logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

VIDEO Ciolacu, la semnarea contractelor de finanţare în domeniul microelectronicii: Un domeniu vital pentru viitorul oricărei economii dezvoltate

Imagine din galeria Agerpres

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat, miercuri, la ceremonia de semnare a contractelor de finanţare susţinute prin Proiectul Important de Interes European Comun în domeniul Microelectronicii şi al Tehnologiilor Comunicaţiilor, importanţa "acestor investiţii majore" cuprinse în PNRR, care sprijină dezvoltarea microelectronicii în România, "una dintre marile provocări existente la nivel european şi mondial".

"Este foarte important că reuşim să abordăm curajos una dintre marile provocări existente la nivel european şi mondial. Acest proiect ne va ajuta să structurăm şi să ne dezvoltăm competenţe în concepţia şi fabricaţia componentelor sistemelor microelectronice. Este esenţial că astfel vom dezvolta un lanţ valoric naţional şi coerent în acest domeniu vital pentru viitorul oricărei economii dezvoltate. Asta ne va permite apoi să accelerăm aplicarea tehnologiilor avansate în domenii vitale ale economiei naţionale, cum este, de exemplu, industria auto", a precizat Ciolacu la Guvern.

 



El a adăugat că proiectul reprezintă un exemplu de succes prin faptul că reuneşte "trei actori cheie", respectiv statul român, companiile private şi mediul universitar.

"Acest proiect reprezintă un exemplu de succes, fiindcă reuneşte trei actori cheie: statul român, care asigură rolul de furnizor al ajutorului de stat, dar şi ca agenţie care urmăreşte realizarea efectivă a proiectului; companiile private şi de această dată de renume, precum Continental, Bosch sau NXP, care au o expertiză majoră în privinţa tehnologiilor avansate; mediul universitar, care furnizează mediul academic necesar şi pune în contact zeci de studenţi ce reprezintă elita domeniilor lor cu marii performeri din lumea business-ului", a transmis premierul.

Ciolacu a completat că aceste proiecte ce pun laolaltă microelectronica şi industria auto pot avea efecte economice "de multiplicare considerabilă".

"Ţinând cont de ponderea industriei auto în PIB, de circa 13%, şi de relevanţa pentru economia naţională, aceste proiecte ce pun laolaltă microelectronica şi industria auto, pot avea efecte economice de multiplicare considerabilă. (...). Cred că acesta este proiectul ideal ca structură, pentru că alături de companii sunt implicate 24 de entităţi din mediul academic şi IMM-uri, cu participanţi direcţi şi indirecţi. În total, finanţarea acordată celor trei proiecte, atât direct companiilor, cât şi partenerilor indirecţi, este de 420 de milioane de euro (...). Mai înseamnă şi crearea unor specializări de elită a unor super-ingineri români, pe care se vor bate toate marile companii mondiale (...). Am citit cu atenţie şi am văzut ce listă incredibilă de inovaţii tehnologice aduc aceste proiecte şi am ales exemple din fiecare în parte: laser pentru realitate augmentată pentru proiecţii pe display-ul automobilelor, un nou concept pentru viitorul sistem de frânare, totul prin mecanisme electronice avansate, platformă electronică pentru conducere automatizată, dezvoltare de produse revoluţionare în domeniul radar digital, plus noi tehnologii cu cipuri, procesoare şi algoritmi. Toate acestea arată potenţialul uriaş al economiei noastre şi faptul că nu putem pierde acest tren al dezvoltării noilor tehnologii. Este cel mai important tren şi s-ar putea să fie şi ultimul pentru ţara noastră. Este o şansă istorică, pe care nu avem voie să o ratăm", a concluzionat Ciolacu.

La rândul lor, miniştrii semnatari ai contractelor, respectiv Radu Oprea, ministrul Economiei, şi Adrian Câciu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, au evidenţiat importanţa domeniului microelectronicii pentru România.

"Trebuie să ne recâştigăm competitivitatea. Faptul că putem să venim în cercetare - dezvoltare cu valoare adăugată în industria auto din România, acesta este viitorul. Este şansa României şi a industriei auto din România de a-şi recâştiga competitivitatea (...). Important este că industria auto, cu producătorii principali, este unul dintre motoarele importante de dezvoltare (...). Cred că marele merit va fi nu doar câştigarea competitivităţii, ci crearea super-inginerilor de care avem nevoie, acei ingineri specializaţi în microelectronică, să putem dezvolta companii noi", a spus, printre altele, Oprea.

 



Dezvoltarea României nu se poate face fără un parteneriat între societate, mediul economic, stat, mediul academic, a subliniat Câciu.

"Acest tip de proiect pe care îl semnăm înseamnă de fapt o consfinţire a ceea ce am discutat, am vorbit atât timp, numai aşa România va merge înainte, numai prin acest tip de abordare, în care toate părţile sunt implicate şi au responsabilitatea de a realiza un progres. Este iar, la fel, o paradigmă pe care o consider îndeplinită, care reprezintă descentralizarea fondurilor europene, chiar şi în ceea ce înseamnă PNRR. Sectoarele trebuie să primească finanţarea proprie, astfel încât această finanţare să ajungă în mediul economic sectorial, acolo unde ele sunt necesare", a punctat Câciu.

 



Contractele a fost semnat de cei doi miniştri şi de directorii Continental Automotive România, Bosch şi NXP Semiconductors, respectiv Christian Albrichsfeld, Country Head Romania, General Manager, R&D Head, Mihai Boldijar şi Simona Almăjan, Country Manager.

Sub egida Guvernului, pe pilonii reprezentaţi de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, în parteneriat cu mediile de cercetare universitară şi cu companii private cu expertiză de mare clasă, miercuri s-au semnat primele contracte din acest proiect. AGERPRES/(AS - autor: Sorinel Peneş, editor: Florin Marin, editor online: Ady Ivaşcu)

 

Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO

Afisari: 10

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic 04-04-2025 09:51

Ciolacu: Statutul României de membru al Alianței Nord-Atlantice reprezintă cea mai puternică garanție de securitate

Statutul României de membru al Alianței Nord-Atlantice reprezintă cea mai puternică garanție de securitate, a transmis prim-ministrul Marcel Ciolacu, vineri, într-un mesaj prilejuit de marcarea Zilei NATO și aniversarea a 21 de ani de la aderarea României la această organizație. 'Cea mai puternică alianță politico-militar

Politic 04-04-2025 08:09

Numiri în conducerea Agenției Naționale pentru Mediu și Arii Protejate și Agenției Naționale pentru Sport

Raluca Giorgiana Dumitrescu (PSD) a fost numită în funcția de președinte, cu rang de secretar de stat, al Agenției Naționale pentru Mediu și Arii Protejate. Decizia semnată de premierul Marcel Ciolacu a fost publicată joi în Monitorul Oficial. Totodată, funcția de vicepreședinte al Agenției Naționale pentru Mediu și Arii Protejate va

Politic 03-04-2025 22:21

Președintele interimar Ilie Bolojan a primit-o la Palatul Cotroceni pe soprana Angela Gheorghiu

Președintele interimar Ilie Bolojan a primit-o, joi, la Palatul Cotroceni pe soprana Angela Gheorghiu, una dintre cele mai apreciate voci ale României pe plan internațional, a transmis Administrația Prezidențială. Potrivit unei postări pe Facebook a Administrației Prezidențiale, întâlnirea a fost un prilej de a recunoaște contribuția sa la pr

Politic 03-04-2025 20:37

Ambasadorul Israelului în România a subliniat importanța unei educații de calitate pentru o societate puternică

Ambasadorul Israelului în România, Lior Ben Dor, a atras atenția asupra importanței dezvoltării unei educații foarte bune, pentru ca oamenii să trăiască într-o societate puternică. El a declarat, joi, la cea de-a XVI-a ediție a Conferinței Internaționale de Diplomație și Afaceri Globale pentru elevi '2DAY AMBASSADOR',

Politic 03-04-2025 20:09

George Simion: Tarifele americane sunt un semnal de alarmă, nu o declarație de război

Decizia Statelor Unite de a impune tarife suplimentare produselor europene nu trebuie tratată 'cu aroganță sau replici pripite', tarifele americane sunt un 'semnal de alarmă', nu o declarație de război, afirmă președintele AUR, George Simion. 'Decizia Statelor Unite de a impune tarife suplimentare produselor europene nu tre

Politic 03-04-2025 20:00

Kelemen Hunor, despre tarifele impuse de SUA: Trebuie să tratăm situația cu calm, ar trebui discutat, negociat

Uniunea Europeană și România trebuie să trateze situația creată de impunerea tarifelor de către SUA cu calm, să discute și să negocieze, consideră președintele UDMR, Kelemen Hunor. Întrebat la Europa FM cum ar trebui să gestioneze România din punct de vedere politic și diplomatic 'acest război comercial pe care l-a declan

Politic 03-04-2025 18:13

Hurezeanu: O legătură transatlantică solidă - esențială pentru o Alianță puternică; Europa trebuie să își intensifice eforturile

Ministrul de Externe, Emil Hurezeanu, a declarat, joi, că o legătură transatlantică solidă este esențială pentru o Alianță Nord-Atlantică puternică, iar Europa trebuie să își intensifice eforturile, întrucât pacea și securitatea nu vin niciodată de la sine. Oficialul român participă la reuniunea miniștrilor afacerilor e

Politic 03-04-2025 18:11

Ilie Bolojan - discuții cu reprezentanți ai industriei de apărare despre Planul UE pentru consolidarea capacitaților de apărare

Președintele interimar Ilie Bolojan a participat, joi, la o reuniune de lucru la Palatul Cotroceni, alături de reprezentanți ai industriei naționale de apărare și ai principalelor grupuri sindicale din domeniu. Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, discuțiile s-au axat pe Planul UE pentru consolidarea capacitaților de apărar

Politic 03-04-2025 16:48

Memorandumuri de înțelegere între Guvernul României și cel al Saint Vincent și Grenadine, semnate la Palatul Victoria

O serie de memorandumuri bilaterale au fost semnate joi, la Palatul Victoria, între Guvernul României și Executivul din Saint Vincent și Grenadine, cu prilejul vizitei la București a prim-ministrului acestei țări, Ralph E. Gonsalves. Ceremonia a avut loc la finalul unei întâlniri a celor două delegații oficiale conduse

Politic 03-04-2025 16:36

Guvern: Peste 37 hectare de teren - scoase din fondul forestier național pentru amenajarea hidroenergetică Răstolița

Guvernul a aprobat, joi, scoaterea definitivă din fondul forestier național a unui teren de 37,5263 hectare, de către Societatea de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale 'Hidroelectrica' S.A., pentru realizarea amenajării hidroenergetice Răstolița. Potrivit unui comunicat al Executivului, scoaterea definitivă din fondul

Politic 03-04-2025 15:25

Ciolacu: Jandarmeria Română, structură esențială în arhitectura de securitate a statului

Jandarmeria Română a obținut încrederea românilor prin curajul și seriozitatea cu care a intervenit prompt și eficient acolo unde a fost nevoie, a evidențiat premierul Marcel Ciolacu în mesajul transmis acestei instituții, care împlinește, joi, 175 de ani. 'Cu responsabilități în garantarea siguranței ce

Politic 03-04-2025 15:05

VIDEO Premierul din Saint Vincent și Grenadine, la Palatul Victoria

Prim-ministrul Marcel Ciolacu l-a primit, joi, la Palatul Victoria, pe premierul din Saint Vincent și Grenadine, Ralph E. Gonsalves, aflat într-o vizită în România.  

Politic 03-04-2025 15:03

VIDEO Guvern: Reducere de 15 posturi de secretari de stat și 5 de secretari generali adjuncți în 8 ministere

Guvernul a aprobat, joi, reducerea cu 15 a posturilor de secretari de stat și cu 5 a celor de secretari generali adjuncți în opt ministere, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin. 'În perspectiva deciziilor asupra cărora Guvernul s-a angajat privind reducerea cheltuielilor publice și a aparatului

Politic 03-04-2025 14:45

VIDEO Mihai Constantin: Agenția Națională pentru Protecția Mediului va fuziona cu Agenția pentru Arii Naturale Protejate

Agenția Națională pentru Protecția Mediului va fuziona cu Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate, urmând ca noua entitate, Agenția Națională pentru Mediu și Arii Protejate, să funcționeze cu 2.001 posturi, urmare a unei hotărâri aprobate de Guvern, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.

Politic 03-04-2025 14:42

VIDEO Guvern: Ajutor de 342 milioane lei pentru agricultori ca să poată cultiva legume în sere și solarii

Guvernul a aprobat, în ședința de joi, un ajutor de 342 milioane lei pentru agricultorii și firmele din sectorul vegetal pentru cultivarea de legume în sere și solarii, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin. 'A fost aprobată o hotărâre de Guvern prin care agricultorii și firmele din sector