VIDEO În discursul de rămas-bun, Biden și-a exprimat îngrijorarea că America va cădea în mâinile unei 'oligarhii'
Într-un discurs sumbru de rămas-bun, președintele american în exercițiu Joe Biden și-a exprimat miercuri îngrijorarea că America va cădea în mâinile unei 'oligarhii', vizându-i, fără a-i numi, pe președintele ales Donald Trump și miliardarii din domeniul tehnologiei aliniați acum în spatele acestuia, relatează AFP și Reuters.
În timpul unei alocuțiuni scurte, de mai puțin de 20 de minute, susținută din Biroul Oval la o oră de maximă audiență, Biden a fost departe de 'optimismul' declarat în timpul celor patru ani de mandat.
'Vreau să avertizez țara cu privire la unele lucruri care mă îngrijorează foarte mult', a spus democratul în vârstă de 82 de ani, cu cinci zile înainte de a-i preda puterea celui mai mare rival al său, președintele republican ales.
'Este vorba de concentrarea periculoasă a puterii în mâinile a foarte puțini oameni ultra-bogați' și 'consecințele periculoase dacă puterea lor este lăsată nelimitată', a afirmat el.
'O oligarhie prinde contur în America' și 'amenință în mod concret întreaga noastră democrație, drepturile și libertățile noastre fundamentale', a continuat Joe Biden, într-o aluzie evidentă la Donald Trump, miliardar, precum și la șefii bogați din domeniul tehnologiei, în primul rând Elon Musk.
El a vorbit despre apariția unui 'complex tehnologic-industrial' cu o putere imensă, alocuțiunea sa semănând cu discursul de rămas-bun al fostului președinte Dwight Eisenhower, care a avertizat în 1961 împotriva ascensiunii 'complexului militar-industrial'.
Șeful Tesla, SpaceX și X, un aliat fidel și zgmotos al președintelui ales, dar și Jeff Bezos (Amazon, Blue Origin) și Mark Zuckerberg (Meta) vor participa luni la învestirea lui Donald Trump, conform postului american de televiziune NBC.
Acești 'trei oameni dețin astăzi mai multă avere decât cea mai săracă jumătate a societății americane', a declarat marți Bernie Sanders, o figură de stânga din Statele Unite.
'Americanii sunt îngropați sub o avalanșă de dezinformare care permite abuzul de putere. Presa liberă se prăbușește. Stâlpii dispar. Rețelele sociale renunță la verificarea faptelor', s-a plâns Joe Biden în discursul său, cerând ca rețelele sociale să fie 'responsabile' și să se pună în aplicare mijloace de protecție în fața inteligenței artificiale.
'Trebuie să ne asigurăm că inteligența artificială este sigură, de încredere și bună pentru întreaga omenire. În era AI, este mai important ca oricând ca oamenii să guverneze și, ca țară a libertății, America, nu China, trebuie să conducă lumea în privința dezvoltării AI', a spus el.
'Concentrarea bogăției și a puterii subminează sentimentul de unitate și de bine comun', a mai afirmat cel de-al 46-lea președinte al Statelor Unite, care a fost înconjurat de membri ai familiei sale în timpul discursului.
El și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea față de 'forțele puternice' care ar dori să 'elimine măsurile pe care le-am luat pentru a face față crizei climatice'.
Aceste avertismente foarte puternice au lăsat în plan secund, în discursul său, dorința de a-și apăra bilanțul, în special lansarea unor planuri gigantice de investiții și restabilirea principalelor alianțe internaționale ale Statelor Unite.
Când îi va preda luni rivalului său republican cheile Casei Albe, pe care i le-a luat după o luptă grea în urmă cu patru ani, democratul în vârstă de 82 de ani va trăi o imensă umilință.
În 2019, Joe Biden a dat asigurări că Donald Trump va 'rămâne în istorie ca o aberație temporară'.
Dar președinția sa este pentru moment o anomalie sau ultimul simbol al unei epoci trecute, într-o țară zguduită de schimbări politice, culturale și economice violente, comentează AFP.
Joe Biden a depus jurământul la două săptămâni după asaltul asupra Capitoliului al susținătorilor lui Donald Trump, care refuzau să recunoască înfrângerea idolului lor în alegerile prezidențiale.
Un președinte nepopular, el nu a reușit niciodată să risipească îngrijorările legate de vârsta sa sau să contracareze atracția retoricii populiste a lui Donald Trump.
Doar 36% dintre americani au o părere pozitivă despre președinția sa și 33% au o opinie favorabilă despre el, confirm unui sondaj publicat miercuri de CNN.
Deși Joe Biden îi lasă moștenire succesorului său o creștere solidă și un șomaj foarte scăzut, mandatul său rămâne sinonim cu o creștere foarte bruscă a costului vieții pentru gospodăriile americane.
Președintele democrat a decis în primăvara anului 2023 să candideze din nou împotriva lui Donald Trump, dar s-a retras din cursă în iulie anul trecut, cedând locul vicepreședintei Kamala Harris, care a fost învinsă clar pe 5 noiembrie.
În încheierea discursului său, după cincizeci de ani de viață politică, Joe Biden le-a spus compatrioților săi: 'Este rândul vostru să stați de pază'.AGERPRES/(AS - editor: Ionuț Mareș, editor online: Alexandru Cojocaru)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Gaza: CICR confirmă 'transferul' ostaticului Edan Alexander către israelieni (comunicat)
Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) a confirmat într-un comunicat că a facilitat luni 'transferul în siguranță deplină' al ostaticului israeliano-american Edan Alexander din Gaza către autoritățile israeliene, relatează AFP. 'Suntem ușurați că încă o familie a putut fi reunită astăzi. Dar coșmarul conti
#Ucraina: Erdogan speră că 'fereastra de oportunitate' nu va fi pierdută
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan, care s-a oferit să găzduiască negocieri între Ucraina și Rusia, și-a exprimat speranța că 'fereastra de oportunitate' care s-a deschis în weekend 'nu va fi pierdută', relatează luni AFP. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a propus omologului său rus Vladimir Putin o &
Regatul Unit: Șase bulgari, condamnați la închisoare pentru spionaj în favoarea Rusiei
Șase cetățeni bulgari au fost condamnați luni de justiția britanică la pedepse cuprinse între 5 ani și peste 10 ani de închisoare cu executare pentru spionaj în favoarea Rusiei, relatează agențiile Reuters și AFP. Cei șase bulgari, patru bărbați și două femei, au fost găsiți vinovați de desfășurarea unor operațiuni de spionaj
Comisia Europeană justifică un zbor charter de numai 200 de km pentru președinta von der Leyen
Comisia Europeană a apreciat luni că deplasarea președintei Ursula von der Leyen cu un avion charter de la Bruxelles până în Luxemburg - pe o distanță de numai 200 de km - a fost justificată, informează dpa. Președinta Comisiei a fost însoțită în călătorie de președintele Consiliului European, Antonio Costa, și de preșe
Germania: Ambasadorul ucrainean salută faptul că Merz a decis să țină secret ajutorul militar pentru Kiev
Ambasadorul ucrainean în Germania l-a lăudat pe noul cancelar Friedrich Merz pentru faptul că ține secretă amploarea ajutorului militar pentru Kiev, ceea ce este considerată o încercare de a crea 'ambiguitate strategică' menită să lase Rusia în necunoștință despre capabilitățile Ucrainei, transmite luni dpa. După ce a
#Ucraina: Europenii fac presiuni asupra Rusiei, evocând noi sancțiuni
Miniștrii de externe ai mai multor țări europene au exercitat luni presiuni asupra Rusiei pentru a face progrese ''fără întârziere'' care să permită negocieri asupra unei păci ''juste și durabile'' în Ucraina, evocând noi sancțiuni contra Rusiei, la finalul unei reuniuni desfășurate la Londra, transmite AFP.
Iranul avertizează puterile europene că reintroducerea sancțiunilor ar putea avea consecințe ireversibile
Ministrul iranian de externe a avertizat luni Marea Britanie, Franța și Germania că o decizie de a declanșa mecanismul ONU care ar reinstitui sancțiunile împotriva Teheranului ar putea duce la o escaladare ireversibilă a tensiunilor, relatează Reuters. În baza rezoluției ONU de ratificare a pactului nuclear din 2015, cele trei pute
Gaza: Mișcarea palestiniană Hamas anunță că ostaticul Edan Alexander a fost eliberat
Brigăzile Ezzedine al-Qassam, aripa armată a mișcării palestiniene Hamas, au anunțat luni că l-au pus în libertate pe ostaticul israeliano-american Edan Alexander, care fusese răpit și dus în Fâșia Gaza în timpul atacului terorist comis în 7 octombrie 2023 în sudul Israelului, relatează AFP. ''Brigăz
Familii din Turcia așteaptă vești despre cei dragi după încetarea rebeliunii kurde
La câteva ore după ce Partidul Muncitorilor din Kurdistan a anunțat că renunță la lupta armată, mai multe familii s-au adunat în fața unui birou din orașul Diyarbakir din sud-estul Turciei, cea mai mare localitate cu populație majoritar kurdă din țară; mulți din cei prezenți aveau lacrimi în ochi, relatează marți Reuters. Uni
Trump intenționează să vină în Turcia la negocierile dintre #Ucraina și Rusia
Președintele american Donald Trump a declarat luni că, în timpul turneului pe care-l începe în Orientul Mijlociu, intenționează să efectueze o escală joi în Turcia dacă va fi confirmată desfășurarea acolo a unor negocieri între Ucraina și Rusia și dacă va considera că prezența sa ar putea fi utilă, relatează agențiile AFP și Reuters.
Columbia se va alătura inițiativei Noul Drum al Mătăsii a Chinei, declară președintele Petro
Columbia se va alătura Inițiativei 'Belt and Road' (Noul Drum al Mătăsii) a Chinei, un proiect masiv de dezvoltare cu care statul asiatic finanțează proiecte de infrastructură, a declarat luni președintele columbian Gustavo Petro, informează Reuters. 'Vom semna (participarea) la Drumul Mătăsii', a declarat Gustavo Petro î
Donald Trump afirmă că a împiedicat un 'conflict nuclear' între India și Pakistan
Președintele american Donald Trump a declarat luni că a împiedicat un ''conflict nuclear'' între India și Pakistan, după ce sâmbătă cele două țări vecine au pus capăt cele mai grave confruntări militare dintre ele din ultimele două decenii, relatează AFP. ''Am împiedicat un conflict militar. Cred
Veterani ai forțelor speciale britanice își acuză foști colegi că au ucis civili neînarmați în Irak și Afganistan
Veterani din forțele speciale britanice au relatat despre cum colegi de-ai lor 'psihopați' au omorât, pe când serveau în misiuni în Irak și Afganistan, civili neînarmați care dormeau, inclusiv un băiețel care a fost încătușat și împușcat, potrivit unei investigații realizate de BBC și preluate de PA Media și dpa.
Protestatari polonezi reiau blocada la un punct de frontieră cu #Ucraina
Șoferi polonezi de camion au blocat luni un punct de frontieră la granița cu Ucraina, într-un protest prin care transportatorii rutieri polonezi încearcă să atragă din nou atenția asupra a ceea ce ei consideră a fi concurența neloială cu care se confruntă din partea transportatorilor ucraineni, relatează agențiile DPA și Reuters. &
Securitatea și apărarea, principalele subiecte de pe agenda summitului UE-Regatul Unit din 19 mai
Uniunea Europeană și-a stabilit prioritățile pentru summitul cu Regatul Unit ce va avea loc în 19 mai la Londra, securitatea și apărarea fiind principalele subiecte ce vor fi abordate în cadrul reuniunii la nivel înalt, notează luni Politico. Este de așteptat ca reprezentanții Uniunii Europene și cei ai Regatului Unit să semn