Greblă: Cetățenii fără legături comerciale cu candidații pot să-și exprime liber opțiunea pe platforme; nu e contravenție

Președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a afirmat, vineri, că toate materiale de propagandă politică din campania electorală trebuie să aibă un semn care să identifice candidatul și mandatarul financiar, menționând că nu sunt vizați simplii cetățeni care nu au legături comerciale cu candidații și care pot să-și promoveze opțiunea politică, inclusiv pe platforme online, fără să se considere contravenție sau infracțiune.
Greblă a precizat că AEP nu are competența să ia măsuri împotriva celor care nu sunt angrenați în niciun fel în competiția electorală și nici competența legală, structura de personal creată și mijloacele tehnice la îndemână pentru a urmări tot ceea ce se întâmplă în spațiul virtual.
Președintele AEP a explicat, la Digi24, modul în care se vor aplica noile reguli instituite prin ordonanța de urgență adoptată joi de Guvern privind derularea campaniei electorale și realizarea publicității politice.
'AEP are sarcina în a organiza din punct de vedere tehnic alegerile, (...) drept urmare analizez în general cum ar trebui să stea lucrurile, din punct de legal, pentru campania de publicitate politică în campania electorală, numai în campania electorală, atât reglementează această ordonanță de urgență. Acest lucru se face doar de un competitor politic și în condiții legii, adică printr-un mandatar financiar și având în vedere faptul că toate aceste materiale de propagandă politică electorală trebuie să aibă un semn care să identifice candidatul și mandatarul financiar prin intermediul căruia a fost produs, se difuzează, se multiplică materialul respectiv. Nu este vorba de simplii cetățenii, este vorba de campanii electorale plătite, cel puțin pentru producerea materialelor respective de către competitorii electorali', a menționat Toni Greblă.
Potrivit acestuia, un cetățean care nu are nicio legătură comercială sau contractuală cu candidații poate să-și exprime prin toate mijloacele opțiunea politică, inclusiv pe platformele online.
'Dacă nu se găsește o legătură de cauzalitate între cel care, voluntar, a simțit nevoia să-și declare susținerea față de un anume candidat sau să critice un anumit candidat, în limitele admise pentru critică, adică să nu fie amenințări, să nu fie fake news, materiale de defăimare, dezinformare că atunci platforma este obligată să-l elimine fie la solicitare, fie din oficiu, dacă este un simplu material în care el îți exprimă liber opțiunea politică acest lucru nu constituie contravenție, nici infracțiune, pentru aceasta ar diminua din importanța exprimării libere a cetățenilor, care exprimare este un drept fundamental câștigat de omenire', a subliniat Greblă.
Întrebat dacă va fi sancționat și influencer-ul care a semnat un contract cu un candidat și îl promovează pe acesta în materiale fără codul mandatarului financiar, Greblă a spus că nu este de competența AEP să ia măsuri împotriva celor care nu sunt angrenați în niciun fel în competiția electorală.
'În primul rând, materialul, la solicitarea pe care o primește AEP că este nemarcat, sesizăm imediat platforma și aceasta este obligată să-l îndepărteze imediat. Deosebit de aceasta, mandatarul financiar și candidatul pot fi sancționați contravențional și li se poate confisca contravaloarea sumei de producere și de difuzare a materialului respectiv. Dacă cumva acel candidat ar încerca să îi fie și rambursată, după terminarea alegerilor, această sumă cheltuită, evident că ea va fi refuzată la plată și va fi confiscată contravaloarea. Nu este de competența AEP să ia măsuri împotriva terților care nu sunt angrenați în niciun fel în competiția electorală. Sunt alte organe ale statului care trebuie să verifice, de la ANAF la Parchet, dacă s-au produs alte fapte în legătură cu încheierea acelui contract oneros', a arătat Toni Greblă.
El a mai evidențiat că AEP nu poate verifica dacă toate materialele apărute pe platforme sunt marcate cu codul mandatarului financiar.
'În nicio țară din lume, nicio instituție a vreunui stat și nicio instituție în statul român nu poate să verifice în mod real toate materialele puse pe o platformă. Nici măcar Comisia Europeană care încearcă și ea să găsească o rezolvare a acelei probleme legate și de publicitate apolitică nemarcată și de fake news și de defăimare și de dezinformare și cele care conțin amenințări, care folosesc imagini care nu trebuie să apară în spațiul public, ele sunt urmărite, unele dintre ele sunt descoperite, se fac sesizări și în unele cazuri sunt îndepărtate, însă AEP nu are competența decât ca aceste sesizări care îi sunt făcute să le transmită imediat marilor platforme sau în plan național site-urilor de știri, instituțiilor de audio-vizual care acestea trebuie să le îndepărteze imediat, se mai aplică și niște sancțiuni, însă AEP nu are competența legală, nu are structura de personal creată, nu are mijloacele tehnice la îndemână pentru a urmări tot ceea ce se întâmplă în spațiul virtual', a indicat Greblă.
Guvernul a stabilit, joi, măsuri noi privind derularea campaniei electorale și realizarea publicității politice, fiind prevăzute și amenzi în cazul nerespectării lor de la 15.000 lei la 50.000 lei. Pentru platformele online foarte mari sunt prevăzute sancțiuni cu amenzi cuprinse între 1% și 5% din cifra de afaceri, dacă nu elimină, în termen de cinci ore de la notificarea AEP, materialele publicitare care nu respectă condițiile. AGERPRES/(AS - autor: Alina Novăceanu, editor: Claudia Stănescu, editor online Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prezidențiale2025/ Antonescu crede că viitorul coaliției depinde de victoria sa în alegeri: Dar nu e problema mea
Candidatul Alianței România Înainte la prezidențiale, Crin Antonescu, a afirmat joi că este de acord cu faptul că un eșec al său în alegeri ar duce la ruperea coaliției de guvernare, menționând, însă, că aceasta nu este problema lui. Întrebat dacă viitorul coaliției de guvernare depinde de victoria lui la alegerile prezidenț
Prezidențiale2025/ Antonescu: Eu cred că Ciprian Ciucu minte; nu a cerut Ilie Bolojan să candideze, nu a respins Marcel Ciolacu
Candidatul Alianței România Înainte la prezidențiale, Crin Antonescu, a precizat joi că Ilie Bolojan i-a propus să intre în această cursă din partea coaliției, respingând declarațiile prim-vicepreședintelui PNL Ciprian Ciucu că Bolojan nu a candidat pentru că s-ar fi opus liderul PSD, Marcel Ciolacu. 'S-a vorbit într-una despr
Bolojan, înaintea Consiliului European: Avem nevoie de o economie competitivă
Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Florentina Peia, transmite: Președintele interimar Ilie Bolojan a declarat, joi, înaintea reuniunii Consiliului European, că este nevoie de o economie competitivă. El a precizat că la Consiliul European se vor discuta două subiecte, unul legat de competitivitate, iar al doilea legat de apărarea europeană.
Prezidențiale2025/ Antonescu: Am încredere deplină în partidele care mă susțin și în capacitatea mea; nu stau să păzesc PSD și PNL
Candidatul Alianței România Înainte la prezidențiale, Crin Antonescu, a declarat joi că are încredere deplină în partidele care îl susțin și în capacitatea sa de a duce la bun sfârșit și de a câștiga această campanie electorală, menționând că nu stă să păzească PSD și PNL și 'treaba' sa este 'cu cetățenii Rom&
VIDEO Ciolacu anunță o creștere a finanțării învățământului preuniversitar
Prim-ministrul Marcel Ciolacu anunță o creștere a finanțării învățământului preuniversitar, bani destinați cheltuielilor salariale și de formare profesională, dar și pentru bunuri și servicii.
VIDEO Ciolacu: Alocăm 440 de milioane de euro pentru cea de-a patra ediție a programului Start-Up Nation
Guvernul va aloca, joi, 440 de milioane de euro pentru cea de-a patra ediție a programului Start-Up Nation, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu.
Ciolacu va face vizite neanunțate pe șantierele finanțate prin PNRR; el dorește finalizarea investițiilor
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunțat că va efectua în perioada următoare o serie de vizite inopinate, mai ales pe șantierele finanțate cu fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). El a menționat, joi, în debutul ședinței de guvern, că va pune 'o presiune uriașă' pentru finalizarea investițiilor, astfel înc&acir
Ilie Bolojan - întâlnire cu premierul Greciei; discuții privind îmbunătățirea interconectivității energetice
Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Florentina Peia, transmite: Președintele interimar Ilie Bolojan s-a întâlnit, joi, în marja summitului PPE, cu premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis. 'Schimb aprofundat de opinii în această dimineață cu premierul Mitsotakis privind consolidarea cooperării la nivelul UE și la nivel regional
Ședință de guvern - joi; va fi prelungit termenul de acordare a sumei forfetare pentru refugiații din Ucraina
Guvernul se va reuni joi în ședința săptămânală, urmând să aprobe, prin ordonanță de urgență, prelungirea, până la data de 31 decembrie 2025, a termenului de acordare a sumei forfetare pentru cetățenii străini sau apatrizi aflați în situații deosebite proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, care au intrat pe teritoriul Rom&aci
Prezidențiale2025/ Ultima zi de înscriere a alegătorilor din diaspora pentru a vota prin corespondență
Joi este ultima zi în care alegătorii români cu domiciliul în străinătate se mai pot înscrie pentru a vota prin corespondență la alegerile prezidențiale din luna mai. Termenul limită de înscriere pentru votul prin corespondență este 20 martie, ora 23:59. Peste 5.600 de români s-au înscri
Prezidențiale2025/ 11 pentru Cotroceni; patru independenți și șapte reprezentanți ai unor partide și alianțe - în cursa finală
Unsprezece candidați dintre cei 26 care și-au depus candidaturile pentru Cotroceni își vor disputa cea mai înaltă funcție în stat la alegerile prezidențiale din luna mai. Candidaturile sunt, începând de joi, definitive, după ce au fost parcurse toate etapele și termenele prevăzute de calendarul alegerilor, astfel
Prezidențiale2025/ Antonescu: Copii, lăsați o oră, două internetul și petreceți timp în aer liber, faceți sport
Candidatul la alegerile prezidențiale al Alianței 'România Înainte', Crin Antonescu, a participat, miercuri, în localitatea dâmbovițeană Dărmănești, la inaugurarea unei baze sportive și i-a îndemnat pe copii să petreacă mai mult timp în aer liber, să facă mișcare. 'Dragi copii, lăsați pentru o or
Prezidențiale2025/ Pricopie: Deciziile Curții Constituționale sunt general obligatorii, se respectă
Deciziile Curții Constituționale sunt general obligatorii și, într-un stat de drept, se respectă, a afirmat, miercuri, rectorul Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative, Remus Pricopie, după ce i-a fost respinsă contestația împotriva neînregistrării candidaturii sale la alegerile din luna mai. 'Deciziile Cur
Prezidențiale2025/Anamaria Gavrilă și-a anunțat retragerea din cursă; George Simion - candidatul suveraniștilor
Președintele Partidului Oamenilor Tineri, Anamaria Gavrilă, și-a anunțat, miercuri seara, retragerea din cursa pentru alegerile prezidențiale din luna mai, în favoarea liderului AUR, George Simion, care rămâne candidatul suveraniștilor. 'S-a luat hotărârea ca împreună să îl susținem pe cel care are cele mai mu
Deputatul Știrbu (PNL Olt): Voturile exprimate să fie criteriul principal pentru plata salariilor parlamentarilor
Președintele PNL Olt, deputatul Gigel Știrbu, a declarat, miercuri, că liberalii vor propune modificarea Regulamentului Camerei Deputaților astfel încât să fie contorizată corect prezența la plen și la comisii, iar criteriul principal pentru plata salariilor parlamentarilor să fie voturile exprimate. Deputatul liberal susține, &ici