Gabriel Leş: Ziua Aviaţiei - un prilej pentru a aminti de cei care şi-au dedicat viaţa zborului

Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene reprezintă un prilej pentru a ne aminti de cei care şi-au dedicat viaţa zborului, a spus ministrul Apărării, Gabriel Leş, la evenimentul organizat, sâmbătă, la Monumentul Eroilor Aerului, din Piaţa Aviatorilor.
"Aici, la Monumentul Eroilor Aerului, salutăm eforturilor tuturor aviatorilor români militari şi civili care au contribuit la dezvoltarea aviaţiei şi îi comemorăm, în acelaşi timp, pe eroii aviatori căzuţi la datorie în luptele aeriene din cele două conflagraţii mondiale. Acestora le datorăm recunoştinţa şi respectul nostru etern. Tot acum, cinstim memoria piloţilor care şi-au pierdut viaţa în timpul misiunilor mai recente, eroi care au pus, de ce mai multe ori, viaţa populaţiei civile mai presus de viaţa lor. Din păcate, după aceste tragedii înţelegem mai profund dragostea aviatorilor pentru meseria lor, una frumoasă, dar cu un grad extrem de periculozitate", a declarat ministrul Gabriel Leş.
Ministrul a amintit că "deţinerea de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene a fost un succes, la care şi-au adus semnificativ contribuţia şi Forţele Aeriene Române".
"În acest sens, doresc să evidenţiez rezultatele participării dumneavoastră la activităţile derulate în cadrul Preşedinţiei române, dintre care aş aminti cele mai importante momente - Summitul de la Sibiu, Exerciţiul European Spartan 2019 şi Conferinţa comandanţilor Academiilor Forţelor Aeriene din Europa", a subliniat el.
Gabriel Leş a mai spus că Forţele Aeriene Române "parcurg în prezent un amplu proces de modernizare şi operaţionalizare, de consolidare a capacităţii de luptă a structurilor şi dezvoltare de noi capabilităţi. Demersul este cu atât mai important, cu cât asistăm la o creştere accelerată a provocărilor în regiunea Mării Negre, iar responsabilitatea României este majoră, având în vedere poziţia strategică pe flancul estic al Alianţei".
Leş a vorbit şi despre "angajamentul de consolidare a capabilităţilor aviaţiei de vânătoare, prin iniţierea de către Ministerul Apărării Naţionale, după aprobarea Parlamentului, în urmă cu aproximativ trei săptămâni, a procedurii de atribuire a contractelor de achiziţie pentru un pachet de încă cinci avioane de la Guvernul Republicii Portugheze şi a pachetului de bunuri şi servicii complementar de la Guvernul Statelor Unite ale Americii", precizând că "aeronavele sunt necesare continuării procesului de realizare graduală a Capabilităţii Operaţionale Aeriene Critice".
"Consider că acest fapt, alături de achiziţia sistemelor Patriot destinate apărării antiaeriene şi dotarea radiolocaţiei cu radare moderne, asigură o capacitate modernă de apărare a spaţiului aerian al României şi al NATO, complet interoperabilă cu sistemele similare ale aliaţilor noştri", a afirmat ministrul.
Potrivit acestuia, "România se prezintă astăzi ca un factor de securitate, control şi stabilitate a spaţiului aerian în regiunea Mării Negre, prin executarea serviciului de Poliţie Aeriană Întărită efectuat sub comanda NATO alături de structuri militare specializate ale statelor aliate", amintind de "sprijinul important acordat de către Italia, Canada şi Marea Britanie".
La final, Gabriel Leş le-a transmis militarilor că le apreciază efortul şi respectul faţă de meseria pe care o au şi i-a felicitat pentru pasiunea şi dăruirea de care au dat dovadă în misiunile executate.
Evenimentul aniversar a fost deschis cu intonarea imnului de stat al României de către interpretul Marcel Pavel.
În deschiderea manifestării, generalul de flotilă aeriană Viorel Pană, şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, a dat citire Ordinului comun al ministrului Apărării Naţionale, al ministrului Afacerilor Interne şi al ministrului Transporturilor privind aniversarea Zilei Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene.
"Anul acesta sărbătorim Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene, în contextul aniversării a 15 ani de apartenenţă la NATO şi al deţinerii de către România, în perioada ianuarie-iunie 2019, a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. Astăzi, Forţele Aeriene Române parcurg asemenea întregului sistem militar un proces dinamic de modernizare şi operaţionalizare, de consolidare a capacităţii de luptă, de dezvoltare de noi capabilităţi pentru a permite supravegherea, descurajarea şi respingerea acţiunilor aeriene agresive la adresa României, în concordanţă cu cerinţele planurilor elaborate la nivel naţional şi aliat, concomitent cu îndeplinirea la termenele planificate a angajamentelor militare asumate de România", se arată în mesajul comun al miniştrilor.
Potrivit sursei citate, Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene "este una dintre sărbătorile cu deosebită valoare simbolică şi istorică pentru Ministerul Afacerilor de Interne, o instituţie asociată cu intervenţia rapidă în situaţii de risc şi salvarea de vieţi, inclusiv atunci când vine vorba despre componenta aeriană".
"Este o zi specială pentru profesioniştii acestui domeniu, pentru cei care poartă moştenirea de curaj şi devotament, a celor care s-au pus în slujba românilor asumându-şi riscurile acestei meserii. Se cuvine ca acest moment de sărbătoare să fie şi prilej de omagiu pentru cei care s-au sacrificat în numele angajamentului faţă de ţară şi faţă de cetăţeni, cei care au pus siguranţa semenilor înaintea propriei vieţi. (...) Dragi sărbătoriţi, pregătirea dumneavoastră profesională, pasiunea şi dăruirea de care daţi dovadă permanent v-au adus respectul şi recunoaşterea binemeritată de profesionişti consacraţi ai apărării spaţiului aerian românesc şi de mesageri ai promovării imaginii României în lume. Suntem mândri de voi şi vă admirăm dăruirea şi responsabilitatea cu care vă faceţi, zi de zi, datoria", se arată în mesajul celor trei miniştri.
Evenimentul a continuat cu oficierea unui ceremonial religios, urmat de survolul Monumentului Eroilor Aerului de aproximativ 25 de aeronave militare de tip F-16 Fighting Falcon, MiG-21 LanceR, IAR-99 Şoim, IAR-99 Standard, C-27J Spartan şi IAR-330 Puma aparţinând Forţelor Aeriene Române, două aeronave de tip Eurofighter Typhoon ale Forţelor Aeriene Italiene, şase elicoptere tip EC-135 şi Mi-17 aparţinând Ministerului Afacerilor Interne, trei elicoptere IAR-330 Puma ale Serviciului Român de Informaţii şi patru aeronave tip Extra 300 aparţinând Aeroclubului României.
Ulterior, la Monumentul Eroilor Aerului au fost depuse coroane de flori în memoria eroilor aviatori din partea Preşedinţiei, Senatului, Camerei Deputaţilor, a Ministerului Apărării Naţionale, a Ministerului Afacerilor Interne şi a Ministerului Transporturilor.
Ceremonialul s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare. AGERPRES/(A, AS - autor: Petronius Craiu, editor: Florin Marin, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Bolojan: Este în interesul României să se ajungă cât mai rapid la o pace durabilă și justă în Ucraina
Președintele interimar Ilie Bolojan a subliniat sâmbătă, în cadrul Summitului 'Coaliției de Voință', că este în interesul României să se ajungă cât mai rapid la o pace durabilă și justă în Ucraina. 'Astăzi, la Summitul 'Coaliției de Voință', am subliniat că este în interesul Rom&aci
Predoiu: Să păstrăm viu idealul de independență și să fim la înălțimea celor care au făcut posibilă România de azi
Independența câștigată în 1877 ne obligă și în prezent să rămânem consecvenți valorilor care stau la temelia apartenenței noastre: libertate, stat de drept, solidaritate, respect pentru demnitatea umană și angajament pentru pace, a afirmat prim-ministrul interimar Cătălin Predoiu într-un mesaj transmis cu prilejul Zilei Independenței Naț
Bolojan: Valorile care au făcut posibile Independența României și Marea Unire ne ghidează și astăzi ca națiune
Independența României și Marea Unire rămân repere ale istoriei noastre, iar valorile care le-au făcut posibile - libertatea, demnitatea, unitatea și suveranitatea - ne ghidează și astăzi ca națiune, a transmis președintele interimar Ilie Bolojan cu prilejul Zilei Independenței Naționale a României. 'Sărbătorim astăzi 148
Președintele interimar Ilie Bolojan participă , în regim de videoconferință, la Summitul 'Coaliției de voință'
Președintele interimar Ilie Bolojan va participa sâmbătă, în regim de videoconferință, la Summitul 'Coaliției de voință' (Coalition of the Willing), care are loc la Kiev, informează Administrația Prezidențială. Ucraina va găzdui sâmbătă o reuniune a liderilor din țările așa-numitei 'coaliții a voluntarilor' dispuși să-i ofere
Ziua Europei/Crin Antonescu: Europa e sub atac, dinăuntru și din afară; Dumnezeu să ne dea puterea să o apărăm
Europa este o istorie, un spirit, o civilizație, nu un monopol, o lozincă, o caricatură, a declarat vineri Crin Antonescu, cel care a reprezentat Alianța ''România Înainte'' în alegerile prezidențiale din acest an. El a transmis un mesaj de
Prezidențiale2025/BEC a stabilit machetele buletinelor de vot pentru turul 2 de scrutin
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, machetele buletinelor de vot pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale, ordinea de înscriere a candidaților fiind cea în funcție de numărul voturilor valabil exprimate obținute la primul tur de scrutin, respectiv primul - George Simion și al doilea - Nicușor Dan. Procesul verbal încheiat de BEC me
Atenționare de călătorie MAE: Slovacia - actualizarea restricțiilor de trecere a frontierei în contextul focarelor de febră aftoasă
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Slovacă asupra faptului că, în contextul focarelor de febră aftoasă, autoritățile slovace au decis prelungirea controalelor la frontierele cu Ungaria și Austria, până la data de 7 iulie, la miezul nopții.
Prezidențiale2025/ MAE: 3.600.000 de buletine de vot vor fi trimise în străinătate pentru turul al doilea
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) transmite vineri că pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale urmează să fie trimise 3.600.000 de buletine de vot, același număr ca la primul tur. Precizarea MAE vine ca răspuns la 'vehicularea prin postări social media a unor afirmații false menite să manipuleze publicul și să genereze nemulțumire, neîncr
Ziua Europei/Petrețchi: Europa - sărbătoarea și garanția libertății noastre; apartenența noastră trebuie apărată
Deputatul Nicolae-Miroslav Petrețchi, președinte al Uniunii Ucrainenilor din România, a transmis, vineri, că Europa este 'leagănul nașterii, sărbătoarea și garanția libertății' în țara noastră, menționând că apartenența la ea trebuie apărată, deoarece 'primejdiile care o amenință au ajuns, hibrid, și în România'. &
Ministrul Cseke Attila: Discutăm cu CE, pe PNRR, posibilitatea transferării de pe împrumut pe grant, pentru că am fost performanți
Ministrul interimar al Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a declarat vineri, la Bistrița, că se poartă discuții cu Comisia Europeană, legate de investițiile derulate de minister prin Planul Național de Redresare și Reziliență, despre posibilitatea transferării de pe împrumut pe grant, 'pentru că am fost performanți'.
Prezidențiale2025/Hotărârea CCR de validare a rezultatului primului tur, în Monitorul Oficial; a început campania pentru al doilea tur
Campania electorală pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale a început vineri, imediat după validarea de către Curtea Constituțională a României a rezultatului primului tur de scrutin și publicarea hotărârii CCR în Monitorul Oficial.
Prezidențiale2025/AEP: Începe campania pentru turul 2; competitorii să contribuie la desfășurarea unei campanii corecte, integre, transparente
Autoritatea Electorală Permanentă a precizat că vineri începe campania electorală pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale și îi îndeamnă pe competitorii electorali să contribuie la desfășurarea unei 'campanii corecte, integre și transparente, care să răspundă așteptărilor democratice ale cetățenilor'. Potrivit unui comunica
Predoiu: Reforma fiscală nu poate fi asumată de un guvern interimar la nivel de lege, doar prin Parlament (surse)
Premierul interimar Cătălin Predoiu consideră că în măsura în care reforma fiscală asumată prin Planul de Redresare și Reziliență presupune un act normativ cu rang de lege, acest lucru nu poate fi făcut de un guvern interimar, ci doar prin Parlament, având în vedere că PNRR reprezintă un obiectiv de țară, au precizat surse guvernamentale.
Președintele interimar Ilie Bolojan a discutat cu vicepreședinta CE Roxana Mînzatu de recuperarea întârzierilor din PNRR
Președintele interimar Ilie Bolojan a primit-o, vineri, pe vicepreședinta executivă a Comisiei Europene pentru drepturi sociale, competențe, locuri de muncă de calitate și pregătire, Roxana Mînzatu, cei doi abordând inclusiv situația fondurilor din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Potrivit unui comunicat al Administrației Preziden
Ziua Europei/ Negrescu: Lansez 'EU Story' - un proiect prin care să spunem ce înseamnă concret apartenența la UE
Europarlamentarul PSD Victor Negrescu a anunțat, cu ocazia Zilei Europei, lansarea 'EU Story', un proiect prin care să spună, pe înțelesul tuturor, ce înseamnă concret apartenența la Uniunea Europeană. '9 Mai - Ziua Europei este mai mu