Prezidențiale2025/ BEC - măsuri pentru exercitarea dreptului de vot în condiții de legalitate, egalitate și integritate

Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, măsuri pentru exercitarea dreptului de vot la alegerile prezidențiale din mai în condiții de legalitate, egalitate și integritate.
Potrivit deciziei, alegătorii care, în ziua votării, se află în unitatea administrativ-teritorială în care și-au stabilit domiciliul sau reședința votează numai la secțiile de votare unde sunt înscriși în listele electorale permanente, iar, dacă aceștia se află într-o altă unitate administrativ-teritorială, pot vota la orice secție de votare, fiind înscriși în listele electorale suplimentare.
Alegătorii cu domiciliul sau reședința în municipiul București nu își pot exercita dreptul de vot la o secție de votare situată în alt sector al municipiului București decât cel în care au domiciliul sau reședința, dar își pot exercita dreptul de vot la orice secție de votare aflată în alt județ, urmând a fi înscriși în listele electorale suplimentare.
De asemenea, cei care nu și-au preschimbat actele de identitate după modificarea limitei unității administrativ-teritoriale unde își au domiciliul sau reședința votează fie la secția de votare în a cărei listă electorală permanentă sunt înscriși, fie la oricare altă secție de votare, urmând a fi înscriși în listele electorale suplimentare.
Cei care au fost omiși din listele electorale permanente a secțiilor de votare la care sunt arondate străzile sau localitățile unde își au domiciliul sau reședința sunt înscriși în listele electorale suplimentare.
Alegătorii cu mobilitate redusă pot vota la orice secție de votare care le asigură accesul la vot, chiar dacă aceasta se află în aceeași unitate administrativ-teritorială în care sunt organizate secțiile de votare pe a căror liste electorale permanente se regăseșc, urmând a fi înscriși în listele electorale suplimentare.
Cei care, în ziua votării, se află în străinătate, pot vota la orice secție de votare organizată în străinătate, indiferent dacă a parcurs sau nu procedura de înregistrare în Registrul electoral ca alegător în străinătate.
Persoanele fără cetățenie română nu au drept de vot.
Alegătorii au dreptul la câte un singur vot pentru fiecare tur de scrutin organizat pentru alegerea Președintelui României.
Decizia precizează și procedura în cazul în care Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV) semnalează, la o secție de votare din țară sau străinătate sau prin corespondență, faptul că alegătorul care s-a prezentat la vot figurează deja în SIMPV.
Acestuia i se aduce la cunoștință că fapta unei persoane care votează de două sau mai multe ori constituie infracțiunea de fraudă la vot care se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă și interzicerea exercitării unor drepturi.
Totodată, documentul prevede că, la ambele tururi de scrutin, în cele trei zile ale votării în străinătate, secțiile de votare din străinătate se deschid la ora locală 7:00.
La ambele tururi de scrutin, în prima și a doua zi ale votării în străinătate, secțiile de votare din străinătate se închid la ora locală 21:00. În prima și a doua zi ale votării în străinătate, alegătorii care la ora locală 21:00 se află la sediul secției de votare din străinătate, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot pot să își exercite dreptul de vot, până cel mai târziu la ora locală 23:59.
La ambele tururi de scrutin, în a treia zi a votării în străinătate, secțiile de votare din străinătate organizate în zone al căror fus orar este avansat sau înapoiat sau același cu cel al României se închid la ora locală 21:00.
În toate aceste situații, cei care se află la rând să voteze, pot să își exercite dreptul de vot, până cel mai târziu la ora locală 23:59.
La ambele tururi de scrutin, în ziua votării în țară, secțiile de votare din țară se deschid la ora locală a României 7:00 și se închid la ora locală a României 21:00. De asemenea, alegătorii care se află la rând la închidere, vor putea să voteze până cel târziu la ora locală a României 23:59.
Potrivit documentului, candidații, membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare și oricare alegător au dreptul să conteste identitatea persoanei care se prezintă la vot, prin orice mijloc de comunicare. În acest caz, identitatea se stabilește de președintele biroului electoral al secției de votare prin oricare mijloace legale, iar verificările 'se vor derula cu tact și respect față de persoana a cărei identitate este contestată, urmărind evitarea situațiilor inconfortabile sau alte comportamente nepotrivite'.
Alegătorul care, din motive temeinice, nu poate să voteze singur, are dreptul să cheme în cabina de votare, în scopul de a-l ajuta, un însoțitor ales de el. Acesta nu poate fi din rândul persoanelor acreditate, observatorilor, al membrilor biroului electoral al secției de votare sau al candidaților.
Fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot este interzisă.
Președintele biroului electoral al secției de votare este obligat să ia măsurile necesare pentru ca alegerile să decurgă în bune condiții. Atribuțiile sale, în această privință, se întind și în afara localului de vot, în sediul secției de votare până la o distanță de 500 m.
La toate operațiunile efectuate de birourile electorale ale secțiilor de votare pot asista, în afara membrilor acestora, a operatorilor de calculator și a personalului de pază, candidații, persoanele
acreditate în condițiile legii, reprezentanții Autorității Electorale Permanente, membrii birourilor electorale superioare și ai Biroului Electoral Central.
Pe durata votării se interzice membrilor birourilor electorale și persoanelor acreditate să poarte ecusoane, insigne sau alte însemne de propagandă electorală.
Sunt interzise comercializarea și/sau consumul de alcool în jurul sediului secției de votare din țară, pe durata votării, până la o distanță de 500 m.
La secțiile de votare din localitățile în care se organizează alegeri locale parțiale și/sau referendumuri locale la aceeași dată cu un tur de scrutin al alegerilor pentru Președintele României din anul 2025, prezența la votarea pentru Președintele României se consemnează pe liste electorale distincte de cele pentru alte tipuri de alegeri, iar SIMPV trebuie să permită evidențierea distinctă a prezenței la vot pentru alegerile pentru Președintele României din anul 2025. AGERPRES/(AS - redactor: Alina Novăceanu, editor: Antonia Niță, editor online: Andreea Lãzãroiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prezidențiale2025/ AEP - apel la reprezentanții mass-media: Să nu se prezinte, înainte de încheierea votării, sondaje realizate la ieșirea de la urne
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) face apel la reprezentanții mass-media - TV, radio, presă scrisă și online - ca duminică să nu prezinte, înainte de încheierea votării pentru alegerea președintelui României, sondaje realizate la ieșirea de la urne. AEP reamintește, într-un comunicat transmis AGERPRES, că, potrivi
Prezidențiale2025/ AEP: Până sâmbătă la ora 21:00 s-au prezentat la urne în diaspora peste 700.000 de alegători
Peste 700.000 de alegători s-au prezentat la urne în diaspora, până sâmbătă la ora 21:00 (ora României), pentru a vota la al doilea tur al alegerilor prezidențiale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.
Prezidențiale2025/ Primarul Sibiului a votat în Germania pentru un 'președinte care să unească românii'
Primarul municipiului Sibiu, Astrid Fodor, a votat în Landshut (Germania), pentru un președinte 'care să unească românii'. 'Am votat pentru un președinte care să unească românii și să fie un bun mediator, mai ales în aceste momente dificile pe care țara le traversează din punct de vedere economic. Am optat p
Prezidențiale2025/ AEP: Până sâmbătă la ora 18:00 s-au prezentat la urne în diaspora peste 560.000 de alegători
Peste 560.000 de alegători s-au prezentat la urne în diaspora, până sâmbătă la ora 18:00 (ora României), pentru a vota la al doilea tur al alegerilor prezidențiale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.
Prezidențiale2025/Precizări MAE: Votarea în străinătate decurge în condiții bune; nu s-au înregistrat disfuncționalități, aglomerări sau incidente
Votarea în diaspora decurge în condiții bune și nu s-au înregistrat disfuncționalități în cadrul secțiilor, nici aglomerări sau incidente, iar procesul electoral se desfășoară în deplină legalitate și transparență, precizează sâmbătă Ministerul Afacerilor Externe. MAE informează că votarea în străinăta
LIVE UPDATE Prezidenţiale2025/ Prezenţa la vot
Votul în diaspora a început joi seara, la ora 22:00, ora României, prima secție deschisă alegătorilor, la al doilea tur de scrutin prezidențial, fiind la Auckland, în Noua Zeelandă (ora 7:00, ora locală). Vineri a fost prima zi de vot în diaspora la turul al doilea al alegerilor prezidențiale din acest an.
Prezidențiale2025/ AEP: Până sâmbătă la ora 15:00 s-au prezentat la urne în diaspora aproape 423.000 de alegători
Aproape 423.000 de alegători s-au prezentat la urne în diaspora, până sâmbătă la ora 15:00 (ora României), pentru a vota la al doilea tur al alegerilor prezidențiale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.
Romașcanu: Nu vom fi în favoarea plecării lui Marcel Ciolacu din poziția de președinte al PSD
Fostul președinte al Partidului Social Democrat Buzău, Lucian Romașcanu, s-a declarat sâmbătă împotriva plecării lui Marcel Ciolacu din funcția de președinte al PSD, săptămâna viitoare urmând să aibă loc Consiliul Politic Național al formațiunii. Sâmbătă, la finalul Conferinței extraordinare a PSD Buzău, în
Romeo Lungu - noul președinte al PSD Buzău; alegerea sa, în urma demisiei lui Lucian Romașcanu
Romeo Daniel Lungu a fost ales sâmbătă în funcția de președinte al organizației județene a Partidului Social Democrat Buzău, alegerile având loc în urma demisiei de la șefia filialei a lui Lucian Romașcanu, numit membru din partea României la Curtea de Conturi Europeană. La Conferința Extraordinară a PSD Buzău, co
Prezidențiale2025/AEP: Până sâmbătă la ora 12:00 s-au prezentat la urne în diaspora peste 300.000 de alegători
Peste 300.000 de alegători s-au prezentat la urne în diaspora, până sâmbătă la ora 12:00 (ora României), pentru a vota la al doilea tur al alegerilor prezidențiale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.
Prezidențiale2025/ BEC avertizează: Continuarea acțiunilor de propagandă electorală - campanie ilegală
Biroul Electoral Central solicită sâmbătă competitorilor electorali, având în vedere încheierea campaniei, să nu continue acțiunile de propagandă electorală și să nu emită în spațiul public mesaje de natură a induce în eroare alegătorii. ''În contextul în care, începând cu ora
Ilie Bolojan - întâlnire cu militarii români aflați în misiune în Bosnia și Herțegovina
Președintele interimar, Ilie Bolojan, a efectuat vineri o vizită la Misiunea Militară a Uniunii Europene în Bosnia și Herțegovina - EUFOR Althea, România preluând în ianuarie comanda structurii. Președintele a fost însoțit de șeful Statului Major al Apărării, general Gheorghiță Vlad. La sosirea în Sarajevo,
Prezidențiale2025/AEP: Până sâmbătă la ora 10:00 s-au prezentat la urne în diaspora peste 246.000 de alegători
Peste 246.000 de alegători s-au prezentat la urne în diaspora, până sâmbătă la ora 10:00 (ora României), pentru a vota la al doilea tur al alegerilor prezidențiale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă. Conform AEP, de la deschiderea urnelor, și anume de joi, ora 22:00 (ora
Prezidențiale2025/ S-a încheiat campania; nu se mai pot derula acțiuni de propagandă electorală
Campania electorală pentru al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale s-a încheiat sâmbătă, la ora 7:00. Potrivit Biroului Electoral Central, este interzisă continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale. Prin continuarea propagandei electorale se înțelege:
Prezidențiale2025/ AEP: Până sâmbătă la ora 3:00, s-au prezentat la urne în diaspora aproximativ 230.000 de alegători
Aproximativ 230.000 de alegători au votat în diaspora, până sâmbătă la ora 3:00, la turul al doilea al alegerilor prezidențiale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă. Conform AEP, de la deschiderea urnelor, respectiv de vineri până sâmbătă, la ora 3:00, s-au prezentat la vot 224.655 ce