logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Furt artefacte/ Corpul de control al premierului a constatat deficiențe în urma verificărilor efectuate la MNIR și la Ministerul Culturii

Imagine din galeria Agerpres

Corpul de control al prim-ministrului a constatat ''deficiențe sau lacune legislative'' în ceea ce privește protejarea patrimoniului cultural, precum și ''abateri'' de la respectarea cadrului juridic ce reglementează exportul temporar de bunuri culturale mobile clasate, potrivit unei sinteze a verificărilor întreprinse în legătură cu condițiile în care o parte din artefactele din tezaurul dacic au fost expuse în Muzeul olandez Drents din Assen.

Potrivit sintezei transmise joi de Guvern, acțiunea de control desfășurată de către Corpul de control al prim-ministrului (CCPM) a vizat analiza demersurilor efectuate la nivelul Ministerului Culturii și Muzeului Național de Istorie a României (MNIR), raportate la prevederile cadrului normativ ce reglementează exportul temporar de bunuri culturale mobile clasificate în vederea organizării unor expoziții în străinătate.

Constatările au relevat, pe de o parte, deficiențe sau lacune legislative în ceea ce privește protejarea patrimoniului cultural, iar, pe de altă parte, abateri de la respectarea cadrului juridic ce reglementează exportul temporar de bunuri culturale mobile clasate, se arată în document.

Corpul de control a constatat că ''măsurile și condițiile de securitate și pază antiefracție propuse de entitățile străine către care au fost împrumutate bunurile nu au făcut obiectul unor analize de specialitate''.

''Verificările CCPM au relevat faptul că măsurile și condițiile de securitate și pază antiefracție propuse de entitățile străine către care au fost împrumutate bunurile nu au făcut obiectul unor analize de specialitate. Situația de fapt a fost cauzată, pe de o parte, de lipsa unor norme instituite în acest sens, de lipsa de stabilire a atribuțiilor specifice în cadrul structurilor organizatorice și entităților implicate în aprobarea exportului temporar, precum și în lipsa de solicitare de îndrumare/consultanță de la autorități, instituții publice competente sau de achiziții de servicii profesionale de la persoane private specializate și autorizate în domeniul protecției și pazei valorilor'', se explică în document.

Analiza măsurilor de siguranță acceptate de reprezentanții MNIR pentru organizarea expoziției temporare la Muzeul Drents, prin comparație cu cele stabilite pentru expozițiile de la Madrid și Roma, a relevat că au fost ''mai puțin riguroase, cel puțin sub aspectul asigurării pazei cu personal specializat 24h/24h'', au subliniat experții Corpului de control.

''Astfel, în cazul expoziției din Olanda, supravegherea expoziției s-a realizat prin intermediul unui centru de control funcțional 24h/24h, 7 zile pe săptămână, iar personalul de pază a fost disponibil pentru comunicații în caz de urgență. În cazul expozițiilor din Madrid și Roma, securitatea în interiorul și/sau în exteriorul obiectivului a fost asigurată cu personal de paza specializat 24h/24h'', relevă documentul transmis de Guvern.

Conform acestuia, totodată, demersurile efectuate la nivelul MNIR în vederea încheierii unei înțelegeri având ca finalitate organizarea unei expoziții în Olanda nu au fost supuse analizei și avizării formale a Consiliului de administrație instituit la nivelul muzeului.

''Această conduită a constituit o abatere de la normele ce reglementează organizarea și funcționarea MNIR aprobate prin ordin de ministru'', se atrage atenția în document.

Corpul de control al prim-ministrului a constatat și o serie de nereguli în ceea ce privește modul în care s-a respectat obligația obținerii avizului din partea Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor, obligație prevăzută în norma metodologică ce reglementează exportul temporar al bunurilor culturale mobile, normă aprobată prin hotărâre de Guvern.

Astfel, s-a constatat că inițierea demersurilor pentru obținerea avizului de principiu s-a realizat ''cu devansarea unor termene, respectiv cel prevăzut articolul 7 alineat (1) și cel prevăzut la articolul 8 alineat (1) din Norma aprobată prin HG nr. 518/2004''.

Introducerea pe ordinea de zi a ședinței din data de 14 mai 2024 a solicitării MNIR s-a realizat ''cu încălcarea termenului prevăzut la articolul 20 alineat (4) din Regulamentul de organizare și funcționare a Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor, aprobat prin Ordinul ministrului culturii nr. 3515/2023'', a mai constatat Corpul de control.

Analiza pentru avizare efectuată la nivelul Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor ''nu a relevat existența unei diferențe semnificative între informațiile comunicate de MNIR, în principal cu privire la numărul obiectelor culturale (aproximativ 350 obiecte conținute în scrisoarea de intenție semnată de cei 2 parteneri și 673 obiecte prevăzute în Lista pieselor propuse pentru exportul temporar)''.

''Contractul de împrumut nr. 2987/14.05.2024 dintre MNIR și muzeul din Olanda a fost încheiat anterior comunicării de către reprezentanții Ministerului Culturii a avizului de principiu (17.05.2024), deși prin propunerea avizului de principiu membrii Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor decid pentru oportunitatea exportului temporar de bunuri culturale mobile în conformitate cu prevederile articolului 6 alineat (3) din Norma aprobată prin HG nr. 518/2004, cu modificările și completările ulterioare. Atât Contractul de împrumut nr. 2987/14.05.2024, cât și Certificatul de asigurare nr. T0197450008-001 nu au făcut obiectul avizării la nivelul Serviciului Juridic, Contencios din cadrul Ministerului Culturii și nici nu au fost identificate demersuri întreprinse de reprezentanții MNIR de a le transmite spre avizare, nefiind respectate prevederile articolului 8 alin. (2) din Norma aprobată prin HG nr. 518/2004, cu modificările și completările ulterioare. Acest aspect nu a fost identificat la nivelul Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor, cu ocazia analizei documentației depuse'', au mai indicat verificările.

În urma acestora, a mai reieșit că pentru unele dintre bunurile expuse în Olanda ultima reevaluare s-a realizat în urmă cu mai mult de 14 ani, cu toate că, potrivit regulii stabilite prin normele aplicabile, această operațiune trebuia să se deruleze la intervale de 10 ani.

Potrivit sintezei Corpului de control, contractul de împrumut nu a fost încheiat în forma autentică cerută în mod expres de dispozițiile articolul 8 alineat (1) litera (a) din Norma aprobată prin HG nr. 518/2004, situație de fapt generată de o derogare aprobată în numele ministrului de secretarul general din cadrul Ministerului Culturii, cu încălcarea dispozițiilor art. 63 din Legea nr. 24/2000.

Rezultatul verificărilor a fost comunicat Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, a informat Guvernul. AGERPRES/(AS - redactor: Daniel Florea, editor: Claudia Stănescu, editor online: Gabriela Badea) 

Afisari: 925

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic 26-03-2025 14:07

Ciolacu: Cazinoul din Constanța va atrage turiști nu doar din țară, ci din întreaga lume

Cazinoul din Constanța este mult mai mult decât o clădire, este un simbol al istoriei și culturii noastre, iar redeschiderea sa va atrage turiști nu doar din țară, ci din întreaga lume și va contribui la dezvoltarea economică a regiunii și implicit la promovarea valorilor culturale românești, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu, miercuri, la ce

Politic 26-03-2025 13:23

Ivan: Angajamentul din partea Liberty Steel e că în două, maximum trei săptămâni, va fi repornit furnalul de la Galați

Combinatul Liberty Steel de la Galați a început aprovizionarea și avem angajamentul din partea acestei companii că în două, maximum trei săptămâni, va fi repornit Furnalul nr. 5, a anunțat, miercuri, ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan, la dezbaterea 'Ora Guvernului', din Senat.

Politic 26-03-2025 12:50

Președintele interimar Ilie Bolojan - la slujba religioasă dedicată Unirii Basarabiei cu România, la Mănăstirea Cernica

Președintele interimar Ilie Bolojan a participat, miercuri, la Mănăstirea Cernica, la slujba religioasă dedicată făuritorilor Unirii Basarabiei cu România. 'Am fost onorat și bucuros să fiu alături de dumneavoastră pentru a marca Ziua Unirii Basarabiei cu România în acest loc încărcat de profundă spiritualitate, Măn

Viata Parlamentara 26-03-2025 12:35

Senat: Moțiune simplă a AUR împotriva ministrului Energiei, depusă în plen; dezbaterea - pe 31 martie

Liderul grupului senatorilor AUR, Petrișor Peiu, a depus, miercuri, în plen, o moțiune simplă împotriva ministrului Energiei, Sebastian Burduja. El a precizat că moțiunea este semnată de 45 de senatori, iar președintele de ședință, Laurențiu Plăeșu (AUR), a constatat legalitatea demersului și a anunțat că moțiunea va fi dezbătută l

Viata Parlamentara 26-03-2025 12:28

Deputatul PSD Florin Manole - numit chestor al Camerei Deputaților

Plenul Camerei Deputaților a aprobat, miercuri, numirea în funcția de chestor al forului legislativ a social-democratului Florin Manole. În urmă cu câteva zile, Costel Neculai Dunava și-a dat demisia din funcția de chestor, urmând să fie numit președinte al Comisiei pentru politică economică în locul lui Victor Po

Viata Parlamentara 26-03-2025 12:07

Csoma Botond nu exclude discuții în coaliție despre atitudinea ministrului de Externe în contextul suspendării Visa Waiver

Liderul deputaților UDMR, Csoma Botond, nu exclude discuții în coaliție despre atitudinea ministrului de Externe în contextul suspendării Programului Visa Waiver, în opinia sa fiind nevoie 'de o altă abordare în diplomația românească'. 'Eu am un respect deosebit pentru domnul Hurezeanu, dar, în a

Viata Parlamentara 26-03-2025 11:19

Senat: A început dezbaterea 'Ora Guvernului'; invitat ministrul Economiei

Ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan, participă, miercuri, în plenul Senatului, la dezbaterea 'Ora Guvernului', la invitația grupului USR. Inițial, invitația adresată de USR pentru a cere explicații ministrului Economiei referitor la industria românească de apărare era pentru 12

Politic 26-03-2025 06:00

Senat: Ministrul Economiei - miercuri, la dezbaterea 'Ora Guvernului'; discuții despre industria de apărare

Ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan, va participa, miercuri, în plenul Senatului, la dezbaterea 'Ora Guvernului', la invitația grupului USR, informează site-ul instituției. Inițial, invitația adresată de USR pentru a cere 'explicații' ministrului Economiei referitor la industr

Politic 25-03-2025 22:05

Senat/ Comisia juridică: Aviz favorabil propunerii legislative privind Muzeul Presei, realizat de AGERPRES

Comisia juridică a Senatului a acordat, marți, aviz favorabil propunerii legislative pentru modificarea Legii privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Presă AGERPRES, prin care instituției i se dă dreptul să înființeze, administreze și finanțeze un Muzeu al Presei. 'Astăzi, în cadrul lucrărilor Comisiei juridic

Politic 25-03-2025 20:29

Simion: SUA suspendă ridicarea vizelor pentru români - eșecul rușinos al guvernării Ciolacu

Președintele AUR, George Simion, afirmă că România a fost suspendată din programul Visa Waiver din cauza Guvernului Ciolacu, care este 'principalul vinovat' pentru acest eșec. 'AUR a avertizat p

Politic 25-03-2025 20:05

Tîlvăr: Asumarea unui rol mai activ al Europei în apărarea proprie reprezintă răspunsul la provocările actuale

Asumarea unui rol mai activ al Europei în apărarea proprie reprezintă răspunsul necesar la provocările actuale, a afirmat, marți, ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, la întrevederea cu secretarul general al NATO, Mark Rutte. 'Cu un război la graniță și într-un climat geopolitic impredictibil, este esențial să demonstrăm unit

Politic 25-03-2025 19:41

PNL, despre Visa Waiver: E o amânare temporară; cine politizează subiectul subminează direct interesele României

PNL precizează că în cazul programului de vize pentru SUA este vorba despre o amânare temporară și cheamă toate forțele politice și candidații la Președinție să susțină acest program. 'Este foarte important să înțelegem că este vorba despre o amânare temporară și nu o decizie permanentă', susțin liberalii într-o postare, m

Politic 25-03-2025 18:50

Moșteanu: Decizia de amânare a intrării în Visa Waiver e nedreaptă; e timpul unui nou ministru de Externe

Liderul deputaților USR, Ionuț Moșteanu, apreciază că decizia de amânare a intrării României în programul Visa Waiver este una 'nedreaptă' și menționează că este timpul unui nou ministru care să reprezinte România în plan extern. 'A mai auzit cineva de Emil Hurezeanu? După scandalul de la Conferința de Securitate de la

Politic 25-03-2025 18:27

Ciolacu: Nu sunt un mare fan Hurezeanu; e posibil să fie o schimbare pe zona de contact mai direct cu SUA

Premierul Marcel Ciolacu declară că nu este un 'mare fan' al ministrului Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, și că acesta este 'un diplomat de excepție', dar 'de modă veche'. 'Nu sunt un mare fan Hurezeanu. Dar știe și domnia sa. Cred că nici domnia sa nu e mare fan Ciolacu. Propunerea ministrului de Externe a fost făcută de către P

Politic 25-03-2025 17:23

Tîlvăr - întâlnire cu șeful NATO: Am discutat despre importanța regiunii Mării Negre

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut marți o întâlnire cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, cu care a discutat despre situația de securitate de la Marea Neagră. 'Tocmai am încheiat o întâlnire productivă cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, la Bruxelles. Am discutat despre importanța strategică