logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Guvern: Premierul va putea solicita anumite informații persoanelor pe care le propune în funcții publice

Imagine din galeria Agerpres

Prim-ministrul sau prim-ministrul desemnat va putea solicita persoanelor pe care le propune sau le numește în funcții publice, anterior numirii, informații cu privire la orice tip de interese personale de natură să afecteze exercitarea cu imparțialitate a mandatului sau a funcției, prevede un proiect de lege aprobat joi de Guvern.

Guvernul a aprobat, astfel, în ședința de joi, un proiect de lege pentru completarea OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ și pentru modificarea Legii nr. 251/2004 privind unele măsuri referitoare la bunurile primite cu titlu gratuit cu prilejul unor acțiuni de protocol în exercitarea mandatului sau a funcției.

Prin acest proiect de lege, se completează Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu un nou capitol care să reglementeze Normele de etică și conduită pentru membrii Guvernului, alte persoane care ocupă funcții de demnitate publică la nivelul administrației publice centrale și pentru personalul încadrat la cabinetele acestora.

Proiectul de lege reprezintă îndeplinirea unui angajament asumat de Guvernul României prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), precizează un comunicat al Executivului.

Dispozițiile proiectului de lege se aplică membrilor Guvernului, șefului Cancelariei Prim-Ministrului, secretarului general și secretarilor generali adjuncți al Guvernului, secretarilor și subsecretarilor de stat, precum și asimilaților acestora, consilierilor de stat în raporturile dintre aceștia, precum și în raporturile acestora cu persoane fizice sau juridice, în legătură cu exercitarea mandatului sau a funcției. Aceste dispoziții se aplică în plus față de cele existente pentru funcția publică și adoptarea și implementarea măsurilor de aplicare.

Proiectul introduce noi prevederi în scopul îmbunătățirii transparenței în exercitarea atribuțiilor de către demnitari.

Astfel, prim-ministrul sau prim-ministrul desemnat va putea solicita persoanelor pe care le propune sau le numește în funcții publice, anterior numirii, informații cu privire la orice tip de interese personale de natură să afecteze exercitarea cu imparțialitate a mandatului sau a funcției. La formarea Cabinetului, prim-ministrul, în vederea obținerii votului de încredere din partea Parlamentului, are posibilitatea să solicite anumite date sau informații de la persoanele care urmează a fi propuse pe lista membrilor Guvernului, astfel încât să poată aprecia riscul de a nu obține votul și încrederea majorității parlamentare. De asemenea, în egală măsură, prim-ministrul va avea posibilitatea de a solicita date sau informații și persoanelor care vor ocupa funcții de secretar de stat sau subsecretar de stat.

Totodată, membrii Guvernului vor avea posibilitatea să se abțină de la participarea la procesul decizional cu privire la un act normativ sau un document de politică publică, fără să se aducă atingere art. 72 alin. (2) din Legea nr. 161/2003.

Se poate notifica atât un interes personal care aduce un foloase pentru sine, cât și pentru:
a) soț, soție, persoanele care au stabilit relații asemănătoare acelora dintre soți sau rude ori afini până la gradul al II-lea inclusiv;
b) orice persoană fizică sau juridică față de care are calitatea de debitor al unei obligații, cu excepția celor care rezultă din activitățile și cheltuielile curente;
c) societatea la care deține calitatea de asociat unic sau deține peste 10% din capitalul social sau drepturile de vot ori funcția de administrator sau director ori de la care obține venituri;
d) orice entitate de drept privat în care și-a desfășurat activitatea profesională în anul anterior numiri în funcție;
e) asociația sau fundația din care face parte;
f) în orice altă situație în care exercitarea imparțială și obiectivă a funcției este afectată din motive care implică familia, viața personală, afinitățile politice, interesul economic sau orice alt interes personal direct sau indirect.

Abținerea se notifică prim-ministrului sau superiorului ierarhic cu propunerea desemnării unui înlocuitor, iar lista notificărilor se publică periodic pe site-ul Guvernului și pe site-urile instituțiilor sau autorității administrației publice centrale la secțiunea 'Integritate instituțională'.

Proiectul de lege definește și reglementează regimul acelor cadouri reprezentând bunuri, beneficii sau servicii, oferite în mod gratuit persoanelor menționate anterior, în considerarea mandatului sau funcției deținute. Acestea includ bunurile oferite în cadrul acțiunilor de protocol, conform Legii nr. 251/2004 și nu includ acele bunuri în legătură cu care sunt întrunite elementele unei infracțiuni (luarea și darea de mită, traficul de influență etc.).

Proiectul are în vedere excluderea anumitor categorii de persoane fizice, juridice sau organizații de la care pot fi primite cadourile.

Așadar, pe perioada exercitării mandatului sau a funcției, le sunt interzise membrilor Guvernului sau a celorlalte categorii de persoane prevăzute în proiectul de lege solicitarea sau acceptarea de cadouri din partea unei persoane fizice, juridice sau a organizații care:
a) se află în raporturi juridice contractuale cu instituția sau autoritatea administrației publice centrale din care fac parte;
b) are în curs de soluționare una sau mai multe cereri de emitere de avize, autorizații, permise, licențe, acreditări precum și altele asemenea;
c) are un interes pentru promovarea unul proiect de act administrativ cu caracter individual ce intră în competența de reglementare a instituției sau autorității administrației publice centrale din care fac parte;
d) participă, în calitate de ofertant, subcontractant sau potențial beneficiar la o procedură de atribuire a unui contract de achiziție publică, a unui contract de concesiune sau a unui contract de închiriere, respectiv a unei finanțări organizate sau acordate de instituția sau autoritatea administrației publice centrale din care fac parte.

Publicarea întâlnirilor dintre demnitarii din cadrul Guvernului și terțe persoane care ar putea influența luarea unei decizii devine pentru prima dată obligatorie, în acord cu bunele practici de la nivel internațional și în aplicarea recomandărilor primite de România de la organisme internaționale, precum OCDE sau Comisia Europeană.

Este prevăzută și obligația de a publica întâlnirile cu persoane terțe, care s-au desfășurat fără o planificare prealabilă, în termen de 2 zile de la data desfășurării acestora.

De asemenea, se creează posibilitatea ca și persoanele cu rang de demnitar din cadrul autorităților administrative autonome, prefecții, subprefecții și autoritățile administrației publice locale să poată solicita înregistrarea în RUTI și pot publica întâlnirile oficiale cu persoane terțe.

Proiectul de lege prevede organizarea, de către Institutul Național de Administrație, a unor cursuri de formare pe teme referitoare la etică și conduită în exercitarea atribuțiilor pentru categoriile de persoane vizate de reglementare.

Proiectul de lege adoptat de Guvern va fi transmis spre dezbatere și adoptare Parlamentului. AGERPRES/(AS - redactor: Cătălina Matei, editor: Florin Marin, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 500

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic 25-05-2025 20:57

Bolojan: Viața departe de casă nu e ușoară; statul are obligația să fie atent și deschis față de diaspora

Președintele interimar, Ilie Bolojan, a transmis, duminică, un mesaj cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni în care arată că statul român are obligația să fie 'prezent, atent și deschis față de diaspora', să asculte,

Viata Parlamentara 25-05-2025 16:50

Abrudean, românilor de pretutindeni: România e acasă pentru fiecare dintre voi, iar vocea voastră contează

Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, a transmis, duminică, un mesaj cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni. 'Cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni, transmit tuturor celor care trăiesc, muncesc și cont

Politic 25-05-2025 15:09

Predoiu: Sunt încrezător că Guvernul va dezvolta politici care să sprijine mai eficient românii din afară

Premierul interimar Cătălin Predoiu a transmis, duminică, un mesaj cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni, în care se declară încrezător că Guvernul care se va instala în curând va dezvolta politici care să sprij

Politic 25-05-2025 14:00

Nicușor Dan, în Polonia: Credeți în victoria voastră, așa cum noi am crezut în victoria noastră

Președintele ales Nicușor Dan a declarat, duminică, la Varșovia că își dorește să lucreze cu Rafal Trzaskowski, în calitate de președinte al Poloniei, pentru o colaborare între țările noastre și pentru o Uniune Europeană puternică.

Politic 25-05-2025 13:48

Nicuşor Dan spune că România are nevoie de vocea şi implicarea românilor din străinătate

Preşedintele ales Nicuşor Dan a transmis, duminică, un mesaj cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni, în care arată că gândurile sale se îndreaptă către toţi cei care trăiesc peste hotare. "România are nevoie

Politic 25-05-2025 11:35

Președintele ales Nicușor Dan, primit de premierul Poloniei

Președintele ales Nicușor Dan a fost primit, duminică, de premierul polonez, Donald Tusk, cu ocazia vizitei pe care o efectuează în această țară. Cancelaria premierului Poloniei a anunțat, duminică, pe

Politic 25-05-2025 11:09

Ministerul Afacerilor Externe: Relația cu Africa - o prioritate a acțiunii externe a României

Ministerul Afacerilor Externe salută celebrarea, la 25 mai, a Zilei Africii, simbol al unității africane și al importanței la nivel global a acestui continent, informează un comunicat transmis, duminică, AGERPRES Tema stabilită de Uniunea Africană (UA) pentru marcarea, în 2025, a Zilei Africii este 'Anul justiției pentru africani și

Politic 25-05-2025 10:27

Hurezeanu: Niciodată diaspora, oriunde s-ar afla, nu a fost mai aproape de țară

Ministrul interimar al Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, a transmis, duminică, un mesaj cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni, în care subliniază că acest moment amintește de valorile fundamentale în care credem și care ne

Politic 24-05-2025 16:27

Predoiu: PNL are datoria morală să-și continue misiunea în slujba României, să se modernizeze pe sine însuși

PNL are datoria morală să își continue misiunea sa în slujba României și a cetățenilor ei și să se modernizeze pe sine însuși, a declarat, sâmbătă, președintele interimar al liberalilor, Cătălin Predoiu, cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la înființarea partidului. 'Astăzi, se împlinesc 1

Politic 24-05-2025 12:46

MApN: Securitatea regională, pe agenda discuțiilor dintre ministrul Apărării, Angel Tîlvăr și omologul belgian

Securitatea regională cu accent pe situația din regiunea Mării Negre, în contextul războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei, a fost una dintre temele abordate în cadrul întâlnirii dintre ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr și ministrul belgian al apărării, Theo Franken. Potrivit u

Politic 24-05-2025 11:34

Ilie Bolojan, la 150 de ani de la înființarea PNL: Vremea vorbelor a trecut, va veni vremea faptelor

Președintele interimar al Românie, Ilie Bolojan, a declarat, sâmbătă, la evenimentul de marcare a 150 de ani de la înființarea Partidului Național Liberal, că vremea vorbelor a trecut și a venit vremea faptelor pentru liberali. Prezent la evenimentul aniversar de la Muzeul Național Brătianu - Vila Florica, Ilie Bolojan a ream

Politic 24-05-2025 11:01

Nicușor Dan: Negocierile pentru formarea guvernului încep marți; sunt patru partide la masă și minoritățile

Președintele ales, Nicușor Dan, anunță că marți va începe negocierile cu partidele pentru formarea noului guvern, menționând că îl dorește în continuare pe Ilie Bolojan ca premier, dar că sunt 'patru partide la masă, plus minoritățile' și va fi o discuție. El a mai spus, referitor la posibilitatea rămâneri

Politic 24-05-2025 10:38

Nicușor Dan - vizită, duminică, în Polonia: îl sprijin pe primarul Varșoviei la prezidențiale

Președintele ales, Nicușor Dan, va face, duminică, o vizită în Polonia pentru a participa la un eveniment electoral în sprijinul candidaturii primarului Varșoviei la alegerile prezidențiale din această țară. 'Da. Am fost invitat în ultima mea zi în care nu sunt președinte. La invitația colegilor polonezi o să merg l

Politic 24-05-2025 10:15

Nicușor Dan: În foarte multe locuri, statul este de la neglijent până la capturat; e nevoie de o presiune a societății

Președintele ales, Nicușor Dan, susține că statul român este, în foarte multe locuri, 'de la neglijent până la capturat', fiind necesară o presiune din partea societății pentru ca lucrurile să fie corectate. Nicușor Dan a participat, sâmbătă, la Congresul Studenților din România - 'Student în Uni

Politic 23-05-2025 18:52

Prezidențiale2025/AUR solicită comisiilor de specialitate să verifice 'motivul' vizitei șefului serviciilor externe ale Franței în România

AUR solicită Comisiilor parlamentare de control ale SRI și SIE să verifice 'motivul vizitei șefului serviciilor externe ale Franței în România' și cere acestora un răspuns 'oficial' și 'nesecret'. 'Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a transmis astăzi, prin reprezentanții săi în cele două c