Silviu Vexler (FCER): Nu vom accepta niciodată ca cineva să atace sau să înjosească viața evreiască
Președintele Federației Comunităților Evreiești din România (FCER), deputatul Silviu Vexler, a subliniat luni că nu va accepta niciodată ca cineva să atace sau să înjosească viața evreiască și valorile iudaismului.
''Niciodată din nou' a fost angajamentul pe care aproape întreaga lume l-a luat după cea mai neagră perioadă a istoriei, dacă vreți, o garanție a regăsirii drumului către normalitate. Într-o zi am descoperit însă, pur și simplu, că nu mai este așa. Astăzi, mai mult ca oricând, vocea supraviețuitorilor și memoria victimelor Holocaustului continuă să aibă un rol fundamental pentru întreaga societate. Mai mult ca oricând, a devenit esențial să facem tot ceea ce putem pentru păstrarea și apărarea valorilor democrației. Este pentru prima dată când am întâlnit situații în care membri ai comunităților evreiești au cerut să dispară din bazele de date ale Federației, neștiind modul în care va arăta viitorul. Iar în ultima perioadă ni s-a transmis, direct sau indirect, în mod repetat, că ar trebui să nu deranjăm, să stăm cu capul plecat, că ar trebui să fim umili și preferabil invizibili pentru a nu avea de suferit. Vă asigur că nu așa vom proceda', a afirmat deputatul FCER la ceremonia dedicată Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, organizată la Templul Coral.
El a amintit despre atacurile organizației teroriste Hamas din 7 octombrie 2023, îndreptate împotriva populației civile din statul Israel, cel mai mare masacru împotriva evreilor de la Holocaust și până în prezent, care au demonstrat, din nou, că lumea se poate schimba într-o clipă.
'Întunericul nu dispare pur și simplu în istorie oricât ne-am dori. În ceea ce pare a fi vremea dezinformărilor și a conspirațiilor, vreau să împărtășesc cu dumneavoastră un secret: aproape toți supraviețuitorii Holocaustului din România sunt într-o situație foarte grea, atât fizic, cât și material. În absența sprijinului esențial al Guvernului României și al ajutorului permanent primit din partea Guvernului Federal German, și-ar trăi ultimii ani într-o suferință cruntă', a adăugat parlamentarul.
Silviu Vexler a mai arătat că evreii nu au acuzat niciodată România și poporul român în ansamblu pentru ceea ce s-a întâmplat în perioada Holocaustului, din contră, dar nu pot închide ochii sau să se facă că nu văd 'ceea ce a făcut dictatura lui Ion Antonescu cu susținerea mișcării legionare în prima fază'.
'Execuția a sute de mii de evrei din România sau pe teritoriile aflate sub administrație românească în perioada Holocaustului sunt elemente demonstrate, validate istoric și asumate. Atât mișcarea legionară, organizație criminală fascistă și teroristă, caracterizată de atrocități și fapte inumane, de inițierea unor persecuții etnice și dezlănțuirea unor acte inimaginabile de violență, cât și Ion Antonescu au adus doar rău și distrugere atât pentru România, cât și pentru poporul român. Democrația nu este perfectă și implică numeroase greutăți, greșeli sau dezamăgiri', a argumentat deputatul.
În context, el a spus că îi este greu să înțeleagă cum a fost votat un personaj care promovează antisemitismul în mod consecvent.
'Totuși, mi-este greu chiar și acum să înțeleg cum peste două milioane de oameni din România au fost dispuși să voteze pentru cea mai înaltă funcție în stat un personaj care promovează consecvent antisemitismul, încearcă să transforme criminali de război în eroi ai națiunii și își dorește să reînvie ca politică de stat elemente din ideologia mișcării legionare. Nu pot, de asemenea, în plan personal, să-mi ascund dezamăgirea cruntă că au existat și reprezentanți de vârf ai unor culte religioase din țara noastră care au susținut cu entuziasm asemenea persoană. Un prieten a menționat recent un citat foarte interesant: 'Păcatele vechi aruncă umbre lungi'. Și așa este. Ceea ce ar trebui să ne îngrijoreze mult mai mult este răul care a ieșit la suprafață în societate. Antisemitismul, negarea Holocaustului, ura împotriva celor diferiți - nu sunt o problemă tehnică care să poată fi soluționată rapid și cu siguranță nu este un sentiment care va dispărea de la sine pur și simplu.', a mai subliniat Silviu Vexler.
Pentru Federația Comunităților Evreiești din România, pentru cultura iudaică și pentru iudaism în sine, credința în Dumnezeu, democrația și libertatea sunt și trebuie să rămână valori fundamentale ale oricărei societăți, a punctat președintele FCER.
'Se împlinesc aproape doi ani de la momentul când a început predarea disciplinei istoriei evreilor Holocaustului la nivel național, o reușită celebrată a României. Am inițiat acest proiect cu gândul la viitor, având în minte și în suflet dorința pentru normalitate și înțelegere, alături de reprezentantul minorității germane și liderii tuturor partidelor politice democratice. Legea a întâmpinat în faza inițială o poziție susținută încă de la început și a fost, să-i zicem, blocată imediat după intrarea în vigoare. În mod normal, predarea nu ar fi trebuit să înceapă nici acum. Și poate că nu ar trebui să menționez acest fapt, dar îmi aduc aminte că, fără intervenția dumneavoastră decisivă, domnule prim-ministru, totul ar fi rămas o idee blocată. (...) Nu vom accepta niciodată ca cineva să atace sau să înjosească viața evreiască și valorile iudaismului', a mai spus deputatul FCER.
El a transmis că FCER își exprimă recunoștința față de Serviciul Român de Informații, Serviciul de Protecție și Pază, Ministerul Afacerilor Interne, Jandarmeria Română și toate celelalte instituții din cadrul Sistemului de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională pentru că au prevenit atacurile îndreptate împotriva comunităților evreiești din România.
'Parteneriatul nostru unic cu Guvernul României, atenția, sprijinul constant și eforturile deosebite au reușit să asigure până acum protecția și desfășurarea în siguranță a vieții evreiești din România - un motiv de mândrie pentru fiecare din noi. Doamnelor și domnilor, pentru fiecare comunitate evreiască, pentru fiecare evreu, România este mai mult decât acasă. Este și țara noastră. Într-un act istoric unic, atât în timpul războiului de independență, cât și al Primului Război Mondial, evreii din țara noastră au luptat pe front cu patriotism pentru România și au adus jertfa supremă, deși nu erau recunoscuți drept cetățeni la momentul respectiv. De atunci și până astăzi, evreii și comunitățile evreiești au făcut tot ceea ce au putut pentru a duce un pic de bine în societate și pentru a contribui la dezvoltarea României', a afirmat reprezentantul comunității evreiești în Parlament. AGERPRES/(A - autor: Cătălina Matei, editor: Florin Marin, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Claudiu Târziu: Victoria lui Trump în SUA dă un impuls extraordinar de important mișcărilor de tip conservator
Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Daniel Florea, transmite: Victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA dă un impuls extraordinar de important mișcărilor de tip conservator, a declarat președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, eurodeputatul Claudiu Târziu. Claudiu Târziu participă la dezbaterea
Senat: Titus Corlățean - ales reprezentant la Consiliul pentru Alegeri Democratice al Comisiei de la Veneția
Senatorul Titus Corlățean, membru al Delegației Parlamentului României la APCE, a fost ales reprezentant al Comisiei pentru afaceri politice și democrație a APCE la Consiliul pentru Alegeri Democratice al Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția). Potrivit unui comunicat al Senatului transmis, marți, AGERPRES, această alegere
MAE: Ministrul Hurezeanu a subliniat, la Bruxelles, situația de securitate de la Marea Neagră, nevoia de susținere a Ucrainei
Ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, a avut, marți, la Bruxelles, întâlniri cu vicepreședintele executiv al Comisiei Europene Roxana Mînzatu și cu Marta Kos, comisarul european pentru Extindere, context în care a evidențiat situația de securitate de la Marea Neagră și necesitatea susținerii Ucrainei. Potrivit MAE, la într
Președintele Camerei Deputaților: Au fost identificate 240 de posturi ce urmează a fi desființate
Președintele Camerei Deputaților, Ciprian-Constantin Șerban, a anunțat, marți, că, în urma procesului de analiză a organigramei acestui for, au fost identificate 240 de posturi ce urmează a fi desființate, precizând că propunerea de organigramă va fi supusă aprobării B
Cseke Attila: De astăzi, România are o hartă interactivă cu zonele vizate de risc seismic
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a lansat, miercuri, o hartă interactivă cu zonele vizate de risc seismic, care vine atât în sprijinul cetățenilor, cât și al autorităților locale pentru a accesa fonduri pentru consolidări. Guvernul a aprobat, în perioada 2022 - 2023, o serie de programe de investiții
George Simion: Soluția pentru a păstra în continuare libertatea de exprimare nu este de a interzice rețelele de socializare
Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Daniel Florea, transmite: Președintele AUR, George Simion, vicepreședinte al Partidului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR), a declarat că soluția pentru a păstra în continuare libertatea de exprimare nu este de a interzice rețelele de socializare, ci aceea ca decidenții politici și deținătorii rețelelor sociale să
USR: Proiect de modificare a Codului penal; cei care au luat mită să nu mai scape de răspunderea penală
Deputatul USR Alexandru Dimitriu a anunțat, marți, o propunere legislativă de modificare a Codului penal pentru a clarifica prevederile privind termenul de prescripție a răspunderii penale. El a precizat că modificările propuse sunt în contextul deciziei recente a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), prin care 'infracto
Conducerea UDMR va valida miercuri candidatura lui Crin Antonescu la alegerile prezidențiale
Conducerea UDMR va valida miercuri candidatura lui Crin Antonescu la alegerile prezidențiale, a precizat miercuri ministrul Dezvoltării, Cseke Attila. 'Mâine avem ședința, conform statutului UDMR, în care se va propune validarea candidatului comun al coaliției, domnul Crin Antonescu', a declarat Cseke Attila, într-o conferință de pres
Camera Deputaților/Șerban: Memorandumul privind restructurarea va avea și soluții la posturile cu concursuri în desfășurare; teoretic ar trebui să se sisteze
Președintele Camerei Deputaților, Ciprian Șerban, a declarat, marți, că memorandumul pentru reducerea cheltuielilor și a posturilor din forul legislativ va cuprinde și soluții în cazul posturilor vacante cu concursuri în desfășurare, la care procedura a fost declanșată de anul trecut, menționând că, teoretic, acestea ar trebui sistate.
Calendarul pentru alegerile locale parțiale, adoptat: candidaturile trebuie depuse până pe 14 aprilie
Guvernul a adoptat, marți, hotărârea privind calendarul electoral pentru alegerile locale parțiale din 4 mai. 'Vor avea loc și alegeri locale parțiale. S-a stabilit calendarul electoral și pentru aceste scrutine în 17 circumscripții electorale și pentru președintele Consiliului Județean Bihor - data 4 mai 2025 și avem următorul
VIDEO Guvern/Calendarul electoral pentru prezidențiale: Termenul de depunere a candidaturilor - 15 martie; campania începe pe 4 aprilie
Guvernul a adoptat, marți, hotărârea care stabilește calendarul electoral pentru alegerile prezidențiale din 4 mai. Purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin, a declarat că, potrivit actului normativ, perioada electorală va începe pe 18 februarie cu aducerea la cunoștința publică a datei la care se va efectua tra
VIDEO Daniel David: Inevitabil vor fi restructurări, prin faptul că Ministerul Educației trebuie să preia Ministerul Cercetării
Ministrul Educației, Daniel David, a declarat marți că 'inevitabil' vor exista restructurări, în contextul în care Ministerul Educației va prelua fostul Minister al Cercetării, Inovării și Digitalizării și a detaliat că aceste restructurări nu înseamnă concedieri, ci asigurarea că funcțiile nu vor fi dublate. '&Ic
Constantin: Cel târziu vineri s-ar putea să avem proiectul legii bugetului aprobat de Guvern
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a anunțat marți că cel târziu vineri s-ar putea ca Executivul să aprobe proiectul legii bugetului de stat. 'Premierul a anunțat în această ședință de guvern de astăzi că nu se va încheia săptămână fără încă o ședință a Executivului, tocmai pentru a ap
Nicușor Dan: Anularea alegerilor, un uriaș eșec; Klaus Iohannis are o mare responsabilitate
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a apreciat marți că anularea alegerilor prezidențiale constituie 'un uriaș eșec', iar președintelui Klaus Iohannis îi revine 'o mare responsabilitate' din acest punct de vedere. Pe de altă parte, a opinat că schimbarea acestuia din funcție nu va grăbi 'lămurirea' aspectelor legate
Furt artefacte/ Marcel Ciolacu îi solicită ministrului Culturii măsuri 'dure', inclusiv demiteri
Premierul Marcel Ciolacu i-a solicitat, marți, ministrului Culturii, Natalia Intotero, 'măsuri dure, inclusiv demiteri, dacă este cazul', în cadrul instituțiilor responsabile pentru organizarea expoziției din Olanda de unde au fost furate artefacte dacice. Șeful Executivului a menționat, la începutul ședinței de Guvern, că