Antonescu: Guvernele Republicii Moldova pot fi, sub multe aspecte, exemple pentru Guvernele României

Candidatul Alianței 'România Înainte' la alegerile prezidențiale, Crin Antonescu, a declarat, joi, că Guvernele Republicii Moldova din ultima vreme pot fi, sub multe aspecte, exemple pentru Guvernele de la București, adăugând că în țara noastră sunt oameni care vorbesc de parcă România ar fi o ruină, în prăpastie, când, de fapt, niciodată nu s-a făcut mai mult și nu au fost perspective mai bune.
Antonescu a participat la Forumul de nivel înalt pentru identificarea celor mai potrivite căi de susținere a autorităților Republicii Moldova în demersul de integrare europeană, organizat, la Palatul Parlamentului, de IDEP Moldova și găzduit de deputatul PNL Sorin Năcuță.
'România și Republica Moldova mână în mână au înaintat în Europa. România și-a consolidat statutul de țară europeană importantă, îndrăznesc să spun, iar Moldova deja a intrat în Europa', a afirmat Antonescu.
El a menționat cooperarea și efortul Republicii Moldova în privința infrastructurii și a multor alte domenii.
'Întâmplarea face să cunosc, și s-a întâmplat în acești ultimi ani, colaborarea comisarului european român Adina Vălean cu autoritățile de la Chișinău, (...) iar, astăzi, cel puțin din punctul de vedere al infrastructurii, Republica Moldova, dacă nu de iure, de facto este o parte a Uniunii Europene, pentru că ea este inclusă în harta de infrastructură a Uniunii Europene, pentru că ea poate accesa pe acest domeniu fonduri ale Uniunii Europene, pentru că transportatorii din Republica Moldova au acces în spațiul Uniunii Europene fără să mai fie nevoie să-și mai ia în fiecare an permise. Toate aceste lucruri au fost posibile pentru că au existat voință, mobilizare, pentru că a existat cooperare', a completat Crin Antonescu.
Potrivit acestuia, Guvernele Republicii Moldova pot fi exemple pentru cele din România sub multe aspecte.
'Eu aș vrea să îi felicit pe oaspeții noștri (...) pentru faptul că Guvernele lor, cel puțin în ultima vreme, eu îndrăznesc să spun fără să supăr pe nimeni că de e campanie electorală, pot fi sub multe aspecte exemple pentru Guvernele României, Guvernele de la București, cu oameni tineri, cu oameni capabili, cu oameni dedicați, cu oameni care, pur și simplu, au schimbat în bine foarte mult soarta, destinul și perspectivele Republicii Moldova. Vom continua așa, trebuie să continuăm așa', a evidențiat Antonescu.
În opinia sa, tensiunea din campania electorală din România duce la 'momente delirante'.
'Noi acum în România suntem într-o campanie electorală care a început anul trecut, cam pe vremea asta, și sperăm că se face anul și se va încheia. Tensiunea din campania asta ne face uneori să asistăm la momente delirante. Când mă uitam la optimismul, la încrederea domnul viceprim-ministru (al Republicii Moldova), de exemplu, și mă gândeam că în România sunt oameni care vorbesc de parcă România ar fi o ruină, de parcă în România nu s-a făcut nimic de 35 ani, de parcă am fi în prăpastie, când niciodată nu s-a făcut mai mult, niciodată nu am avut perspective mai bune. Mă gândeam că totuși prima condiție să faci politică este să rămâi cu picioarele pe pământ și să recunoști ceea ce e bine și ceea ce e rău', a susținut candidatul coaliției de guvernare la alegerile din luna mai.
El a mai vorbit despre 'energia, optimismul și dedicarea' autorităților din Republica Moldova, menționând că acestea sunt 'un foarte bun exemplu pentru București'.
'Nu ignor faptul că suntem într-o situație internațională complicată, tensionată, mai grea ca altădată, trebuie să stăm umăr la umăr și noi și toți cei care iubesc aceste obiective simple care, de fapt, sintetizează Europa și justifică opțiunea noastră și destinul nostru, sper de durată, european: libertate și prosperitate. Pentru aceste lucruri facem politică, pentru aceste lucruri cooperăm într-un mod atât de frumos, atât de fructuos și sper ca Dumnezeu să ne dea mintea, energia, puterea, răbdarea să mergem înainte pe acest drum. Dacă voi fi câștigător în această cursă în care mă aflu acum, la Cotroceni dumneavoastră știți că nu veți avea un prieten, ci veți avea un frate', a conchis Antonescu.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a amintit, la rândul său, că România a acordat tot sprijinul pe care l-a putut da și de care a avut nevoie Republica Moldova în sectorul energetic.
'Aceste două maluri ale Prutului au fost întotdeauna unite. (...) Și în sectorul energetic (...) am acordat tot sprijinul de care Republica Moldova a avut nevoie, pe care l-am putut acorda în anii aceștia deosebit de provocatori, mai ales după stoparea tranzitului gazului rusesc prin Ucraina, o decizie principială corectă. Ajutorul pe care România l-a dat - undeva la 700 Megawați deficit energetic, în Republica Moldova, din care sigur, cam jumătate, a venit din producția internă, am asigurat prin contracte bilaterale cu Nuclear Electrica, OMV Petrom, s-a discutat despre Complexul Energetic Oltenia, plus ceea ce frații noștri au reușit să cumpere din piața zilei următoare, de pe piața Spot. Lumina s-a aprins la Chișinău și datorită României și mă bucur că am putut să sprijinim acest efort și vă rog să contați pe noi în tot ceea ce facem că vom fi alături de dumneavoastră', a afirmat Burduja.
Viceprim-ministrul moldovean Vladimir Bolea, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a subliniat că România a fost întotdeauna alături de țara sa.
'Începând cu 2021, Republica Moldova a intrat în linie dreaptă în ceea ce privește aderarea la spațiul european economic, social, politic și, în același timp, vreau să spun că succesele care le-a avut Republica Moldova în acest parcurs vin și din suportul absolut necondiționat din partea guvernării române. Începând cu 1991, România a fost întotdeauna alături de Republica Moldova și noi, ca simpli cetățeni, am simțit întotdeauna această deschidere din partea României. Și, cel mai important, indiferent de cine era la guvernare în Republica Moldova și clasa politică care guverna Republica Moldova, partea română a fost extrem de deschisă și a fost așa cum trebuie să fie, ținând cont că Republica Moldova este o parte componentă a unei foste Românii foarte mari, care urmează să se dezvolte și populată cu 84 de procente de etnici români adevărați', a spus Bolea.
El a mulțumit Guvernului României și Parlamentului pentru susținerea parcursului european al Chișinăului.
Potrivit deputatului PNL Sorin Năcuță, moderator al evenimentului, România a fost și rămâne principalul susținător al aderării Republicii Moldova la UE.
'Suntem legați de o istorie comună, de valori democratice și prin obiective strategice. România a parcurs deja etape complexe în procesul de aderare la UE și la accesarea fondurilor europene. Nu a fost un drum ușor, iar experiența acumulată ne permite să fim un sprijin real și un partener cu Republica Moldova și Ucraina în parcursul european. În acest context geopolitic complicat, sprijinirea Republicii Moldova și a Ucrainei nu este doar un act de solidaritate, ci o obligație strategică, o misiune pe termen lung care privește securitatea, dezvoltarea, stabilitatea și prosperitatea întregii regiuni', a transmis liberalul. AGERPRES/(A - redactor: Alina Novăceanu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prezidențiale2025/Lasconi: Am solicitat AEP să verifice dacă banii USR au fost folosiți pentru alt candidat
Președintele USR, Elena Lasconi, anunță că a solicitat Autorității Electorale Permanente să verifice dacă resursele financiare alocate de USR acestei campanii au fost folosite direct sau indirect pentru un alt candidat. 'Am solicitat Autorității Electorale Permanente să clarifice felul în care o mână de oameni din USR se joacă,
Prezidențiale2025/Nicușor Dan spune că membrii USR care îl susțin o fac la nivel de persoană fizică
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, candidat la alegerile prezidențiale, declară că membrii USR care doresc să îl susțină o fac la nivel de persoană fizică. 'Am colaborat cu ei foarte bine în campania locală din 2024. Au fost practic echipe comune. În momentul acesta, ce fac ei fac la nivel de persoană fizică, așa cum fac și
Prezidențiale2025/ Ponta spune că va semna Declarația de principii propusă candidaților de Universitatea din București
Victor Ponta, candidat independent la alegerile prezidențiale, a declarat miercuri că va semna cu toată convingerea și hotărârea, în data de 24 aprilie, Declarația de principii propusă de Universitatea din București tuturor candidaților. 'Salut inițiativa Universității din București și anunț oficial că voi semna, cu toată convi
Prezidențiale2025/ Nicușor Dan a sesizat instituțiile europene și platformele de socializare despre sute de mii de conturi false
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, candidat la alegerile prezidențiale, anunță că a sesizat instituțiile românești și europene cu atribuții în domeniu, precum și platformele de socializare despre faptul că nu mai poate să utilizeze conturile sale de social media. Acestea au ajuns să fie 'invadate' în ultimele zile de su
Prezidențiale2025/Nicușor Dan: Mi se pare credibilă declarația lui Crin Antonescu; să ceară documentul și să îl prezinte
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, candidat la alegerile prezidențiale, a apreciat ca fiind 'credibilă' explicația contracandidatului său Crin Antonescu privind declarația dată la fosta Securitate. El a precizat totodată că Antonescu ar trebui să ceară documentul și să îl prezinte public, pentru a lămuri 'orice fel de suspiciun
Administrația Prezidențială a publicat achizițiile publice pe primul trimestru al anului
Administrația Prezidențială a publicat achizițiile publice pentru perioada 1 ianuarie - 31 martie 2025. Potrivit centralizatorului achizițiilor publice pentru primul trimestru al anului, printre comenzile sau contractele făcute de Administrația Prezidențială se numără: servicii de transport aerian extern Bruxelles (3 februarie) în valoar
Guvernul a aprobat metodologia pentru organizarea Programului Național de Reducere a Abandonului Universitar
Guvernul a aprobat, miercuri, metodologia privind organizarea și funcționarea Programului Național de Reducere a Abandonului Universitar. Potrivit unui comunicat al Guvernului remis AGERPRES, Programul Național de Reducere a Abandonului Universitar are ca obiectiv reducerea semnificativă a ratei abandonului universitar în instituțiile de
Executivul a aprobat Strategia de Dezvoltare a Sistemului Judiciar ca serviciu public 2025-2029
Guvernul a adoptat, miercuri, prin hotărâre, Strategia de Dezvoltare a Sistemului Judiciar și a justiției ca serviciu public 2025-2029 și a planului de acțiune aferent acesteia. Potrivit unui comunicat al Executivului, creșterea calității și eficienței serviciilor judiciare, facilitarea accesului cetățenilor la justiție, consolidarea lup
Bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2025 al Regiei Autonome 'Registrul Auto Român', aprobat în Guvern
Executivul a aprobat miercuri bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2025 al Regiei Autonome 'Registrul Auto Român', aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii. Potrivit unui comunicat al Guvernului, pentru anul 2025, comparativ cu datele preliminate din anul 2024, veniturile totale programate &icir
Guvern/Inițierea negocierilor privind instituirea unei comisii care să soluționeze cererile de despăgubiri pentru Ucraina - aprobată
Guvernul a aprobat în ședința de miercuri inițierea negocierilor pentru încheierea unui tratat privind instituirea unei Comisii Internaționale care să soluționeze cererile de despăgubiri cauzate Ucrainei de agresiunea Federației Ruse. Potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES de Guvern, printre documentele aprobate în ș
Implementarea recomandărilor OCDE privind liberalizarea serviciilor în domeniul pensiilor private, aprobată de Guvern
Guvernul a aprobat, miercuri, prin ordonanță de urgență, implementarea recomandărilor Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) privind liberalizarea serviciilor în domeniul pensiilor private, în concordanță cu Codurile de liberalizare ale OCDE. Potrivit unui comunicat al Executivului, aderarea României la
Convenția între România și Regatul Unit al Marii Britanii pentru eliminarea dublei impuneri, aprobată de Guvern
Executivul a aprobat miercuri un proiect de lege privind ratificarea Convenției între România și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord pentru eliminarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit și pe câștiguri de capital și prevenirea evaziunii fiscale și a evitării plății impozitelor și a Protocolului anexă la convenție, semna
Acordul privind controlul coordonat în PTF Galați - Giurgiulești rutier, aprobat de Guvern
Executivul a aprobat miercuri un proiect de lege privind ratificarea Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind controlul coordonat pe teritoriul țării noastre în punctul de trecere a frontierei de stat Galați - Giurgiulești rutier, pe sensul de intrare în România, semnat pe 20 noiembrie 2024 la București.
Elmar Brok - fost președinte al Comisiei de politică externă a PE, decorat de președintele interimar Ilie Bolojan
Președintele interimar Ilie Bolojan a semnat miercuri mai multe decrete de decorare, între care se numără cel referitor la decorarea fostului președinte al Comisiei de politică externă a Parlamentului European, Elmar Brok. Potrivit Administrației Prezidențiale, în semn de 'înaltă apreciere pentru contribuția deosebită la
REPER: Actualul cadru legal creează confuzie, aplicare discriminatorie și riscuri majore pentru libera exprimare
Reprezentanții REPER își reafirmă angajamentul pentru respectarea legii, dar atrag atenția că în forma actuală cadrul legal creează confuzie, aplicare discriminatorie și riscuri majore pentru libera exprimare. REPER solicită astfel, din nou, în mod public, clarificarea de urgență a poziției AEP și BEC cu privire la dreptul ac