Discuții la Varșovia: Donald Tusk pledează pentru creșterea cheltuielilor de apărare; Zelenski explicitează garanțiile de securitate
Premierul polonez Donald Tusk a criticat sever, miercuri, cheltuielile reduse pentru apărare ale unor țări membre NATO și a îndemnat țările europene să își ia 'în serios obligațiile', într-o conferință de presă comună cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, aflat în vizită la Varșovia, care, la rândul său, a enumerat unele din garanțiile de securitate asupra cărora Kievul va insista în cazul unui acord de pace cu Rusia, potrivit EFE.
'Țările care alocă 1 sau 1,5 % (din Produsul Intern Brut /PIB/) pentru apărare nu mai pot continua în acest mod', a declarat Tusk. 'Haideți să ne luăm în serios obligațiile ca țări NATO. Nu spun că toate țările NATO ar trebui să acționeze ca Polonia, dar unele țări europene ar trebui să înceapă să se compare cu noi', a subliniat premierul polonez, referindu-se la cheltuielile de apărare ale țării sale, care reprezintă aproximativ 4,6% din PIB.
Referitor la declarațiile președintelui ales al SUA, Donald Trump, privind impunerea unei obligații de alocare a 5% din PIB pentru apărare pentru toți aliații, Tusk a afirmat că 'dacă țările europene acceptă provocarea de a-și spori cheltuielile pentru apărare, optica Washingtonului s-ar putea schimba'.
'În privința unui lucru ar trebui să fim de acord cu președintele Trump: nimeni nu va avea grijă de securitatea noastră în locul nostru', a afirmat Donald Tusk.
Premierul polonez a subliniat, de asemenea, importanța investițiilor în apărarea Ucrainei, insistând că aceasta este o strategie de 'apărare a securității Ucrainei, Poloniei și a întregului Occident'.
'Deciziile noastre de a consolida acum capacitățile de apărare ale Ucrainei nu reprezintă un plan 'ad-hoc' ca reacție la agresiunea rusă; ele sunt, de asemenea, o acțiune strategică pentru a ne apăra securitatea pe viitor', a declarat Tusk.
Șeful guvernului polonez a reiterat totodată sprijinul ferm al țării sale pentru Ucraina și s-a angajat să accelereze aderarea acesteia la UE în timpul președinției poloneze a Consiliului Uniunii Europene, pe care o exercită de la 1 ianuarie timp de șase luni, promițând să 'deblocheze' aceste negocieri.
Desfășurarea unui contingent militar european în Ucraina și o armată ucraineană numeroasă bine finanțată și înarmată reprezintă o parte esențială a garanțiilor de securitate pe care Kievul le va solicita în cadrul unor eventuale negocieri de pace cu Rusia, a declarat președintele Zelenski.
În conferința comună cu Tusk, Zelenski și-a reafirmat sprijinul pentru ideea desfășurării de forțe militare din țările europene în Ucraina pentru a descuraja Rusia să atace din nou teritoriul aflat sub controlul guvernului de la Kiev după încheierea războiului actual.
'Ar putea fi o parte a garanțiilor de securitate', a spus Volodimir Zelenski referitor la o idee față de care Marea Britanie și statele baltice au manifestat un interes deosebit.
Cu toate acestea, președintele ucrainean a declarat că acest contingent străin 'nu poate fi singura garanție de securitate, deoarece nu va fi suficient'.
Liderul de la Kiev a propus ca instructori militari din țările occidentale să fie trimiși în Ucraina pentru instruirea soldaților ucraineni, așa cum propusese Franța să facă anul trecut, ca pas preliminar înainte de trimiterea contingentului destinat să garanteze că Rusia nu va ataca ulterior, din nou, Ucraina.
Președintele Zelenski a estimat numărul soldaților ruși care luptă în prezent pe teritoriul Ucrainei la aproximativ 600.000. Potrivit acestuia, efectivele armatei ucrainene sunt de 880 000 de soldați.
Această superioritate numerică a forțelor ucrainene, a explicat el, nu se traduce printr-un avantaj pe linia frontului, întrucât armata Kievului trebuie să protejeze întreg teritoriul țării, în timp ce trupele ruse se concentrează pe linia de contact.
Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina nu ia în considerare reducerea armatei sale după război, respingând una dintre condițiile pe care Moscova le-ar putea pune pentru semnarea unui acord de pace.
'Când se va încheia războiul, trebuie să știm cu siguranță ce trupe din alte țări vor fi desfășurate în Ucraina', a spus el. 'Trebuie să înțelegem câți vor fi și, în al doilea rând, trebuie să știm ce armată va avea Ucraina', a adăugat liderul de la Kiev.
Volodimir Zelenski a insistat că aderarea Ucrainei la NATO rămâne o aspirație prioritară a Kievului pentru a proteja țara de orice tentație a Rusiei de a ataca din nou.
La rândul său, Donald Tusk a refuzat să facă 'speculații' cu privire la desfășurarea de soldați din țările europene în Ucraina și a subliniat că 'nu există o garanție de securitate mai bună pentru Ucraina decât aderarea la NATO'. El a recunoscut totuși că ideea este respinsă de unele țări din Alianță, dar a promis că Polonia 'va face de asemenea tot posibilul' în această privință, chiar dacă nu va fi ușor.
Întrebat ce așteptări are de la președinția americană a lui Donald Trump, președintele ucrainean a răspuns că speră ca sosirea republicanului la Casa Albă să pună capăt războiului, dar a insistat că Ucraina nu poate accepta o soluționare a conflictului în condiții favorabile Moscovei și are nevoie de garanții de securitate solide. AGERPRES/(AS-autor:Lilia Traci, editor: Raluca-Elena Anghel, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Trump l-a invitat pe Netanyahu la Casa Albă pe 4 februarie (biroul premierului israelian)
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a fost invitat la Casa Albă pe 4 februarie de către președintele american Donald Trump, a anunțat marți biroul premierului, relatează AFP. Președintele american a afirmat în repetate rânduri că a jucat un rol cheie în stabilirea unui acord de încetare a focului între Israel ș
UE înțelege că România rămâne un stat puternic, stabil și cu priorități aliniate celor europene, afirmă Roxana Mînzatu
Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Tudor Martalogu, transmite: Uniunea Europeană înțelege că România rămâne un stat puternic, stabil și cu priorități aliniate celor europene, a afirmat vicepreședintele executiv al Comisiei Europene pentru drepturi sociale și competențe, locuri de muncă de calitate și pregătire, Roxana Mînzatu, după întrev
Putin: Conflictul din #Ucraina s-ar termina în 'două luni' fără ajutor occidental
Președintele rus Vladimir Putin a dat asigurări marți că conflictul din Ucraina se va încheia în 'două luni' fără ajutorul militar al aliaților occidentali ai Ucrainei, care se teme de o reducere drastică a asistenței americane odată cu revenirea la putere a lui Donald Trump, relatează AFP. 'Nu pot exista, nu vor rezista o lună dacă ban
Premierul francez, criticat de partidele care-l susțin, după o declarație anti-imigrație
Premierul centrist francez François Bayrou a provocat consternare în rândul stângii și a unei părți din propria sa tabără politică după ce a spus că Franța se apropie de un 'sentiment al submersiunii' în fața numărului mare de imigranți, un limbaj tipic mai degrabă extremei drepte, relatează marți AFP. 'Aporturile str
Franța și Danemarca insistă că Europa trebuie să își apere 'propriile interese' în fața președintelui Trump
Președintele francez Emmanuel Macron și premierul danez Mette Frederiksen au subliniat marți necesitatea ca Europa să își apere 'propriile interese', rămânând în același timp 'atașate de legătura transatlantică', în condițiile în care președintele american Donald Trump a vorbit despre anexarea Groenlandei, un terito
Un nou acord nuclear între Washington și Moscova este greu de imaginat (analiză France Presse)
Dorința afișată de Washington și Moscova de a discuta asupra reducerii armamentelor nucleare nu este decât o declarație de poziție și acestora le-ar fi foarte greu să se pună de acord, în pofida faptului că acordul bilateral ce leagă cele două țări în acest domeniu expiră într-un an, apreciază experți citați marți de France Presse.
REGATUL UNIT-CINCI ANI DE LA BREXIT, un proces în continuă schimbare care nu se va încheia (raport UKICE)
Ieșirea din Uniunea Europeană, departe de a fi o chestiune rezolvată, va continua să fie 'pentru totdeauna' un subiect de actualitate pentru Regatul Unit, având în vedere necesitatea permanentă de revizuire a acordurilor bilaterale și de îmbunătățire a colaborării în probleme precum securitatea sau schimbările climatice, relatează marț
Polonia se protejează online cu programul 'Umbrela Electorală' înaintea alegerilor prezidențiale
Guvernul polonez condus de liberalul Donald Tusk a prezentat marți un program integral pe care l-a denumit 'Umbrela Electorală' și pe care îl descrie drept un instrument de protejare a alegerilor prezidențiale din 18 mai în fața atacurilor cibernetice și a dezinformării. 'Serviciile speciale ruse, atât civile c&ac
Senatul american a validat numirea lui Scott Bessent în funcția de secretar al Trezoreriei
Senatul american a validat luni numirea lui Scott Bessent în funcția de secretar al Trezoreriei, responsabil cu implementarea priorităților economice ale președintelui Donald Trump, printre care reduceri de impozite și cheltuieli federale, relatează AFP. Cu 68 de voturi pentru și 29 împotrivă, senatorii i-au permis miliardarului să
Rusia a atacat masiv în noaptea de luni spre marți șapte regiuni din #Ucraina, în special cu drone
Rusia a întreprins un atac masiv cu drone asupra a șapte regiuni ucrainene în noaptea de luni spre marți, utilizând cel puțin o sută de aparate de luptă fără pilot, una dintre acestea provocând un incendiu după ce a lovit un obiectiv industrial din Harkov, au anunțat autoritățile locale și forțele aeriene ucrainene, citate de dpa și EFE.
Guvernul britanic se opune includerii extremei stângi și a ecologiștilor violenți în definiția extremismului
Guvernul laburist britanic se opune includerii ecologiștilor violenți, extremei stângi și a bărbaților misogini în definiția extremismului, a relatat marți postul BBC, potrivit agenției EFE. Ministrul britanic de interne Yvette Cooper nu este de acord cu concluziile preliminare ale unui raport pe care l-a comandat anul trec
RD Congo: Protestarii au atacat ambasade la Kinshasa pe fondul conflictului din est, unde rebelii au capturat Goma
Poliția din Republica Democrată Congo (RDC) a folosit gaze lacrimogene contra protestatarilor în capitala Kinshasa, după ce au fost atacate ambasade pe fondul conflictului din estul țării, relatează marți Reuters. Demonstranții au vizat ambasade pe care le acuză de complicitate cu sprijinul dat de Rwanda rebelilor din M23, care au captur
Fâșia Gaza, 'patria palestinienilor', afirmă diplomația iraniană, propunând ca israelienii să fie mutați în Groenlanda
Purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Esmaeil Baqaei, a denunțat marți ideea președintelui american Donald Trump de a-i reloca pe palestinieni în afara Fâșiei Gaza, subliniind că acest teritoriu este 'patria' lor, relatează AFP. Anterior, într-o reacție la această propunere, ministrul de externe irania
Slovacia: Coaliția premierului Fico a pierdut majoritatea în legislativ
Coaliția de guvernare tripartită a premierului slovac Robert Fico a pierdut majoritatea în parlament, după ce doi deputați ai formațiunii social-democrate Hlas (Vocea) au fost excluși din acest partid, relatează marți agenția EFE. Robert Fico, un politician social-democrat, dar apropiat de premierul ungar Viktor Orban prin pozițiile sale
Conflictul din RDC: Situație disperată la Goma, unde cadavre zac pe străzi (organizații umanitare)
Sute de mii de oameni fug să-și salveze viețile în estul Republicii Democrate Congo, alungați din locuințele lor de focuri de armă și artilerie, au atenționat marți organizațiile umanitare, transmite dpa. După câteva zile de lupte intense, miliția M23 a intrat luni dimineața în capitala provincială Goma, situată în apro