logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Preşedintele Iohannis a primit premiul "Coudenhove-Kalergi"; Tusk: I-am propus să fie preşedintele Consiliului European, a refuzat

Imagine din galeria Agerpres

Donald Tusk, preşedintele Partidului Popular European şi fost preşedinte al Consiliului European, a declarat, miercuri, la ceremonia în care preşedintele Klaus Iohannis a primit premiul "Coudenhove-Kalergi", că anul trecut i-a propus şefului statului, pe care l-a catalogat 'un politician excepţional', să fie preşedinte al Consiliului European, dar că acesta a refuzat.

 


Donald Tusk a rememorat, la ceremonia organizată la Palatul Cotroceni, trei imagini pe care le are cu preşedintele Klaus Iohannis.

"În vremurile de astăzi pline de haos şi naraţiuni conflictuale, era informării şi dezinformării, toate în cantităţi uriaşe, oamenii sunt atacaţi din toate direcţiile de cuvinte fără înţeles şi fără o însemnătate profundă. O imagine spune mai multe decât un text. Aşadar, daţi-mi voie să evoc imagini din amintirile mele în legătură cu un om care este eroul ceremoniei de astăzi", a spus Tusk.

Prima imagine evocată de fostul preşedinte al Consiliului European a fost de la summitul de la Sibiu, când preşedintele Iohannis le-a propus liderilor europeni să meargă către oamenii adunaţi în Piaţa Mare.

"Klaus Iohannis este un politician excepţional. Românii îl urmează chiar dacă le spune adevărul şi nu îi manipulează în niciun fel sau poate exact din cauza aceasta îl urmează. El apără valorile care au fost respinse de mulţi. În ziua de astăzi este nevoie de curaj pentru aşa ceva şi de multe ori îl condamnă pe un asemenea om la o singurătate politică. El a găsit cheia către inimile lor, nu a cedat tentaţiei, provine dintr-un orăşel şi dintr-o minoritate etnică şi prezintă şi puncte de vedere ale minorităţilor, a reuşit să construiască un sprijin durabil al majorităţii", a mai spus Tusk.

 

Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO



Un alt moment rememorat de Donald Tusk a fost o reuniune a Consiliului European în care a existat o dezbatere aprinsă despre migraţie.

"Ca de multe ori în asemenea situaţii, îi dau cuvântul lui Klaus. Vocea sa, modul de a expune raţionamentul, atitudinea sa şi modul decisiv în care vorbeşte readuc calmul. Preşedintele Iohannis, ca şi muzica, are darul de a linişti animalul sălbatic, cum spune Shakespeare", a afirmat fostul preşedinte al Consiliului European.

Un alt moment a fost întâlnirea dintre cei doi de acum aproape un an, când i-a propus lui Iohannis să fie preşedintele Consiliului European.

"Imaginea numărul trei. Sunt cu preşedintele Iohannis acum aproape un an şi discutăm cine ar fi să ia cârma instituţiilor europene, discuţia noastră este sinceră şi discretă. Nu e nimeni la mine în birou în afară de noi doi. Îi spun cu mare convingere că ar fi un nemaipomenit preşedinte al Consiliului European. Preşedintele Iohannis zâmbeşte cordial, îmi mulţumeşte pentru această propunere şi după o vreme adaugă: 'Ştii ceva, Donald, eu mai am ceva treabă de făcut în România, aşa că, te rog, nu lua în consideraţie candidatura mea'", a declarat Tusk.

El a amintit şi de pasiunile lui Iohannis - tâmplăria şi cultivatul trandafirilor.

"E greu de găsit o metaforă mai bună pentru a descrie un model de politician: tâmplar şi grădinar. Tot ce aşteaptă oamenii de la un lider este aici: răbdare, gentileţe, atenţie, persistenţă, capacitatea de a crea, de a rezolva probleme. Un bun politician este acela care construieşte, nu acela care distruge, unul care visează, dar are ambele picioare pe pământ", a adăugat Donald Tusk.

Premiul european "Coudenhove-Kalergi" i-a fost înmânat şefului statului de către prinţul Nikolaus von Liechtenstein, preşedintele Societăţii Europene Coudenhove-Kalergi.

Prinţul Nikolaus von Liechtenstein a amintit că acest premiu este acordat pentru a doua oară unui preşedinte al României, primul fiind Emil Constantinescu.

El a explicat că "devotamentul faţă de cauza unităţii europene şi susţinerea valorilor europene" este unul dintre motivele pentru care preşedintele Iohannis a primit această distincţie.

"Aţi luptat şi luptaţi pentru dreptate şi curăţenie în sistemul politic în ciuda unor riscuri la care v-aţi expus. Acesta este un exemplu care merită cunoscut dincolo de frontierele României. Aţi înţeles că niciun fel de pace internă sau internaţională nu este posibilă pe termen lung fără justiţie. Lucraţi în acelaşi spirit ca şi cel care a dat numele acestui premiu", a spus prinţul Nikolaus von Liechtenstein.

Preşedintele Klaus Iohannis s-a declarat onorat de primirea acestui premiu.

"Decernarea premiului "Coudenhove-Kalergi" pentru anul 2020 mă onorează. (...) Această distincţie mă bucură cu atât mai mult cu cât, privind în urmă către laureaţii premiului european, remarc că printre aceştia se regăsesc personalităţi politice de marcă, ce s-au dedicat obiectivului unei Europe unite. (...) Consider că acordarea acestei distincţii este, mai presus de orice, o recunoaştere a rolului României în Uniunea Europeană şi a profilului ţării noastre de promotor activ al integrării europene, al unităţii proiectului european şi al capacităţii acestuia de a fi o sursă de inspiraţie şi un ideal pentru ţările din vecinătate", a afirmat şeful statului.

 

Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO



El a subliniat necesitatea unităţii şi coeziunii în Uniunea Europeană.

"Fără unitate, fără coeziune, crizele ar fi mai greu de depăşit, iar proiectul european ar avea grav de suferit. Cetăţenii europeni care au rămas puternic ataşaţi de proiectul european, de beneficiile incontestabile pe care acesta le aduce dau forţă şi vitalitate Uniunii noastre", a mai afirmat Iohannis.

România va continua, potrivit preşedintelui, să acţioneze ca un stat membru profund angajat în procesul construcţiei europene, al adâncirii integrării europene, în beneficiul tuturor statelor membre şi al cetăţenilor.

"Avem responsabilitatea astăzi de a conferi proiectului european o nouă dinamică, încredere şi viziune. Este important ca Uniunea Europeană să-şi menţină nealterate valorile şi principiile sale fundamentale şi să identifice căi concrete pentru a fi mai apropiată de cetăţenii săi", a evidenţiat Iohannis.

Printre cei care au participat la eveniment s-au numărat fostul preşedinte Emil Constantinescu, şeful Statului Major al Apărării, Daniel Petrescu, premierul interimar, Ludovic Orban, premierul desemnat, Florin Cîţu, miniştri, preşedintele USR, Dan Barna, preşedintele PMP, Eugen Tomac, directorul SRI, Eduard Hellvig, europarlamentari, parlamentari, diplomaţi, reprezentanţi ai mediului academic, ai cultelor religioase.

Evenimentul a cuprins şi două momente muzicale interpretate de Cvartetul Orchestrei Române de Tineret. AGERPRES/(A - autor: Florentina Peia, editor: Florin Marin, imagine: Administrația Prezidențială, redactare video: Marilena Gheorghiță, montaj: Andrei Cârlan, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 14

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic 15-05-2025 22:04

Prezidențiale2025/ A început votul în diaspora; românii din Auckland - primii la urne

Votul în diaspora a început joi seara, la ora 22:00, ora României, prima secție deschisă alegătorilor, la al doilea tur de scrutin prezidențial, fiind la Auckland, în Noua Zeelandă (ora 7:00, ora locală). Conform site-ului AEP, prez

Politic 15-05-2025 21:24

Kelemen Hunor: Următoarea coaliție trebuie să negocieze foarte amănunțit toate chestiunile de fiscalitate

Viitoarea coaliție de guvernare, respectiv viitoarea majoritate care va forma următorul guvern, va trebui să negocieze foarte amănunțit toate chestiunile legate de problemele de fiscalitate, a declarat joi președintele UDMR, Kelemen Hunor. Potrivit acestuia, dacă se vor găsi specialiști, există și alte variante pentru a depăși creșterea fiscal

Politic 15-05-2025 21:02

Emil Hurezeanu - la reuniunea informală a miniștrilor de Externe din statele NATO

Ministrul Emil Hurezeanu a participat, miercuri și joi, la reuniunea informală a miniștrilor de Externe din statele membre NATO, desfășurată la Antalya, Turcia, transmite MAE. Potrivit sursei citate, reuniunea s-a concentrat asupra agendei Summit-ului NATO de la Haga, care va pune accentul pe creșterea cheltuielilor alocate apărării, inclusiv

Politic 15-05-2025 20:55

Kelemen Hunor: Se poate forma o majoritate largă; UDMR n-ar intra într-un guvern minoritar

Viitorul guvern poate fi format dintr-o largă majoritate sau ar putea exista și un guvern tehnocrat, cu susținere, pentru o anumită perioadă, consideră președintele UDMR, Kelemen Hunor, care a precizat că formațiunea sa nu ar intra într-un guvern minoritar. Întrebat la Europa FM care ar fi în opinia sa variantele pentru viito

Politic 15-05-2025 20:27

Prezidențiale2025/AUR solicită o întrevedere de urgență cu conducerea STS cu privire la 'posibile fraude electorale' la alegerile din 18 mai

Echipa de campanie a candidatului AUR la prezidențiale, George Simion, a transmis joi seară o solicitare oficială către Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) prin care cere o întrevedere de urgență cu conducerea instituției cu privire la 'posibile fraude electorale', informează AUR. Demersul vine ca urmare a informațiilor a

Politic 15-05-2025 20:14

Kelemen Hunor: Alegerile se pot câștiga; e vorba de libertate, demnitate umană sau alunecare spre Est

Alegerile prezidențiale se pot câștiga pentru Nicușor Dan cu o mobilizare mai mare, fiind vorba despre libertate sau o alunecare spre Est, a declarat președintele UDMR, Kelemen Hunor. 'Se pot câștiga alegerile prezidențiale pentru Nicușor Dan, dar trebuie o mobilizare mai mare. În primul rând, candidatul și după ace

Politic 15-05-2025 18:32

Întrevedere Cristian Diaconescu - Benjamin Netanyahu: Relația dintre România și Israel rămâne una solidă

Relația dintre România și Israel rămâne una solidă, sprijinită de o colaborare activă și de o prietenie durabilă între cele două națiuni, informează Administrația Prezidențială, după întrevederea consilierului prezidențial Cristian Diaconescu cu premierul israelian Benjamin Netanyahu. Potrivit sursei citate, discuțiile

Politic 15-05-2025 18:00

Prezidențiale2025/ Operațiunile de numărare a voturilor la închiderea secțiilor - înregistrate prin intermediul unei tablete

Operațiunile de numărare a voturilor în secții, duminică, după închiderea urnelor, la al doilea tur al alegerilor prezidențiale, sunt înregistrate prin intermediul unei tablete, iar președintele biroului electoral deschide buletinele unul câte unul și citește cu voce tare prenumele și numele candidatului votat și arată buletinul celor prezenți

Politic 15-05-2025 17:41

Prezidențiale2025/Cosmin Corendea (AUR Giurgiu): Ne dorim ca oamenii să își exprime votul liberi, fără influențe

Deputatul AUR Cosmin Corendea a declarat joi că își dorește ca fiecare om să voteze liber, fără să fie influențat, astfel încât duminică să își aleagă președintele pe care îl dorește și pe care România îl merită. 'Mesajul meu este foarte simplu și constă într-o rugăminte către autoritățile di

Politic 15-05-2025 17:35

Prezidențiale2025/ Știrbu (PNL): Cred că duminică România va răsufla ușurată și parcursul nostru european va continua

Președintele PNL Olt, deputatul Gigel Știrbu, și-a exprimat joi, într-o conferință de presă, alături de primarul Slatinei, Mario De Mezzo, susținerea față de candidatul independent Nicușor Dan în al doilea tur al alegerilor prezidențiale de duminică, exprimându-și convingerea că la finalul procesului de vot 'România va răsufla ușurată'

Politic 15-05-2025 17:30

Ilie Bolojan îl felicită pe Edi Rama pentru câștigarea alegerilor din Albania

Președintele interimar Ilie Bolojan l-a felicitat, joi, pe Edi Rama pentru câștigarea alegerilor din Albania, menționând că este încântat să îl revadă vineri la reuniunea Comunității politice europene (CPE), găzduită de Tirana. 'Felicitări, Edi Rama privind re-alegerea dumneavoastră! Sunt nerăbdător să vă &ici

Politic 15-05-2025 17:26

Prezidențiale2025/Botez (USR Vaslui): Chiar nu vrem să vedem cum arată varianta și mai rea a modelului Iohannis

Președintele USR Vaslui, deputatul Mihai Botez, opinează că prin absența de la o serie de dezbateri publice la care a fost invitat, candidatul George Simion arată lipsă de respect față de alegători. 'După patru ani de vulgaritate și agresivitate duse la extrem, Simion schimbă placa și vorbește despre respect. (...) Buba e că nu se potriveș

Politic 15-05-2025 17:07

Prezidențiale2025/Laura Gherasim (AUR): Pe 18 mai este rândul nostru să ne alegem propriul drum, un drum al demnității

Deputatul AUR Vaslui Laura Gherasim este de părere că la alegerile prezidențiale de duminică cetățenii au ocazia să-și aleagă propriul drum, după 35 de ani în care țara a fost condusă de oameni care n-au înțeles 'durerea' poporului. 'Timp de 35 de ani, am fost conduși de oameni care n-au înțeles niciodată durerea

Politic 15-05-2025 17:00

Prezidențiale2025/ 87 de jurnaliști străini acreditați la scrutinul din România; vor fi și 159 de observatori internaționali

Un număr de 299 de acreditări au fost eliberate de Autoritatea Electorală Permanentă asociațiilor și fundațiilor, jurnaliștilor străini și observatorilor internaționali, pentru observarea alegerilor prezidențiale din România. Potrivit AEP, 87 de jurnaliști străini au fost acreditați pentru observarea alegerilor prezidențiale din țara noa

Politic 15-05-2025 16:48

Prezidențiale2025/ Primarul din Miercurea-Ciuc, Korodi Attila: Fiecare vot va conta, pentru că vorbim de viitorul nostru

Primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, a declarat, joi, că în ultimele două săptămâni comunitatea maghiară a înțeles că lupta unor oameni s-a transformat în lupta pentru viitorul țării și consideră că și la nivel național trebuie să existe o mobilizare mare la vot și o coagulare a tuturor celor care cred în viitorul europea