Trump, Macron și Zelenski sau ''noua diplomație'' a telefonului mobil (AFP)

''Scuze, Emmanuel, pot să te sun eu înapoi în 15-20 de minute?'': în mijlocul unei discuții cu presa, președintele ucrainean Volodimir Zelenski este întrerupt de un apel al președintelui francez. ''Noua diplomație'' a telefoanelor mobile își spune cuvântul în revoluțiile geopolitice, scrie miercuri AFP.
De la întoarcerea la Casa Albă a lui Donald Trump, care a călcat pe accelerație pentru a pune capăt războiului din Ucraina, telefoanele sună mai des ca oricând de la Washington la Paris, via Londra, Kiev și chiar Moscova.
Emmanuel Macron vorbește ''aproape în fiecare zi'' cu omologii săi ucrainean și american, dă asigurări anturajul său; aceeași frecvență și cu premierul britanic Keir Starmer.
La Quai d'Orsay circulă deja anecdota că diplomații sunt nemulțumiți de la inventarea telefonului, pentru că apelurile directe între lideri îi pot face mai puțin importanți pe emisari. Or, telefonul mobil amplifică și mai mult această tendință.
Potrivit unui consilier al președintelui francez, ceea ce se conturează este chiar ''o nouă diplomație'', ''mai directă și mai spontană'', alcătuită din schimburi ''mai dese, mai rapide'' între lideri.
Dacă un ''call'' între șefi de stat sau de guvern era programat în prealabil de către asistenții lor și se desfășura în prezența lor, acum acest lucru poate fi mult mai puțin formal.
Emmanuel Macron, care a subliniat el însuși importanța diplomatică a relațiilor personale, inclusiv cu omologii săi cei mai controversați, le spune interlocutorilor săi că Donald Trump îl poate contacta pe ''linie directă'' fără preaviz, forțându-l să părăsească o întâlnire pentru o scurtă discuție telefonică.
O disponibilitate esențială, se consideră la Paris, pentru a putea spera la o cât de mică influență asupra deciziilor președintelui american.
Miza este ca Europa și Ucraina să aibă un cuvânt de spus în discuțiile care altfel s-ar desfășura într-un tete-a-tete cu risc ridicat între Statele Unite și Rusia.
Aceste schimburi nu sunt un lucru nou și au fost probabil frecvente în momente de apogeu al unor crize.
Depinde însă și de personalități: lui Donald Trump îi plac contactele fără intermediari, și a putut să comunice astfel încă din primul mandat (2017-2021), în timp ce predecesorul său, democratul Joe Biden, a preferat să treacă prin clasicul 'proces birocratic', a relatat un fost diplomat.
Mesaje criptate
''Dar tot s-a accelerat foarte mult. Există o schimbare de ritm care duce la o schimbare a naturii relațiilor'', a declarat pentru AFP fostul ambasador francez Michel Duclos, expert la Institut Montaigne.
Potrivit acestuia, de partea franceză, ''acest lucru are drept consecință concentrarea și mai mult a politicii externe la Elysee'' (președinția).
La Kiev, Volodimir Zelenski a început încă de la startul invaziei ruse, în februarie 2022, să utilizeze canalul apelurilor directe pe smartphone, mai întâi cu omologul său polonez Andrzej Duda, uneori pentru a debloca ''probleme logistice sau administrative de la granița' pe unde era direcționat ajutorul militar occidental, își amintește un apropiat al președintelui ucrainean. Acest lucru a făcut posibile 'simplificarea și accelerarea lucrurilor la maximum''.
Corolarul: consilierii nu sunt întotdeauna prezenți, iar ''dacă liderul nu îi pune rapid la curent, riscul este să nu mai fie pe aceeași lungime de undă'', avertizează Michel Duclos.
La fel, comunicatele care prezintă conținutul acestor discuții bilaterale devin din ce în ce mai rare. Emmanuel Macron postează tot mai frecvent el însuși o scurtă concluzie pe rețelele de socializare, așa cum făcea deja Donald Trump.
Dar aceste apeluri directe pe telefonul mobil sunt limitate la doar câțiva lideri. Linia telefonică ''oficială'' rămâne în vigoare, în paralel.
Astfel, dacă președintele american i-a dat numărul său de mobil omologului său ucrainean, acesta din urmă nu l-a folosit niciodată.
Cât despre Donald Trump, cele două convorbiri telefonice ale sale cu Vladimir Putin din februarie și martie, care l-au scos pe președintele rus din izolarea sa față de Occident, par să fi urmat un proces diplomatic tradițional.
Miliardarul republican s-a lăudat însă că a vorbit ''de mai multe ori'' cu liderul de la Kremlin în cursul ''altor convorbiri'' despre care nu există nicio înregistrare oficială.
Totuși, dacă cei doi președinți discută între ei doar în doi, ''este periculos'', avertizează Michel Duclos, care se teme de capacitatea lui Vladimir Putin de a-și ''manipula'' interlocutorul.
În opinia lui Ian Bremmer, președintele Eurasia Group, o societate de analiză specializată în riscuri politice, aceste contacte informale ''sunt foarte pozitive dacă au loc între doi lideri care au încredere unul în celălalt, în cadrul unei relații stabile''. Ceea ce, în ochii lui, nu este cazul când vine vorba de Donald Trump.
În fine, astfel de comunicări ridică și problema confidențialității. Potrivit unor surse diplomatice, liderii comunică frecvent prin mesagerie criptată. Dar, chiar prin intermediul unei astfel de platforme, Signal, un jurnalist american a avut acces, din greșeală, la discuții privind planuri militare secrete între înalți oficiali ai administrației Trump, într-o breșă de securitate puternic criticată. AGERPRES/(AS - redactor: Mihaela Toth, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Comisarul european pentru pregătire, gestionarea situațiilor de criză și egalitate: Cultura crizei trebuie predată în școli
Comisarul european pentru pregătire, gestionarea situațiilor de criză și egalitate, belgianca Hadja Lahbib, care a cerut recent cetățenilor UE să-și achiziționeze un kit de supraviețuire pentru o durată de 72 de ore, insistă că îndemnul său nu este unul alarmist, ci mai degrabă are ca scop să informeze și armonizeze potențialele provocări, de la un cutremur la
Regatul Unit și țările nordice susțin armistițiul de 30 de zile propus de Trump în #Ucraina
Premierul norvegian Jonas Gahr Store a declarat vineri că Regatul Unit și țările nord-europene susțin propunerea președintelui american Donald Trump privind un armistițiu de 30 de zile în războiul dintre Ucraina și Rusia, transmite AFP. Cu ocazia reuniunii de la Oslo a reprezentanților celor zece state din Forța Expediționară Comună (Joi
Liderul nord-coreean Kim Jong Un a făcut o rară vizită la ambasada Rusiei la Phenian
Liderul nord-coreean Kim Jong Un a făcut vineri o rară vizită la ambasada Rusiei de la Phenian, alături de fiica sa, pentru a marca 80 de ani de la victoria asupra Germaniei naziste în Al Doilea Război Mondial, a relatat presa de stat nord-coreeană, citată de Reuters. Kim a afirmat că țara sa va ''consolida și dezvolta lunga trad
Festivități de 9 Mai: Vladimir Putin salută ''curajul'' soldaților ruși din #Ucraina, în prezența unor lideri străini
Președintele Vladimir Putin a salutat vineri 'curajul' soldaților ruși angajați în lupte în Ucraina, în fața miilor de militari adunați în Piața Roșie și a circa 20 de lideri străini, care s-au deplasat la Moscova pentru a asista la festivitățile prilejuite de aniversarea a 80 de ani de la victoria asupra Germaniei naziste, informează
China îl felicită pe Leon al XIV-lea și speră să continue 'dialogul' cu Vaticanul (diplomație)
Beijingul l-a felicitat vineri pe Leon al XIV-lea pentru alegerea sa în fruntea Bisericii Catolice, precizând totodată că speră să continue un 'dialog constructiv' cu Vaticanul sub conducerea noului Papă, informează AFP. 'Sperăm ca, sub conducerea noului Papă, Vaticanul să continue să se angajeze într-un dialog co
Javi Lopez, vicepreședinte PE: Forțele politice europene 'conectate' cu Trump vor avea perspective electorale mai proaste
Forțele politice europene 'conectate' cu președintele american Donald Trump vor avea perspective electorale mai proaste atât timp cât Washingtonul continuă să promoveze politici contrare intereselor europene, cum este cazul tarifelor, a apreciat vineri Javi Lopez (din partea Partidului Socialist Muncitoresc din Spania, PSOE - n.r.), vicepreședinte
India cere rețelei X să blocheze peste 8.000 de conturi, inclusiv unele ale presei internaționale
India a cerut rețelei sociale X să blocheze peste 8.000 de conturi, inclusiv unele ale presei internaționale, a anunțat joi compania miliardarului Elon Musk, conform AFP. Platforma online a comunicat că se va conforma - cu reticență - ordinului pe care l-a numit 'cenzură'. În caz contrar, s-ar fi expus unor sancțiuni, inclusiv am
Polonia și Franța semnează vineri un tratat privind ajutorul reciproc în caz de amenințare militară
Polonia și Franța semnează vineri un tratat în care se vor angaja să se ajute reciproc în eventualitatea unei amenințări militare, a anunțat premierul polonez Donald Tusk, transmit Reuters și AFP. Clauza sprijinului reciproc în caz de agresiune contra Poloniei sau a Franței constituie ''esența'' tratatului bil
Aderarea Ucrainei la UE ar echivala cu o 'sinucidere economică' pentru Europa, susține Viktor Orban
Aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană ar echivala cu o 'sinucidere economică' pentru Europa, a afirmat vineri la postul public de radio premierul ungar Viktor Orban, consemnează MTI. Ungaria nu sprijină aderarea Ucrainei la UE, și cu atât mai puțin o aderare accelerată, a subliniat Orban în intervenția sa săptămânală
Administrația Trump nu va mai actualiza baza de date privind marile catastrofe climatice
Administrația președintelui american Donald Trump va înceta să alimenteze baza de date de referință ce recenzează costisitoarele catastrofe climatice, o nouă consecință a importantelor tăieri de finanțări pentru Agenția Americană de observare Oceanică și Atmosferică (NOAA), potrivit unui anunț făcut joi, informează vineri AFP. Această ba
Donald Trump a ales o cunoscută prezentatoare de la Fox News pentru postul de procuror interimar al Washingtonului
Președintele american Donald Trump a anunțat joi că a decis să o nominalizeze pe Jeanine Pirro, o cunoscută comentatoare de la canalul Fox News, în postul strategic de procuror al Washingtonului, după ce a fost nevoit să renunțe la candidatura ultraconservatorului Ed Martin, relatează AFP. Împătimit al televiziunii, Donald Trump și
#Ucraina anunță că a descoperit o rețea de spionaj ungară în regiunea Transcarpatia
Serviciul de securitate ucrainean (SBU) a anunțat vineri că a arestat doi spioni ungari, presupuși membri ai unei ''rețele de informații militare'', în regiunea Transcarpatia din sud-vestul Ucrainei, transmit AFP și Reuters. ''Pentru prima dată în istoria Ucrainei, SBU a demascat o rețea de informații milita
Albania organizează duminică alegeri legislative considerate cruciale pentru aderarea la UE
Albania organizează duminică alegeri legislative, considerate esențiale pentru a evalua gradul de maturitate democratică a acestei țări din Balcani și pentru viitorul său european, relatează vineri AFP. Scrutinul inedit, întrucât pentru prima dat participă și diaspora, îl opune pe premierul în exercițiu Edi Rama inamicu
Reuniunea miniștrilor de externe ai UE de la Liov prilejuiește prima vizită în Ucraina a noului șef al diplomației germane
Noul ministru de externe german Johann Wadephul a început joi la Liov prima sa vizită în Ucraina de la preluarea, marți, a mandatului în fruntea diplomației germane, înaintea unei reuniuni informale a miniștrilor de externe ai UE prevăzută pentru vineri în orașul din vestul Ucrainei, informează dpa. Discuțiile de
Cancelarul german Merz discută la Bruxelles cu oficiali din UE și NATO
Noul cancelar german Friedrich Merz urmează să ajungă vineri la Bruxelles pentru discuții cu oficiali de cel mai înalt nivel ai Uniunii Europene și ai NATO, informează dpa. În cea de-a doua vizită în străinătate după ce și-a început mandatul săptămâna aceasta, Merz are programate întâlniri cu secretaru