Guvern: Premierul va putea solicita anumite informații persoanelor pe care le propune în funcții publice

Prim-ministrul sau prim-ministrul desemnat va putea solicita persoanelor pe care le propune sau le numește în funcții publice, anterior numirii, informații cu privire la orice tip de interese personale de natură să afecteze exercitarea cu imparțialitate a mandatului sau a funcției, prevede un proiect de lege aprobat joi de Guvern.
Guvernul a aprobat, astfel, în ședința de joi, un proiect de lege pentru completarea OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ și pentru modificarea Legii nr. 251/2004 privind unele măsuri referitoare la bunurile primite cu titlu gratuit cu prilejul unor acțiuni de protocol în exercitarea mandatului sau a funcției.
Prin acest proiect de lege, se completează Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu un nou capitol care să reglementeze Normele de etică și conduită pentru membrii Guvernului, alte persoane care ocupă funcții de demnitate publică la nivelul administrației publice centrale și pentru personalul încadrat la cabinetele acestora.
Proiectul de lege reprezintă îndeplinirea unui angajament asumat de Guvernul României prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), precizează un comunicat al Executivului.
Dispozițiile proiectului de lege se aplică membrilor Guvernului, șefului Cancelariei Prim-Ministrului, secretarului general și secretarilor generali adjuncți al Guvernului, secretarilor și subsecretarilor de stat, precum și asimilaților acestora, consilierilor de stat în raporturile dintre aceștia, precum și în raporturile acestora cu persoane fizice sau juridice, în legătură cu exercitarea mandatului sau a funcției. Aceste dispoziții se aplică în plus față de cele existente pentru funcția publică și adoptarea și implementarea măsurilor de aplicare.
Proiectul introduce noi prevederi în scopul îmbunătățirii transparenței în exercitarea atribuțiilor de către demnitari.
Astfel, prim-ministrul sau prim-ministrul desemnat va putea solicita persoanelor pe care le propune sau le numește în funcții publice, anterior numirii, informații cu privire la orice tip de interese personale de natură să afecteze exercitarea cu imparțialitate a mandatului sau a funcției. La formarea Cabinetului, prim-ministrul, în vederea obținerii votului de încredere din partea Parlamentului, are posibilitatea să solicite anumite date sau informații de la persoanele care urmează a fi propuse pe lista membrilor Guvernului, astfel încât să poată aprecia riscul de a nu obține votul și încrederea majorității parlamentare. De asemenea, în egală măsură, prim-ministrul va avea posibilitatea de a solicita date sau informații și persoanelor care vor ocupa funcții de secretar de stat sau subsecretar de stat.
Totodată, membrii Guvernului vor avea posibilitatea să se abțină de la participarea la procesul decizional cu privire la un act normativ sau un document de politică publică, fără să se aducă atingere art. 72 alin. (2) din Legea nr. 161/2003.
Se poate notifica atât un interes personal care aduce un foloase pentru sine, cât și pentru:
a) soț, soție, persoanele care au stabilit relații asemănătoare acelora dintre soți sau rude ori afini până la gradul al II-lea inclusiv;
b) orice persoană fizică sau juridică față de care are calitatea de debitor al unei obligații, cu excepția celor care rezultă din activitățile și cheltuielile curente;
c) societatea la care deține calitatea de asociat unic sau deține peste 10% din capitalul social sau drepturile de vot ori funcția de administrator sau director ori de la care obține venituri;
d) orice entitate de drept privat în care și-a desfășurat activitatea profesională în anul anterior numiri în funcție;
e) asociația sau fundația din care face parte;
f) în orice altă situație în care exercitarea imparțială și obiectivă a funcției este afectată din motive care implică familia, viața personală, afinitățile politice, interesul economic sau orice alt interes personal direct sau indirect.
Abținerea se notifică prim-ministrului sau superiorului ierarhic cu propunerea desemnării unui înlocuitor, iar lista notificărilor se publică periodic pe site-ul Guvernului și pe site-urile instituțiilor sau autorității administrației publice centrale la secțiunea 'Integritate instituțională'.
Proiectul de lege definește și reglementează regimul acelor cadouri reprezentând bunuri, beneficii sau servicii, oferite în mod gratuit persoanelor menționate anterior, în considerarea mandatului sau funcției deținute. Acestea includ bunurile oferite în cadrul acțiunilor de protocol, conform Legii nr. 251/2004 și nu includ acele bunuri în legătură cu care sunt întrunite elementele unei infracțiuni (luarea și darea de mită, traficul de influență etc.).
Proiectul are în vedere excluderea anumitor categorii de persoane fizice, juridice sau organizații de la care pot fi primite cadourile.
Așadar, pe perioada exercitării mandatului sau a funcției, le sunt interzise membrilor Guvernului sau a celorlalte categorii de persoane prevăzute în proiectul de lege solicitarea sau acceptarea de cadouri din partea unei persoane fizice, juridice sau a organizații care:
a) se află în raporturi juridice contractuale cu instituția sau autoritatea administrației publice centrale din care fac parte;
b) are în curs de soluționare una sau mai multe cereri de emitere de avize, autorizații, permise, licențe, acreditări precum și altele asemenea;
c) are un interes pentru promovarea unul proiect de act administrativ cu caracter individual ce intră în competența de reglementare a instituției sau autorității administrației publice centrale din care fac parte;
d) participă, în calitate de ofertant, subcontractant sau potențial beneficiar la o procedură de atribuire a unui contract de achiziție publică, a unui contract de concesiune sau a unui contract de închiriere, respectiv a unei finanțări organizate sau acordate de instituția sau autoritatea administrației publice centrale din care fac parte.
Publicarea întâlnirilor dintre demnitarii din cadrul Guvernului și terțe persoane care ar putea influența luarea unei decizii devine pentru prima dată obligatorie, în acord cu bunele practici de la nivel internațional și în aplicarea recomandărilor primite de România de la organisme internaționale, precum OCDE sau Comisia Europeană.
Este prevăzută și obligația de a publica întâlnirile cu persoane terțe, care s-au desfășurat fără o planificare prealabilă, în termen de 2 zile de la data desfășurării acestora.
De asemenea, se creează posibilitatea ca și persoanele cu rang de demnitar din cadrul autorităților administrative autonome, prefecții, subprefecții și autoritățile administrației publice locale să poată solicita înregistrarea în RUTI și pot publica întâlnirile oficiale cu persoane terțe.
Proiectul de lege prevede organizarea, de către Institutul Național de Administrație, a unor cursuri de formare pe teme referitoare la etică și conduită în exercitarea atribuțiilor pentru categoriile de persoane vizate de reglementare.
Proiectul de lege adoptat de Guvern va fi transmis spre dezbatere și adoptare Parlamentului. AGERPRES/(AS - redactor: Cătălina Matei, editor: Florin Marin, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Delegația Congresului SUA - întâlniri cu Bolojan, Ciolacu și parlamentari români
O delegație formată din opt membri ai Congresului SUA, democrați și republicani, condusă de Vern Buchanan, se va întâlni marți la București cu președintele interimar Ilie Bolojan, cu premierul Marcel Ciolacu, dar și cu parlamentari români. Delegația SUA a ajuns luni seara în România. Potrivit progra
MAE: Hurezeanu a cerut, la reuniunea CAE, consolidarea regimului de sancțiuni privind acțiunile hibride ale Rusiei
Șeful diplomației române, Emil Hurezeanu, a participat luni, la Luxemburg, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe (CAE) din statele membre ale UE, ocazie cu care a pledat atât pentru continuarea presiunii asupra Rusiei prin adoptarea unui nou pachet de măsuri restrictive, cât și pentru consolidarea regimului de sancțiuni privind acțiunile hibride ale R
Senat: Legea privind pedepsirea șoferilor drogați, adoptată
Senatul a adoptat, luni, în plen, propunerea legislativă privind pedepsirea celor care conduc vehicule după ce au consumat droguri sau alte substanțe psihoactive, medicamentele pe baza unei prescripții medicale fiind excluse. Au fost înregistrate 85 de voturi ''pentru'', 3 ''împotrivă''
Centrele de plasament au obligația să instaleze sisteme de supraveghere video - proiect adoptat de Senat
Plenul Senatului a adoptat, luni, un proiect legislativ inițiat de parlamentari de la USR care vizează protecția și promovarea drepturilor copilului, în sensul instituirii în sarcina serviciilor de tip rezidențial și a furnizorilor de servicii sociale a obligației de a instala sisteme de supraveghere video și de menținere a acestora în stare de func
Prezidențiale2025/ INTERVIU Daniel Funeriu: Pentru a conduce România e nevoie de competență și caracter
Daniel Funeriu, candidat independent la alegerile prezidențiale, afirmă că principalul adversar al României este impostura și spune că pentru a conduce țara este nevoie de competență și caracter. Într-un interviu acordat luni AGERPRES, Funeriu declară că simbolul său electoral este busola, pentru că ''trebuie să rec
Prezidențiale2025/ Antonescu: Părerea mea despre sondaje - rezervată
Candidatul Alianței ''România Înainte'' la alegerile prezidențiale, Crin Antonescu, a declarat luni că este ''rezervat'' cu privire la sondajele de opinie, dar acestea sunt necesare, menționând că nu-și dorește să fie ajutat de ''scandaluri'', precum cel din USR, pentru a crește în cercetările so
Senat: Emanuel-Gabriel Botnariu, numit președinte al Consiliului de monitorizare a implementării Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități
Plenul Senatului l-a numit, luni, pe Emanuel-Gabriel Botnariu președinte al Consiliului de monitorizare a implementării Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități începând din 27 aprilie, pentru un mandat de patru ani. S-au înregistrat 89 de voturi ''pentru'' și 21 ''împotrivă'
Prezidențiale2025/ Lasconi: Sunt în continuare președinta USR; canalele oficiale de social media au rămas aceleași
Președinta USR, Elena Lasconi, candidată la alegerile prezidențiale, subliniază că deține în continuare conducerea partidului, în ciuda fake news-urilor ''rostogolite'' în ultimele 24 de ore. Ea menționează și faptul că a păstrat aceleași canalele oficiale de social media și că va continua să comunice '
Cazanciuc: Să îi scoatem din trafic pe cei care nu țin linia dreaptă; să protejăm viața, să nu fim excesivi
Senatorul PSD Robert Cazanciuc, inițiator al propunerii legislative care prevede pedepsirea cu închisoare a șoferilor drogați din trafic, a evidențiat luni că actul normativ propus este menit să protejeze viața, fără 'a fi excesivi'. 'Textul de lege nu trebuie să îi pedepsească pe cei care iau medicamente (...). Ministe
Camera Deputaților: George Becali - anunț oficial privind demisia din AUR; va activa ca deputat neafiliat
Deputatul George Becali a anunțat oficial, luni, Biroul permanent al forului legislativ că și-a dat demisia din partidul Alianța pentru Unirea Românilor. ''Subsemnatul, George Becali, deputat în Circumscripția nr. 42 - București, pe lista partidului Alianța pentru Unirea Românilor, vă aduc la cunoștință faptul că, &ic
Ciolacu s-a întâlnit cu șefii de raioane din Republica Moldova; el a oferit asigurări privind continuarea proiectelor
Guvernul României va continua să susțină Republica Moldova pe toate palierele, a transmis premierul Marcel Ciolacu, luni, în cadrul întâlnirii cu reprezentanții raioanelor și ai Asociației Euroregiunii Siret-Prut-Nistru. El a oferit asigurări în ce privește derularea Acordului în valoare de 100 de milioane d
Cazanciuc: Vizita congresmenilor americani în România - un mesaj de parteneriat strategic între cele două țări
Vizita în România a unei delegații a Congresului SUA reprezintă un mesaj de ''parteneriat strategic'' între cele două țări, a declarat, luni, vicepreședintele Senatului Robert Cazanciuc, care a susținut că Statele Unite s-au bazat ''întotdeauna'', în Europa, ''pe doi piloni strategici - Polonia și
Prezidențiale2025/ Sondaj Flashdata: Simion și Antonescu - pe primele două locuri
Liderul AUR, George Simion, și candidatul coaliției de guvernare, Crin Antonescu, se află, la acest moment, la o diferență de un procent în opțiunile electoratului pentru alegerile prezidențiale, potrivit celui mai recent sondaj național al Flashdata, transmis luni. La întrebarea ''Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri
Ilie Bolojan - întâlnire cu europarlamentari români: Desfășurarea corectă a alegerilor reprezintă un interes strategic pentru România
Președintele interimar s-a întâlnit, luni, la Palatul Cotroceni, cu europarlamentari români pentru a discuta prioritățile strategice ale țării în contextul european și internațional actual. Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, discuțiile s-au concentrat pe subiectele prioritare aflate pe agenda Uniun
Ștefan Pălărie: USR solicită reînființarea comisiei parlamentare de anchetă pentru investigarea cazului Nordis
USR propune reînființarea comisiei parlamentare de anchetă care să se ocupe de cazul Nordis, în condițiile în care cea aprobată anul trecut în luna noiembrie nu a lucrat ''nici măcar o dată''. Liderul senatorilor USR, Ștefan Pălărie, a declarat luni, la Palatul Parlamentului, că se vor relua toate proced