Aurescu - la reuniunea CAE; a subliniat importanţa implementării consecvente şi mai rapide a Acordului de pace din Mali

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a subliniat, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, desfăşurată la Bruxelles, importanţa implementării consecvente şi mai rapide a Acordului de pace din Mali.
De asemenea, el a evidenţiat angajamentul consistent al României în stabilizarea regiunii în ansamblu, în special participarea de substanţă la misiunea ONU în Mali (MINUSMA), cu 120 de militari şi patru elicoptere, şi acordarea de sprijin financiar pentru Forţa Comună G5 Sahel.
Potrivit unui comunicat al MAE, ministrul Aurescu a participat luni la CAE, agenda reuniunii având ca puncte principale de discuţie regiunea Sahel şi diplomaţia climatică, iar dejunul de lucru a examinat subiectul evoluţiilor din Orientul Mijlociu.
* În ceea ce priveşte regiunea Sahel, ministrul Bogdan Aurescu a făcut referire la deteriorarea dramatică a situaţiei de securitate şi umanitare din regiune şi a susţinut necesitatea unui angajament mai consistent al UE pentru stimularea implicării active a statelor din zonă în stabilizarea regiunii, pentru a susţine lupta împotriva terorismului şi consolidarea instituţiilor. El a salutat organizarea Summitului G5 Sahel la propunerea Franţei, la Pau în 13 ianuarie, precum şi rezultatele acestuia.
Totodată, în intervenţia sa, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat importanţa implementării consecvente şi mai rapide a Acordului de pace din Mali, o evoluţie pozitivă urmând să aibă efecte benefice asupra întregii regiuni. De asemenea, acesta a evidenţiat angajamentul consistent al României în stabilizarea regiunii în ansamblu, în special participarea de substanţă la misiunea ONU în Mali (MINUSMA), cu 120 de militari şi patru elicoptere, şi acordarea de sprijin financiar pentru Forţa Comună G5 Sahel, arată MAE.
* Dezbaterea privind diplomaţia climatică a avut loc în contextul lansării Comunicării Comisiei privind Pactul Ecologic European şi al apelului Consiliului European la sporirea atenţiei faţă de tematică.
A fost pentru prima dată când miniştrii de Externe europeni au discutat despre modalităţile concrete în care politica de mediu poate fi inclusă în cadrul eforturilor diplomatice ale Uniunii.
Ministrul Bogdan Aurescu a evidenţiat că, în contextul asumării de către UE a unui rol de prim rang în privinţa promovării la nivel global a politicii de mediu, UE trebuie să interacţioneze cu partenerii pentru promovarea obiectivelor UE în domeniu, respectiv să coopereze cu ei pentru a contracara efectele negative ale schimbărilor climatice.
Din această perspectivă, el a subliniat că este necesar ca UE să promoveze măsurile de combatere a schimbărilor climatice la nivelul G20 şi al marilor poluatori, dar şi printr-o abordare regională, în relaţia cu state ca Turcia, Rusia. China poate fi, de asemenea, un interlocutor pe acest subiect, precizează MAE.
Ministrul Bogdan Aurescu a exprimat totodată importanţa de a coopera cu statele vulnerabile, cum sunt micile state insulare în curs de dezvoltare din Pacific, care se confruntă cu fenomenul creşterii nivelului oceanului, ca rezultat al schimbărilor climatice, şi de a le susţine corespunzător. El a dat exemplul tratării acestui subiect la nivelul Comisiei de Drept Internaţional a ONU, activitate în care este direct implicat, în calitate de co-preşedinte al grupului de studiu pe acest subiect.
Nu în ultimul rând, Bogdan Aurescu a propus ca Serviciul European de Acţiune Externă şi Înaltul Reprezentant pentru Acţiune Externă şi Politică de Securitate să acţioneze pentru crearea unui mecanism de monitorizare şi evidenţiere a activităţii partenerilor ca răspuns la iniţiativele de diplomaţie climatică ale UE, pentru a sprijini, încuraja şi recompensa cele mai ambiţioase iniţiative ale partenerilor. Propunerea a fost primită cu deschidere de către Înaltul Reprezentant Borrell şi de către omologi, menţionează MAE.
Programul miniştrilor de Externe europeni a continuat cu un dejun de lucru oferit de Înaltul Reprezentant Josep Borrell, prilejuind un schimb de opinii cu privire la recentele evoluţii din Orientul Mijlociu şi perspectivele Procesului de Pace. De asemenea, a oferit oportunitatea unui follow-up la reuniunea extraordinară a CAE din 10 ianuarie.
Şeful diplomaţiei române a prezentat poziţia cunoscută a României cu privire la Procesul de Pace, care favorizează o soluţie ce are la bază existenţa a două state, israelian şi palestinian. El a subliniat importanţa ca UE să devină mai relevantă în raport cu acest dosar şi să îşi păstreze calitatea de honest broker. În acelaşi timp, a subliniat necesitatea ca UE şi comunitatea internaţională să promoveze măsuri de creştere a încrederii între părţile direct implicate, precum şi relevanţa unei cooperări strânse cu Statele Unite în acest dosar. Cu acest prilej, ministrul român de Externe a reiterat poziţia cunoscută a României cu privire la statutul Ierusalimului, mai spune MAE.
În ceea ce priveşte dosarul nuclear şi Planul Cuprinzător Comun de Acţiune (JCPOA), ministrul Bogdan Aurescu a salutat decizia statelor europene - E3, de a declanşa mecanismul de rezolvare a diferendelor, reamintind că la reuniunea CAE extraordinară din 10 ianuarie a susţinut această formulă.
El a menţionat necesitatea prezervării JCPOA şi identificarea de soluţii prin dialog diplomatic, dar a atras atenţia că în cazul în care acordul nu reuşeşte să fie menţinut comunitatea internaţională, inclusiv UE, trebuie să fie pregătită pentru scenariul negocierii unui alt acord care ar trebui să aibă o cuprindere mai largă, nu doar cu privire la aspectele nucleare, dar şi la aspectele balistice, se mai arată în comunicatul MAE.
În cadrul reuniunii, miniştrii de Externe au abordat şi ultimele evoluţii privind Libia, în urma Conferinţei de duminică de la Berlin. Miniştrii au salutat rezultatele conferinţei şi au discutat modalităţi de follow-up şi implementare, inclusiv de monitorizare a aplicării concluziilor acesteia, precizează sursa citată. AGERPRES/(AS - autor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prezidențiale2025/ Peste 18 milioane de alegători, așteptați duminică la urne; aproape 19.000 de secții în țară
Peste 18 milioane de alegători sunt așteptați duminică la urne pentru a-și alege președintele pentru următorii cinci ani dintre cei 11 candidați înscriși în cursa pentru Cotroceni. Pe teritoriul țării sunt organizate 18.979 de secții de votare, potrivit Autorității Electorale Permanente. În Capitală vor fi deschise 1.289 de s
Prezidențiale2025 - dezbatere TV/Lasconi: Voi fi primul președinte femeie al României - un semnal al schimbării mentalității
Candidata USR la prezidențiale, Elena Lasconi, a afirmat, miercuri seara, că va fi un președinte prietenos cu vecinii și aliații, accesibil pentru toți românii, care va face ca tinerii să rămână în țară, menționând că, dacă va fi aleasă șef al statului, va fi un semnal de schimbare a mentalității și fiecare femeie va fi altfel privită și respe
Prezidențiale2025 - dezbatere TV/Terheș: Îmi doresc o Românie cu un președinte care se culcă ultimul și se trezește primul
Candidatul Partidului Național Conservator Român la alegerile prezidențiale, europarlamentarul Cristian Terheș, a afirmat, miercuri, că își dorește o Românie puternică, sigură și prosperă, condusă de un președinte care 'se culcă ultimul și se trezește primul'. 'Cum vreau eu să arate România în 2030? O
Prezidențiale2025 - dezbatere TV/ Nicușor Dan: România are tot ce îi trebuie pentru a fi o națiune puternică în Europa
România are tot ce îi trebuie pentru a fi o națiune puternică în Europa, declară primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale. 'Continuați să credeți în România. România are tot ce îi trebuie pentru a fi acea națiune puternică în Europa. Rom&acir
Prezidențiale2025 - dezbatere TV/Antonescu: Voi schimba țara pentru că o voi uni, o voi ridica împreună cu voi
Candidatul Alianței electorale ''România, Înainte!'', Crin Antonescu, a transmis, miercuri seara, un mesaj alegătorilor, arătând că, dacă va ajunge președinte, va schimba România. 'Dragii mei, vom mai vota, veți mai vota peste cinci ani. Vom fi mai bătrâni, nu avem cum să evităm asta, dar putem
Prezidențiale2025 - dezbatere TV/ John-Ion Banu-Muscel promite o 'petrecere' la Cotroceni, dacă devine președinte
Candidatul independent la funcția de președinte John-Ion Banu-Muscel a afirmat, miercuri, că, dacă va deveni șef al statului, va organiza 'o petrecere de trei zile' la Cotroceni. Cei șapte candidați la funcția de președinte al României, prezenți la dezbaterea organizată de Antena 3 CNN la Palatul Parlamentului, au fost rugați să
Prezidențiale2025 - dezbatere TV/ Funeriu: Votul pe care românii o să îl dea trebuie să fie un vot nemanipulat
Candidatul independent la alegerile prezidențiale Daniel Funeriu a declarat miercuri seara că votul pe care românii trebuie să îl dea pe 4 mai trebuie să fie unul care nu este manipulat. Funeriu a afirmat că una dintre manipulările din campania electorală a fost conceptul 'de vot util', care înseamnă 'victoria sis
Prezidențiale2025 - dezbatere TV/Lasconi: Am avut o discuție cu liderii partidelor de la guvernare să pun un anumit om la SRI; am refuzat
Candidata USR la prezidențiale, Elena Lasconi, a susținut, miercuri, la dezbaterea electorală organizată de Antena 3 CNN, că, după primul tur al alegerilor prezidențiale de anul trecut, liderii partidelor de la guvernare i-au cerut să promită că, dacă ajunge la Cotroceni, va pune un 'anumit om' șef al SRI, menționând că astăzi nu este președinte pentru
Prezidențiale2025 - dezbatere TV/Nicușor Dan: Discuțiile privind garanții de securitate pentru Ucraina să facă referire și la Moldova
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, a declarat miercuri că discuțiile privind garanții de securitate pentru Ucraina trebuie să conțină și un capitol referitor la Republica Moldova. Precizările au fost făcute în cadrul dezbaterii electorale organizate de Antena 3 CNN, la Palatul Par
Prezidențiale2025 - dezbatere TV/Terheș: R. Moldova atacată Rusia e cel mai negru scenariu pentru un președinte al României
Candidatul Partidului Național Conservator Român la alegerile prezidențiale, europarlamentarul Cristian Terheș, consideră că o eventuală atacare a Republicii Moldova de către Rusia ar constitui cel mai negru scenariu pentru un președinte al României. 'Ce va face România în situația în care Republica Moldova es
Prezidențiale2025 - dezbatere TV/Lasconi, despre situația ipotetică a atacării R.Moldova de Rusia: Aș invoca articolul 4 al Tratatului NATO
Candidata USR la prezidențiale, Elena Lasconi, a afirmat, miercuri, că, în situația ipotetică în care Republica Moldova ar fi atacată de Federația Rusă, în calitate de președinte, ea ar decide trimiterea de trupe pentru întărirea graniței și ajutoare umanitare, ar invoca articolul 4 din Tratatul NATO și ar convoca CSAT.
Prezidențiale2025 - dezbatere TV/ Șandru: Să facem ca R. Moldova, datorită surorii ei, România, să fie în siguranță intrând în UE
Lavinia Șandru, candidatul PUSL la alegerile prezidențiale, a afirmat, miercuri seară, că o eventuală agresiune armată a Rusiei în Republica Moldova va avea automat repercusiuni asupra României și a arătat că, pentru a preveni un astfel de scenariu, trebuie să ajutăm țara vecină să intre în Uniunea Europeană. 'Ceea ce i s
Prezidențiale2025 - dezbatere TV/ Terheș: Îi invit pe români să își exercite dreptul de a petiționa autoritățile
Candidatul Partidului Național Conservator Român la alegerile prezidențiale, europarlamentarul Cristian Terheș, i-a invitat, miercuri, pe români să își exercite dreptul fundamental de a petiționa autoritățile. 'Dumneavoastră luați în derâdere un drept fundamental pe care cetățenii acestei țări îl au și p
Prezidențiale2025 - dezbatere TV/ Funeriu: În mandatul meu, România nu va fi în pericolul niciunui conflict armat
Candidatul independent la alegerile prezidențiale Daniel Funeriu a declarat, miercuri seara, că în cazul în care va fi ales președinte România nu va fi în pericolul niciunui conflict armat și a susținut că pacea nu este 'doar tăcerea armelor' ci reprezintă și o dezvoltare economică consistentă. 'În man
Prezidențiale2025 - dezbatere TV/Antonescu: Dacă R. Moldova ar fi atacată, nu fac mobilizare generală; dau toate formele de ajutor
Candidatul Alianței electorale ''România, Înainte!'', Crin Antonescu, a declarat, miercuri, că în scenariul în care Republica Moldova ar fi atacată nu ar decreta mobilizare generală, dar ar da toate formele de ajutor acestei țări, cu excepția intervenției militare. Candidații au fost întrebați la d