Iohannis: PNDL trebuie regândit, nicidecum desfiinţat

Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) trebuie regândit, nu desfiinţat, a subliniat luni preşedintele Klaus Iohannis, la Adunarea Generală a Asociaţiei Comunelor din România.
Şeful statului le-a vorbit edililor prezenţi la eveniment despre importanţa investiţiilor eficiente pentru dezvoltarea comunităţilor locale.
"Eu sunt sigur că procesul de reformare şi modernizare va intra în linie dreaptă imediat ce vom avea o majoritate parlamentară care să reflecte voinţa cetăţenilor şi îmi doresc ca acest lucru să se întâmple cât mai repede. În acest program de modernizare satul românesc este o componentă esenţială, iar una dintre priorităţi este ca marile programe naţionale de investiţii în mediul rural să fie reconfigurate, astfel încât să existe o transparentizare a acestora şi o gestionare corectă a fondurilor publice. Foarte mulţi dintre dumneavoastră aţi implementat în comunele pe care le reprezentaţi proiecte finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală şi au fost bani mulţi, uneori şi proiecte reuşite în multe cazuri. Banii investiţi eficient înseamnă întotdeauna dezvoltare, însă nu trebuie să trecem cu vederea neajunsurile acestui program. Tocmai de aceea spun răspicat: acest proiect trebuie regândit, nicidecum desfiinţat. Nu cred că este nimeni în această sală care doreşte să mai asistăm la acordarea banilor pe criterii politice sau la decontarea unor lucrări fictive sau prost realizate. Risipa banilor publici trebuie stopată definitiv, iar acest lucru se poate realiza printr-o abordare coerentă şi responsabilă", a afirmat preşedintele.
Klaus Iohannis a precizat că un alt program absolut necesar şi care va aduce beneficii certe este cel care vizează extinderea reţelei de gaze.
"Mediul rural nu poate fi condamnat, la infinit, la sărăcie şi subdezvoltare. Aproape jumătate din populaţia României nu este conectată la sistemul de canalizare şi doar unul din trei români care locuiesc în mediul rural este deservit de sistemul public de alimentare cu apă", a arătat el.
Potrivit preşedintelui, există o serie întreagă de probleme care "apasă greu pe umerii" comunităţilor locale.
"Am susţinut, în repetate rânduri, că dezvoltarea comunităţilor locale nu poate fi realizată în absenţa fondurilor, care nu doar că trebuie să fie suficiente pentru a acoperi nevoile de pe plan local, ci trebuie să aibă şi o alocare predictibilă. Exemplul ultimilor ani ne-a arătat ce rezultate dezastruoase se pot genera prin politici care nu ţin cont de aceste premise esenţiale. Bugete construite nerealist, ignorarea unor reguli elementare privind finanţele publice, subfinanţarea cronică a necesarului de investiţii, fonduri alocate după bunul plac al puternicilor zilei, toate aceste practici au blocat pur şi simplu dezvoltarea comunităţilor. Acea perioadă, marcată de incompetenţă şi diletantism, s-a încheiat, în sfârşit", a susţinut Iohannis.
El a afirmat că actualul executiv a crescut alocările pentru acest an şi are ca priorităţi dezvoltarea rurală, sprijinirea comunităţilor locale prin programe finanţate atât de la bugetul de stat, cât şi din fonduri europene, modernizarea şi eficientizarea administraţiei publice locale.
Mai mult, şeful statului a subliniat că investiţiile trebuie să se realizeze ţinând cont de nevoile din teritoriu.
"Nu trebuie să mai vedem parcuri excesiv pavoazate şi costisitoare, amenajate în mijlocul câmpului sau la marginea satului, în condiţiile în care localităţile respective nu sunt racordate la reţeaua de apă şi nici la reţeaua de canalizare. Cu alte cuvinte, nu ne mai permitem să avem subdezvoltare şi risipă. Avem, totodată, nevoie de programe dedicate dezvoltării spiritului antreprenorial în mediul rural, de posibilităţi concrete de atragere a tinerilor în agricultură şi de valorificarea întregului potenţial al patrimoniului cultural de care dispune fiecare colectivitate locală", a spus Iohannis.
Preşedintele a transmis că accesarea fondurilor europene trebuie să constituie o prioritate pentru fiecare administraţie din România.
De asemenea, conform şefului statului, copiii din mediul rural trebuie să beneficieze de aceleaşi condiţii ca şi cei care învaţă în marile oraşe.
"Depopularea satelor, abandonul şcolar, accesul la educaţia timpurie, lipsa spaţiilor de învăţământ sigure reprezintă mari îngrijorări. Pentru a găsi soluţiile adecvate acestor probleme grave, unele chiar critice, este necesară o abordare integrată, pe termen lung, care să implice atât autorităţile centrale, cât şi pe cele de la nivel local. Cu alte cuvinte, să nu mai "peticim", ci să creăm programe concrete, gestionate riguros şi, mai ales, predictibil, prin care şcoala românească de la sat să ajungă şi ea în secolul XXI", a declarat el.
Klaus Iohannis a subliniat nevoia de modernizare şi eficientizare a administraţiei publice.
"Administraţia publică locală trebuie să răspundă exigenţelor actuale şi să se afle, mereu, în slujba cetăţeanului. Este absolut esenţial ca transparenţa, integritatea, profesionalismul, corectitudinea şi meritocraţia să guverneze administraţia publică centrală şi locală, astfel încât calitatea vieţii românilor să se îmbunătăţească, iar serviciile oferite de instituţiile publice să fie la cel mai înalt nivel", a precizat preşedintele.
În opinia şefului statului, satul românesc are un potenţial uriaş de dezvoltare, dar lipseşte un plan pe termen lung.
"Iar acest plan trebuie să aibă un obiectiv prioritar: să punem punct acelor practici care perpetuează şi accentuează inegalităţile dintre mediul rural şi mediul urban. România normală nu este aceea în care unii cetăţeni au mai puţine şanse şi oportunităţi doar pentru că locuiesc la sat. Fiecare român, indiferent de locul în care trăieşte, trebuie să aibă acces la servicii publice de calitate şi să găsească în administraţia locală un partener onest. Aceasta este România normală pe care mi-o doresc şi pe care românii şi-o doresc. În final, vă asigur de tot sprijinul meu în a găsi împreună cele mai bune soluţii, pentru că dumneavoastră sunteţi parte a acestui proces de modernizare", a mai spus Iohannis. AGERPRES/(A - autor: Florentina Peia, editor: Andreea Rotaru, imagine:Marian Vlăduț, redactare video. marilena Gheorghiță, montaj: Traian Arsenescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Premierul interimar Predoiu a cerut ministrului Boloș și miniștrilor de linie accelerarea discuțiilor de renegociere a PNRR
Premierul interimar Cătălin Predoiu a cerut, în cadrul unei întâlniri de lucru care a avut loc, miercuri, la Palatul Victoria, ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, și miniștrilor de linie implicați în Planul Național de Redresare și Reziliență să accelereze discuțiile tehnice și negocierile cu reprezentanții Comisie
Prima ședință a Guvernului interimar Predoiu - joi; bugetul Companiei Naționale de Investiții, pe agendă
Guvernul interimar condus de Cătălin Predoiu se reunește joi în prima ședință, în cadrul căreia urmează să aprobe, între altele, și un proiect de hotărâre privind bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2025 al Societății Compania Națională de Investiții 'C.N.I.'- SA, aflată sub autoritatea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Adm
Noii magistrați - primiți la Cotroceni de președintele interimar
Președintele interimar Ilie Bolojan i-a primit, miercuri, pe noii magistrați recent admiși în profesie, transmite Administrația Prezidențială. Cu acest prilej, la întâlnirea de la la Palatul Cotroceni, șeful statului le-a adresat un mesaj de felicitare și le-a urat mult succes în activitatea pe care urmează să o desfășoare în sluj
Prezidențiale2025/ Ponta își face platformă politică: Sperăm să ni se alăture cât mai curând parlamentari și primari
Deputatul Victor Ponta, candidat în primul tur al alegerilor prezidențiale, a anunțat miercuri că își face o platformă politică - 'România pe Primul Loc' -, în care așteaptă să i se alăture cât mai curând parlamentari, primari și lideri din mediul economic, inclusiv din PSD. 'Azi m-am întâlnit cu '
Senat: Moțiune simplă împotriva ministrului Sănătății, Alexandru Rafila; dezbatere și vot, luni
O moțiune simplă intitulată 'Vaccinuri, minciuni și tăcere. Ministrul Rafila trebuie să plece' a fost depusă, miercuri, în plenul Senatului, de senatorul S.O.S. România Ninel Peia, chestor al Senatului din partea acestui partid. Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, care a condus ședința de plen de miercuri, a anunțat că, î
Prezidențiale2025/ Nicușor Dan, despre situația în care Simion câștigă alegerile: Semnalul pe economie va fi foarte-foarte prost
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, candidat independent la prezidențiale, a susținut miercuri că în cazul în care liderul AUR, George Simion, ar câștiga alegerile, semnalul pe economie va fi 'foarte, foarte prost'. Întrebat ce va face dacă George Simion ar câștiga alegerile, Nicușor Dan a spus: 'Eu nimic special, Rom&aci
Prezidențiale2025/ Nicușor Dan, despre o eventuală majoritate PSD-AUR: Nu există scenariul în ipoteza în care câștig
Candidatul independent la prezidențiale Nicușor Dan a declarat, miercuri, în legătură cu posibilitatea formării, după alegeri, a unei majorități PSD-AUR, care să propună un premier, că acest scenariu nu există dacă el câștigă Președinția. 'În ipoteza în care eu câștig alegerile, în opinia mea, mesajul so
Prezidențiale2025/ Nicușor Dan spune că a încercat să calmeze deprecierea leului: Nu orice se întâmplă e rezultatul unei conspirații
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat marți că din postura de candidat la alegerile prezidențiale a încercat să 'calmeze' fenomenul deprecierii leului și să ofere 'asigurări de stabilitate'. El a făcut aceste precizări la
Prezidențiale2025/Simion, despre deprecierea leului: O mișcare electorală cât se poate de penibilă
Președintele AUR, George Simion, candidat la alegerile prezidențiale, afirmă că 'psihoza' declanșată prin deprecierea leului a fost o 'mișcare electorală cât se poate de penibilă', susținând că, din informațiile pe care le are, 'au fost anumite companii care au pariat împotriva leului'. 'Din informațiile pe care le
Prezidențiale2025/Nicușor Dan: România nu își permite o aventură; nu își permite să vorbească de alegeri anticipate
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, a declarat marți că România nu își permite în momentul aceasta 'o aventură' sau discuții despre alegeri anticipate. El a menționat că în turul al doilea al alegerilor prezidențiale România are de ales între 'o schim
Prezidențiale 2025/Simion: Nu trebuie continuat regimul Iohannis și genul de administrație în care țara se duce de râpă
Candidatul partidului AUR la alegerile prezidențiale, George Simion, a declarat că nu trebuie continuate 'regimul Iohannis' și o administrație în care țara 'se duce de râpă', apreciind că adversari politici care 'se consideră intelectuali' dau dovadă că nu înțeleg elemente de bază și sunt 'bănuiți de analfabetism funcțional'.
Marcel Boloș: Este important pentru România să închidă renegocierea PNRR
Ministrul interimar al investițiilor și proiectelor europene, Marcel Boloș, a declarat că pentru România este foarte important să încheie renegocierea PNRR cu Comisia Europeană, pentru a evita riscul unei penalizări. El a făcut precizările după ce a fost întrebat ce a discutat cu premierul interimar, miercuri, la Palatul Victoria, și care est
Prezidențiale2025/MAI: Nu există niciun blocaj în organizarea turului doi al alegerilor pentru Președintele României
Ministerul Afacerilor Interne precizează miercuri că nu există niciun blocaj în organizarea turului doi al alegerilor pentru Președintele României și dezminte mesajele 'alarmiste' pe platformele social-media, 'de natură să creeze o stare de neliniște și de dezbinare socială'. 'La nivelul platformelor de socializare au fost ident
Prezidențiale2025/ AEP - precizări privind organizarea turului doi: Activitățile continuă în condiții normale și fără întreruperi
Activitățile desfășurate de Autoritatea Electorală Permanentă pentru organizarea turului al doilea al alegerilor prezidențiale continuă în condiții normale și fără întreruperi, precizează miercuri AEP. ''Având în vedere informațiile false lansate în spațiul public cu privire la amânarea turului al do
Prezidențiale2025/ Simion: Singurul plan ca să evităm falimentul României - să scăpăm de paraziții din administrația locală și centrală
Candidatul partidului AUR la alegerile prezidențiale, George Simion, a afirmat miercuri că este nevoie 'să scăpăm de 'paraziții' din administrația locală și centrală' pentru ca România să evite falimentul, subliniind că nu o să plece 'niciun profesor dacă este competent, niciun cadru medical'. El a făcut precizările la Summitul Ro