logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro

Birchall - bilanţ la finalul mandatului de vicepremier: Aprofundarea parteneriatelor strategice - obiectiv esenţial al României

Imagine din galeria Agerpres

Ana Birchall şi-a prezentat, joi, bilanţul mandatului de vicepremier pentru implementarea parteneriatelor strategice, subliniind că dezvoltarea, consolidarea şi aprofundarea parteneriatelor strategice sunt şi vor rămâne obiective esenţiale ale României.

În raportul de activitate publicat pe pagina sa de socializare, Birchall menţionează că, în mandatul său, a acţionat pentru dezvoltarea, aprofundarea şi extinderea Parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii în domeniile politic, militar şi de securitate, economic şi social, acesta având "un rol crucial în asigurarea securităţii României".

"În acest sens au fost întreprinse acţiuni în vederea punerii în valoare a excelentei cooperări în domeniul politico-militar şi de securitate, precum şi promovarea şi identificarea oportunităţilor pentru aprofundarea şi dezvoltarea relaţiilor bilaterale în domeniul economic, inclusiv în ceea ce priveşte securitatea energetică şi cibernetică", se arată în raportul de activitate al Anei Birchall.

Conform acestuia, Ana Birchall a avut "peste 50 de întâlniri bilaterale, de substanţă, cu demnitari americani de rang înalt", unde a evidenţiat obiectivul prim-ministrului Viorica Dăncilă şi al Guvernului României de aprofundare şi consolidare a Parteneriatului strategic cu SUA pe toate dimensiunile, în special în domeniul economic.

Birchall a mai acţionat pentru recunoaşterea de către demnitarii americani a eforturilor întreprinse de România în domeniul apărării şi securităţii şi pentru menţinerea unui dialog constant cu factori cheie de decizie americani şi cu Ambasada SUA la Bucureşti.

În raportul prezentat de Ana Birchall se menţionează că Parteneriatul strategic bilateral pentru integrare europeană a Republicii Moldova a constituit încă de la preluarea mandatului o prioritate a Guvernului Dăncilă.

"România a susţinut constant obiectivul strategic al Republicii Moldova privind integrarea europeană, obiectiv dorit ca fiind ireversibil. (...) În toate acţiunile întreprinse s-a urmărit asigurarea cooperării interinstituţionale interne pentru coordonarea proiectelor şi iniţiativelor ce privesc sprijinirea parcursului european şi a stabilităţii şi evoluţiei democratice a Republicii Moldova. A fost acordată o atenţie specială proiectelor ce vor asigura interconectarea Republicii Moldova cu Uniunea Europeană prin România, în domeniul energetic, al transporturilor, în asigurarea compatibilităţii instituţionale", arată sursa citată.

În privinţa relaţiei cu Marea Britanie, Birchall a precizat că în toate demersurile întreprinse a urmărit dinamizarea parteneriatului strategic, inclusiv în contextul post-Brexit.

"În noul context european al procesului Brexit, acţiunile viceprim-ministrului pentru implementarea parteneriatelor strategice au vizat consolidarea relaţiilor bilaterale, în sensul actualizării şi aprofundării Parteneriatului strategic cu Marea Britanie. România a continuat să promoveze şi să susţină o relaţie cât mai apropiată a Marii Britanii cu UE", susţine sursa citată.

Potrivit raportului, alte direcţii de acţiune au fost pentru "aprofundarea Parteneriatului strategic cu Franţa şi continuarea implementării Foii de parcurs a Parteneriatului strategic, în toate dimensiunile sale, precum şi pentru "consolidarea parteneriatului de substanţă strategică cu Germania".

Pe perioada mandatului, Ana Birchall arată că a acţionat pentru consolidarea şi dezvoltarea Parteneriatului strategic cu Spania, pe toate dimensiunile sale. O altă prioritate a diplomaţiei române - Parteneriatul strategic consolidat cu Italia - a fost un alt obiectiv promovat, consolidarea şi dezvoltarea lui fiind făcută constant în discuţiile avute de Birchall cu interlocutorii italieni, se menţionează în raportul de activitate.

Totodată, în relaţiile bilaterale cu Polonia, viceprim-ministrul a acţionat pentru aprofundarea şi consolidarea Parteneriatului strategic, pe baza intereselor convergente ale celor două state în cadrul UE, NATO şi în Vecinătatea Estică. Cât priveşte Parteneriatul strategic cu Turcia, în toate demersurile întreprinse s-a urmărit obiectivul României de consolidare a lui, "pe baza intereselor comune, cu precădere în domeniul securitar şi economic".

Ana Birchall spune că a acţionat şi pentru promovarea candidaturii României pentru mandatul de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU pentru perioada 2020 - 2021, menţionând că a sprijinit activ demersurile instituţiei coordonatoare, Ministerul Afacerilor Externe, de promovare a candidaturii României.

"De la preluarea mandatului, viceprim-ministrul pentru implementarea parteneriatelor strategice a susţinut şi promovat candidatura României la OCDE, subliniind expertiza deţinută de România, inclusiv în cadrul întrevederilor bilaterale avute cu secretarul general al OCDE, Angel Gurria, şi cu alţi oficiali", mai arată raportul de activitate al Anei Birchall.

Începând de miercuri, Mihai Fifor deţine funcţia de viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României. AGERPRES/(AS - autor: Alina Novăceanu, editor: Andreea Rotaru, editor online: Ada Vîlceanu)

Afisari: 11

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.


Alte știri din categorie

Politic 18-05-2025 07:00

Prezidențiale2025/ Începe procesul de vot în România; secțiile din țară s-au deschis

Cele aproape 19.000 de secții de votare organizate în țară s-au deschis duminică, la ora 7:00, aproape 18 milioane de alegători fiind așteptați la urne să își aleagă președintele dintre cei doi candidați ajunși în cursa finală. Potrivit AEP, numărul total al alegătorilor înscriși în listele electorale perm

Politic 18-05-2025 06:35

Prezidențiale2025/ Fapte contravenționale sau penale privind legislația electorală - ce sancțiuni se pot aplica

Alegătorii trebuie să știe că în cazul încălcării legislației electorale pot fi sancționați penal sau contravențional. Pentru corecta informare a publicului și pentru a evita riscul comiterii unor abateri de la normele legale din motive de necunoaștere a legii, Ministerul Afacerilor Interne a venit cu precizări privind principalele

Politic 18-05-2025 06:30

Prezidențiale2025/ Aproximativ 43.000 de angajați ai MAI mențin siguranța publică în ziua votului

Aproximativ 43.000 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne vor menține siguranța publică și vor asigura protecția secțiilor de vot în ziua alegerilor. Ministerul Afacerilor Interne a precizat că, duminică, aproximativ 43.000 de angajați vor asigura cercetarea sesizărilor privind posibile incidente electorale, precum și protecția s

Politic 17-05-2025 21:23

Prezidențiale2025/ AEP - apel la reprezentanții mass-media: Să nu se prezinte, înainte de încheierea votării, sondaje realizate la ieșirea de la urne

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) face apel la reprezentanții mass-media - TV, radio, presă scrisă și online - ca duminică să nu prezinte, înainte de încheierea votării pentru alegerea președintelui României, sondaje realizate la ieșirea de la urne. AEP reamintește, într-un comunicat transmis AGERPRES, că, potrivi

Politic 17-05-2025 21:04

Prezidențiale2025/ AEP: Până sâmbătă la ora 21:00 s-au prezentat la urne în diaspora peste 700.000 de alegători

Peste 700.000 de alegători s-au prezentat la urne în diaspora, până sâmbătă la ora 21:00 (ora României), pentru a vota la al doilea tur al alegerilor prezidențiale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.

Politic 17-05-2025 19:36

Prezidențiale2025/ Primarul Sibiului a votat în Germania pentru un 'președinte care să unească românii'

Primarul municipiului Sibiu, Astrid Fodor, a votat în Landshut (Germania), pentru un președinte 'care să unească românii'. 'Am votat pentru un președinte care să unească românii și să fie un bun mediator, mai ales în aceste momente dificile pe care țara le traversează din punct de vedere economic. Am optat p

Politic 17-05-2025 18:06

Prezidențiale2025/ AEP: Până sâmbătă la ora 18:00 s-au prezentat la urne în diaspora peste 560.000 de alegători

Peste 560.000 de alegători s-au prezentat la urne în diaspora, până sâmbătă la ora 18:00 (ora României), pentru a vota la al doilea tur al alegerilor prezidențiale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.

Politic 17-05-2025 17:19

Prezidențiale2025/Precizări MAE: Votarea în străinătate decurge în condiții bune; nu s-au înregistrat disfuncționalități, aglomerări sau incidente

Votarea în diaspora decurge în condiții bune și nu s-au înregistrat disfuncționalități în cadrul secțiilor, nici aglomerări sau incidente, iar procesul electoral se desfășoară în deplină legalitate și transparență, precizează sâmbătă Ministerul Afacerilor Externe. MAE informează că votarea în străinăta

Politic 17-05-2025 15:31

LIVE UPDATE Prezidenţiale2025/ Prezenţa la vot

Votul în diaspora a început joi seara, la ora 22:00, ora României, prima secție deschisă alegătorilor, la al doilea tur de scrutin prezidențial, fiind la Auckland, în Noua Zeelandă (ora 7:00, ora locală). Vineri a fost prima zi de vot în diaspora la turul al doilea al alegerilor prezidențiale din acest an.

Politic 17-05-2025 15:11

Prezidențiale2025/ AEP: Până sâmbătă la ora 15:00 s-au prezentat la urne în diaspora aproape 423.000 de alegători

Aproape 423.000 de alegători s-au prezentat la urne în diaspora, până sâmbătă la ora 15:00 (ora României), pentru a vota la al doilea tur al alegerilor prezidențiale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.

Politic 17-05-2025 14:21

Romașcanu: Nu vom fi în favoarea plecării lui Marcel Ciolacu din poziția de președinte al PSD

Fostul președinte al Partidului Social Democrat Buzău, Lucian Romașcanu, s-a declarat sâmbătă împotriva plecării lui Marcel Ciolacu din funcția de președinte al PSD, săptămâna viitoare urmând să aibă loc Consiliul Politic Național al formațiunii. Sâmbătă, la finalul Conferinței extraordinare a PSD Buzău, în

Politic 17-05-2025 13:56

Romeo Lungu - noul președinte al PSD Buzău; alegerea sa, în urma demisiei lui Lucian Romașcanu

Romeo Daniel Lungu a fost ales sâmbătă în funcția de președinte al organizației județene a Partidului Social Democrat Buzău, alegerile având loc în urma demisiei de la șefia filialei a lui Lucian Romașcanu, numit membru din partea României la Curtea de Conturi Europeană. La Conferința Extraordinară a PSD Buzău, co

Politic 17-05-2025 12:13

Prezidențiale2025/AEP: Până sâmbătă la ora 12:00 s-au prezentat la urne în diaspora peste 300.000 de alegători

Peste 300.000 de alegători s-au prezentat la urne în diaspora, până sâmbătă la ora 12:00 (ora României), pentru a vota la al doilea tur al alegerilor prezidențiale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.

Politic 17-05-2025 10:28

Prezidențiale2025/ BEC avertizează: Continuarea acțiunilor de propagandă electorală - campanie ilegală

Biroul Electoral Central solicită sâmbătă competitorilor electorali, având în vedere încheierea campaniei, să nu continue acțiunile de propagandă electorală și să nu emită în spațiul public mesaje de natură a induce în eroare alegătorii. ''În contextul în care, începând cu ora

Politic 17-05-2025 10:13

Ilie Bolojan - întâlnire cu militarii români aflați în misiune în Bosnia și Herțegovina

Președintele interimar, Ilie Bolojan, a efectuat vineri o vizită la Misiunea Militară a Uniunii Europene în Bosnia și Herțegovina - EUFOR Althea, România preluând în ianuarie comanda structurii. Președintele a fost însoțit de șeful Statului Major al Apărării, general Gheorghiță Vlad. La sosirea în Sarajevo,