logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Divergențele dintre SUA și Europa în privința Ucrainei au dominat Conferința de Securitate de la Munchen (analiză EFE)

Image

Divergența puternică dintre Europa și SUA cu privire la procesul de negociere pentru a pune capăt războiului Rusiei în Ucraina a dominat Conferința de Securitate de la Munchen (14-16 februarie), care s-a încheiat duminică cu îngrijorarea larg răspândită că Washingtonul vrea să excludă Bătrânul Continent de la masa negocierilor, relatează EFE într-o analiză.

Liderii europeni au repetat ca o mantră în ultimele trei zile în capitala bavareză ideea că nu poate exista un proces de negociere fără Ucraina și fără Europa, nicio discuție despre viitoarea arhitectură de securitate a continentului fără Europa.

Keith Kellogg, emisarul special al președintelui american Donald Trump pentru războiul din Ucraina, a declarat deschis că nu consideră că europenii ar trebui să fie implicați direct în negocieri.

Washingtonul susține că procesul de la Minsk din 2014 și 2015 pentru încetarea focului în regiunea Donbas din Ucraina a eșuat pentru că au fost prea multe părți implicate.

În plus, președintele Donald Trump a sugerat că un acord de pace implică mai întâi un pact între el și liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, și nu cu președintele țării invadate, Volodimir Zelenski. Astfel, europenii nu sunt îngrijorați doar pentru că nu au nicio voce la masa negocierilor, ci și pentru că nu sunt consultați sau chiar informați despre tipul de pace pe care SUA doresc să o propună pentru Ucraina.

Președintele leton Edgars Rinkevics a insistat duminică asupra necesității de a continua sprijinirea Ucrainei astfel încât aceasta să se afle într-o situație de forță care să nu permită negocieri pe la spatele său. Rinkevics a mai spus că dacă Europa trebuie să își asume mai multă responsabilitate în privința Ucrainei, așa cum doresc SUA și cum este dispusă să facă, atunci trebuie să aibă un rol în negocieri.

'Sunt convins că SUA vor să pună capăt războiului. Cel în care nu am încredere este Vladimir Putin și există pericolul ca SUA să se înșele în privința sa. Pentru că, despre ce vorbim? O pace durabilă sau o încetare a focului care să permită Rusiei să se reînarmeze?', a spus președintele leton.

În ceea ce privește posibilele concesii făcute Rusiei, cum ar fi cele propuse în ultimele zile de secretarul american al apărării, Pete Hegseth, când a calificat ideea revenirii la granițele din 2014 ca fiind nerealistă, unii lideri europeni au menționat o comparație cu politica împăciuitoristă a premierului britanic Neville Chamberlain față de naziști care s-a reflectat în rezultatele Conferinței de la Munchen din 1938.

'Ca turist, îmi place locul (Munchen). Lumea e amabilă, berea perfectă, galeriile de artă excelente. Ca istoric și politician, astăzi pot spune doar că niciodată, din nou, Munchen', a declarat premierul polonez Donald Tusk pe contul său de X.

S-au făcut comparații și cu Conferința de la Ialta de acum 80 de ani în care Uniunea Sovietică, Marea Britanie și SUA au definit arhitectura Europei după cel de-al Doilea Război Mondial. 'Spiritul de la Ialta' s-a opus 'spiritului de la Helsinki', aluzie la cea de-a 50-a aniversare a Actului de la Helsinki, în care URSS s-a angajat, la fel ca SUA și restul țărilor europene, să respecte drepturile omului și libertățile fundamentale și să respecte dreptul internațional.

'Vin dintr-o țară mică care are nevoie de Helsinki mai mult decât de Ialta. Cred că trebuie să-i reînviem spiritul', a declarat duminică președintele finlandez Alexander Stubb ca o concluzie a perspectivei europene.

Liderii europeni se așteptau la o explicație din partea SUA în privința planului lor de pace, dacă există vreunul, dar ceea ce au auzit pe scena principală a Conferinței de Securitate de la Munchen au fost critici la adresa modelului democratic al Europei, o dovadă în plus a fisurilor care au apărut sau au reapărut în relațiile transatlantice odată cu revenirea la Casa Albă a lui Donald Trump.

În discursul său de vineri, vicepreședintele american J.D. Vance a declarat că amenințarea nu vine din Rusia sau China, ci din interiorul Europei. El a denunțat ceea ce consideră că este o deficiență a libertății de exprimare pe Bătrânul Continent care, a spus el, trebuie să elimine cordoanele sanitare și vetou-rile pe care le opune 'vocilor alternative', cum ar fi populiștii de extremă dreapta și de stânga.

Fostul ministru spaniol de externe și actualul rector al Școlii de Științe Politice și Relații Internaționale din Paris, Arancha Gonzalez Laya, a descris în declarații pentru EFE ceea ce s-a întâmplat la conferința de securitate cu delegația SUA ca fiind 'un punct de cotitură' în relațiile transatlantice.

Cu toate acestea, ea a subliniat că această schimbare de ton într-o administrație americană din ce în ce mai asertivă era deja previzibilă deoarece vine după o serie de măsuri și anunțuri ale președintelui Trump privind impunerea de tarife Europei și solicitarea pentru o creștere considerabilă a cheltuielilor destinate apărării, precum și după discuția sa telefonică cu Vladimir Putin.

'Toate acestea au precedat Munchen și acum și aici s-au cristalizat printr-o contestare fără precedent' a democrației europene, a estimat Arancha Gonzalez Laya. AGERPRES/(AS - redactor: Raluca-Elena Anghel, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: Munich Security Conference/facebook

Afisari: 601

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic Ex 26-03-2025 12:22

Parlamentul Armeniei a votat pentru a lansa candidatura țării la aderare în UE

Parlamentul Armeniei a votat miercuri în favoarea lansării candidaturii acestei țări din Caucaz pentru aderarea la Uniunea Europeană, în condițiile în care acest fost aliat al Rusiei caută să se apropie de Occident, informează AFP. Adoptat în a doua și ultima lectură cu 64 de voturi ''pentru'', cele ale

Politic Ex 26-03-2025 12:08

Rusia: Pedepse între 13 și 23 de ani de închisoare pentru ucraineni capturați de armata rusă

Rusia a condamnat miercuri la pedepse cuprinse între 13 și 23 de ani de închisoare un grup de ucraineni - militari, foști soldați și civili - capturați de armata rusă în timpul ofensivei sale contra Ucrainei, au anunțat agențiile de presă ruse, preluate de AFP. Doisprezece dintre arestați au fost acuzați că au luptat în

Politic Ex 26-03-2025 12:02

Germania: Olaf Scholz a fost destituit oficial, dar rămâne cancelar până la formarea noului guvern

Cancelarul german în exercițiu Olaf Scholz a fost destituit oficial marți de către președinte Frank-Walter Steinmeier, transmite dpa. În conformitate cu articolul 69 din legea fundamentală, Constituția Germaniei, cancelarul în funcție este destituit oficial după ce este constituit noul legislativ. Cu toate aces

Politic Ex 26-03-2025 11:41

Conglomeratul CK Hutchison își va vinde porturile din Panama, în ciuda criticilor Beijingului (presă)

Conglomeratul din Hong Kong CK Hutchison continuă pregătirile pentru încheierea vânzării anunțate a celor două porturi pe care le controlează în vecinătatea Canalului Panama, în ciuda faptului că Beijingul și-a arătat opoziția față de operațiune, transmite miercuri Bloomberg, preluată de EFE. Potrivit unor surse anonime

Politic Ex 26-03-2025 11:04

Trump, Macron și Zelenski sau ''noua diplomație'' a telefonului mobil (AFP)

''Scuze, Emmanuel, pot să te sun eu înapoi în 15-20 de minute?'': în mijlocul unei discuții cu presa, președintele ucrainean Volodimir Zelenski este întrerupt de un apel al președintelui francez. ''Noua diplomație'' a telefoanelor mobile își spune cuvântul în revoluțiile geopolitice, scrie mier

Politic Ex 26-03-2025 10:59

Șeful diplomației ungare discută la Moscova despre ''pace și securitatea energetică''

Șeful diplomației ungare Peter Szijjarto a transmis că se află miercuri la Moscova pentru a discuta despre ''pace și securitatea energetică'', la o zi după anunțul Washingtonului privind un armistițiu parțial în Ucraina, informează AFP. Premierul naționalist ungar Viktor Orban, unul dintre puținii europeni apropiați de pr

Politic Ex 26-03-2025 10:47

AFP cere Turciei să îl ''elibereze rapid'' pe jurnalistul său Yasin Akgul (CEO)

Președintele Agenției France-Presse (AFP), Fabrice Fries, a cerut marți președinției turce ''eliberarea rapidă'' a fotografului AFP Yasin Akgul, care a fost reținut după ce a reflectat cu imagini, ca jurnalist, demonstrațiile împotriva arestării primarului opoziției din Istanbul, transmite France Presse. ''Î

Politic Ex 26-03-2025 10:13

Danemarca, mulțumită că delegația SUA va vizita doar baza aeriană americană din Groenlanda

Ministrul de externe danez Lars Lokke Rasmussen a salutat miercuri decizia SUA de a-și modifica vizita planificată în Groenlanda care a declanșat o confruntare diplomatică între Copenhaga și Casa Albă, pe fondul interesului manifestat de președintele american Donald Trump de a ''prelua'' insula, informează Reuters și AFP.

Politic Ex 26-03-2025 09:34

Estonia: Un bărbat cu dublă cetățenie estonă și rusă, condamnat la 15 ani de închisoare pentru ''înaltă trădare''

Un tribunal din Estonia a condamnat marți un bărbat cu dublă cetățenie estonă și rusă la 15 ani de închisoare pentru ''înaltă trădare'', relatează miercuri dpa. Bărbatul a fost găsit vinovat de incendierea unui autoturism cu plăcuțe de înmatriculare ucrainene în orașul Tartu în primăvara an

Politic Ex 26-03-2025 09:30

#Ucraina: Rusia a lansat atacuri cu drone asupra portului Nikolaev de la Marea Neagră și asupra orașului Krivoi Rog

Rusia a lansat în timpul nopții un atac cu drone asupra portului ucrainean Nikolev (Mikolaiv) care asigură accesul Ucrainei la Marea Neagră și a lovit orașul Krivoi Rog (Krivîi Rih), în ceea ce oficiali ucraineni susțin că a fost cel mai mare atac cu drone asupra acestui oraș din centrul țării, informează miercuri Reuters. SU

Politic Ex 26-03-2025 09:16

Nicaragua: Cuplul prezidențial va conduce armata împreună

Copreședinta statului Nicaragua Rosario Murillo, soția șefului statului Daniel Ortega, va comanda armata împreună cu acesta, în virtutea unei reforme aprobate marți de deputați care întărește controlul cuplului prezidențial asupra țării, relatează AFP. Textul, aprobat de Adunarea națională controlată de Frontul sandinist la p

Politic Ex 26-03-2025 09:13

NATO se bazează pe învățămintele războiului din #Ucraina pentru cel mai mare exercițiu de apărare antiaeriană

Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) s-a bazat pe învățămintele trase din recurgerea la drone în războiul din Ucraina pentru a realiza cel mai amplu exercițiu de apărare antiaeriană din Europa, care se încheie miercuri în Olanda, au anunțat responsabili militari, informează AFP. Suedia și Finlanda, noi mem

Politic Ex 26-03-2025 08:35

Un submarin din Flota rusă a Pacificului a desfășurat exerciții în Marea Japoniei

Un submarin din Flota rusă a Pacificului a desfășurat exerciții în Marea Japoniei, lansând rachete de croazieră asupra unor ținte de pe mare și de pe coastă, a relatat agenția TASS preluată de Reuters. ''În cursul unui exercițiu programat, submarinul diesel electric Ufa din Flota Pacificului a lansat rachete de croazi

Politic Ex 26-03-2025 08:33

Liderul grupului PPE din PE spune că legăturile UE-Turcia sunt în pericol după arestarea lui Imamoglu

Liderul grupului Partidului Popular European (PPE) în Parlamentul European, Manfred Weber, a declarat că fundamentele cooperării dintre UE și Turcia sunt în pericol după arestarea politicianului turc de opoziție Ekrem Imamoglu, relatează dpa. ''UE vrea un parteneriat strâns cu Turcia, dar acesta poate funcționa numai

Politic Ex 26-03-2025 08:29

Franța va securiza locurile de cult ale evreilor, anunță ministrul de interne

Ministrul de interne francez Bruno Retailleau a anunțat marți că va cere o securizare a locurilor de cult ale evreilor, la trei zile după agresarea violentă a rabinului de Orleans, oraș situat la sud de Paris, informează miercuri AFP. ''Astăzi, din această seară, va pleca o telegramă către toți prefecții Franței pentru ca ei să poată l