Furt artefacte/ Corpul de control al premierului a constatat deficiențe în urma verificărilor efectuate la MNIR și la Ministerul Culturii

Corpul de control al prim-ministrului a constatat ''deficiențe sau lacune legislative'' în ceea ce privește protejarea patrimoniului cultural, precum și ''abateri'' de la respectarea cadrului juridic ce reglementează exportul temporar de bunuri culturale mobile clasate, potrivit unei sinteze a verificărilor întreprinse în legătură cu condițiile în care o parte din artefactele din tezaurul dacic au fost expuse în Muzeul olandez Drents din Assen.
Potrivit sintezei transmise joi de Guvern, acțiunea de control desfășurată de către Corpul de control al prim-ministrului (CCPM) a vizat analiza demersurilor efectuate la nivelul Ministerului Culturii și Muzeului Național de Istorie a României (MNIR), raportate la prevederile cadrului normativ ce reglementează exportul temporar de bunuri culturale mobile clasificate în vederea organizării unor expoziții în străinătate.
Constatările au relevat, pe de o parte, deficiențe sau lacune legislative în ceea ce privește protejarea patrimoniului cultural, iar, pe de altă parte, abateri de la respectarea cadrului juridic ce reglementează exportul temporar de bunuri culturale mobile clasate, se arată în document.
Corpul de control a constatat că ''măsurile și condițiile de securitate și pază antiefracție propuse de entitățile străine către care au fost împrumutate bunurile nu au făcut obiectul unor analize de specialitate''.
''Verificările CCPM au relevat faptul că măsurile și condițiile de securitate și pază antiefracție propuse de entitățile străine către care au fost împrumutate bunurile nu au făcut obiectul unor analize de specialitate. Situația de fapt a fost cauzată, pe de o parte, de lipsa unor norme instituite în acest sens, de lipsa de stabilire a atribuțiilor specifice în cadrul structurilor organizatorice și entităților implicate în aprobarea exportului temporar, precum și în lipsa de solicitare de îndrumare/consultanță de la autorități, instituții publice competente sau de achiziții de servicii profesionale de la persoane private specializate și autorizate în domeniul protecției și pazei valorilor'', se explică în document.
Analiza măsurilor de siguranță acceptate de reprezentanții MNIR pentru organizarea expoziției temporare la Muzeul Drents, prin comparație cu cele stabilite pentru expozițiile de la Madrid și Roma, a relevat că au fost ''mai puțin riguroase, cel puțin sub aspectul asigurării pazei cu personal specializat 24h/24h'', au subliniat experții Corpului de control.
''Astfel, în cazul expoziției din Olanda, supravegherea expoziției s-a realizat prin intermediul unui centru de control funcțional 24h/24h, 7 zile pe săptămână, iar personalul de pază a fost disponibil pentru comunicații în caz de urgență. În cazul expozițiilor din Madrid și Roma, securitatea în interiorul și/sau în exteriorul obiectivului a fost asigurată cu personal de paza specializat 24h/24h'', relevă documentul transmis de Guvern.
Conform acestuia, totodată, demersurile efectuate la nivelul MNIR în vederea încheierii unei înțelegeri având ca finalitate organizarea unei expoziții în Olanda nu au fost supuse analizei și avizării formale a Consiliului de administrație instituit la nivelul muzeului.
''Această conduită a constituit o abatere de la normele ce reglementează organizarea și funcționarea MNIR aprobate prin ordin de ministru'', se atrage atenția în document.
Corpul de control al prim-ministrului a constatat și o serie de nereguli în ceea ce privește modul în care s-a respectat obligația obținerii avizului din partea Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor, obligație prevăzută în norma metodologică ce reglementează exportul temporar al bunurilor culturale mobile, normă aprobată prin hotărâre de Guvern.
Astfel, s-a constatat că inițierea demersurilor pentru obținerea avizului de principiu s-a realizat ''cu devansarea unor termene, respectiv cel prevăzut articolul 7 alineat (1) și cel prevăzut la articolul 8 alineat (1) din Norma aprobată prin HG nr. 518/2004''.
Introducerea pe ordinea de zi a ședinței din data de 14 mai 2024 a solicitării MNIR s-a realizat ''cu încălcarea termenului prevăzut la articolul 20 alineat (4) din Regulamentul de organizare și funcționare a Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor, aprobat prin Ordinul ministrului culturii nr. 3515/2023'', a mai constatat Corpul de control.
Analiza pentru avizare efectuată la nivelul Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor ''nu a relevat existența unei diferențe semnificative între informațiile comunicate de MNIR, în principal cu privire la numărul obiectelor culturale (aproximativ 350 obiecte conținute în scrisoarea de intenție semnată de cei 2 parteneri și 673 obiecte prevăzute în Lista pieselor propuse pentru exportul temporar)''.
''Contractul de împrumut nr. 2987/14.05.2024 dintre MNIR și muzeul din Olanda a fost încheiat anterior comunicării de către reprezentanții Ministerului Culturii a avizului de principiu (17.05.2024), deși prin propunerea avizului de principiu membrii Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor decid pentru oportunitatea exportului temporar de bunuri culturale mobile în conformitate cu prevederile articolului 6 alineat (3) din Norma aprobată prin HG nr. 518/2004, cu modificările și completările ulterioare. Atât Contractul de împrumut nr. 2987/14.05.2024, cât și Certificatul de asigurare nr. T0197450008-001 nu au făcut obiectul avizării la nivelul Serviciului Juridic, Contencios din cadrul Ministerului Culturii și nici nu au fost identificate demersuri întreprinse de reprezentanții MNIR de a le transmite spre avizare, nefiind respectate prevederile articolului 8 alin. (2) din Norma aprobată prin HG nr. 518/2004, cu modificările și completările ulterioare. Acest aspect nu a fost identificat la nivelul Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor, cu ocazia analizei documentației depuse'', au mai indicat verificările.
În urma acestora, a mai reieșit că pentru unele dintre bunurile expuse în Olanda ultima reevaluare s-a realizat în urmă cu mai mult de 14 ani, cu toate că, potrivit regulii stabilite prin normele aplicabile, această operațiune trebuia să se deruleze la intervale de 10 ani.
Potrivit sintezei Corpului de control, contractul de împrumut nu a fost încheiat în forma autentică cerută în mod expres de dispozițiile articolul 8 alineat (1) litera (a) din Norma aprobată prin HG nr. 518/2004, situație de fapt generată de o derogare aprobată în numele ministrului de secretarul general din cadrul Ministerului Culturii, cu încălcarea dispozițiilor art. 63 din Legea nr. 24/2000.
Rezultatul verificărilor a fost comunicat Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, a informat Guvernul. AGERPRES/(AS - redactor: Daniel Florea, editor: Claudia Stănescu, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prezidențiale2025/ Kelemen Hunor: Eu nu cred că trecutul este o soluție; vă invit duminică să mergeți la vot
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat miercuri, la Borsec, că la alegerile prezidențiale de duminică trebuie luată o decizie legată de direcția în care se îndreaptă țara și a punctat faptul că nu crede că trecutul este o soluție, motiv pentru care, în opinia sa, primarul Bucureștiului trebuie sprijinit să devină președintele României.
Prezidențiale2025/ AUR: George Simion - întrevedere cu președintele Poloniei, Andrzej Duda, la Varșovia
Liderul AUR, George Simion, candidat la alegerile prezidențiale, a fost primit, miercuri, de președintele Poloniei, Andrzej Duda, la Palatul Prezidențial din Varșovia. Potrivit unui comunicat al AUR, întâlnirea a avut ca teme centrale reinstaurarea democrației, într-un context dificil pentru România, colaborarea economi
Proiect privind o contribuție a României la Fondul NATO pentru Ucraina - în dezbatere publică
Proiectul de hotărâre de guvern referitor la plata contribuției voluntare a României, în cuantum de 33.025 de dolari, către Fondul voluntar privind Pachetul de Asistență Cuprinzătoare pentru Ucraina (NATO - Ukraine Comprehensive Assistance Package Trust Fund) este pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) p&acir
Prezidențiale2025/ SNSPA - apel pentru exercitarea dreptului la vot cu responsabilitate pentru apărarea valorilor democratice și europene
Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a transmis miercuri un apel pentru exercitarea dreptului la vot la alegerile prezidențiale din 18 mai cu 'responsabilitate' și 'conștiință civică', pentru a apăra valorile democratice și europene ale României. 'Într-o societate liberă, democratică și
Senat: Proiect pentru instituirea 'Anului Constantin Brâncuși' în 2026, adoptat
Plenul Senatului a adoptat, miercuri, o propunere legislativă privind instituirea în 2026 a 'Anului Constantin Brâncuși', la 150 de ani de la nașterea marelui sculptor. Au fost înregistrate 120 de voturi 'pentru' și o abținere. Inițiatorii demersului legislativ, un grup parlamentari de la PSD, P
Guvernul a aprobat fondurile necesare pentru o reuniune a OCDE la București
Guvernul a aprobat, în ședința de miercuri, o hotărâre privind fondurile alocate unui eveniment al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), desfășurat în perioada 10 -13 iunie. Este vorba de reuniunea Grupului de Evaluare și Monitorizare Inter Pares al Forumului Global privind Transparența și Schimbul de Informați
Guvern: Suma pentru exproprierea unor imobile de lângă Autostrada Sibiu-Pitești - Secțiunea 3 a fost suplimentată
Guvernul a suplimentat cu 253.610 lei, în ședința de miercuri, suma necesară pentru exproprierea unor imobile situate pe amplasamentul lucrărilor la Autostrada Sibiu-Pitești - Secțiunea 3: Cornetu-Tigveni. Potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES, Guvernul a aprobat o hotărâre privind suplimentarea sumei prevăzute ca justă d
Guvernul a aprobat reorganizarea Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză
Guvernul a aprobat, în ședința de miercuri, o hotărâre privind reorganizarea Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză (CNSP), în scopul alinierii la planurile guvernamentale de reducere a cheltuielilor publice și utilizare eficientă a resurselor bugetare, conform OUG nr. 156/2024. Noua structură prevede desființarea unei d
Guvern/ Postul de secretar de stat pentru relația cu Instituțiile Prefectului din MAI - desființat
Guvernul a aprobat, în ședința de miercuri, o hotărâre pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 416/2007 privind structura organizatorică și efectivele Ministerului Afacerilor Interne. Actul normativ prevede eliminarea unui post de secretar de stat - cel pentru relația cu Instituțiile Prefectului -, precum și a unui post d
Fechet: O nouă dezbatere pe tema reorganizării Romsilva, săptămâna viitoare
O nouă dezbatere pe tema reorganizării Regiei Naționale a Pădurilor - Romsilva va avea loc săptămâna viitoare, a anunțat, miercuri, ministrul Mediului, Mircea Fechet. El a fost întrebat, înaintea ședinței de guvern, dacă reorganizarea Romsilva se mai poate face în contextul unui guvern interimar. 'Reo
Ședință de guvern; va fi aprobat Programul manifestărilor prilejuite de Ziua Eroilor - 29 mai 2025
Guvernul va aproba miercuri, prin hotărâre, Programul manifestărilor prilejuite de Ziua Eroilor - 29 mai 2025. ' În spiritul tradiției europene, în România, Zilei Eroilor i s-a conferit, prin lege, statutul de sărbătoare națională. Cadrul juridic care reglementează desfășurarea manifestărilor comemorative prilejuite
Cseke Attila: Reforma procedurilor de avizare a investițiilor, cea mai importantă din ultimii 35 de ani
Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a declarat, marți, la Reghin, că adoptarea reformei în procedura de avizare a investițiilor publice și private din România este cea mai importantă din ultimii 35 de ani. 'Dacă îmi permiteți să vă dau câteva elemente legate de o reformă import
Ilie Bolojan: PSD și PNL au responsabilitatea să corecteze lucrurile care s-au acumulat în mod greșit
Partidul Social Democrat și Partidul Național Liberal 'au responsabilitatea să corecteze lucrurile care s-au acumulat în mod greșit' în guvernările pe care le-au girat, a declarat marți președintele interimar Ilie Bolojan. 'Această situație în care este România este dată sigur și de modul în care parti
Prezidențiale2025/Cseke Attila: Este indicat să avem un președinte al României care cunoaște matematică
Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a declarat, marți, la Reghin, că este de preferat ca România să aibă un președinte care cunoaște matematică, întrucât concedierea a 500.000 de salariați din sectorul bugetar ar însemna desființarea întregii administrații locale și centrale din România și tot
Prezidențiale2025/AEP a prezentat situația privind numărul alegătorilor valabil pentru turul II de scrutin
Autoritatea Electorală Permanentă a anunțat, marți, situația numărului de alegători valabil pentru turul doi de scrutin al alegerilor prezidențiale. Potrivit unui comunicat al AEP, numărul total al alegătorilor înscriși în listele electorale permanente este de 17.988.218 cetățeni. De asemenea, numărul total de cetățeni români c