logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

UPDATE Lavrov: Rusia dorește să negocieze cu Trump o nouă arhitectură de securitate și așteaptă inițiativele SUA de soluționare a conflictului în #Ucraina

Image

Rusia este dispusă să negocieze 'garanții de securitate' pentru Ucraina, dar prioritatea sa în viitoare negocieri cu SUA va fi crearea unei noi arhitecturi de securitate în tot spațiul eurasiatic, a declarat marți ministru rus de externe Serghei Lavrov, care a subliniat că așteaptă din partea președintelui ales al SUA, Donald Trump, 'inițiative concrete' pentru soluționarea conflictului din Ucraina, relatează agențiile Reuters și EFE.

'Suntem dispuși să abordăm garanții de securitate pentru țara care acum se numește Ucraina', a spus Serghei Lavrov la o conferință de presă în care a făcut o sinteză a activității diplomației ruse în 2024 și a prezentat provocările pentru anul care a început.

El a susținut că 'o parte a acestei țări' a luat deja o decizie de alipire la Rusia, referindu-se la teritoriile Ucrainei ocupate de Rusia, menționând explicit peninsula Crimeea și provinciile Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson.

Dar, în primul rând, vor trebui 'lichidate' amenințările la adresa securității Federației Ruse pe flancul vestic, a subliniat Lavrov, făcând aluzie la extinderea NATO.

De asemenea, va trebui stabilit rolul Rusiei în viitorul sistem de securitate european, după ce puterile occidentale au folosit în ultimii ani Ucraina ca instrument 'pentru a slăbi Rusia', a continuat Lavrov în enumerarea priorităților Rusiei la negocierile pe care le așteaptă cu Occidentul, în special cu Donald Trump.

'Dar contextul eurasiatic va fi dominant' în aceste negocieri, întrucât partea occidentală a continentului european nu poate ignora 'giganți precum China, India și Rusia' și nici țările din Golful Persic și din sudul Asiei, a explicat el viziunea geopolitică a Moscovei.

Ministrul rus de externe a asigurat, în acest context, că Rusia nu intenționează să renunțe la implicarea în politica Orientului Mijlociu, deși a suferit în Siria o înfrângere strategică prin înlăturarea de la putere a președintelui Bashar al-Assad, și a susținut că parteneriatul strategic al Rusiei cu Iranul nu este îndreptat împotriva nimănui.

Lavrov a cerut, de asemenea, NATO să renunțe la tentația de a se amesteca în regiuni departe de zona sa tradițională de influență, cum ar fi Caucazul, peninsula coreeană ori strâmtoarea Taiwan.

Rusia așteaptă acum 'inițiative concrete' din partea viitorului președinte al SUA, Donald Trump, cu care președintele rus Vladimir Putin dorește să se întâlnească, 'dar, până în prezent, nu am primit o propunere' de întrevedere, a indicat ministrul rus de externe.

Pentru o pace negociată cu Ucraina, președintele Putin a cerut în principal retragerea trupelor Kievului din cele patru provincii ucrainene revendicate de Rusia (Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson), precum și renunțarea de către Ucraina la aspirația de aderare la NATO, în timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski insistă asupra acestei aderări.

Lavrov a salutat faptul că Trump și echipa sa, spre deosebire de administrația președintelui american în exercițiu Joe Biden, au 'început să facă referire la realitățile de pe teren' pe frontul din Ucraina, adică la controlul a aproximativ 20% din teritoriul Ucrainei de către trupele ruse, care continuă să înainteze pe frontul de est.

Șeful diplomației ruse s-a referit astfel mai ales la un comentariu al consilierului pentru securitate națională al lui Trump, Mike Waltz, care a considerat nerealist obiectivul 'de a expulza toți rușii de pe fiecare centimetru de teritoriu ucrainean, inclusiv din Crimeea'. 'Președintele Trump a recunoscut această realitate, și cred că este un mare pas înainte că întreaga lume recunoaște această realitate. Acum, să mergem mai departe!', a punctat Waltz.

Pe de altă parte, Lavrov a estimat că pagubele suferite de SUA în incendiile devastatoare din California echivalează cu suma 'injectată' de administrația Biden în Ucraina pentru a susține această țară în conflictul cu Rusia.

De asemenea, ministrul rus a acuzat administrația Biden că se află în spatele atacului ucrainean cu drone care a țintit sâmbătă pe teritoriul rus o stație de comprimare a gazoductului TurkStream, prin care Rusia furnizează gaz Turciei și Europei și a devenit esențial după ce Ucraina a oprit, de la 1 ianuarie, tranzitului gazului rusesc către Europa. Potrivit lui Lavrov, Washingtonul încearcă să împiedice livrările de gaz rusesc către Europa pentru ca SUA să profite exportându-și gazele naturale lichefiate (GNL), în opinia sa din acest plan făcând parte și scoaterea din funcțiune a gazoductelor Nord Stream printr-un sabotaj.

Ministrul rus de externe a fost întrebat la conferința de presă și despre dorința mărturisită de Trump ca SUA să anexeze Groenlanda. 'Înainte de toate, trebuie să ascultăm ce spun groenlandezii', a răspuns Serghei Lavrov, cu referire la cetățenii insulei arctice semi-autonome aflată în componența Danemarcei și a căror opțiune înclină spre separarea de această țară.

În acest timp, Nikolai Patrușev, un consilier radical anti-occidental al președintelui rus Vladimir Putin, a apreciat că numai Rusia și SUA ar trebui să fie implicate în orice negociere de soluționare a conflictului din Ucraina, fără nicio implicare a țărilor europene.

'Cred că negocierile asupra Ucrainei trebuie să se desfășoare între Rusia și SUA, fără participarea altor țări occidentale. Nu este nimic de discutat despre aceasta cu Londra și Bruxelles-ul', a spus Patrușev pentru ziarul Komsomolskaia Pravda. AGERPRES/(AS - autor: Sorin Popescu, editor:editor: Raluca-Elena Anghel, editor online: Anda Badea)

Afisari: 725

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic Ex 28-01-2025 10:57

Franța ia în considerare posibilitatea de a trimite trupe în Groenlanda dacă Danemarca îi cere acest lucru

Franța ia în considerare posibilitatea de a trimite trupe în Groenlanda dacă Danemarca o va cere, lucru pe care țara nord-europeană nu l-a făcut până acum, dar, în același timp, exclude posibilitatea ca Statele Unite să invadeze această insulă din Arctica pe care președintele american Donald Trump o consideră strategică pentru țara sa, informe

Politic Ex 28-01-2025 10:45

SUA au opțiuni pentru a aborda influența chineză în Panama (oficial american)

Șeful Comisiei Federale Maritime din SUA, Louis E. Sola, urmează să declare într-o comisie a Senatului că Statele Unite au opțiuni pentru a aborda prezența tot mai mare a Chinei și a firmelor chineze în Panama, relatează Reuters. Președintele Donald Trump a promis că Statele Unite vor prelua Canalul Panama, dar nu a oferit alte det

Politic Ex 28-01-2025 10:28

Canada îndeamnă UE, Mexicul și Regatul Unit la un răspuns coordonat în fața presiunilor lui Donald Trump

Șefa diplomației canadiene Melanie Joly a anunțat luni că intenționează să le propună Mexicului, Regatului Unit și Uniunii Europene un răspuns ''coordonat'' în fața amenințărilor vamale ale lui Donald Trump, înaintea unei vizite la Washington menite să aplaneze tensiunile, informează AFP. După ce a revenit la Casa A

Politic Ex 28-01-2025 09:57

Trump a semnat ordine ce vizează ''extremismul de gen'' în armată și reprimirea celor excluși pentru că nu s-au vaccinat

Președintele american Donald Trump a semnat luni noi ordine executive, vizând de această dată eliminarea diversității, echității și incluziunii (așa-zisele DEI) din armată și reprimirea miilor de militari excluși din rândurile ei pentru că au refuzat să se vaccineze anti-COVID-19 în timpul pandemiei, relatează Reuters și AFP.

Politic Ex 28-01-2025 09:46

Google Maps va redenumi ''Golful Mexicului'' în ''Golful Americii'' pentru utilizatorii din SUA

Google Maps va schimba numele de ''Golful Mexicului'' în ''Golful Americii'' odată ce acesta va fi actualizat oficial în Sistemul de denumiri geografice din SUA, a informat luni Google într-o postare pe platforma X, transmite Reuters. Schimbarea va fi vizibilă în SUA, dar în Mexic d

Politic Ex 28-01-2025 09:36

Columbia trimite două avioane militare în SUA pentru a-și repatria cetățenii expulzați

Columbia a anunțat luni decolarea a două avioane militare către Statele Unite pentru repatrierea migranților columbieni expulzați de autoritățile americane, la o zi după un impas pe acest subiect între cele două țări, informează AFP. Cele două avioane au decolat din Bogota (centru) către orașele americane San Diego (sud-vest) și Houston

Politic Ex 28-01-2025 08:53

Zelenski a discutat cu Macron despre un posibil sprijin sporit pentru #Ucraina

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avut luni, în Polonia, o întrevedere cu omologul său francez Emmanuel Macron și a declarat că a discutat cu acesta despre un posibil sprijin sporit acordat Kievului, în marja festivităților organizate la 80 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare Auschwitz-Birkenau, informează AFP.

Politic Ex 28-01-2025 08:16

Donald Trump declară că va ordona construcția unui scut antirachetă de tip ''Domul de Fier''

Președintele american Donald Trump a declarat luni că va ordona construcția unui scut antirachetă de tip ''Domul de Fier'' pentru a apăra SUA, informează marți AFP. ''Trebuie să începem imediat construcția scutului antirachetă 'Domul de Fier' cel mai avansat tehnologic'', a declarat Trump în

Politic Ex 27-01-2025 23:51

Trump a discutat cu premierul indian despre comerț și achiziții de arme

Donald Trump a apreciat, într-o convorbire telefonică avută luni cu premierul indian Narendra Modi, că este 'important ca India să-și sporească achizițiile de echipament militar american', potrivit unui comunicat difuzat de Casa Albă, relatează AFP. Președintele american a vorbit și despre 'evoluția către o relație comercială

Politic Ex 27-01-2025 21:56

Danemarca va aloca două miliarde de euro pentru securitate în Arctica și Atlanticul de Nord

Guvernul danez a anunțat luni ca va aloca 14,6 miliarde de coroane, două miliarde de euro, pentru consolidarea securității în Arctica, zonă strategică în contextul proximității ruse și americane, și Atlanticul de Nord, relatează AFP. 'Nivelul de amenințare în Arctica și Atlanticul de Nord s-a agravat. Prin urmare, trebuie

Politic Ex 27-01-2025 19:47

Republica Moldova: UE se oferă să cumpere gaze pentru regiunea separatistă Transnistria

Uniunea Europeană a oferit luni un ajutor de urgență de 30 de milioane de euro pentru achiziționarea de gaze destinate regiunii separatiste Transnistria din estul Republicii Moldova, după ce Rusia și-a oprit livrările de gaze de la 1 ianuarie, relatează AFP. 'Pur și simplu nu putem accepta ca locuitori de pe continentul nostru să fie privați de serviciile

Politic Ex 27-01-2025 19:28

#Ucraina/Pedepse grele cu închisoarea în regiunea Harkov pentru spionaj în favoarea Rusiei

Doi locuitori din regiunea Harkov, în estul Ucrainei, au fost condamnați la pedepse grele cu închisoarea pentru spionaj în beneficiul Rusiei, au anunțat luni autoritățile ucrainene, citate de AFP. Moscova și Kievul au trimis la închisoare sute de persoane pentru comiterea unor acte de sabotaj sau de spionaj în profitul taberei adv

Politic Ex 27-01-2025 19:23

UE își va reactiva misiunea de asistență de la punctul de trecere Rafah între Fâșia Gaza și Egipt

Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Tudor Martalogu, transmite: Miniștrii de externe din Uniunea Europeană au convenit luni reluarea misiunii civile de monitorizare a punctului de trecere Rafah între Fâșia Gaza și Egipt, a anunțat șefa diplomației europene Kaja Kallas, la finalul reuniunii Consiliului Afaceri Externe (CAE). ''Toa

Politic Ex 27-01-2025 19:03

Șefa diplomației europene salută decizia statelor membre de prelungire a sancțiunilor împotriva Rusiei

Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Tudor Martalogu, transmite: Șefa diplomației europene Kaja Kallas a salutat luni seară decizia luată de miniștrii de externe din Uniunea Europeană de a p

Politic Ex 27-01-2025 18:59

Armata americană va continua să sprijine 'expulzările masive' de imigranți, afirmă noul șef al Pentagonului

Noul secretar american al apărării, Pete Hegseth, a afirmat luni, în timpul preluării oficiale a funcției sale la Pentagon, că armata va continua să sprijine 'expulzările masive' de imigranți fără acte în regulă, potrivit AFP. Nominalizarea lui Hegseth la postul sensibil de șef al Pentagonului, una dintre cele mai criticate alegeri ale lui