Biró Rozália (UDMR): România are şanse să primească, în mai, la Paris, invitaţia de a adera la OCDE

Deputatul UDMR Biró Rozália, şefa delegaţiei României la Reuniunea reţelei parlamentare globale a Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), a declarat vineri că ţara noastră are şanse să primească, în luna mai, la Paris, invitaţia de aderare la OCDE.
"Din discuţiile pe care le-am avut cu secretarul general Angel Gurria, pot să spun că am putea să fim invitaţi să aderăm la OCDE, cu ocazia conferinţei ministeriale de la Paris, din luna mai. Consider că este de importanţă majoră pentru România. Pentru noi, delegaţia română, scopul a fost de a prezenta poziţia României, potrivit căreia suntem în totalitate pentru aderare la acest organism, indiferent de eventualele instabilităţi politice, conştienţi de importanţa majoră a calităţii de membru. În urma discuţiei, am reafirmat angajamentul politic faţă de obiectivul major al aderării la OCDE, spunând că întruneşte un larg consens al societăţii româneşti. Pe de altă parte, am evidenţiat faptul că România este cea mai pregătită candidată europeană pentru a fi acceptată şi am solicitat sprijinul secretarului general pentru luarea acestei decizii", a declarat, vineri, în conferinţă de presă, preşedintele Comisiei de politică externă din Camera Deputaţilor, Biro Rozalia.
Ea a participat împreună cu alţi doi parlamentari la această reuniune semestrială, ce a avut loc la Paris în perioada 24 - 26 februarie.
În condiţiile în care România nu este încă membru al OCDE, având două solicitări de aderare în acest for, în anul 2004 şi recent în 2016, scopul delegaţiei României a fost întâlnirea cu secretarul general al OCDE, Angel Gurria, care este şi preşedintele Consiliului de Miniştri.
"Nu suntem încă membri fiindcă economia noastră nu corespunde. Ţările membre au o economie foarte solidă, puternică, unde legile pieţei sunt foarte stabile şi funcţionale, iar mecanismul fiscal este unul predictibil. Or, acestea două din urmă lasă mult de dorit în România. Fiscalitatea nici pe departe nu este predictibilă. Se schimbă tot la jumătate de an sau mai repede", a afirmat Biro.
La rândul său, Gurria a menţionat că, în mai, la Paris va avea loc o conferinţă ministerială care poate să ia decizia de a începe procesul de lărgire. Ţările care solicită să intre în OCDE sunt România, Croaţia, Slovenia, Brazilia şi Argentina.
"Având în vedere obiceiul nescris că vor fi incluse un stat din Europa, care sperăm să fie România şi unul din afara Europei, văzând poziţia recentă a preşedintelui Donald Trump care afirma, în scrisoarea lui către secretarul general al OCDE, că SUA sprijină Brazilia, eu cred că discuţiile se vor purta pentru un tandem România-Brazilia," a opinat Biro Rozalia.
Avantajele unui stat membru OCDE, a menţionat ea, se referă, în primul rând, la ratingul de ţară care creşte imediat, fiind o zonă cu mai mare siguranţă pentru investitori; schimbul de expertiză ce se realizează între ţările cu economie puternică ar fi foarte benefic pentru România şi nu în cele din urmă, se poate promova potenţialul economiei române în cadrul acestei structuri internaţionale, "singura, de fapt, unde am putea să stăm la aceeaşi masă cu marile puteri economice".
Secretarul general Angel Gurria a evidenţiat că "pregătirea pe care a făcut-o România până în momentul de faţă este una însemnată", pentru că în calitate de asociat, România face parte din 12 structuri de lucru ale OCDE, fiind şi invitată în alte 30 de structuri ale OCDE. România a mai aderat la 35 de instrumente juridice ale OCDE, inclusiv declaraţii şi recomandări. În septembrie 2016, prin decizia primului ministru, s-a creat Comitetul interministerial pentru coordonarea relaţiilor României cu OCDE, o structură care un dialog permanent cu OCDE. Candidatura României a fost o dată analizată, având ca avantaje evidenţiate deschiderea la regiunea Mării Negre, dimensiunea considerabilă a economiei naţionale, dar şi capacitatea de a aplica măsuri de austeritate pentru reducerea crizei, precum şi potenţialul important de creştere economică.
Secretarul general a subliniat că România va trebui să se focuseze pe două aspecte: angajarea tinerilor fie în câmpul muncii, fie în şcoli sau universităţi, circa 20% de tineri nefiind în această situaţie comparativ cu 10% media europeană, respectiv axarea dezvoltării economice pe obiectivele dezvoltării durabile, care sunt doar în faza de pregătire în ţară.
"În realitate nu s-au făcut paşi concreţi în acest sens pentru o structură fiscală solidă şi o economie bazată pe principiile dezvoltării durabile care acţionează pentru a atinge aceste obiective. Dintre acestea sunt doar două domenii cu rezultate bune - inovaţia şi IT -ul. Dacă ne gândim la LASER-ul de la Măgurele, suntem în frunte în Europa, în acest domeniu. Dar dacă ne uităm la eradicarea sărăciei, 20% dintre români sunt în pragul sărăciei, alimentaţia responsabilă - 6.000 de tone de alimente aruncate pe zi şi altele," a declarat Biro.
Şefa delegaţiei române a mai menţionat, în concluzie, recomandarea secretarului general ca România să adere în acest scurt timp, până la conferinţa ministerială din mai, la cât mai multe structuri de lucru ale OCDE, să fie cât se poate de activă în domeniile în care OCDE-ul lucrează şi trebuie porniţi acei paşi concreţi care să ducă la o dezvoltare durabilă.
"Chiar dacă avem Departamentul de dezvoltare interministerială care este subordonat secretarului general în guvern, foarte eficient, din punctul lor de vedere, până nu există un consens naţional pentru responsabilitate în atingerea scopurilor dezvoltării durabile, o structură sau legile aferente nu vor avea putere să transforme societatea românească într-o societate responsabilă pentru fiecare cetăţean al său", a declarat Biro Rozalia. AGERPRES/(A-autor: Eugenia Paşca, editor: Karina Olteanu, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prezidențiale2025/ Kelemen Hunor: Eu nu cred că trecutul este o soluție; vă invit duminică să mergeți la vot
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat miercuri, la Borsec, că la alegerile prezidențiale de duminică trebuie luată o decizie legată de direcția în care se îndreaptă țara și a punctat faptul că nu crede că trecutul este o soluție, motiv pentru care, în opinia sa, primarul Bucureștiului trebuie sprijinit să devină președintele României.
Prezidențiale2025/ AUR: George Simion - întrevedere cu președintele Poloniei, Andrzej Duda, la Varșovia
Liderul AUR, George Simion, candidat la alegerile prezidențiale, a fost primit, miercuri, de președintele Poloniei, Andrzej Duda, la Palatul Prezidențial din Varșovia. Potrivit unui comunicat al AUR, întâlnirea a avut ca teme centrale reinstaurarea democrației, într-un context dificil pentru România, colaborarea economi
Proiect privind o contribuție a României la Fondul NATO pentru Ucraina - în dezbatere publică
Proiectul de hotărâre de guvern referitor la plata contribuției voluntare a României, în cuantum de 33.025 de dolari, către Fondul voluntar privind Pachetul de Asistență Cuprinzătoare pentru Ucraina (NATO - Ukraine Comprehensive Assistance Package Trust Fund) este pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) p&acir
Prezidențiale2025/ SNSPA - apel pentru exercitarea dreptului la vot cu responsabilitate pentru apărarea valorilor democratice și europene
Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a transmis miercuri un apel pentru exercitarea dreptului la vot la alegerile prezidențiale din 18 mai cu 'responsabilitate' și 'conștiință civică', pentru a apăra valorile democratice și europene ale României. 'Într-o societate liberă, democratică și
Senat: Proiect pentru instituirea 'Anului Constantin Brâncuși' în 2026, adoptat
Plenul Senatului a adoptat, miercuri, o propunere legislativă privind instituirea în 2026 a 'Anului Constantin Brâncuși', la 150 de ani de la nașterea marelui sculptor. Au fost înregistrate 120 de voturi 'pentru' și o abținere. Inițiatorii demersului legislativ, un grup parlamentari de la PSD, P
Guvernul a aprobat fondurile necesare pentru o reuniune a OCDE la București
Guvernul a aprobat, în ședința de miercuri, o hotărâre privind fondurile alocate unui eveniment al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), desfășurat în perioada 10 -13 iunie. Este vorba de reuniunea Grupului de Evaluare și Monitorizare Inter Pares al Forumului Global privind Transparența și Schimbul de Informați
Guvern: Suma pentru exproprierea unor imobile de lângă Autostrada Sibiu-Pitești - Secțiunea 3 a fost suplimentată
Guvernul a suplimentat cu 253.610 lei, în ședința de miercuri, suma necesară pentru exproprierea unor imobile situate pe amplasamentul lucrărilor la Autostrada Sibiu-Pitești - Secțiunea 3: Cornetu-Tigveni. Potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES, Guvernul a aprobat o hotărâre privind suplimentarea sumei prevăzute ca justă d
Guvernul a aprobat reorganizarea Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză
Guvernul a aprobat, în ședința de miercuri, o hotărâre privind reorganizarea Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză (CNSP), în scopul alinierii la planurile guvernamentale de reducere a cheltuielilor publice și utilizare eficientă a resurselor bugetare, conform OUG nr. 156/2024. Noua structură prevede desființarea unei d
Guvern/ Postul de secretar de stat pentru relația cu Instituțiile Prefectului din MAI - desființat
Guvernul a aprobat, în ședința de miercuri, o hotărâre pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 416/2007 privind structura organizatorică și efectivele Ministerului Afacerilor Interne. Actul normativ prevede eliminarea unui post de secretar de stat - cel pentru relația cu Instituțiile Prefectului -, precum și a unui post d
Fechet: O nouă dezbatere pe tema reorganizării Romsilva, săptămâna viitoare
O nouă dezbatere pe tema reorganizării Regiei Naționale a Pădurilor - Romsilva va avea loc săptămâna viitoare, a anunțat, miercuri, ministrul Mediului, Mircea Fechet. El a fost întrebat, înaintea ședinței de guvern, dacă reorganizarea Romsilva se mai poate face în contextul unui guvern interimar. 'Reo
Ședință de guvern; va fi aprobat Programul manifestărilor prilejuite de Ziua Eroilor - 29 mai 2025
Guvernul va aproba miercuri, prin hotărâre, Programul manifestărilor prilejuite de Ziua Eroilor - 29 mai 2025. ' În spiritul tradiției europene, în România, Zilei Eroilor i s-a conferit, prin lege, statutul de sărbătoare națională. Cadrul juridic care reglementează desfășurarea manifestărilor comemorative prilejuite
Cseke Attila: Reforma procedurilor de avizare a investițiilor, cea mai importantă din ultimii 35 de ani
Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a declarat, marți, la Reghin, că adoptarea reformei în procedura de avizare a investițiilor publice și private din România este cea mai importantă din ultimii 35 de ani. 'Dacă îmi permiteți să vă dau câteva elemente legate de o reformă import
Ilie Bolojan: PSD și PNL au responsabilitatea să corecteze lucrurile care s-au acumulat în mod greșit
Partidul Social Democrat și Partidul Național Liberal 'au responsabilitatea să corecteze lucrurile care s-au acumulat în mod greșit' în guvernările pe care le-au girat, a declarat marți președintele interimar Ilie Bolojan. 'Această situație în care este România este dată sigur și de modul în care parti
Prezidențiale2025/Cseke Attila: Este indicat să avem un președinte al României care cunoaște matematică
Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a declarat, marți, la Reghin, că este de preferat ca România să aibă un președinte care cunoaște matematică, întrucât concedierea a 500.000 de salariați din sectorul bugetar ar însemna desființarea întregii administrații locale și centrale din România și tot
Prezidențiale2025/AEP a prezentat situația privind numărul alegătorilor valabil pentru turul II de scrutin
Autoritatea Electorală Permanentă a anunțat, marți, situația numărului de alegători valabil pentru turul doi de scrutin al alegerilor prezidențiale. Potrivit unui comunicat al AEP, numărul total al alegătorilor înscriși în listele electorale permanente este de 17.988.218 cetățeni. De asemenea, numărul total de cetățeni români c