Zelenski speră la 'măsuri puternice' din partea SUA dacă Rusia nu acceptă armistițiul

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la Kiev, că se așteaptă ca SUA să ia 'măsuri puternice' împotriva Rusiei dacă Kremlinul respinge armistițiul de 30 de zile pe care Ucraina l-a acceptat deja la propunerea Washingtonului, relatează EFE.
'Măsuri puternice cu privire la partea rusă. Nu cunosc detalii deocamdată, dar vorbim despre sancțiuni și consolidarea Ucrainei', a declarat Zelenski.
Președintele ucrainean a adăugat că se așteaptă ca SUA să pună în aplicare sloganul prin care administrația Donald Trump își definește politica externă, 'pace prin forță', în cazul în care președintele rus Vladimir Putin nu acceptă armistițiul propus de Washington ca prim pas spre pace.
Întrebat despre probabilitatea intrării în vigoare a armistițiului de o lună acceptat de Ucraina, Zelenski a spus că depinde de Rusia în proporție de '100%' și dacă Putin este interesat de pace sau vrea să 'continue să ucidă' oameni.
Ucraina nu are 'încredere' în Rusia privind punerea în aplicare a armistițiului, a afirmat Zelenski, citat de AFP. 'Am subliniat în mod repetat că niciunul dintre noi nu are încredere în ruși', a declarat președintele ucrainean într-o conferință de presă.
De asemenea, președintele ucrainean a reafirmat că este gata să semneze acordul economic propus de SUA pentru recuperarea banilor investiți în sprijinirea Ucrainei și pentru finanțarea reconstrucției țării cu profiturile generate de exploatarea resurselor naturale ucrainene.
'Ucraina este pregătită să semneze acordul-cadru. Ca prim pas. Am spus întotdeauna acest lucru', a afirmat el.
Secretarul de stat american Marco Rubio a declarat presei că vor avea loc contacte cu Moscova miercuri cu privire la propunerea de armistițiu, deși a recunoscut că răspunsul Rusiei este incert.
În același timp, Volodimir Zelenski a declarat miercuri, într-o reacție la informațiile potrivit cărora trupele Kremlinului au cucerit aproape complet Sudja, principalul oraș controlat de ucraineni în regiunea rusă Kursk, că luptele continuă, dar că se iau măsuri pentru a reduce la minimum pierderile, sugerând indirect că o retragere ucraineană este în curs.
'Militarii noștri de pe teritoriul regiunii Kursk își îndeplinesc misiunea. Rușii încearcă să pună presiune maximă asupra trupelor noastre. Comandanții militari (ucraineni) fac ceea ce trebuie să facă pentru a proteja cât mai mult posibil viața soldaților noștri', a declarat Zelenski.
Între timp, cea mai recentă actualizare a hărților realizată de platforma ucraineană de analiză a evoluțiilor de pe front DeepState indică faptul că cea mai mare parte a orașului Sudja a fost preluat sub control de către forțele ruse.
Marginea de vest a orașului este considerată de DeepState drept o 'zonă gri', ceea ce înseamnă că acolo luptele continuă.
Rusia a recuperat în doar câteva zile o mare parte din teritoriul controlat de Ucraina în regiunea Kursk, cucerit vara trecută printr-o ofensivă surpriză, iar trupele ucrainene ar putea fi forțate să o abandoneze complet în fața presiunii ruse, după peste șapte luni de ocupare parțială a teritoriului regiunii ruse de la frontiera cu Ucraina.
'Curățarea centrului orașului continuă chiar dacă drapelul rus a fost ridicat (în piața din centrul orașului). Ucrainenii încă se ascund în multe pivnițe, deși nu mai joacă niciun rol', au declarat pentru RIA Novosti soldați din cadrul grupării militare ruse Sever (Nord).
Garda Națională rusă a declarat miercuri dimineață într-un comunicat că trupele ucrainene se retrag din regiunea Kursk, deși nu toți soldații și-au părăsit pozițiile.
După preluarea sub control a mai multor așezări controlate anterior de forțele ucrainene în ultimele zile, trupele ruse au început asaltul asupra Sudja pe 8 martie.
Potrivit media de la Moscova, ofensiva rusă i-a luat prin surprindere pe militarii ucraineni, unii dintre aceștia retrăgându-se sau predându-se.
Rușii au reușit să ajungă în spatele trupelor ucrainene prin 14 kilometri de conductă din gazoductul Urengoi-Pomari-Ujgorod.
Pentru asta, potrivit portalului Gazeta.ru, soldați ruși au petrecut șase zile sub pământ, într-o operațiune care a fost deja descrisă drept istorică de unii oficiali ruși.
La rândul său, Ministerul rus al Apărării a raportat marți și miercuri eliberarea a 17 localități din regiunea de frontieră. Kievul a indicat că Rusia a adus pentru sectorul Kursk mai multe unități care luptau în Donbas, unde în unele zone armata ucraineană a înregistrat unele progrese.
În acest sens, cunoscutul expert militar Ruslan Leviev din echipa Conflict Intelligence a declarat pentru canalul independent Dojd că 'ucrainenii pleacă' după ce rușii au cucerit mai multe localități 'practic fără luptă'.
Armata ucraineană a pierdut în ultimele zile aproape 200 de kilometri pătrați de teritoriu în Kursk, unde, în august trecut, au organizat prima incursiune a teritoriului rus de la al Doilea Război Mondial.
Pierderea de teren din partea ucrainenilor a coincis cu decizia SUA de a suspenda livrările de arme și de a nu mai face schimb de informații cu Kievul.
Ucrainenii au luptat în ultimele luni în Kursk nu numai împotriva soldaților ruși, ci și a efectivelor de soldați nord-coreene, trimise ca întăriri de către Phenian.
La momentul incursiunii, Zelenski a susținut că Kievul ar putea folosi Kursk ca monedă de schimb, ceea ce a devenit un obstacol clar în calea viitoarelor negocieri de pace cu Moscova.
Forbes scrie despre retragerea 'părții principale' a forțelor ucrainene din regiunea rusă. Potrivit publicației, cele mai importante brigăzi ale Forțelor armate ucrainene s-au retras din regiunea Kursk și s-au redislocat pe teritoriul ucrainean. Corespondentul de război ucrainean Iuri Butusov a relatat că 'soldații noștri se retrag prin lupte', indicând că Rusia nu a reușit să taie căile de ieșire de la frontieră pentru armata ucraineană.
Contul rusesc de Telegram Rîbar scrie că Ucraina a reușit să retragă 'cele mai combative unități și relativ cele mai valoroase' din regiunea Kursk. Potrivit canalului, trupe de desant ale forțelor armate ucrainene au fost transferate în regiunea Donețk - la Ceasov Iar, Torețk, Pokrovsk și Mirnograd.
În cadrul primei runde de negocieri cu SUA în Arabia Saudită, Ucraina a acceptat marți un armistițiu de 30 de zile de-a lungul întregului front, cu condiția ca și Rusia să respecte încetarea focului. AGERPRES/(AS-redactor: Lilia Traci, editor: Ionuț Mareș, editor online: Andreea Lãzãroiu)
Citește și:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Britanicii au interceptat aeronave rusești în apropierea spațiului aerian al NATO
Ministerul apărării de la Londra a anunțat duminică printr-un comunicat preluat de Reuters că avioane de vânătoare britanice au interceptat săptămâna aceasta aeronave rusești deasupra Mării Baltice, în apropierea spațiului aerian al NATO. A fost vorba de două incidente distincte, marți și joi. Primul a constat
VIDEO Papa Francisc denunță ''situația umanitară dramatică'' din Gaza și cere un armistițiu
Papa Francisc a denunțat duminică ''situația umanitară dramatică și josnică'' din Gaza, avertizând în același timp asupra ''climatului de antisemitism în creștere care se răspândește în întreaga lume'', în discursul susținut cu ocazia Paștelui, relatează AFP.
Rusia susține că a ''respins'' atacuri nocturne ale Ucrainei în ciuda armistițiului
Rusia susține că forțele sale armate au ''respins'' atacuri ucrainene lansate în cursul nopții de sâmbătă spre duminică, în ciuda armistițiului de Paște decretat de președintele Vladimir Putin și acceptat de Kiev, relatează AFP. Conform unui anunț de duminică al Ministerului rus al Apărării, unitățile ucrainen
Papa Francisc l-a primit pe JD Vance la Vatican timp de câteva minute, anunță Vaticanul
Papa Francisc l-a primit duminică pe vicepreședintele american J.D. Vance, în marja sărbătorii de Paște, a anunțat Vaticanul, la două luni după ce liderul Bisericii Catolice a criticat dur politica de imigrație a administrației lui Donald Trump, relatează AFP și Reuters. Această ''întâlnire privată'' de '&
Teheranul, în poziție de forță în fața Washingtonului după discuțiile de la Roma (presa iraniană)
Iranul, care a purtat sâmbătă o a doua rundă de discuții nucleare cu Statele Unite la Roma, pare să fie într-o poziție de forță pentru negocieri, a scris duminică presa iraniană, înaintea noilor negocieri programate pentru sfârșitul săptămânii viitoare, relatează AFP. Cele două țări, inamice de la Revoluția Islami
În mesajul de Paște, Zelenski le cere ucrainenilor să nu-și piardă speranța că pacea va reveni în țara lor
Președintele Volodimir Zelenski i-a îndemnat pe ucraineni în duminica Paștelui să nu renunțe la speranța că pacea va reveni în țara lor și să persevereze pentru a depăși calea dificilă a războiului pe care se află de 1.152 de zile, relatează Reuters. Purtând o cămașă tradițională ucraineană și stând în fața
Un ministru israelian de extremă-dreapta cere ocuparea completă a Fâșiei Gaza
Ministrul israelian de finanțe de extremă dreapta, Bezalel Smotrich, a cerut ocuparea completă a Fâșiei Gaza și, dacă este necesar, o guvernare militară din partea Israelului, relatează dpa. ''Aceasta este calea pentru a ne garanta siguranța și aceasta este calea pentru a aduce ostaticii acasă rapid'', a scris el sâ
#Ucraina spune că atacurile Rusiei au continuat în cursul nopții în ciuda anunțului privind încetarea focului
Atacurile Rusiei au continuat în cursul nopții, în ciuda faptului că președintele rus Vladimir Putin a declarat unilateral încetarea focului în Ucraina de Paște, a declarat duminică președintele ucrainean Volodimir Zelenski, conform dpa. ''În general, în această dimineață a Paștelui, putem afirma că
#Ucraina: Zelenski acuză Rusia că a încălcat încetarea focului pe care a anunțat-o
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat sâmbătă Rusia că a încălcat încetarea focului pe care omologul său rus Vladimir Putin tocmai o anunțase pentru Paște și pe care Ucraina s-a angajat să o respecte, în ceea ce ar fi cea mai semnificativă pauză în lupte din ultimii trei ani de conflict, relatează AFP.
Ecuadorul în stare de ''alertă maximă'' din cauza unui presupus complot împotriva președintelui
Ecuadorul este în ''stare de alertă maximă'' din cauza unui presupus complot de asasinat împotriva președintelui Daniel Noboa, recent reales, au anunțat sâmbătă autoritățile acestei țări latino-americane, relatează AFP. Noboa a câștigat duminica trecută alegerile prezidențiale în al doilea tur, dar
Netanyahu nu va permite Iranului să se doteze cu arme nucleare
Premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a angajat sâmbătă să împiedice Iranul să se doteze cu arme nucleare, după a doua rundă de discuții între Teheran și Washington privind programul nuclear al Republicii Islamice, notează AFP. ''Sunt hotărât să împiedic Iranul să obțină arme nucleare. Nu voi renunța la
Canada: Participare ridicată la votul anticipat
Agenția electorală a Canadei a notat sâmbătă o prezență ridicată la votul anticipat, reflectând 'un interes deosebit pentru alegeri' cu o săptămână înainte de scrutinul legislativ dominat de tensiunile cu vecinul american, scrie AFP. Potrivit datelor preliminare de la Elections Canada transmise AFP, peste 2 mili
Netanyahu convins că va putea aduce ostaticii înapoi 'fără a ceda dictatelor' Hamas
Premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a arătat sâmbătă convins că va putea aduce înapoi ostaticii israelieni 'fără a ceda dictatelor' Hamas, afirmând că războiul împotriva mișcării islamiste palestiniene se află într-o 'fază decisivă', notează AFP. 'Cred că ne putem aduce ostaticii acasă făr
Comisia Europeană spune că vrea dovezi privind o încetare efectivă a agresiunii Rusiei în Ucraina
Comisia Europeană a reacționat cu prudență la anunțul președintelui rus Vladimir Putin de declarare a unei încetări unilaterale de 30 de ore a focului în Ucraina de Paște,
Ministrul de externe ucrainean nu are încredere în anunțul lui Putin privind încetarea unilaterală a focului de Paște
Ministrul de externe ucrainean, Andrii Sîbiha, la fel ca președintele Volodimir Zelenski înaintea sa, a criticat încetarea focului de 30 de ore anunțată sâmbătă