Scrisoare deschisă către AEP şi MAE: 29 de organizaţii semnalează că procedura electorală este insuficient cunoscută în diaspora

Un număr de 29 de organizaţii nonguvernamentale şi grupuri civice au adresat o scrisoare deschisă preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente, Constantin-Florin Mituleţu-Buică, şi ministrului Afacerilor Externe, Ramona Mănescu, prin care atrag atenţia că, dacă se menţine ritmul actual de înscriere, până la împlinirea termenului limită se vor pre-înregistra doar 40.000 de cetăţeni pentru votul în diaspora.
Semnatarii susţin că procedura electorală propusă de AEP este "insuficient cunoscută", subliniind totodată că informaţiile de interes public şi comunicarea dinspre instituţiile statului pot fi îmbunătăţite.
"În prima săptămână de la lansare am monitorizat informaţiile publicate în timp real pe www.votstrainatate.ro şi am constatat următoarele. Media zilnică a înscrierilor pentru votul în secţia de votare este de aproximativ 470, iar media zilnică a înscrierilor pentru votul prin corespondenţă este de aproximativ 425 de persoane. Un calcul probabilistic demonstrează că dacă media de interes pentru înregistrarea pe site a cetăţenilor cu drept de vot se păstrează, până la împlinirea termenului limită de înscriere, atunci pe 11 septembrie 2019, se vor fi înscris aproximativ 21.600 la votul în secţia de vot şi aproximativ 19.500 de cetăţeni la votul prin corespondenţă", se arată în scrisoare.
Conform aceleiaşi surse, în lume există 5,6 milioane de români, dintre care 700.000 cu paşapoarte CRDS (cetăţean român cu domiciliul în străinătate - n.r.).
"Raportat la numărul cetăţenilor români cu drept de vot din diaspora ne dăm seama că cifra finală nu va reflecta nevoia reală de prezenţă la vot a cetăţenilor, aşa după cum se cunoaşte din istoricul ultimelor scrutine. Am corelat cele de mai sus cu demersurile noastre de promovare a înscrierii pe www.votstrainatate.ro în comunităţile în care ne desfăşurăm activitatea şi ne-am dat seama că ceea ce se întâmplă este insuficient. Puterea noastră de impact este inferioară posibilităţilor reale pe care le au instituţiile pe care le reprezentaţi în calitate de autorităţi ale statului", se explică în scrisoare.
Semnatarii menţionează că informaţiile de interes public şi comunicarea dinspre instituţiile statului "pot fi îmbunătăţite", invocând în acest sens dreptul constituţional al cetăţenilor români la informaţie (art. 31 alin. (2) din legea fundamentală), precum şi Codul de bune practici în materie electorală al Comisiei de la Veneţia, "care specifică în mod clar obligaţia autorităţilor de a informa cât mai bine" cetăţenii.
Astfel, se solicită promovarea de urgenţă a beneficiilor înregistrării la vot pe site-ul www.votstrainatate.ro.
"Demersul dumneavoastră ar avea un impact mult mai mare, deoarece aţi putea folosi canale media de comunicare diverse, precum difuzarea de mesaje de interes public, reglementată de CNA, flyere distribuite la graniţă, afişe la sediile MAE sau ale ambasadelor şi consulatelor României, inclusiv prin parteneriat cu instituţii omoloage ale statelor în care diaspora românească trăieşte sau alte asemenea", menţionează organizaţiile.
O altă cerere este publicarea în timp real pe site-ul www.votstrainatate.ro de date adiţionale, prin adăugarea informaţiilor suplimentare despre înscrişii per ţară/regiune/localitate.
"Informaţiile să fie uşor de accesat, de înţeles şi de interogat informatic, atât pentru votul în secţia de votare, cât şi pentru votul prin corespondenţă. Acest lucru va permite celor interesaţi să promoveze site-ul AEP în interiorul comunităţilor de rezidenţă", se mai menţionează în scrisoare.
Semnatarii doresc, de asemenea, publicarea pe site a informaţiilor referitoare la probabilitatea de a exista înregistrări de cereri duble de la persoane unice, astfel încât una şi aceeaşi persoană să se înscrie, pentru siguranţă, atât pentru votul în secţie, cât şi pentru votul prin corespondenţă.
"Existenţa acestor înregistrări duble ar putea crea nevoi artificiale, dar publicarea informaţiei ar putea ajuta la mitigarea riscului de supra-dimensionare, prin tactici transparente de comunicare publică", motivează autorii scrisorii.
Ei solicită şi transmiterea de informaţii legate de demersurile MAE de a organiza secţii de votare în diaspora, atât în sedii proprii, precum consulate/ambasade, cât şi în sedii obţinute prin parteneriat cu autorităţi locale în care se înregistrează nevoia de prezenţă la vot a minimum 100 de români cu drept de vot. O altă cerere constă în susţinerea asociaţiilor civice active în ţară şi diaspora să organizeze din timp acţiunile de identificare şi completare a resurselor umane necesare în secţiile noi de votare în străinătate, prin focalizarea cu precădere în acele oraşe din afara ţării în care AEP constată un număr mare sau foarte mare de cereri pentru înfiinţarea de noi secţii de vot.
"Exprimăm cerinţele de mai sus, deoarece dorim să venim în ajutorul instituţiilor statului, despre care considerăm că sunt interesate să organizeze eficient secţiile de votare, prin evitarea formării de cozi interminabile la secţiile de votare, aşa cum s-a întâmplat în ultimii ani. (...) Vă rugăm să acţionaţi cu celeritate în implementarea propunerilor noastre, ştiut fiind că până la împlinirea termenului limită de înscriere pe site mai sunt cinci săptămâni, iar pentru organizarea efectivă a alegerilor mai sunt aproximativ patru luni", se arată în finalul scrisorii.
Printre grupurile civice şi ONG-urile semnatare, din diaspora şi din ţară, se numără: Iniţiativa România şi alţi membrii ai platformei civice Contract România, #Rezistenţa, Asociaţia Platforma România 100, Asociaţia Voci pentru Democraţie şi Justiţie - VeDem Just, Corupţia Ucide. AGERPRES/(AS - autor: Irinela Vişan, editor: Claudia Stănescu, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Bolojan: Este în interesul României să se ajungă cât mai rapid la o pace durabilă și justă în Ucraina
Președintele interimar Ilie Bolojan a subliniat sâmbătă, în cadrul Summitului 'Coaliției de Voință', că este în interesul României să se ajungă cât mai rapid la o pace durabilă și justă în Ucraina. 'Astăzi, la Summitul 'Coaliției de Voință', am subliniat că este în interesul Rom&aci
Predoiu: Să păstrăm viu idealul de independență și să fim la înălțimea celor care au făcut posibilă România de azi
Independența câștigată în 1877 ne obligă și în prezent să rămânem consecvenți valorilor care stau la temelia apartenenței noastre: libertate, stat de drept, solidaritate, respect pentru demnitatea umană și angajament pentru pace, a afirmat prim-ministrul interimar Cătălin Predoiu într-un mesaj transmis cu prilejul Zilei Independenței Naț
Bolojan: Valorile care au făcut posibile Independența României și Marea Unire ne ghidează și astăzi ca națiune
Independența României și Marea Unire rămân repere ale istoriei noastre, iar valorile care le-au făcut posibile - libertatea, demnitatea, unitatea și suveranitatea - ne ghidează și astăzi ca națiune, a transmis președintele interimar Ilie Bolojan cu prilejul Zilei Independenței Naționale a României. 'Sărbătorim astăzi 148
Președintele interimar Ilie Bolojan participă , în regim de videoconferință, la Summitul 'Coaliției de voință'
Președintele interimar Ilie Bolojan va participa sâmbătă, în regim de videoconferință, la Summitul 'Coaliției de voință' (Coalition of the Willing), care are loc la Kiev, informează Administrația Prezidențială. Ucraina va găzdui sâmbătă o reuniune a liderilor din țările așa-numitei 'coaliții a voluntarilor' dispuși să-i ofere
Ziua Europei/Crin Antonescu: Europa e sub atac, dinăuntru și din afară; Dumnezeu să ne dea puterea să o apărăm
Europa este o istorie, un spirit, o civilizație, nu un monopol, o lozincă, o caricatură, a declarat vineri Crin Antonescu, cel care a reprezentat Alianța ''România Înainte'' în alegerile prezidențiale din acest an. El a transmis un mesaj de
Prezidențiale2025/BEC a stabilit machetele buletinelor de vot pentru turul 2 de scrutin
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, machetele buletinelor de vot pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale, ordinea de înscriere a candidaților fiind cea în funcție de numărul voturilor valabil exprimate obținute la primul tur de scrutin, respectiv primul - George Simion și al doilea - Nicușor Dan. Procesul verbal încheiat de BEC me
Atenționare de călătorie MAE: Slovacia - actualizarea restricțiilor de trecere a frontierei în contextul focarelor de febră aftoasă
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Slovacă asupra faptului că, în contextul focarelor de febră aftoasă, autoritățile slovace au decis prelungirea controalelor la frontierele cu Ungaria și Austria, până la data de 7 iulie, la miezul nopții.
Prezidențiale2025/ MAE: 3.600.000 de buletine de vot vor fi trimise în străinătate pentru turul al doilea
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) transmite vineri că pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale urmează să fie trimise 3.600.000 de buletine de vot, același număr ca la primul tur. Precizarea MAE vine ca răspuns la 'vehicularea prin postări social media a unor afirmații false menite să manipuleze publicul și să genereze nemulțumire, neîncr
Ziua Europei/Petrețchi: Europa - sărbătoarea și garanția libertății noastre; apartenența noastră trebuie apărată
Deputatul Nicolae-Miroslav Petrețchi, președinte al Uniunii Ucrainenilor din România, a transmis, vineri, că Europa este 'leagănul nașterii, sărbătoarea și garanția libertății' în țara noastră, menționând că apartenența la ea trebuie apărată, deoarece 'primejdiile care o amenință au ajuns, hibrid, și în România'. &
Ministrul Cseke Attila: Discutăm cu CE, pe PNRR, posibilitatea transferării de pe împrumut pe grant, pentru că am fost performanți
Ministrul interimar al Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a declarat vineri, la Bistrița, că se poartă discuții cu Comisia Europeană, legate de investițiile derulate de minister prin Planul Național de Redresare și Reziliență, despre posibilitatea transferării de pe împrumut pe grant, 'pentru că am fost performanți'.
Prezidențiale2025/Hotărârea CCR de validare a rezultatului primului tur, în Monitorul Oficial; a început campania pentru al doilea tur
Campania electorală pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale a început vineri, imediat după validarea de către Curtea Constituțională a României a rezultatului primului tur de scrutin și publicarea hotărârii CCR în Monitorul Oficial.
Prezidențiale2025/AEP: Începe campania pentru turul 2; competitorii să contribuie la desfășurarea unei campanii corecte, integre, transparente
Autoritatea Electorală Permanentă a precizat că vineri începe campania electorală pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale și îi îndeamnă pe competitorii electorali să contribuie la desfășurarea unei 'campanii corecte, integre și transparente, care să răspundă așteptărilor democratice ale cetățenilor'. Potrivit unui comunica
Predoiu: Reforma fiscală nu poate fi asumată de un guvern interimar la nivel de lege, doar prin Parlament (surse)
Premierul interimar Cătălin Predoiu consideră că în măsura în care reforma fiscală asumată prin Planul de Redresare și Reziliență presupune un act normativ cu rang de lege, acest lucru nu poate fi făcut de un guvern interimar, ci doar prin Parlament, având în vedere că PNRR reprezintă un obiectiv de țară, au precizat surse guvernamentale.
Președintele interimar Ilie Bolojan a discutat cu vicepreședinta CE Roxana Mînzatu de recuperarea întârzierilor din PNRR
Președintele interimar Ilie Bolojan a primit-o, vineri, pe vicepreședinta executivă a Comisiei Europene pentru drepturi sociale, competențe, locuri de muncă de calitate și pregătire, Roxana Mînzatu, cei doi abordând inclusiv situația fondurilor din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Potrivit unui comunicat al Administrației Preziden
Ziua Europei/ Negrescu: Lansez 'EU Story' - un proiect prin care să spunem ce înseamnă concret apartenența la UE
Europarlamentarul PSD Victor Negrescu a anunțat, cu ocazia Zilei Europei, lansarea 'EU Story', un proiect prin care să spună, pe înțelesul tuturor, ce înseamnă concret apartenența la Uniunea Europeană. '9 Mai - Ziua Europei este mai mu