UE insistă pe lângă SUA că negocierile cu privire la #Ucraina nu pot avea loc fără europeni

Uniunea Europeană a transmis luni, într-un nou apel către SUA, că nu este posibil să fie abordată pacea în Ucraina fără a se ține seama de însăși țara invadată și de țările europene, exprimându-și în același timp 'îngrijorarea' cu privire la mesajele care vin dinspre Washington, informează EFE.
'Nimic despre Ucraina fără Ucraina și de asemenea nimic despre Europa fără Europa. Acestea sunt mesajele pe care le transmitem omologilor noștri din SUA', a declarat Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Kaja Kallas, într-o conferință de presă organizată la finalul unei reuniuni a Consiliului miniștrilor de externe din UE.
Niciun acord de pace pentru Ucraina 'nu va funcționa în practică' fără Ucraina și fără Europa, a afirmat Kallas, adăugând că un 'acord prost pentru Ucraina este un acord prost pentru Europa, dar este, de asemenea, un acord prost pentru Statele Unite'.
Miniștrii, care s-au reunit exact la trei ani de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, au aprobat oficial un nou pachet de sancțiuni împotriva Moscovei, care prevede înăsprirea măsurilor împotriva navelor care ajută Kremlinul să evite sancțiunile asupra petrolului său și interzicerea importurilor de aluminiu din Rusia ca materie primă.
'Deciziile pe care le luăm astăzi sunt destinate să facă Ucraina cât mai puternică pe câmpul de luptă, astfel încât să fie puternică și la masa negocierilor', a declarat Kallas.
Kaja Kallas, fost prim-ministru în Estonia, a afirmat că Ucraina trebuie ajutată să se plaseze într-o poziție de forță pentru a putea refuza un acord de pace prost, în contextul în care SUA au inițiat discuții cu Rusia pe această temă, dar fără a-i invita pe ucraineni și pe europeni.
Miniștrii de externe din blocul comunitar au discutat luni și o propunere a șefei diplomației europene privind extinderea asistenței militare pentru Kiev în acest an, ale cărei detalii, în special mărimea fondului, vor fi discutate și decise de liderii UE la summitul extraordinar din 6 martie.
'Nu există nicio îndoială cine este agresorul și cine este victima aici. Trebuie să fim foarte puternici împotriva agresorului și să obținem pacea prin forță', a subliniat Kallas.
Referitor la utilizarea activelor rusești înghețate prin sancțiunile europene, ea a afirmat că aceasta este posibil numai dacă există 'sprijin din partea tuturor țărilor', recunoscând că 'în acest moment nu îl avem'. Dar 'continuă munca' pe acest subiect, a spus Kallas, menționând că un stat membru care nu a susținut propunerea s-a răzgândit luni.
În orice caz, sursele diplomatice au insistat asupra dificultăților juridice de a avansa cu această inițiativă, spre deosebire de formula deja existentă de a utiliza profiturile extraordinare generate de aceste active înghețate în UE pentru ajutor economic și militar pentru Ucraina.
Kallas a exprimat, de asemenea, îngrijorarea UE cu privire la mesajele venite dinspre noua administrație a lui Donald Trump, apreciind că 'narațiunea Rusiei este puternic reprezentată'.
'Este clar că declarațiile care vin dinspre Statele Unite ne preocupă pe toți. Care este starea relației transatlantice? Este clar că am mai avut divergențe, dar am reușit întotdeauna să le rezolvăm într-un final și sperăm să o facem și de data aceasta', a spus ea.
Șefa diplomației UE a anunțat că se va deplasa marți în SUA pentru întâlniri cu secretarul de stat american Marco Rubio și cu alți responsabili de la Washington miercuri și joi.
Comentând vizita sa de săptămâna trecută în Africa de Sud, ea a constatat că 'întreaga lume este foarte preocupată de sistemul multilateral', precum și de dreptul internațional existent, 'care protejează statele suverane de agresiunea altor state'.
Kallas consideră că cea mai 'puternică' și 'ieftină' garanție de securitate pentru Ucraina ar fi aderarea la NATO, pe care SUA au exclus-o până în prezent, în pofida angajamentului aliaților față de o cale 'ireversibilă' a Kievului către organizația transatlantică.
'Avem nevoie de un NATO puternic; dacă doriți un NATO puternic, atunci includeți Ucraina! Pentru că cea mai puternică armată din Europa este armata ucraineană', a afirmat ea.
Kallas a spus clar că NATO este 'o alianță defensivă care există pentru apărarea tuturor membrilor săi și care a funcționat bine, inclusiv pentru Statele Unite', amintind în acest context că SUA au fost singura țară care a invocat articolul 5 al Alianței privind apărarea colectivă (după atentatele din 11 septembrie 2001). AGERPRES/(AS-redactor: Lilia Traci, editor: Sorin Popescu, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
India cere rețelei X să blocheze peste 8.000 de conturi, inclusiv unele ale presei internaționale
India a cerut rețelei sociale X să blocheze peste 8.000 de conturi, inclusiv unele ale presei internaționale, a anunțat joi compania miliardarului Elon Musk, conform AFP. Platforma online a comunicat că se va conforma - cu reticență - ordinului pe care l-a numit 'cenzură'. În caz contrar, s-ar fi expus unor sancțiuni, inclusiv am
Polonia și Franța semnează vineri un tratat privind ajutorul reciproc în caz de amenințare militară
Polonia și Franța semnează vineri un tratat în care se vor angaja să se ajute reciproc în eventualitatea unei amenințări militare, a anunțat premierul polonez Donald Tusk, transmit Reuters și AFP. Clauza sprijinului reciproc în caz de agresiune contra Poloniei sau a Franței constituie ''esența'' tratatului bil
Aderarea Ucrainei la UE ar echivala cu o 'sinucidere economică' pentru Europa, susține Viktor Orban
Aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană ar echivala cu o 'sinucidere economică' pentru Europa, a afirmat vineri la postul public de radio premierul ungar Viktor Orban, consemnează MTI. Ungaria nu sprijină aderarea Ucrainei la UE, și cu atât mai puțin o aderare accelerată, a subliniat Orban în intervenția sa săptămânală
Administrația Trump nu va mai actualiza baza de date privind marile catastrofe climatice
Administrația președintelui american Donald Trump va înceta să alimenteze baza de date de referință ce recenzează costisitoarele catastrofe climatice, o nouă consecință a importantelor tăieri de finanțări pentru Agenția Americană de observare Oceanică și Atmosferică (NOAA), potrivit unui anunț făcut joi, informează vineri AFP. Această ba
Donald Trump a ales o cunoscută prezentatoare de la Fox News pentru postul de procuror interimar al Washingtonului
Președintele american Donald Trump a anunțat joi că a decis să o nominalizeze pe Jeanine Pirro, o cunoscută comentatoare de la canalul Fox News, în postul strategic de procuror al Washingtonului, după ce a fost nevoit să renunțe la candidatura ultraconservatorului Ed Martin, relatează AFP. Împătimit al televiziunii, Donald Trump și
#Ucraina anunță că a descoperit o rețea de spionaj ungară în regiunea Transcarpatia
Serviciul de securitate ucrainean (SBU) a anunțat vineri că a arestat doi spioni ungari, presupuși membri ai unei ''rețele de informații militare'', în regiunea Transcarpatia din sud-vestul Ucrainei, transmit AFP și Reuters. ''Pentru prima dată în istoria Ucrainei, SBU a demascat o rețea de informații milita
Albania organizează duminică alegeri legislative considerate cruciale pentru aderarea la UE
Albania organizează duminică alegeri legislative, considerate esențiale pentru a evalua gradul de maturitate democratică a acestei țări din Balcani și pentru viitorul său european, relatează vineri AFP. Scrutinul inedit, întrucât pentru prima dat participă și diaspora, îl opune pe premierul în exercițiu Edi Rama inamicu
Reuniunea miniștrilor de externe ai UE de la Liov prilejuiește prima vizită în Ucraina a noului șef al diplomației germane
Noul ministru de externe german Johann Wadephul a început joi la Liov prima sa vizită în Ucraina de la preluarea, marți, a mandatului în fruntea diplomației germane, înaintea unei reuniuni informale a miniștrilor de externe ai UE prevăzută pentru vineri în orașul din vestul Ucrainei, informează dpa. Discuțiile de
Cancelarul german Merz discută la Bruxelles cu oficiali din UE și NATO
Noul cancelar german Friedrich Merz urmează să ajungă vineri la Bruxelles pentru discuții cu oficiali de cel mai înalt nivel ai Uniunii Europene și ai NATO, informează dpa. În cea de-a doua vizită în străinătate după ce și-a început mandatul săptămâna aceasta, Merz are programate întâlniri cu secretaru
Liderul nord-coreean a supervizat exerciții ce simulează contraatacuri nucleare împotriva Coreei de Sud și SUA
Liderul nord-coreean Kim Jong Un a supervizat exerciții ce simulează contraatacuri nucleare contra Seulului și Washingtonului, au anunțat vineri media de stat, la o zi după teste balistice nord-coreene, informează AFP. Armata sud-coreeană a apreciat că testele de joi, care au implicat 'diferite tipuri' de rachete balistice cu rază scur
Joe Biden afirmă că își asumă responsabilitatea pentru revenirea lui Trump la Casa Albă
Fostul președinte american Joe Biden a afirmat joi că își asumă parțial responsabilitatea pentru realegerea lui Donald Trump în funcția de președinte al Statelor Unite, transmite DPA. ''Da, îmi asum, uite, eram în funcție și el a câștigat. Așadar, îmi asum responsabilitatea'', a spus Biden &i
MB: Noi sancțiuni împotriva 'flotei fantomă' a Rusiei
Guvernul britanic a anunțat vineri noi sancțiuni împotriva 'flotei fantomă' folosită de Rusia pentru a exporta petrol și gaze, înaintea unei reuniuni a țărilor nord-europene pe probleme de apărare la Oslo, relatează AFP. Aceste noi sancțiuni vizează 'până la 100 de petroliere', care au transportat petrol &icir
Israelul dorește 'să ajute' Ecuadorul în lupta sa împotriva traficanților de droguri, afirmă Noboa
Președinte reales recent al Ecuadorului, Daniel Noboa, a afirmat joi într-un interviu acordat AFP că Israelul dorește să 'ajute' Quito în domeniul informațiilor pentru lupta sa împotriva cartelurilor de droguri care devalizează țara sud-americană. Considerată cândva un paradis de pace într-o regiune tulbur
Conflictul dintre India și Pakistan 'nu este în esență problema' Statelor Unite, afirmă JD Vance
Vicepreședintele american JD Vance a afirmat joi că conflictul dintre India și Pakistan, 'în esență, nu este problema' Statelor Unite, pledând în același timp pentru 'dezescaladare', scrie AFP. 'Ceea ce putem face este să-i încurajăm la dezescaladare, dar nu ne vom implica într-un război care,
Provocările care îl așteaptă pe noul Papă Leon al XIV-lea
După cum spun cardinalii, joi a fost ales succesorul lui Petru, nu al lui Francisc, dar noul Papă, americanul Robert Francis Prevost, care s-a decis pentru numele pontifical de Leon al XIV-lea, va trebui să abordeze mai multe probleme pe care suveranul pontiful argentinian le-a lăsat în suspensie, comentează EFE, care trece în revistă provocările cu care