TikTok nu mai funcționează în SUA
Rețeaua de socializare TikTok a încetat sâmbătă seara târziu să mai funcționeze în Statele Unite, după ce Curtea Supremă a confirmat vineri o lege adoptată anul trecut de Congres, care obliga platforma să se disocieze de societatea-mamă, ByteDance din China, sau să fie închisă, transmit agențiile internaționale de presă.
Aplicația, care are 170 de milioane de utilizatori în SUA, a trimis multora dintre aceștia un mesaj pe telefon cu mesajul: ''Ne pare rău, TikTok este momentan indisponibilă'', atribuind încetarea operațiunilor legislației promovate de Congres, relatează EFE.
Foto: TikTok
Cu toate acestea, potrivit guvernului lui Joe Biden, TikTok a luat această decizie din proprie inițiativă. În urma deciziei Curții Supreme, Casa Albă a anunțat că actuala administrație nu va aplica legea și că aplicarea acesteia va fi lăsată în seama noului președinte, Donald Trump, care își va prelua mandatul luni.
Chiar sâmbăta aceasta, într-un interviu acordat NBC, Trump a declarat că va acorda ''probabil'' platformei o prelungire de 90 de zile pentru a evita interdicția sa în Statele Unite. Donald Trump a vorbit vineri despre TikTok în timpul unei conversații telefonice cu președintele chinez Xi Jinping.
Mesajul TikTok de pe dispozitivele utilizatorilor a apărut cu aproximativ o oră și jumătate înainte ca legea să intre în vigoare duminică, la ora 00:01, ora standard de est a SUA.
Atunci când au încercat să acceseze platforma, utilizatorii au primit o notificare care îi informa că aplicația a fost blocată, cu un mesaj în care compania declara: ''Suntem norocoși că președintele Trump a indicat că va lucra cu noi la o soluție. Rămâneți pe recepție!''.
Mesajul trimitea la un site care le oferea utilizatorilor posibilitatea de a-și descărca toate datele și conținutul postat până în prezent, potrivit AFP.
În plus, unii utilizatori au raportat că TikTok, aplicație care a devenit un fenomen social în mai puțin de 10 ani și care este extrem de populară printre tinerii și chiar foarte tinerii utilizatori de internet, a fost eliminată din magazinul de aplicații Apple din SUA, astfel încât nu mai poate fi descărcată.
În practică, intrarea în vigoare a legii obligă Apple și Google să elimine TikTok din magazinele lor de aplicații, iar companiile de găzduire web care colaborează cu platforma, precum Oracle și Amazon Web Services, să rupă legăturile cu aceasta.
Nerespectarea normei, care a fost adoptată din motive de securitate națională, atrage după sine sancțiuni financiare semnificative: companiile care continuă să sprijine TikTok riscă amenzi de până la 5.000 de dolari per utilizator, ceea ce s-ar putea traduce în miliarde de dolari, având în vedere dimensiunea bazei sale de utilizatori din SUA.
Vineri seara, TikTok a avertizat deja că va fi nevoită să își suspende operațiunile duminica aceasta, dacă administrația Biden nu va da asigurări că nu va impune amenzi companiilor care susțin aplicația.
În replică, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a calificat sâmbătă seara declarația TikTok drept un ''truc publicitar'' și a reiterat că administrația Biden nu a avut nicio intenție de a aplica legea, lăsând decizia în seama lui Trump.
Legislația, adoptată în aprilie 2024, a acordat ByteDance nouă luni pentru a-și vinde operațiunile din SUA unui cumpărător care nu este considerat un ''adversar'' al țării și a precizat că, în caz contrar, va fi interzisă la 19 ianuarie pe motive de securitate națională. Teoretic, legea obliga furnizorii de servicii să blocheze descărcările și actualizările începând cu miezul nopții de sâmbătă (duminică la 05:00 GMT), sub sancțiunea unor amenzi foarte mari.
Administrația Biden și legislatorii care au promovat această reglementare consideră că este imperativ ca TikTok să se despartă de ByteDance din cauza riscului ca guvernul chinez să aibă acces la datele utilizatorilor americani sau să influențeze dezbaterea publică din țară.
Ca răspuns la aceste argumente, TikTok asigură că a luat măsuri pentru a proteja viața privată a utilizatorilor săi și neagă că platforma sa ar putea fi utilizată de Beijing ca instrument de propagandă.
Deși în urmă cu un an platforma făcea obiectul ostilității totale din partea multor reprezentanți aleși din SUA, situația s-a schimbat de atunci, iar în ultimele zile a apărut un consens politic în favoarea păstrării TikTok, scrie AFP.
Pe lângă TikTok, interdicția a afectat și CapCut, o aplicație populară de editare video deținută de ByteDance și utilizată de mulți creatori pentru a genera conținut pe platformă.
Chiar dacă Trump ar decide să revină asupra măsurii, intrarea în vigoare a acestei legi marchează pentru prima dată în istoria SUA interzicerea unei rețele sociale la nivel național.
La doar câteva minute după suspendarea celebrei platforme, mai mulți creatori de conținut au postat videoclipuri pe YouTube pentru a ura bun venit ''refugiaților'' TikTok. AGERPRES/(AS - editor: Mariana Ionescu, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
Nuclear: Fără reuniune între iranieni și europeni vineri (ministrul Barrot)
Șeful diplomației franceze, Jean-Noël Barrot, a confirmat joi că nu va avea loc nicio întâlnire vineri între iranieni și europeni privind programul nuclear iranian, așa cum sugerase Teheranul la începutul acestei săptămâni, relatează AFP. 'O reuniune tehnică era avută în vedere înainte de (...
VIDEO/1mai : Între 157.000 și 300.000 de manifestanți în Franța
Între 157.000 și 300.000 de persoane au manifestat joi în Franța cu ocazia zilei de 1 mai, între care 32.000 până la 100.000 la Paris, 'împotriva extremei drepte și pentru pace, libertăți și justiție socială', potrivit poliției și reprezentanților sindicatului CGT, relatează AFP. 'Această zi de manifes
Putin este 'singurul obstacol' în calea păcii în #Ucraina (șeful diplomației franceze)
Ministrul de externe francez Jean-Noël Barrot a declarat joi că președintele rus Vladimir Putin este 'singurul obstacol' în calea păcii în Ucraina, declarație făcută la o zi după ce Washingtonul și Kievul au semnat un acord privind mineralele, relatează AFP. 'Trebuie să recunoaștem, cred că de acum este clar că sin
SUA: Trump a anunțat numirea consilierului său Mike Waltz în funcția de ambasador la ONU
Președintele american Donald Trump a anunțat joi că îl numește pe Mike Waltz, anterior consilierul său pentru securitate națională, în funcția de ambasador al SUA la ONU, potrivit unui mesaj difuzat pe rețeaua sa de socializare Truth Social, relatează AFP. 'Mike Waltz a muncit din greu pentru a acorda prioritate intereselor naț
Mexicul și Statele Unite au convenit să amelioreze balanța comercială (Sheinbaum)
Președinta Mexicului Claudia Sheinbaum a declarat joi că a convenit cu omologul său american Donald Trump să lucreze pentru ameliorarea balanței comerciale dintre cele două țări, unul dintre argumentele republicanului pentru impunerea de taxe vamale, relatează AFP. Într-o convorbire telefonică apreciată drept 'foarte bună' s-a co
#Ucraina: Zelenski salută acordul 'cu adevărat echitabil' semnat cu SUA
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat miercuri acordul, potrivit lui, 'cu adevărat echitabil' semnat cu Statele Unite privind accesul la resursele minerale ale Ucrainei, un document care s-a aflat în negocieri de câteva săptămâni, relatează AFP. 'Acordul s-a schimbat semnificativ în timpul proc
SUA: Mike Waltz, consilierul pentru securitate națională al președintelui Trump, a demisionat (media)
Implicat în scurgeri de informații militare confidențiale, Mike Waltz, consilierul pentru securitate națională al președintelui Donald Trump, își va părăsi postul joi, potrivit media americane citate de AFP. Potrivit CBS, și consilierul său principal Alex Wong va demisiona. Fox News a informat că președintele SUA va anunța aceste demisii în c
1 mai: Peste 400 de arestări la Istanbul, potrivit unei asociații de avocați
Peste 400 de persoane care participau la sărbătorile de 1 Mai au fost arestate joi la Istanbul, unde o parte a orașului a fost blocată pentru a preveni orice adunare în emblematica Piață Taksim, a declarat o asociație a avocaților, relatează AFP. 'Numărul de arestări care au ajuns în unitatea noastră de criză depășește 400'
Medvedev afirmă că Trump a obligat #Ucraina să plătească pentru ajutorul SUA prin acordul privind mineralele
Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a declarat joi că semnarea acordului privind mineralele între Ucraina și Statele Unite înseamnă că președintele american Donald Trump a obligat Kievul să plătească pentru viitorul ajutor militar american, relatează Reuters. Acordul, semnat miercuri la Washington, va oferi Statelor Unite acces l
Ministrul de externe ucrainean salută un 'pas important' în relațiile cu SUA după semnarea acordului privind mineralele
Ministrul ucrainean de externe, Andrii Sîbiha, a salutat joi acordul privind mineralele semnat cu Statele Unite ca fiind 'un pas important' în relațiile cu Washingtonul și a precizat că a discutat despre semnarea acestui document cu șefa diplomației europene, Kaja Kallas, relatează Reuters. Acordul economic între SUA
Echipa lui Trump presează Beijingul să negocieze tarifele vamale, potrivit presei chineze
Contrar afirmațiilor președintelui american Donald Trump, Washingtonul, și nu Beijingul, este cel care 'se grăbește' să negocieze tarifele vamale, administrația americană 'luând initiațiva' a numeroase contacte bilaterale, a afirmat joi mass-media oficială chineză, relatează AFP. Cele două mari puteri economice ale lumii
Coreea de Sud: Președintele interimar Han Duck-soo și-a anunțat demisia
Președintele interimar sud-coreean Han Duck-soo a demisionat joi și a anunțat că va candida la alegerile prezidențiale anticipate din 3 iunie, relatează Yonhap și Reuters. Han și-a anunțat decizia în timpul unei conferințe de presă la Seul, punând astfel capăt săptămânilor de speculații cu privire la participarea sa la aleger
#Ucraina: 2 morți și 15 răniți într-un atac al forțelor ruse asupra unei zone rezidențiale din Odesa
Două persoane au fost ucise și alte 15 au fost rănite într-un 'atac masiv' al forțelor ruse asupra unei zone rezidențiale și a unei școli din Odesa, în sudul Ucrainei, au anunțat joi serviciile de urgență ale țării, relatează AFP. Președinția ucraineană a reacționat cerând încă o dată o 'încetare compl
Coreea de Sud: Fostul președinte Yoon Suk Yeol, inculpat pentru abuz de putere
Parchetul sud-coreean a anunțat joi că fostul președinte Yoon Suk Yeol a fost inculpat pentru 'abuz de putere' în urma tentativei sale ratate de a institui legea marțială în decembrie, relatează AFP. 'Investigații suplimentare pentru abuz de putere au condus la această inculpare suplimentară' după cea de 'rebeli
Incendii în Israel: Netanyahu avertizează asupra riscului ca incendiile să se extindă la Ierusalim
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat miercuri că incendiile de vegetație care se răspândesc rapid în apropierea Ierusalimului ar putea ajunge în oraș, relatează AFP. Serviciile de salvare israeliene sunt în alertă maximă după izbucnirea mai multor incendii devastatoare, în principal la vest de Ierusa