#Prezidenţiale2019/ Dăncilă: Am înţeles să transform instituţia preşedintelui şi Administraţia Prezidenţială într-un simbol al transparenţei şi al bunei-credinţe

Premierul Viorica Dăncilă, preşedintele PSD, a declarat că îşi propune ca şef al statului să transforme instituţia preşedintelui şi Administraţia Prezidenţială într-un simbol al transparenţei şi al bunei-credinţe.
"Candidez pentru că am credinţa unei schimbări profunde care trebuie să aibă loc de la nivelul instituţiei şefului statului spre celelalte instituţii şi am credinţa că va veni momentul ca o femeie să primească şansa să aducă echilibru, un echilibru între instituţii necesar bunăstării oamenilor. Lupta pe care o dau acum este pentru fiecare român care ar vrea să trăiască în pace, care ar vrea un trai mai bun şi care vrea stabilitate şi siguranţă pentru ţara sa. Preşedinţia României a fost prea mult timp un turn de fildeş, în care aleşii s-au ascuns de popor, a fost un buncăr al intereselor obscure şi al jocurilor de culise. Îmi doresc să transform instituţia preşedintelui şi Administraţia Prezidenţială într-un simbol al transparenţei şi al bunei-credinţe. Am 10 principii de la care nu mă voi dezice, care vor sta pe masa dialogului atât cu partenerii interni, cât şi cu cei internaţionali, sunt parte a viziunii mele pentru România şi alcătuiesc credinţa mea. Voi lucra pentru o societate în care nimeni nu e lăsat în urmă, voi susţine incluziunea socială reală, inclusiv la nivel economic şi cultural ", a afirmat Viorica Dăncilă, sâmbătă, la evenimentul de lansare a candidaturii sale la alegerile prezidenţiale.
Liderul PSD a prezentat cele 10 principii pe care le are în vedere ca şef al statului.
Ea a promis că va lucra pentru o societate în care nimeni nu e lăsat în urmă şi că va susţine "incluziunea socială reală, inclusiv la nivel economic şi cultural".
"Costurile devin mai mari pentru societate dacă nu se intervine din timp cu programe de integrare şi susţinere, dacă nu există un consens politic pentru creşterea calităţii vieţii tuturor românilor. Sărăcia şi discriminarea duc la izolare, depresie şi abandon, cu costuri enorme pentru noi toţi pe termen lung", a adăugat ea.
Dăncilă a spus că toţi românii trebuie să se bucure de dezvoltarea ţării şi că va promova performanţa economică în tandem cu dreptatea socială, ceea ce înseamnă, în opinia sa, o redistribuire echitabilă a prosperităţii şi a oportunităţilor, incluzând grupurile sociale marginalizate sau vulnerabile.
Un alt principiu enunţat a fost legat de promovarea modelelor democratice autentice atât în politica internă, cât şi în cea internaţională.
"Riscurile de securitate la adresa României trebuie întotdeauna tratate cu seriozitate şi combătute sistematic. Vom face acest lucru în parteneriat cu aliaţii noştri din NATO, onorându-ne corespunzător obligaţiile ce ne revin ca membri ai Alianţei. Voi insista ca siguranţa economică - parte a siguranţei naţionale - să facă obiectul unei atenţii sporite din partea tuturor instituţiilor responsabile. De asemenea, voi susţine proiectele care contribuie la îmbunătăţirea securităţii energetice a României şi parteneriatele externe care servesc acestui obiectiv. În acelaşi timp, instituţiile care apără ţara şi cetăţenii trebuie să fie puternice şi eficiente, iar acest lucru înseamnă neutralitate politică absolută şi alocare echilibrată de resurse în cadrul unui control civil serios şi responsabil", a adăugat ea.
Un alt principiu se referă la administraţie, preşedintele PSD considerând drept iresponsabilă orice tentativă de slăbire a atribuţiilor şi de sărăcire a resurselor administraţiei publice centrale şi locale sau de incapacitare a instituţiilor de reglementare şi supervizare.
"Susţin accesul echitabil şi universal la educaţie şi sănătate, dreptul la locuire decentă, dreptul la mobilitatea muncii şi la mobilitate socială, scopuri în sine pentru existenţa statului de drept", a mai spus Dăncilă.
Liderul PSD s-a referit şi la competitivitatea României la nivel european şi internaţional şi a apreciat că aceasta trebuie să fie o prioritate absolută pentru toate forţele politice din ţară, menţionând domenii cheie precum: energie, transport, IT, agricultură sustenabilă, educaţie, mediu.
Al şaptelea principiu amintit de preşedintele PSD a fost legat de politica externă, context în care a subliniat că diplomaţia este cartea de vizită a României.
"Voi fi un preşedinte care va schimba modelul politicii externe cu beneficii de imagine personale şi zero rezultate concrete, într-un model de politica externă axată pe urmărirea interesului României şi al românilor. România trebuie să iasă din stadiul de parte reprezentată în procesul de decizie european şi să acceadă în cel de parte activă, cu viziune şi capacitate de a influenţa deciziile europene. Este important să ne construim alianţe care să ne ajute să ne creştem forţa de negociere şi relevanţa politică la nivel european", a subliniat Viorica Dăncilă.
Ea s-a mai referit şi la românii din afara graniţelor, care, potrivit ei, pot fi unul dintre pilonii centrali ai reconstrucţiei României.
"Mă voi asigura că ţara noastră se regăseşte în circuitul întâlnirilor şi dezbaterilor care contează în politica internaţională, că oraşele noastre vor deveni destinaţii pentru agenda politicienilor din întreaga Europa şi din întreaga lume. Este o prioritate a mandatului meu să mă asigur că România va găzdui cel puţin o instituţie oficială europeană de prestigiu, precum şi organizaţii relevante în domeniul cercetării, educaţiei şi culturii", potrivit liderului PSD.
În final, Dăncilă a abordat şi statutul Administraţiei Prezidenţiale.
"Am dovedit că nu mi-e frica de muncă. Mă voi asigura că Palatul Cotroceni şi Administraţia Prezidenţială vor funcţiona 24 de ore din 24, 7 zile din 7. Văd instituţia prezidenţială ca pe o cameră de gardă, mereu deschisă pentru urgenţele de care, din păcate, România nu duce lipsă. Voi aduce lângă mine o echipă de experţi şi de profesionişti, oameni care vor să lucreze din toată inima pentru România. AGERPRES/(A - autor: Daniel Florea, editor: Florin Marin, imaginea: Marian Vlăduț, redactor video: Marilena Gheorghiță, montaj: Andrei Cârlan, editori online: Irina Giurgiu, Daniela Juncu)
Citiţi şi:
* A început evenimentul de lansare a candidaturii la Preşedinţie a liderului PSD, Viorica Dăncilă
* Dăncilă: Moţiunea - plan "elaborat şi meschin" de a elimina PSD din competiţie
* #Prezidenţiale2019/ Dăncilă: Această alianţă de moment se va dezbina curând
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Bolojan: Este în interesul României să se ajungă cât mai rapid la o pace durabilă și justă în Ucraina
Președintele interimar Ilie Bolojan a subliniat sâmbătă, în cadrul Summitului 'Coaliției de Voință', că este în interesul României să se ajungă cât mai rapid la o pace durabilă și justă în Ucraina. 'Astăzi, la Summitul 'Coaliției de Voință', am subliniat că este în interesul Rom&aci
Predoiu: Să păstrăm viu idealul de independență și să fim la înălțimea celor care au făcut posibilă România de azi
Independența câștigată în 1877 ne obligă și în prezent să rămânem consecvenți valorilor care stau la temelia apartenenței noastre: libertate, stat de drept, solidaritate, respect pentru demnitatea umană și angajament pentru pace, a afirmat prim-ministrul interimar Cătălin Predoiu într-un mesaj transmis cu prilejul Zilei Independenței Naț
Bolojan: Valorile care au făcut posibile Independența României și Marea Unire ne ghidează și astăzi ca națiune
Independența României și Marea Unire rămân repere ale istoriei noastre, iar valorile care le-au făcut posibile - libertatea, demnitatea, unitatea și suveranitatea - ne ghidează și astăzi ca națiune, a transmis președintele interimar Ilie Bolojan cu prilejul Zilei Independenței Naționale a României. 'Sărbătorim astăzi 148
Președintele interimar Ilie Bolojan participă , în regim de videoconferință, la Summitul 'Coaliției de voință'
Președintele interimar Ilie Bolojan va participa sâmbătă, în regim de videoconferință, la Summitul 'Coaliției de voință' (Coalition of the Willing), care are loc la Kiev, informează Administrația Prezidențială. Ucraina va găzdui sâmbătă o reuniune a liderilor din țările așa-numitei 'coaliții a voluntarilor' dispuși să-i ofere
Ziua Europei/Crin Antonescu: Europa e sub atac, dinăuntru și din afară; Dumnezeu să ne dea puterea să o apărăm
Europa este o istorie, un spirit, o civilizație, nu un monopol, o lozincă, o caricatură, a declarat vineri Crin Antonescu, cel care a reprezentat Alianța ''România Înainte'' în alegerile prezidențiale din acest an. El a transmis un mesaj de
Prezidențiale2025/BEC a stabilit machetele buletinelor de vot pentru turul 2 de scrutin
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, machetele buletinelor de vot pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale, ordinea de înscriere a candidaților fiind cea în funcție de numărul voturilor valabil exprimate obținute la primul tur de scrutin, respectiv primul - George Simion și al doilea - Nicușor Dan. Procesul verbal încheiat de BEC me
Atenționare de călătorie MAE: Slovacia - actualizarea restricțiilor de trecere a frontierei în contextul focarelor de febră aftoasă
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Slovacă asupra faptului că, în contextul focarelor de febră aftoasă, autoritățile slovace au decis prelungirea controalelor la frontierele cu Ungaria și Austria, până la data de 7 iulie, la miezul nopții.
Prezidențiale2025/ MAE: 3.600.000 de buletine de vot vor fi trimise în străinătate pentru turul al doilea
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) transmite vineri că pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale urmează să fie trimise 3.600.000 de buletine de vot, același număr ca la primul tur. Precizarea MAE vine ca răspuns la 'vehicularea prin postări social media a unor afirmații false menite să manipuleze publicul și să genereze nemulțumire, neîncr
Ziua Europei/Petrețchi: Europa - sărbătoarea și garanția libertății noastre; apartenența noastră trebuie apărată
Deputatul Nicolae-Miroslav Petrețchi, președinte al Uniunii Ucrainenilor din România, a transmis, vineri, că Europa este 'leagănul nașterii, sărbătoarea și garanția libertății' în țara noastră, menționând că apartenența la ea trebuie apărată, deoarece 'primejdiile care o amenință au ajuns, hibrid, și în România'. &
Ministrul Cseke Attila: Discutăm cu CE, pe PNRR, posibilitatea transferării de pe împrumut pe grant, pentru că am fost performanți
Ministrul interimar al Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a declarat vineri, la Bistrița, că se poartă discuții cu Comisia Europeană, legate de investițiile derulate de minister prin Planul Național de Redresare și Reziliență, despre posibilitatea transferării de pe împrumut pe grant, 'pentru că am fost performanți'.
Prezidențiale2025/Hotărârea CCR de validare a rezultatului primului tur, în Monitorul Oficial; a început campania pentru al doilea tur
Campania electorală pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale a început vineri, imediat după validarea de către Curtea Constituțională a României a rezultatului primului tur de scrutin și publicarea hotărârii CCR în Monitorul Oficial.
Prezidențiale2025/AEP: Începe campania pentru turul 2; competitorii să contribuie la desfășurarea unei campanii corecte, integre, transparente
Autoritatea Electorală Permanentă a precizat că vineri începe campania electorală pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale și îi îndeamnă pe competitorii electorali să contribuie la desfășurarea unei 'campanii corecte, integre și transparente, care să răspundă așteptărilor democratice ale cetățenilor'. Potrivit unui comunica
Predoiu: Reforma fiscală nu poate fi asumată de un guvern interimar la nivel de lege, doar prin Parlament (surse)
Premierul interimar Cătălin Predoiu consideră că în măsura în care reforma fiscală asumată prin Planul de Redresare și Reziliență presupune un act normativ cu rang de lege, acest lucru nu poate fi făcut de un guvern interimar, ci doar prin Parlament, având în vedere că PNRR reprezintă un obiectiv de țară, au precizat surse guvernamentale.
Președintele interimar Ilie Bolojan a discutat cu vicepreședinta CE Roxana Mînzatu de recuperarea întârzierilor din PNRR
Președintele interimar Ilie Bolojan a primit-o, vineri, pe vicepreședinta executivă a Comisiei Europene pentru drepturi sociale, competențe, locuri de muncă de calitate și pregătire, Roxana Mînzatu, cei doi abordând inclusiv situația fondurilor din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Potrivit unui comunicat al Administrației Preziden
Ziua Europei/ Negrescu: Lansez 'EU Story' - un proiect prin care să spunem ce înseamnă concret apartenența la UE
Europarlamentarul PSD Victor Negrescu a anunțat, cu ocazia Zilei Europei, lansarea 'EU Story', un proiect prin care să spună, pe înțelesul tuturor, ce înseamnă concret apartenența la Uniunea Europeană. '9 Mai - Ziua Europei este mai mu