Danemarca plănuiește să-și crească prezența militară în Groenlanda cu noi nave de inspecție și patrule cu sănii
Guvernul danez a propus achiziția a două noi nave de inspecție în zona arctică și creșterea numărului de patrule cu sănii trase de câini pentru a-și spori prezența militară în Groenlanda, insula pe care președintele ales al SUA, Donald Trump, a pus ochii, transmite Reuters, citând mass-media locale.
Guvernul a mai propus modernizarea aeroportului din Kangerlussuaq, o fostă bază militară americană din vestul insulei, astfel încât să găzduiască avioane F-35, au transmis vineri posturile DR și TV2.
Danemarca a alocat deja 400 milioane de dolari pentru a întări supravegherea și culegerea de informații în Arctica și Atlanticul de Nord cu drone cu rază lungă.
Trump și-a reafirmat în această săptămână ambiția de a obține controlul asupra Groenlandei, teritoriu arctic semiautonom al Danemarcei, pe care viitorul președinte al SUA îl consideră crucial pentru securitatea țării sale.
Danemarca, deși responsabilă cu securitatea și apărarea Groenlandei, dispune de capacități militare limitate pe vasta insulă. În prezent, acestea se rezumă la patru nave de inspecție învechite, un avion de supraveghere Challenger și 12 patrule cu sănii trase de câini - toate acestea pentru a monitoriza o zonă de patru ori mai mare decât suprafața Franței.
Tradiția săniilor trase de câini pentru patrulare în Groenlanda datează din Al Doilea Război Mondial, patrularea fiind asigurată de o unitate a marinei regale daneze.
După mai bine de un deceniu de reduceri drastice ale cheltuielilor de apărare, Danemarca a alocat anul trecut 190 miliarde de coroane (26 miliarde de dolari) pentru armată pe zece ani, o parte fiind destinate Arcticii.
Deputații danezi au început vineri discuții, îndelung amânate, cu privire la împărțirea acestor fonduri, care sunt alocate progresiv prin acorduri politice. Discuțiile începute vineri se axează pe partea din buget care ar trebui să meargă spre necesitățile de apărare ale Groenlandei.
În cursul săptămânii, ministrul de externe Lars Lokke Rasmussen a spus că este nerăbdător să îl informeze pe Trump despre 'masiva' consolidare militară daneză de la precedentul mandat al acestuia de președinte.
Totuși, ministrul apărării, Troels Lund Poulsen, a admis joi că investițiile militare necesare au fost 'neglijate mulți ani'.
Luna trecută, el a declarat că ar trebui suplimentate fondurile pentru prezența militară daneză în Arctica, dar nu a oferit date concrete.
'Preocupările Statelor Unite sunt reale și există unele probleme foarte concrete, uriașe în legătură cu Groenlanda', a declarat pentru Reuters analistul și comandant de navă în retragere Jens Wenzel Kristoffersen.
'Statele Unite trebuie să se simtă în siguranță în această zonă și, dacă Danemarca nu face ceva în această privință, vor trebui să se ocupe de aceasta ele însele', a adăugat el.
Armata SUA menține o prezență permanentă la baza spațială Pituffik din nord-vestul Groenlandei. Locația strategică este vitală pentru armata SUA și sistemul său de alertă timpurie anti-rachete balistice, întrucât ruta cea mai scurtă din Europa spre America de Nord traversează insula.
Joi, ambasada SUA la Copenhaga a declarat că nu există planuri de creștere a prezenței militare americane în Groenlanda. AGERPRES/(AS - autor: Irina Cristea, editor: Florin Ștefan, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Taxe vamale impuse de Trump: Reacții internaționale
Primele reacții după anunțul președintelui american Donald Trump privind impunerea unor taxe vamale foarte mari, în special împotriva Chinei și a Uniunii Europene, potrivit AFP:
'Qatargate': Qatarul nu este o țară inamică', se apără Netanyahu
Qatarul 'nu este un dușman' al Israelului, a declarat marți prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, apărând doi dintre consilierii săi apropiați reținuți sub suspiciunea de corupție în așa-numita afacere 'Qatargate', notează AFP. 'Qatarul este o țară complexă, nu este o țară simplă, dar nu este o țară inamică și mulți o lau
SUA: Ministrul finanțelor le recomandă 'tuturor țărilor să nu riposteze' la taxele vamale
Ministrul american al finanțelor, Scott Bessent, le-a recomandat miercuri 'tuturor țărilor să nu riposteze' la taxele vamale introduse de administrația Trump, sub pedeapsa unei 'escaladări', note
Siria: Loviturile israeliene asupra bazei militare din Hama au făcut patru morți (OSDO)
Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO) a raportat că loviturile israeliene lansate miercuri împotriva unui aeroport militar din provincia Hama, în centrul Siriei, au făcut patru morți și au scos din funcțiune instalațiile acestuia, notează AFP. Potrivit OSDO, 'patru persoane au fost ucise și alte 11 rănite, printre care membri ai M
Taxe vamale: Londra afirmă că își dorește un acord cu SUA, nu o ripostă imediată
Regatul Unit rămâne angajat să ajungă la un acord cu Statele Unite pentru a 'atenua' impactul taxelor vamale anunțate de Donald Trump și nu intenționează să lanseze o ripostă comercială ime
Trump anulează scutirea de taxe vamale a pachetelor mici trimise din China
Donald Trump a semnat miercuri un ordin executiv anulând scutirea de taxe vamale de care beneficiau pachetele mici trimise din China, mecanism care printre altele a permis giganților chinezi ai comerțului electronic Shein și Temu să se extindă în Statele Unite, notează AFP. Până în prezent, erau scutite de impozitare toate expedierile a
Londra este 'îngrijorată' de manevrele militare ale Beijingului în strâmtoarea Taiwan
Guvernul britanic și-a exprimat 'îngrijorarea' cu privire la exercițiile militare pe scară largă ale Chinei în strâmtoarea Taiwan, a indicat miercuri un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe, notează AFP. 'Suntem îngrijorați de exercițiile militare ale Chinei în jurul Taiwanului, care se
'Orice produs care intră în Statele Unite, va fi taxat cu cel puțin 10%', afirmă Trump
Președintele american Donald Trump a anunțat miercuri o rundă de 'tarife reciproce' majore asupra țărilor din întreaga lume, într-un discurs în Grădina de Trandafiri a Casei Albe, notează dpa. 'Le vom percepe aproximativ jumătate din ceea ce ne taxează sau ne-au taxat', a spus el, în timp ce a enumerat tarifele de import
Trump anunță taxe de 34% pentru China
Donald Trump și-a lansat miercuri războiul comercial total, anunțând ceea ce el a numit 'tarife reciproce' la nivel mondial, cu scopul de a face 'să renască' industria americană și a pune capăt 'jefuirii' Statelor Unite, transmit Reuters și AFP. Președintele american aanunțat tarife de 20% pentru produsele importate din Uniunea Eu
Trump anunță tarife de 20% pentru produsele importate din UE
Donald Trump și-a lansat miercuri războiul comercial total, anunțând ceea ce el a numit 'tarife reciproce' la nivel mondial, cu scopul de a face 'să renască' industria americană și a pune capăt 'jefuirii' Statelor Unite, transmit Reuters și AFP. Președintele american a afirmat că tarifele 'nu vor fi complet reciproce'.
Trump declară 'independența economică' a Statelor Unite
Președintele american Donald Trump a declarat miercuri 'independența economică' a Statelor Unite, în cursul unui eveniment organizat în Grădina de Trandafiri a Casei Albe, unde intenționează să anunțe o nouă rundă de tarife care ar putea afecta comerțul , mondial, scrie EFE. 'Este una dintre cele mai importante zile, după părerea mea, d
VIDEO Trump anunță că va semna introducerea de 'tarife reciproce' la nivel mondial
Președintele american Donald Trump a afirmat miercuri că va semna un ordin executiv care impune 'tarife reciproce' la nivel mondial, transmit AFP și Reuters.
Căutat de justiție, Milorad Dodik afirmă că s-a întors în Bosnia, după o întânire cu Putin
Liderul sârbilor bosniaci, Milorad Dodik, căutat de justiția țării sale pentru atac la ordinea constituțională, a afirmat miercuri seară într-un interviu că s-a întors la Banja Luka, capitala entității sârbe din Bosnia, după ce s-a întâlnit la Moscova cu președintele rus Vladimir Putin, relatează AFP. '&
Guvernul Ungariei a lansat o campanie de informare privind aderarea Ucrainei la UE pentru că Bruxellesul nu a consultat publicul(oficial ungar)
Guvernul Ungariei a lansat o campanie de informare cu privire la viitorul referendum privind aderarea Ucrainei la UE pentru că 'Bruxellesul se pregătește să ia încă o decizie majoră fără a consulta opinia publicului', a afirmat miercuri secretarul de stat la cabinetul primului ministru ungar, transmite MTI. Balazs Hidveghi a susț
R.Moldova: Rusia a cheltuit 200 de milioane de euro pentru a 'cumpăra' voturi la alegerile prezidențiale, susține premierul Recean
Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a susținut miercuri că 'agenții Kremlinului' au cheltuit aproximativ 200 de milioane de euro pentru a cumpăra voturi la alegerile prezidențiale și la referendumul privind opțiunea aderării acestei țări la UE care s-au desfășurat concomitent la sfârșitul anului trecut, transmite Reuters.