Discuții la Varșovia: Donald Tusk pledează pentru creșterea cheltuielilor de apărare; Zelenski explicitează garanțiile de securitate

Premierul polonez Donald Tusk a criticat sever, miercuri, cheltuielile reduse pentru apărare ale unor țări membre NATO și a îndemnat țările europene să își ia 'în serios obligațiile', într-o conferință de presă comună cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, aflat în vizită la Varșovia, care, la rândul său, a enumerat unele din garanțiile de securitate asupra cărora Kievul va insista în cazul unui acord de pace cu Rusia, potrivit EFE.
'Țările care alocă 1 sau 1,5 % (din Produsul Intern Brut /PIB/) pentru apărare nu mai pot continua în acest mod', a declarat Tusk. 'Haideți să ne luăm în serios obligațiile ca țări NATO. Nu spun că toate țările NATO ar trebui să acționeze ca Polonia, dar unele țări europene ar trebui să înceapă să se compare cu noi', a subliniat premierul polonez, referindu-se la cheltuielile de apărare ale țării sale, care reprezintă aproximativ 4,6% din PIB.
Referitor la declarațiile președintelui ales al SUA, Donald Trump, privind impunerea unei obligații de alocare a 5% din PIB pentru apărare pentru toți aliații, Tusk a afirmat că 'dacă țările europene acceptă provocarea de a-și spori cheltuielile pentru apărare, optica Washingtonului s-ar putea schimba'.
'În privința unui lucru ar trebui să fim de acord cu președintele Trump: nimeni nu va avea grijă de securitatea noastră în locul nostru', a afirmat Donald Tusk.
Premierul polonez a subliniat, de asemenea, importanța investițiilor în apărarea Ucrainei, insistând că aceasta este o strategie de 'apărare a securității Ucrainei, Poloniei și a întregului Occident'.
'Deciziile noastre de a consolida acum capacitățile de apărare ale Ucrainei nu reprezintă un plan 'ad-hoc' ca reacție la agresiunea rusă; ele sunt, de asemenea, o acțiune strategică pentru a ne apăra securitatea pe viitor', a declarat Tusk.
Șeful guvernului polonez a reiterat totodată sprijinul ferm al țării sale pentru Ucraina și s-a angajat să accelereze aderarea acesteia la UE în timpul președinției poloneze a Consiliului Uniunii Europene, pe care o exercită de la 1 ianuarie timp de șase luni, promițând să 'deblocheze' aceste negocieri.
Desfășurarea unui contingent militar european în Ucraina și o armată ucraineană numeroasă bine finanțată și înarmată reprezintă o parte esențială a garanțiilor de securitate pe care Kievul le va solicita în cadrul unor eventuale negocieri de pace cu Rusia, a declarat președintele Zelenski.
În conferința comună cu Tusk, Zelenski și-a reafirmat sprijinul pentru ideea desfășurării de forțe militare din țările europene în Ucraina pentru a descuraja Rusia să atace din nou teritoriul aflat sub controlul guvernului de la Kiev după încheierea războiului actual.
'Ar putea fi o parte a garanțiilor de securitate', a spus Volodimir Zelenski referitor la o idee față de care Marea Britanie și statele baltice au manifestat un interes deosebit.
Cu toate acestea, președintele ucrainean a declarat că acest contingent străin 'nu poate fi singura garanție de securitate, deoarece nu va fi suficient'.
Liderul de la Kiev a propus ca instructori militari din țările occidentale să fie trimiși în Ucraina pentru instruirea soldaților ucraineni, așa cum propusese Franța să facă anul trecut, ca pas preliminar înainte de trimiterea contingentului destinat să garanteze că Rusia nu va ataca ulterior, din nou, Ucraina.
Președintele Zelenski a estimat numărul soldaților ruși care luptă în prezent pe teritoriul Ucrainei la aproximativ 600.000. Potrivit acestuia, efectivele armatei ucrainene sunt de 880 000 de soldați.
Această superioritate numerică a forțelor ucrainene, a explicat el, nu se traduce printr-un avantaj pe linia frontului, întrucât armata Kievului trebuie să protejeze întreg teritoriul țării, în timp ce trupele ruse se concentrează pe linia de contact.
Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina nu ia în considerare reducerea armatei sale după război, respingând una dintre condițiile pe care Moscova le-ar putea pune pentru semnarea unui acord de pace.
'Când se va încheia războiul, trebuie să știm cu siguranță ce trupe din alte țări vor fi desfășurate în Ucraina', a spus el. 'Trebuie să înțelegem câți vor fi și, în al doilea rând, trebuie să știm ce armată va avea Ucraina', a adăugat liderul de la Kiev.
Volodimir Zelenski a insistat că aderarea Ucrainei la NATO rămâne o aspirație prioritară a Kievului pentru a proteja țara de orice tentație a Rusiei de a ataca din nou.
La rândul său, Donald Tusk a refuzat să facă 'speculații' cu privire la desfășurarea de soldați din țările europene în Ucraina și a subliniat că 'nu există o garanție de securitate mai bună pentru Ucraina decât aderarea la NATO'. El a recunoscut totuși că ideea este respinsă de unele țări din Alianță, dar a promis că Polonia 'va face de asemenea tot posibilul' în această privință, chiar dacă nu va fi ușor.
Întrebat ce așteptări are de la președinția americană a lui Donald Trump, președintele ucrainean a răspuns că speră ca sosirea republicanului la Casa Albă să pună capăt războiului, dar a insistat că Ucraina nu poate accepta o soluționare a conflictului în condiții favorabile Moscovei și are nevoie de garanții de securitate solide. AGERPRES/(AS-autor:Lilia Traci, editor: Raluca-Elena Anghel, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Donald Trump a ales o cunoscută prezentatoare de la Fox News pentru postul de procuror interimar al Washingtonului
Președintele american Donald Trump a anunțat joi că a decis să o nominalizeze pe Jeanine Pirro, o cunoscută comentatoare de la canalul Fox News, în postul strategic de procuror al Washingtonului, după ce a fost nevoit să renunțe la candidatura ultraconservatorului Ed Martin, relatează AFP. Împătimit al televiziunii, Donald Trump și
#Ucraina anunță că a descoperit o rețea de spionaj ungară în regiunea Transcarpatia
Serviciul de securitate ucrainean (SBU) a anunțat vineri că a arestat doi spioni ungari, presupuși membri ai unei ''rețele de informații militare'', în regiunea Transcarpatia din vestul Ucrainei, transmit AFP și Reuters. ''Pentru prima dată în istoria Ucrainei, SBU a demascat o rețea de informații militare u
Albania organizează duminică alegeri legislative considerate cruciale pentru aderarea la UE
Albania organizează duminică alegeri legislative, considerate esențiale pentru a evalua gradul de maturitate democratică a acestei țări din Balcani și pentru viitorul său european, relatează vineri AFP. Scrutinul inedit, întrucât pentru prima dat participă și diaspora, îl opune pe premierul în exercițiu Edi Rama inamicu
Reuniunea miniștrilor de externe ai UE de la Liov prilejuiește prima vizită în Ucraina a noului șef al diplomației germane
Noul ministru de externe german Johann Wadephul a început joi la Liov prima sa vizită în Ucraina de la preluarea, marți, a mandatului în fruntea diplomației germane, înaintea unei reuniuni informale a miniștrilor de externe ai UE prevăzută pentru vineri în orașul din vestul Ucrainei, informează dpa. Discuțiile de
Cancelarul german Merz discută la Bruxelles cu oficiali din UE și NATO
Noul cancelar german Friedrich Merz urmează să ajungă vineri la Bruxelles pentru discuții cu oficiali de cel mai înalt nivel ai Uniunii Europene și ai NATO, informează dpa. În cea de-a doua vizită în străinătate după ce și-a început mandatul săptămâna aceasta, Merz are programate întâlniri cu secretaru
Liderul nord-coreean a supervizat exerciții ce simulează contraatacuri nucleare împotriva Coreei de Sud și SUA
Liderul nord-coreean Kim Jong Un a supervizat exerciții ce simulează contraatacuri nucleare contra Seulului și Washingtonului, au anunțat vineri media de stat, la o zi după teste balistice nord-coreene, informează AFP. Armata sud-coreeană a apreciat că testele de joi, care au implicat 'diferite tipuri' de rachete balistice cu rază scur
Joe Biden afirmă că își asumă responsabilitatea pentru revenirea lui Trump la Casa Albă
Fostul președinte american Joe Biden a afirmat joi că își asumă parțial responsabilitatea pentru realegerea lui Donald Trump în funcția de președinte al Statelor Unite, transmite DPA. ''Da, îmi asum, uite, eram în funcție și el a câștigat. Așadar, îmi asum responsabilitatea'', a spus Biden &i
MB: Noi sancțiuni împotriva 'flotei fantomă' a Rusiei
Guvernul britanic a anunțat vineri noi sancțiuni împotriva 'flotei fantomă' folosită de Rusia pentru a exporta petrol și gaze, înaintea unei reuniuni a țărilor nord-europene pe probleme de apărare la Oslo, relatează AFP. Aceste noi sancțiuni vizează 'până la 100 de petroliere', care au transportat petrol &icir
Israelul dorește 'să ajute' Ecuadorul în lupta sa împotriva traficanților de droguri, afirmă Noboa
Președinte reales recent al Ecuadorului, Daniel Noboa, a afirmat joi într-un interviu acordat AFP că Israelul dorește să 'ajute' Quito în domeniul informațiilor pentru lupta sa împotriva cartelurilor de droguri care devalizează țara sud-americană. Considerată cândva un paradis de pace într-o regiune tulbur
Conflictul dintre India și Pakistan 'nu este în esență problema' Statelor Unite, afirmă JD Vance
Vicepreședintele american JD Vance a afirmat joi că conflictul dintre India și Pakistan, 'în esență, nu este problema' Statelor Unite, pledând în același timp pentru 'dezescaladare', scrie AFP. 'Ceea ce putem face este să-i încurajăm la dezescaladare, dar nu ne vom implica într-un război care,
Provocările care îl așteaptă pe noul Papă Leon al XIV-lea
După cum spun cardinalii, joi a fost ales succesorul lui Petru, nu al lui Francisc, dar noul Papă, americanul Robert Francis Prevost, care s-a decis pentru numele pontifical de Leon al XIV-lea, va trebui să abordeze mai multe probleme pe care suveranul pontiful argentinian le-a lăsat în suspensie, comentează EFE, care trece în revistă provocările cu care
Trump susține eforturile europene pentru o 'pace durabilă' în #Ucraina (Berlin)
Președintele american, Donald Trump, l-a asigurat pe noul cancelar german, Friedrich Merz, într-o discuție telefonică joi, că susține eforturile europene 'în vederea unei păci durabile' în Ucraina, a afirmat un purtător de cuvânt al guvernului german, citat de AFP. Donald 'Trump a declarat că va sprijini fer
Merz l-a asigurat pe Zelenski de sprijinul continuu al Germaniei
Noul cancelar german, Friedrich Merz (conservator), a discutat joi la telefon cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, și l-a asigurat de sprijinul continuu al Germaniei în războiul cu Rusia, notează AFP. 'Cancelarul federal a reafirmat solidaritatea Germaniei cu Ucraina care poate conta pe sprijinul noului guvern german',
UPDATE Trump cere un armistiţiu de 30 de zile în #Ucraina
Președintele american, Donald Trump, a lansat joi un apel pe rețeaua sa Truth Social la 'o încetare necondiționată a focului de 30 zile' în Ucraina, transmite AFP. Atât Rusia, cât și Ucraina 'vor fi trase la răspundere', iar 'dacă încetarea focului nu este respectată, Statele Unite și parteneri
Leon al XIV-lea, unul dintre cele mai adoptate nume pontificale din istoria Bisericii Catolice
Cardinalul american Robert Francis Prevost, ales joi papă pentru a-i urma defunctului suveran pontif Francisc, a ales pentru pontificatul său numele de Leon al XIV-lea, unul dintre cele mai adoptate în istoria Bisericii Catolice, informează EFE. Numele cele mai folosite de papi de la Sf. Petru încoace au fost, în această ordi