logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Antonescu: Guvernele Republicii Moldova pot fi, sub multe aspecte, exemple pentru Guvernele României

Imagine din galeria Agerpres

Candidatul Alianței 'România Înainte' la alegerile prezidențiale, Crin Antonescu, a declarat, joi, că Guvernele Republicii Moldova din ultima vreme pot fi, sub multe aspecte, exemple pentru Guvernele de la București, adăugând că în țara noastră sunt oameni care vorbesc de parcă România ar fi o ruină, în prăpastie, când, de fapt, niciodată nu s-a făcut mai mult și nu au fost perspective mai bune.

Antonescu a participat la Forumul de nivel înalt pentru identificarea celor mai potrivite căi de susținere a autorităților Republicii Moldova în demersul de integrare europeană, organizat, la Palatul Parlamentului, de IDEP Moldova și găzduit de deputatul PNL Sorin Năcuță.

'România și Republica Moldova mână în mână au înaintat în Europa. România și-a consolidat statutul de țară europeană importantă, îndrăznesc să spun, iar Moldova deja a intrat în Europa', a afirmat Antonescu.

El a menționat cooperarea și efortul Republicii Moldova în privința infrastructurii și a multor alte domenii.

'Întâmplarea face să cunosc, și s-a întâmplat în acești ultimi ani, colaborarea comisarului european român Adina Vălean cu autoritățile de la Chișinău, (...) iar, astăzi, cel puțin din punctul de vedere al infrastructurii, Republica Moldova, dacă nu de iure, de facto este o parte a Uniunii Europene, pentru că ea este inclusă în harta de infrastructură a Uniunii Europene, pentru că ea poate accesa pe acest domeniu fonduri ale Uniunii Europene, pentru că transportatorii din Republica Moldova au acces în spațiul Uniunii Europene fără să mai fie nevoie să-și mai ia în fiecare an permise. Toate aceste lucruri au fost posibile pentru că au existat voință, mobilizare, pentru că a existat cooperare', a completat Crin Antonescu.

Potrivit acestuia, Guvernele Republicii Moldova pot fi exemple pentru cele din România sub multe aspecte.

'Eu aș vrea să îi felicit pe oaspeții noștri (...) pentru faptul că Guvernele lor, cel puțin în ultima vreme, eu îndrăznesc să spun fără să supăr pe nimeni că de e campanie electorală, pot fi sub multe aspecte exemple pentru Guvernele României, Guvernele de la București, cu oameni tineri, cu oameni capabili, cu oameni dedicați, cu oameni care, pur și simplu, au schimbat în bine foarte mult soarta, destinul și perspectivele Republicii Moldova. Vom continua așa, trebuie să continuăm așa', a evidențiat Antonescu.

 


În opinia sa, tensiunea din campania electorală din România duce la 'momente delirante'.

'Noi acum în România suntem într-o campanie electorală care a început anul trecut, cam pe vremea asta, și sperăm că se face anul și se va încheia. Tensiunea din campania asta ne face uneori să asistăm la momente delirante. Când mă uitam la optimismul, la încrederea domnul viceprim-ministru (al Republicii Moldova), de exemplu, și mă gândeam că în România sunt oameni care vorbesc de parcă România ar fi o ruină, de parcă în România nu s-a făcut nimic de 35 ani, de parcă am fi în prăpastie, când niciodată nu s-a făcut mai mult, niciodată nu am avut perspective mai bune. Mă gândeam că totuși prima condiție să faci politică este să rămâi cu picioarele pe pământ și să recunoști ceea ce e bine și ceea ce e rău', a susținut candidatul coaliției de guvernare la alegerile din luna mai.

El a mai vorbit despre 'energia, optimismul și dedicarea' autorităților din Republica Moldova, menționând că acestea sunt 'un foarte bun exemplu pentru București'.

'Nu ignor faptul că suntem într-o situație internațională complicată, tensionată, mai grea ca altădată, trebuie să stăm umăr la umăr și noi și toți cei care iubesc aceste obiective simple care, de fapt, sintetizează Europa și justifică opțiunea noastră și destinul nostru, sper de durată, european: libertate și prosperitate. Pentru aceste lucruri facem politică, pentru aceste lucruri cooperăm într-un mod atât de frumos, atât de fructuos și sper ca Dumnezeu să ne dea mintea, energia, puterea, răbdarea să mergem înainte pe acest drum. Dacă voi fi câștigător în această cursă în care mă aflu acum, la Cotroceni dumneavoastră știți că nu veți avea un prieten, ci veți avea un frate', a conchis Antonescu.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a amintit, la rândul său, că România a acordat tot sprijinul pe care l-a putut da și de care a avut nevoie Republica Moldova în sectorul energetic.


'Aceste două maluri ale Prutului au fost întotdeauna unite. (...) Și în sectorul energetic (...) am acordat tot sprijinul de care Republica Moldova a avut nevoie, pe care l-am putut acorda în anii aceștia deosebit de provocatori, mai ales după stoparea tranzitului gazului rusesc prin Ucraina, o decizie principială corectă. Ajutorul pe care România l-a dat - undeva la 700 Megawați deficit energetic, în Republica Moldova, din care sigur, cam jumătate, a venit din producția internă, am asigurat prin contracte bilaterale cu Nuclear Electrica, OMV Petrom, s-a discutat despre Complexul Energetic Oltenia, plus ceea ce frații noștri au reușit să cumpere din piața zilei următoare, de pe piața Spot. Lumina s-a aprins la Chișinău și datorită României și mă bucur că am putut să sprijinim acest efort și vă rog să contați pe noi în tot ceea ce facem că vom fi alături de dumneavoastră', a afirmat Burduja.

Viceprim-ministrul moldovean Vladimir Bolea, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a subliniat că România a fost întotdeauna alături de țara sa.

'Începând cu 2021, Republica Moldova a intrat în linie dreaptă în ceea ce privește aderarea la spațiul european economic, social, politic și, în același timp, vreau să spun că succesele care le-a avut Republica Moldova în acest parcurs vin și din suportul absolut necondiționat din partea guvernării române. Începând cu 1991, România a fost întotdeauna alături de Republica Moldova și noi, ca simpli cetățeni, am simțit întotdeauna această deschidere din partea României. Și, cel mai important, indiferent de cine era la guvernare în Republica Moldova și clasa politică care guverna Republica Moldova, partea română a fost extrem de deschisă și a fost așa cum trebuie să fie, ținând cont că Republica Moldova este o parte componentă a unei foste Românii foarte mari, care urmează să se dezvolte și populată cu 84 de procente de etnici români adevărați', a spus Bolea.


El a mulțumit Guvernului României și Parlamentului pentru susținerea parcursului european al Chișinăului.

Potrivit deputatului PNL Sorin Năcuță, moderator al evenimentului, România a fost și rămâne principalul susținător al aderării Republicii Moldova la UE.

'Suntem legați de o istorie comună, de valori democratice și prin obiective strategice. România a parcurs deja etape complexe în procesul de aderare la UE și la accesarea fondurilor europene. Nu a fost un drum ușor, iar experiența acumulată ne permite să fim un sprijin real și un partener cu Republica Moldova și Ucraina în parcursul european. În acest context geopolitic complicat, sprijinirea Republicii Moldova și a Ucrainei nu este doar un act de solidaritate, ci o obligație strategică, o misiune pe termen lung care privește securitatea, dezvoltarea, stabilitatea și prosperitatea întregii regiuni', a transmis liberalul. AGERPRES/(A - redactor: Alina Novăceanu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 710

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic 23-04-2025 16:25

Prezidențiale2025/Nicușor Dan îl acuză pe Antonescu că a permis ca zone din Herăstrău și Ștrandul Tineretului să ajungă la dezvoltatori imobiliari

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, a acuzat, miercuri, că prin acte 'ilegale' semnate de Crin Antonescu pe vremea când era ministru al Tineretului și Sportului terenuri din Parcul Herăstrău și din zona Arcul de Triumf au ajuns la dezvoltatori imobiliari. 'O să aduc aminte românil

Politic 23-04-2025 14:42

Prezidențiale2025/Nicușor Dan spune că nu se va retrage din cursa electorală și merge până la capăt

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat, miercuri, că nu se va retrage cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 4 mai. El a fost întrebat într-o conferință de presă dacă ia în considerare să se retragă din cursa prezidențială în cazul în care sondajele de opinie îl vor da pe Crin Antonescu cu mai mu

Politic 23-04-2025 14:10

Camera Deputaților/Ministrul Sănătății invitat la 'Ora Guvernului' pe 12 mai; tema - investițiile din domeniu

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, este invitat pe 12 mai la dezbaterea 'Ora Guvernului', în plenul Camerei Deputaților, pentru a da explicații cu privire la investițiile din domeniu și construirea de spitale prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Invitația a fost făcută de grupul parlamentar al USR, fiind aprobată miercuri de Birou

Politic 23-04-2025 13:56

CSAT - convocat pe 30 aprilie; participarea României la Planul de Răspuns European și proiectul de lege a apărării naționale - pe ordinea de zi

Președintele interimar Ilie Bolojan a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), care va avea loc miercuri, 30 aprilie, la ora 14,00, la Palatul Cotroceni, a informat Administrația Prezidențială. Potrivit sursei citate, pe ordinea de zi a ședinței CSAT sunt incluse subiecte referitoare la: * Participarea Rom&

Politic 23-04-2025 13:41

Parlament/Deputații lucrează săptămâna viitoare în comisii; nu va fi nicio ședință de plen până pe 6 mai

Deputații vor lucra săptămâna viitoare în comisii și nu vor avea nicio ședință de plen. Potrivit programului de lucru aprobat miercuri de Biroul permanent al Camerei deputaților, aleșii vor avea luni, marți și miercuri activitate în comisiile permanente. Joi este zi liberă, fiind 1 Mai, iar vineri și sâmbătă au activită

Politic 23-04-2025 13:37

Camera Deputaților: Ședință tehnică de testare a exercitării votului electronic la distanță - joi

Camera Deputaților va avea joi o ședință tehnică de testare a exercitării de către deputați a votului electronic la distanță cu echipamentele furnizate de către Serviciul de Telecomunicații Speciale. 'La această dată, asigurarea suportului tehnic necesar exercitării votului electronic la distanță este asigurat de către STS în baza Me

Politic 23-04-2025 13:28

Camera Deputaților/Moțiunea simplă împotriva ministrului de Externe - dezbătută în 6 mai; vot final - 7 mai

Moțiunea simplă împotriva ministrului Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, inițiată de AUR și POT, va fi dezbătută în 6 mai de plenul Camerei Deputaților, votul final urmând să fie în 7 mai, a stabilit miercuri Biroul permanent. Moțiunea simplă, intitulată 'Diplomația românească în era Hurezeanu: izolarea

Politic 23-04-2025 13:21

Cameră/Proiectul de ratificare a Acordului cu Republica Moldova privind controlul coordonat în punctul de trecere a frontierei Galați-Giurgiulești, adoptat

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, proiectul de lege de ratificare a Acordului între Guvernele României și Republicii Moldova privind controlul coordonat pe teritoriul României în punctul de trecere a frontierei de stat Galați (România) - Giurgiulești (Republica Moldova) rutier, pe sensul de intrare în țara noastră.

Politic 23-04-2025 13:11

Ciolacu: Pentru România rămâne esențial angajamentul de a aloca peste 2 la sută din PIB pentru apărare

Pentru România rămâne esențial angajamentul de a aloca peste 2 la sută din Produsul Intern Brut pentru apărare, sume direcționate mai ales către înzestrare și pentru modernizarea infrastructurii, pentru a face față riscurilor și provocărilor actuale, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu. Șeful Executivului a participat mi

Politic 23-04-2025 12:48

Camera Deputaților/Procedura de evaluare profesională a angajaților - aprobată de plen

Plenul Camerei Deputaților a aprobat, miercuri, procedura de evaluare profesională a funcționarilor publici parlamentari și a personalului contractual din serviciile forului legislativ. S-au înregistrat 152 de voturi pentru, 39 contra și 84 abțineri. Procedura a fost adoptată în vederea punerii în aplicare a di

Politic 23-04-2025 12:41

Ilie Bolojan: Este nevoie să continuăm modernizarea Armatei române

Președintele interimar, Ilie Bolojan, a declarat miercuri, la ceremonia organizată de Statul Major al Forțelor Terestre la Monumentul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol, că este nevoie să continuăm modernizarea Armatei române. La eveniment participă și premierul Marcel Ciolacu. 'Îi omagiem astăzi pe veteranii

Politic 23-04-2025 12:23

Camera Deputaților/Proiectul privind pensiile magistraților - adoptat de plen cu amendamente

Plenul Camerei Deputaților a adoptat, miercuri, proiectul de lege privind pensiile magistraților, inițiat de liderii coaliției de guvernare, cu 259 de voturi 'pentru', un vot 'contra' și 25 de abțineri. Proiectul a suferit modificări din partea Comisiei pentru muncă. Comisia a eliminat tabelele prin care se eșalona vârsta

Politic 23-04-2025 11:37

Senat: Moțiune simplă a AUR pe tema pensiilor, depusă în plen; dezbaterea - luni

Liderul grupului senatorial al AUR, Petrișor Peiu, a depus, miercuri, în plenul Senatului, o moțiune simplă care vizează sistemul de pensii. 'Depun o moțiune simplă pe care am inițiat-o privind sistemul de pensii. Se depune la președintele de ședință împreună cu lista de semnături', a anunțat, miercuri, Petrișor Peiu, de la

Viata Parlamentara 23-04-2025 11:17

Camera Deputaților/Comisia pentru muncă a modificat proiectul privind pensiile magistraților

Comisia pentru muncă a Camerei Deputaților a modificat, miercuri, proiectul de lege privind pensiile magistraților, inițiat de liderii coaliției de guvernare, după ce cu o zi în urmă i-a dat raport de adoptare în forma inițiatorilor. Comisia a eliminat tabelele prin care se eșalona vârsta de pensionare a magistraților, astfel

Politic 23-04-2025 11:14

Camera Deputaților/ Moțiunea simplă împotriva ministrului de Externe - redepusă de AUR și POT

Moțiunea simplă împotriva ministrului Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, inițiată de AUR și POT, a fost redepusă miercuri la Camera Deputaților. 'În temeiul art. 191, 192 din Regulamentul Camerei Deputaților, vă înaintăm moțiunea simplă împotriva ministrului Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, intitulată 'Diplo