#Ucraina: Liderii din UE și Volodimir Zelenski se reunesc la Bruxelles după amenințările lui Donald Trump

Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene și președintele ucrainean Volodimir Zelenski se reunesc joi, la Bruxelles, pentru un summit extraordinar cu privire la Ucraina, destinat să asigure această țară că nu va fi lăsată singură în fața agresiunii ruse și să adopte decizii privind consolidarea apărării europene după disputa încinsă dintre președintele SUA, Donald Trump, și omologul său ucrainean vinerea trecută la Casa Albă, relatează AFP.
Printre prioritățile acestei reuniuni convocate de șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se numără problema întăririi apărării europene în fața amenințării ruse și a dezangajării americane.
'Europa se confruntă cu o amenințare clară și imediată de o amploare pe care niciunul dintre noi nu cunoscut-o în viața sa de adult', a afirmat Ursula von der Leyen într-o scrisoare adresată liderilor celor 27 de țări membre ale UE.
Viitorul cancelar german Friedrich Merz a apreciat, la rândul său, că Bătrânul Continent trebuie să se pregătească pentru 'cel mai rău scenariu' privind o Organizație a Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) lipsit de garanția securității americane.
Președintele francez Emmanuel Macron a declarat miercuri seara că 'se vor decide finanțări comune masive pentru achiziționarea și producerea pe teritoriul european de muniții, tancuri, armament, echipament dintre cele mai inovatoare'.
În plus, 'statele membre vor putea să-și crească cheltuielile militare fără ca aceasta să fie luat în considerare în deficitul lor', o măsură cerută în special de Paris și Berlin.
Macron dorește de asemenea 'să deschidă o dezbatere strategică' cu privire la protejarea Europei de către umbrela nucleară franceză, subliniind totodată că, în orice caz, decizia privind o eventuală lovitură 'va rămâne în mâinile președintelui francez'.
Într-un context geopolitic total dat peste cap de luările de poziție ale președintelui SUA, Comisia Europeană a dezvăluit un plan de 'înarmare a Europei' vizând mobilizarea a circa 800 miliarde de euro.
O 'primă etapă' ar urma să primească acordul de principiu din partea liderilor celor 27 de state ale blocului comunitar, potrivit unor diplomați de la Bruxelles.
În acest stadiu, circa 30 milioane de euro vor fi disponibile pentru Ucraina în 2025, iar mai multe țări din UE nu văd o necesitate imediată pentru creșterea acestei sume.
Washingtonul, care s-a apropiat în mod fățiș de Kremlin după o convorbire telefonică între Donald Trump și omologul său rus Vladimir Putin la 12 februarie, a înghețat luni întregul ajutor militar american pentru Ucraina.
Această înghețare, despre care experții spun că va compromite în cele din urmă capacitatea Kievului de a se apăra împotriva agresiunii ruse, se referă și la schimbul de informații, a declarat miercuri șeful CIA, John Ratcliffe, un element esențial pentru soldații ucraineni pe câmpul de luptă.
'Suspendăm și revizuim toate aspectele' relațiilor noastre cu Ucraina, a declarat consilierul pentru securitatea națională al Casei Albe, Mike Waltz.
Ucraina, care și-a înmulțit gesturile de aplanare a episodului din Biroul Oval de vineri, când Trump a amenințat că va 'lăsa Ucraina să cadă', a indicat miercuri că lucrează la noi negocieri cu SUA.
Șeful administrației prezidențiale ucrainene, Andrii Iermak, a afirmat apoi că a discutat telefonic miercuri cu Waltz. Cei doi au convenit ca echipele lor să se întâlnească într-un viitor apropiat, potrivit Kievului.
Șeful statului ucrainean cere garanții de securitate solide aliaților săi occidentali în cadrul unor eventuale negocieri pentru a se asigura că armata rusă nu-i va invada din nou țara după o ipotetică încetare a ostilităților.
'Cu toții ne dorim un viitor sigur pentru oamenii noștri. Nu o încetare temporară a focului, ci o încheiere a războiului odată pentru totdeauna. Cu eforturile noastre coordonate și sub conducerea SUA, acest lucru este pe deplin realizabil', a scris el miercuri pe rețelele de socializare.
Președintele ucrainean a propus marți un armistițiu cu Rusia în aer și pe mare pentru a începe discuțiile cu privire la o 'pace durabilă', sub 'conducerea' lui Donald Trump.
El a afirmat că Ucraina este dispusă de a semna cu Statele Unite un acord-cadru privind exploatarea resurselor naturale din Ucraina, pe care președintele american îl cere.
Acest mesaj a părut să redeschidă ușa dialogului între Kiev și Washington, Donald Trump exprimându-și satisfacția marți - într-un discurs în fața Congresului - în legătură cu asigurările primite de la Volodimir Zelenski că este gata să discute despre o 'pace durabilă' cu Rusia.
Într-un discurs televizat către națiune miercuri seara, președintele francez Emmanuel Macron a avertizat că 'amenințarea rusă este aici și afectează țările europene, ne afectează pe noi'.
El a subliniat că Moscova 'a transformat deja conflictul ucrainean într-unul global', 'ne încalcă frontierele pentru a asasina opozanți, manipulează alegerile din România și Moldova' și 'încearcă să ne manipuleze opiniile cu minciuni răspândite pe rețelele de socializare', conform BFMTV.
Potrivit lui, 'această agresiune nu pare să cunoască frontiere' și, în acest context, 'a rămâne spectator ar fi o nebunie'.
Această poziție nu întrunește unanimitatea în rândul celor 27 de state membre: premierul naționalist ungar Viktor Orban, un susținător al lui Donald Trump și Vladimir Putin, a amenințat să blocheze summitul de joi. Orban a avut o cină de lucru miercuri seara cu Emmanuel Macron.
În timp ce Washingtonul exercită presiuni asupra Ucrainei să capituleze în fața Rusiei, Moscova a efectuat noi atacuri cu drone și rachete asupra țării vecine. Patru persoane au fost ucise în loviturile ruse în noaptea de miercuri spre joi, dintre care trei în urma unui tir cu rachetă asupra unui hotel din Krivoi Rog (centru) - orașul natal al lui Zelenski - în timp ce alți 14 răniți sunt în stare critică. O altă persoană a fost ucisă într-un atac al Rusiei cu dronă asupra unui depozit din Sumî (nord-estul Ucrainei), potrivit autorităților locale. AGERPRES/ (AS-redactor: Lilia Traci, editor: Ionuț Mareș, editor online: Ady Ivaşcu)
Citeşte şi:
Consiliul European extraordinar din 6 martie 2025 pe tema apărării europene
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
MB: Noi sancțiuni împotriva 'flotei fantomă' a Rusiei
Guvernul britanic a anunțat vineri noi sancțiuni împotriva 'flotei fantomă' folosită de Rusia pentru a exporta petrol și gaze, înaintea unei reuniuni a țărilor nord-europene pe probleme de apărare la Oslo, relatează AFP. Aceste noi sancțiuni vizează 'până la 100 de petroliere', care au transportat petrol &icir
Israelul dorește 'să ajute' Ecuadorul în lupta sa împotriva traficanților de droguri, afirmă Noboa
Președinte reales recent al Ecuadorului, Daniel Noboa, a afirmat joi într-un interviu acordat AFP că Israelul dorește să 'ajute' Quito în domeniul informațiilor pentru lupta sa împotriva cartelurilor de droguri care devalizează țara sud-americană. Considerată cândva un paradis de pace într-o regiune tulbur
Conflictul dintre India și Pakistan 'nu este în esență problema' Statelor Unite, afirmă JD Vance
Vicepreședintele american JD Vance a afirmat joi că conflictul dintre India și Pakistan, 'în esență, nu este problema' Statelor Unite, pledând în același timp pentru 'dezescaladare', scrie AFP. 'Ceea ce putem face este să-i încurajăm la dezescaladare, dar nu ne vom implica într-un război care,
Provocările care îl așteaptă pe noul Papă Leon al XIV-lea
După cum spun cardinalii, joi a fost ales succesorul lui Petru, nu al lui Francisc, dar noul Papă, americanul Robert Francis Prevost, care s-a decis pentru numele pontifical de Leon al XIV-lea, va trebui să abordeze mai multe probleme pe care suveranul pontiful argentinian le-a lăsat în suspensie, comentează EFE, care trece în revistă provocările cu care
Trump susține eforturile europene pentru o 'pace durabilă' în #Ucraina (Berlin)
Președintele american, Donald Trump, l-a asigurat pe noul cancelar german, Friedrich Merz, într-o discuție telefonică joi, că susține eforturile europene 'în vederea unei păci durabile' în Ucraina, a afirmat un purtător de cuvânt al guvernului german, citat de AFP. Donald 'Trump a declarat că va sprijini fer
Merz l-a asigurat pe Zelenski de sprijinul continuu al Germaniei
Noul cancelar german, Friedrich Merz (conservator), a discutat joi la telefon cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, și l-a asigurat de sprijinul continuu al Germaniei în războiul cu Rusia, notează AFP. 'Cancelarul federal a reafirmat solidaritatea Germaniei cu Ucraina care poate conta pe sprijinul noului guvern german',
UPDATE Trump cere un armistiţiu de 30 de zile în #Ucraina
Președintele american, Donald Trump, a lansat joi un apel pe rețeaua sa Truth Social la 'o încetare necondiționată a focului de 30 zile' în Ucraina, transmite AFP. Atât Rusia, cât și Ucraina 'vor fi trase la răspundere', iar 'dacă încetarea focului nu este respectată, Statele Unite și parteneri
Leon al XIV-lea, unul dintre cele mai adoptate nume pontificale din istoria Bisericii Catolice
Cardinalul american Robert Francis Prevost, ales joi papă pentru a-i urma defunctului suveran pontif Francisc, a ales pentru pontificatul său numele de Leon al XIV-lea, unul dintre cele mai adoptate în istoria Bisericii Catolice, informează EFE. Numele cele mai folosite de papi de la Sf. Petru încoace au fost, în această ordi
India: Explozii la aeroportul din Jammu și Kashmir
Pakistanul a lansat joi seara o nouă serie de lovituri cu rachete și drone în partea indiană a regiunii Kashmir, a doua zi de la declanșarea conflictului militar violent între cele două țări, relatează AFP. 'Obiective militare (din orașe) Jammu, Pathankot și Udhampur, în apropierea graniței, în regiunea (indiană) Ja
Vatican: Peste 150.000 de oameni s-au reunit în Piața Sfântul Petru în mai puțin de o oră
Începând din momentul în care fumul alb a ieșit pe coșul Capelei Sixtine, în mai puțin de o oră, peste 150.000 de persoane s-au reunit în zona Pieței Sfântul Petru, a anunțat Vaticanul, după alegerea ca papă a cardinalul
Primul discurs al Papei Leon al XIV-lea: Un apel la pace și o Biserică deschisă tuturor (sinteză)
Noul Papă, cardinalul Robert Francis Prevost, cetățean american și peruan care și-a ales numele pontifical de Leon al XIV-lea, a ținut joi un discurs lung de la balconul Bazilicii Sf. Petru după ce a fost prezentat lumii, în care a cerut pace și
Lideri din întreaga lume l-au felicitat pe noul Suveran Pontif
Lideri din întreaga lume l-au felicitat joi pe noul Suveran Pontif al Bisericii Catolice, Papa Leon al XIV-lea. Președintele polonez, Andrzej Duda, l-a felicitat 'din toată inima' pe cardinalul american Robert F
Noul Papă, Leon al XIV-lea, are și cetățenie peruană
Cardinalul american Robert Francis Prevost, ales joi drept noul Papă al Bisericii Catolice, cu numele pontifical de Leon al XIV-lea, are și cetățenie peruană, pe care a obținut-o în 2015 după ce și-a petrecut o mare parte din viața religioasă &ic
ONU îi felicită pe catolici și declară că 'așteaptă cu nerăbdare să lucreze cu noul Papă'
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, i-a felicitat joi pe catolicii din întreaga lume pentru alegerea unui nou papă, imediat după ce pe coșul Capelei Sixtine a ieșit 'fumul alb' care indică faptul că conclavul de la Vatican a ales un
BTA: Bulgaria pregătește o nouă strategie de supraveghere aeriană pentru securitate la frontieră
Ministerul bulgar de Interne dezvoltă un nou concept de îmbunătățire și organizare a supravegherii aeriene de-a lungul granițelor țării, potrivit ministrului de Interne Daniel Mitov. Afirmațiile sale au survenit joi ca răspuns la o întrebare a deputatului Ivaylo Mirchev cu privire la utilizarea dronelor de către minister, publicată pe site-ul oficial al Adunării