Articolul 55 de Constituție stabilește obligativitatea cetățenilor de a ne apăra țara. Ori, în absența unei pregătiri minimale, Constituția ne cere un lucru pentru care statul nu ne pregătește. Și atunci avem și articolul 118 din Constituție care ne spune că pregătirea pentru apărarea populației trebuie făcută prin lege organică. Și avem legea 446, care, din păcate, în momentul de față, nu prevede tot ceea ce este nevoie. La concret, dacă mâine, Doamne ferește, sună alarma, nimeni nu prea știe unde sunt adăposturile. Am vorbit deunăzi cu un fost candidat la Primăria sectorului 4, habar n-avea unde sunt adăposturile la primăria la care a candidat.

Și atunci, ceea ce eu propun este un stagiu de o lună, două luni pe an, poate doi ani de zile. Deci o perioadă scurtă care se desfășoare timp de 2-3 ani, asta sigur este o chestiune care trebuie discutată, prin care tinerii să se pregătească să știe ce trebuie făcut în caz de probleme. Exclus să facem armata obligatorie, să stai în cazarmă 2 ani de zile, nu despre asta e vorba. În schimb, este obligația statului să își educe cetățenii ce e de făcut în cazul în care trebuie să ne apărăm, cum distribuim apa, cum distribuim hrana, cum avem grijă de bătrâni, unde ne adăpostim, cât de pregătite sunt adăposturile. Atunci, având în vedere faptul că nu putem imediat încărca armata cu această sarcină a pregătirii, fie și timp de două luni, a 200.000 cât e o generație, 200.000 tineri pe an, la început va fi o perioadă, în opinia mea, trebuie o perioadă de tranziție în care câțiva ani până ce infrastructura armatei se pune la punct, această pregătire să fie voluntară, după care, peste câțiva ani, când armata poate primi toți tinerii, toți tinerii să beneficieze de această pregătire, cum spuneam, o lună pe an sau poate două luni pe an, timp de un an, sau 2 ani, în funcție de programul de formare, astfel încât tinerii să știe elementele de bază ale apărării civile.

Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO


AGERPRES: Deși România a investit mult, s-a încadrat în toate țintele programului Visa Waiver, SUA au suspendat intrarea țării noastre în acest program. Cum va rezolva diplomația românească această problemă în perioada următoare? Aveți contacte la Washington pentru a discuta direct cu oficialii americani despre rezolvarea problemei?
Daniel Funeriu: Nu sunt adeptul politicii statului român bazată pe ''știu eu un băiat''. O să aveți candidați, l-am auzit pe Ponta: Domnilor, votați-mă că știu eu pe unul acolo, vorbesc eu. Eu vreau un stat în care oamenii merituoși să răzbească. Nu un stat în care pentru a reuși trebuie să fii obligat să te descurci. Nu vreau un stat al descurcăreților. Vreau un stat al celor onești, care prin munca lor, prin dedicația lor, prin talentul lor, reușesc. Poți să fii muncitor, poți să fii cercetător, poți să fii profesor. Dacă ești un om dedicat, talentat, cinstit, atunci statul trebuie să te facă să răzbești în viață, să ai o viață bună. Deci, această politică a descurcărelii a... știu eu un băiat, vorbesc eu cu un băiat - îmi este străină și vreau să-mi rămână străină. Toate problemele pe bilateral pe care astăzi le avem cu Administrația Trump izvorăsc din absența adevărului despre votul furat din 2024. Punct. Orice reclădire a oricăror relații trebuie să se bazeze pe adevăr și doar pe adevăr. Odată spus adevărul știi de unde pornești să reconstruiești aceste relații. Povestea cu Visa Waiver este un element mai larg din întregul ecosistem al relațiilor în România care nu pot să fie la nivel înalt dacă nu sunt bazate pe adevărat.

AGERPRES: Ce mesaj aveți pentru alegători? De ce ar trebui să vă încredințeze soarta țării în următorii cinci ani?
Daniel Funeriu: Oferta este a mea, votul este al cetățenilor. Nu am aroganța să le spun oamenilor - votați-mă că fără mine... o să fie dezastru. Nu vin cu sondaje plătite în care spun, votați-mă - vot util, că dacă nu mă votați pe mine, Doamne ferește cine o să fie președinte! Nu. Eu le spun oamenilor lucruri simple. Oameni buni: Gândiți-vă, dacă vreți ca statul în care vă creșteți copii, statul în care trăiți să fie bazat pe adevăr. Eu am trei obiective mari. Să fac astfel încât după cinci ani de mandat să avem trei lucruri. Unu - românii să se simtă în siguranță. Să n-aibă frica unui război, să știe că atunci când merg la un spital sau la un medic, o să iasă de acolo vindecați, nu pe targă, să știe că atunci când își trimit copiii la școală, copiii o să învețe carte, nu cum să ia droguri. Obiectivul meu e să știe că infractorii tremură de frica polițiștilor și nu invers. Siguranță pe toate palierele vieții omului.

Al doilea lucru este ca oamenii să redobândească certitudinea că prin vot au control asupra statului. Prin vot, ei controlează ce se întâmplă în statul român și nu sunt obligați să voteze oameni care izvorăsc din înțelegeri făcute în spatele ușilor închise. Să voteze oamenii care vin dintre oameni, nu oameni care vin din tot felul de combinații de doi lei.

Trei - aceste lucruri trebuie să ducă la un sentiment pe care l-am pierdut, sentimentul apartenenței. Că aparținem unei familii, că aparținem unei națiuni puternice. Toate aceste trei lucruri nu pot să fie fondate decât pe adevăr. Pe mine mă supără foarte mult că am contracandidați care apără sondaje, apără voturi, vorbesc despre tot felul de combinații politice în loc să vorbească despre temele mari, prezidențiale, pentru că aceste alegeri prezidențiale sunt cea mai importantă conversație între politicieni și națiune. Națiunea în mod evident vrea să discute despre lucruri importante, dar n-are cu cine. Pentru că vedem combinagii de sondaje. Acum, ultima chestie e votul util. Votul util care e atât de util că țara este condusă de oamenii inutili. Un alt pericol pe care îl văd este pericolul reprezentat de impostori ca Simion, care simt corect că există o mare parte dintre români care vor un conservatorism de tip Ion Rațiu, vor un conservatorism bazat pe busola noastră morală. Doar că el nu e vehiculul care trebuie. Adevăratul conservatorism luminat este în candidatura mea. Și cred că și chestia asta cu diaspora este până la urmă diagnostică. Un om care în viața lui n-a trăit în diaspora, un om care în viața lui nu știe prin ce trec oamenii care au trebuit să-și părăsească familia, casele, pentru a avea o viață decentă, le vinde iluzia, se folosește de votul a milioane de români pentru a vinde iluzia unui patriotism care cu siguranță nu e reprezentat de ideile lui crețe. AGERPRES/(A - redactor: Roberto Stan, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Gabriela Badea) 

Afisari: 1252

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic 15-04-2025 23:52

Ambasadorul Germaniei la București a primit Ordinul de onoare al Comunităților Evreiești din România

Ambasadorul Germaniei la București, Peer Gebauer, a fost distins marți cu Ordinul de onoare al Comunităților Evreiești din România drept recunoaștere a angajamentului său pentru promovarea vieții evreiești, combaterea antisemitismului și apărarea valorilor democratice și europene în țara noastră. 'Ordinul de onoare al Comunităț

Politic 15-04-2025 20:35

Prezidențiale2025/ BEC: 175 de decizii de admitere a plângerilor despre materiale publicitare politice, în perioada 4 - 12 aprilie

Biroul Electoral Central (BEC) a informat marți că în perioada 4 - 12 aprilie au fost emise 175 de decizii de admitere a plângerilor care vizau materiale publicitare politice cu conținut ilegal, respectiv 104 decizii de respingere. Din cele 175 de decizii de admitere a plângerilor, 41 au vizat materiale publicitare politice c

Politic 15-04-2025 19:06

Prezidențiale2025/ Antonescu: Nu am avut nicio relație cu Securitatea decât în calitate de urmărit; declarația să fie făcută publică

Candidatul Alianței 'România Înainte', Crin Antonescu, a declarat marți că nu a avut nicio relație cu fosta Securitate decât în calitate de urmărit și a cerut ca declarația sa de la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) să fie făcută publică. 'Nu am fost niciodată, sub nicio formă

Politic 15-04-2025 18:18

Premierul - întrevedere cu delegația Congresului SUA: România este interesată de consolidarea relației bilaterale excelente cu SUA

România este interesată de consolidarea relației bilaterale excelente cu SUA și cu reprezentanții Congresului, instituție cu rol activ pentru dezvoltarea Parteneriatului Strategic România-SUA, a afirmat prim-ministrul Marcel Ciolacu în cadrul întrevederii pe care a avut-o, marți, la Palatul Victoria, cu o delegație a Congresului Statelor Unite

Politic 15-04-2025 18:15

Prezidențiale2025/INTERVIU Crin Antonescu: Proiectul meu de țară - România pe deplin occidentalizată

Candidatul Alianței 'România Înainte', Crin Antonescu, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că proiectul său de țară este România pe deplin occidentalizată, subliniind că este nevoie de schimbări în ceea ce privește clasa politică. 'Nu avem o altă clasă politică să aducem din altă parte. Treb

Politic 15-04-2025 17:28

Țuțuianu: Resursele financiare pentru funcționarea independentă a AMPIP timp de doi ani sunt asigurate

Resursele financiare pentru funcționarea independentă a Agenției pentru Monitorizarea Performanței Întreprinderilor Publice (AMPIP) sunt asigurate pentru o perioadă de doi ani, fondurile care s-au strâns în acest sens din tariful de monitorizare a întreprinderilor publice fiind de 82 de milioane de lei, a declarat secretarul adjunct al Secreta

Politic 15-04-2025 17:13

Moșteanu (USR) a transmis delegației SUA că Programul Visa Waiver rămâne o prioritate pentru România

Programul Visa Waiver rămâne 'o prioritate' pentru România, a precizat liderul deputaților USR, Ionuț Moșteanu, marți, în cadrul discuțiilor cu reprezentanții delegației Congresului Statelor Unite, aflată într-o vizită oficială în România. 'Programul Visa Waiver rămâne o prioritate pentru U

Viata Parlamentara 15-04-2025 17:04

Camera Deputaților/ Moțiunea simplă împotriva ministrului de Externe - restituită inițiatorilor

Biroul permanent al Camerei Deputaților a restituit, marți, inițiatorilor o moțiune simplă depusă împotriva ministrului Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu. Moțiunea simplă inițiată de AUR și POT împotriva ministrului Emil Hurezeanu a fost depusă marți la Camera Deputaților, iar Biroul permanent a decis că textul nu respectă prevede

Viata Parlamentara 15-04-2025 15:55

Cazanciuc, după întâlnirea cu delegația SUA: Am discutat cu harta strategică pe masă rolul și locul României în Europa

Robert Cazanciuc (PSD), vicepreședinte al Senatului, a afirmat marți că a prezentat delegației de congresmeni din SUA prezentă la București o hartă cu rolul și locul României în Europa și că discuțiile au avut loc cu harta strategică pe masă. El a explicat, după întâlnirea de la Parlament cu cei opt membri ai Congresulu

Politic 15-04-2025 15:37

Neacșu: Ghidul OCDE-principalul standard pentru elaborarea unor reglementări eficiente pentru guvernanța întreprinderilor de stat

Reforma guvernanței corporative rămâne una dintre prioritățile Guvernului, iar Ghidul OCDE reprezintă principalul standard pentru elaborarea unor cadre instituționale și de reglementare eficiente pentru proprietatea și guvernanța întreprinderilor de stat, a declarat vicepremierul Marian Neacșu. Acesta a participat marți, la Palatul

Politic 15-04-2025 15:36

Simion - întrevedere cu membri ai delegației SUA: M-am asigurat că știu totul despre lovitura dată democrației

Președintele AUR, George Simion, a avut marți o întrevedere cu Anna Paulina Luna, membră a Camerei Reprezentanților a SUA din partea statului Florida, reprezentantă a Partidului Republican, întâlnirea având loc în contextul vizitei oficiale în România a unei delegații americane. Potrivit unui comunicat

Politic 15-04-2025 15:23

Prezidențiale2025/ BEC: Persoanele fizice care postează repetitiv în online materiale de propagandă electorală - actori politici

Biroul Electoral Central (BEC) susține că persoanele fizice care nu dețin funcții elective ori alte funcții publice și care postează pe conturile personale, deschise pe platformele online foarte mari, în mod preponderent și repetitiv, materiale de propagandă electorală dobândesc calitatea de actori politici cu potențial de influențare a electoratului și a

Viata Parlamentara 15-04-2025 15:14

Suciu, după întâlnirea cu delegația SUA: Anularea alegerilor, ca o discuție liberă despre situația politică

Discuțiile senatorilor și deputaților români cu delegații Congresului SUA au vizat aspecte ale diplomației parlamentare, iar tema anulării alegerilor prezidențiale de anul trecut a fost abordată ca 'o discuție liberă despre situația politică din România', a declarat la finalul discuțiilor vicepreședintele Camerei Deputaților, Daniel Suciu.

Viata Parlamentara 15-04-2025 15:08

Cameră/ Comisia pentru cultură: Anul 2027 se instituie ca 'Anul Ion I.C. Brătianu'

Comisia pentru cultură a Camerei Deputaților a dat, marți, cu unanimitate de voturi, raport de adoptare unui proiect de lege care prevede instituirea anului 2027 ca 'Anul Ion I.C. Brătianu'. 'Se instituie anul 2027 ca 'Anul Ion I.C. Brătianu' în România. Cu prilejul sărbătoririi 'Anului Ion I.C. Brătianu'

Politic 15-04-2025 15:01

Președintele interimar Bolojan - întâlnire cu membri ai Congresului SUA: România a învățat lecțiile necesare în alegerile trecute

România a învățat lecțiile necesare și instituțiile statului sunt angajate să asigure desfășurarea corectă și transparentă a alegerilor, în deplin acord cu standardele democratice, a afirmat președintele interimar Ilie Bolojan, marți, la întâlnirea cu opt membri ai Congresului SUA primiți la Cotroceni. Potrivit un