Irak-20 de ani după invazia SUA/Preţul înlăturării lui Saddam Hussein dăinuie în mintea şi pe pielea irakienilor

Când Abu Hassan Ali a văzut trupele americane intrând în Bagdad în aprilie 2003, el a crezut că cei 24 de ani de tiranie a lui Saddam Hussein s-au terminat şi că Irakul va fi o ţară liberă. Dar atacurile artileriei americane i-au zdrobit braţul stâng, la fel şi speranţele sale pentru o viaţă mai bună.
"Credeam că rana mea este preţul libertăţii, pentru că în final libertatea nu este niciodată gratis. Am suferit aproape doi ani din cauza leziunii mele, dar în final am descoperit că ne-am înşelat amarnic", spune agenţiei EFE Abu Hassan, în vârstă de 64 de ani, în magazinul de desen grafic pe care-l conduce în centrul Bagdadului.
El este unul dintre sutele de mii de irakieni care au fost răniţi de atacurile coaliţiei internaţionale conduse de SUA în timpul invaziei asupra Irakului, un eveniment care, 20 de ani mai târziu, încă dăinuie în mintea şi pe pielea cetăţenilor ţării arabe.
- "Crimele" americane -
Abu Hassan îşi aminteşte cu lux de amănunte ce s-a întâmplat în acel 6 aprilie 2003, când a fost să vadă cum blindatele americane mărşăluiau pe şoseaua care duce spre aeroportul internaţional din Bagdad.
"Am văzut un vehicul american cu numărul 121 care a îndreptat ţeava tunului spre mine şi, deodată, am ajuns sub un perete cu braţul rupt", îşi aminteşte bărbatul irakian, care descrie cum oasele mâinii sale s-au rupt în bucăţi după ce zidul de beton a căzut peste el.
Dar rana sa cea mai profundă este una invizibilă, şi ea încă sângerează. "După 20 de ani, resimt multă amărăciune pentru că am crezut că trupele americane au venit să ne elibereze. Americanii ne-au spus o mare minciună, au ocupat, au distrus Irakul şi au lăsat în urmă mii de victime irakiene", deplânge irakianul.
- Un foc de armă tras cu sânge rece -
Într-o dimineaţă din octombrie 2004, Hussein Ali, pseudonimul unui irakian în vârstă de 66 de ani care nu doreşte să-şi dezvăluie adevărata identitate, s-a urcat în furgoneta sa şi a plecat la un drum periculos pentru a căuta mâncare pentru familia sa. Dar nu s-a mai întors.
După ocuparea Bagdadului, trupele americane au închis principalele şosele ale capitalei irakiene şi au instalat puncte de control pe drumurile de acces. La unul dintre acestea, l-au împuşcat cu un glonţ exploziv în coapsă şi care i-a perforat de asemenea stomacul, lăsându-l aproape mort.
"Cred că au tras în mine pentru că nu ştiau ce să facă. Li s-a părut că eram un terorist sinucigaş, pentru că era noapte şi eram singur în maşină", explică irakianul. El nu şi-a pierdut imediat cunoştinţa şi îşi aminteşte că i-a văzut pe soldaţii americani apropiindu-se de vehiculul său după ce au tras, căutând orice indiciu că ar fi transportat explozivi în acesta, iar apoi, după ce nu au găsit nimic, l-au dus la un spital din apropiere.
"Medicii spuneau că am doar 1% şanse de supravieţuire", îşi mai aminteşte Hussein Ali, care a stat 45 de zile în spital şi are pe corp o mulţime de cicatrici. Pe braţul său, şrapnelul s-a unit cu pielea şi, la atingere, seamănă cu un înscris din alfabetul Braille. "Asta numesc ei libertate şi respect pentru drepturile omului ?, se întreabă el în continuare, 20 de ani mai târziu.
- Închis un an de către americani -
Americanii le-au lăsat de asemenea răni psihologice greu de şters acelor irakieni care au fost arestaţi în timpul ocupaţiei.
Yasser, în vârstă de 42 de ani, a trăit cu optimism primele zile ale invaziei. Datorită cunoştinţelor sale de engleză a putut lucra câteva luni ca traducător pentru trupele americane care instruiau noile forţe armate irakiene după ce administraţia americană a destructurat armata lui Saddam.
Situaţia politică marcată de violenţe l-a determinat să plece în Dubai, dar în anul 2007 a revenit în Irak pentru a fi alături de familia sa şi a aflat că satul său natal Dhuluyia (la nord de Bagdad) a fost desemnat de americani "Zonă Roşie", un termen folosit pentru zonele nesigure în timpul invaziei în Irak.
Pe 26 aprilie în acel an, soldaţii americani au răscolit şi au "jefuit" toate casele din localitate şi, potrivit mărturiei sale, l-au arestat. "Când au văzut că vorbesc engleză mi-au spus: "de acord, te vei vedea cu noi câteva zile şi apoi îţi dăm drumul, avem doar unele întrebări, nimic mai mult", îşi aminteşte irakianul. Însă în cele din urmă a stat un an închis în diferite închisori din Irak.
Potrivit lui Yasser, orice prizonier era obligat să se dezbrace în faţa soldaţilor, să facă duş în faţa lor, iar în celule puneau "difuzoare enorme" cu muzică dată la volum maxim pentru a epuiza psihologic deţinuţii.
După ce a fost interogat constant în centre de detenţie la Bagdad şi Basra, oraş din sudul Irakului, a fost în final eliberat. Dar nici în ziua de azi nu ştie din ce motiv a fost deţinut. "Auzim de libertatea despre care vorbesc americanii, dar, sincer, noi nici măcar n-am putut s-o atingem", constată el cu regret.AGERPRES/(AS - autor: Sorin Popescu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
'Situația este blocată' între Paris și Alger, susține ministrul de externe francez
Ambasadorul Franței în Algeria se află la Paris de la jumătatea lui aprilie și situația 'este blocată' între cele două țări, a anunțat marți ministrul de externe al Franței, Jean-Noel Barrot, relatează AFP. Stéphane Romatet este 'în continuare la Paris', a declarat Jean-Noel Barrot la radio RTL. '&I
Doar 14 țări UE au solicitat o flexibilitate bugetară mai mare pentru a-și putea spori cheltuielile militare
Doar 14 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene i-au cerut în mod oficial Comisiei Europene o flexibilitate bugetară mai mare pentru a-și putea majora cheltuielile de apărare, ceea ce a sporit îngrijorarea că planul ambițios de reînarmare (ReArm Europe) nu își va atinge ținta de 800 de miliarde de euro, notează marți Euractiv.
Hamas consideră că negocierile pentru un armistițiu în Gaza nu mai prezintă interes, spune un înalt responsabil al mișcării
Gruparea islamistă palestiniană Hamas consideră că negocierile pentru un armistițiu în Gaza nu mai prezintă interes în această etapă și solicită lumii să facă presiuni asupra Israelului pentru a pune capăt 'războiului foamei' în teritoriul palestinian, a declarat marți un înalt responsabil al mișcării, transmite AFP.
Război în #Ucraina: Rusia a fost vizată de peste o sută de drone ucrainene, mai multe aeroporturi au fost închise
Ucraina a lansat în timpul nopții de luni spre marți peste o sută de drone asupra teritoriului rus, vizând în special Moscova și perturbând funcționarea a circa zece aeroporturi, au anunțat autoritățile ruse cu trei zile înaintea festivităților pentru celebrarea victoriei asupra Germaniei naziste în Al Doilea Război Mondial, inform
Germania: Conservatorul Friedrich Merz urmează să fie validat de parlament în funcția de cancelar, înlocuindu-l pe Olaf Scholz
Liderul conservatorilor germani Friedrich Merz va fi validat marți de parlament în funcția de cancelar, după ce Uniunea Creștin-Democrată (CDU) împreună cu aliatul său bavarez Uniunea Creștin-Socială (CSU) și Partidul Social-Democrat (SPD) au semnat luni acordul de guvernare prin care și-au schițat planurile pentru următorii patru ani, transmite DPA.
Președintele Trump îl va primi la Casa Albă pe premierul canadian Carney
Președintele american Donald Trump îl va primi marți la Casa Albă pe premierul canadian Mark Carney, în contextul unor relații bilaterale tensionate, anunță dpa. Înaintea vizitei, șeful guvernului de la Ottawa a declarat că discuțiile se vor concentra asupra taxelor vamale. Trump, în schimb, a susținut lu
Guvernul britanic intenționează să restricționeze acordarea de vize cetățenilor dintr-o serie de țări
Guvernul britanic intenționează să restricționeze acordarea de vize cetățenilor dintr-o serie de țări considerați cei mai susceptibili de a rămâne mai mult în Regatul Unit și de a solicita azil, relatează marți dpa, citând presa britanică. Cereri de vize de muncă și studii de la pakistanezi, nigerieni și srilankezi se numără
Parlamentul European instituie un Ordin European de Merit
Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Parlamentul European instituie un Ordin European de Merit, prima distincție de acest gen acordată de o instituție a UE, pentru a marca împlinirea a 75 de ani de la Declarația Schuman, considerată momentul fondator al unității europene, conform unui comunicat de presă al legislativului comunitar.
Starmer și Macron au discutat telefonic despre războiul din #Ucraina, situația din Fâșia Gaza și migrație
Premierul britanic Keir Starmer și președintele francez Emmanuel Macron au discutat luni, într-o convorbire telefonică, despre războiul din Ucraina, situația din Fâșia Gaza și migrație, a anunțat cabinetul șefului executivului de la Londra, relatează Reuters și DPA. ''Referitor la situația din Ucraina, liderii au discutat d
Președintele sirian efectuează miercuri, la Paris, prima sa vizită în Europa
Președintele sirian Ahmad al-Sharaa, la putere după căderea lui Bashar al-Assad în decembrie, va fi primit miercuri, la Paris, de șeful statului francez, Emmanuel Macron, în prima sa vizită în Europa, a anunțat marți Palatul Elysee, relatează AFP. Președintele francez 'va reafirma susținerea Franței pentru construcția une
Noua Zeelandă: Prim-ministrul dorește să interzică accesul la rețelele sociale pentru copiii sub 16 ani
Premierul Noii Zeelande Christopher Luxon a propus marți interzicerea accesului la rețelele sociale pentru copiii sub 16 ani, la câteva luni după ce Australia a adoptat restricții similare, printre cele mai drastice din lume, notează AFP. Proiectul de lege prezentat de Christopher Luxon, care urmează să fie înaintat partenerilor să
SUA: Administrația Trump vrea să priveze Universitatea Harvard de finanțare federală
Administrația Donald Trump dorește să priveze de finanțare federală Universitatea Harvard, angajată într-un conflict deschis cu președintele american, conform unei scrisori a secretarului pentru educație, Linda McMahon, trimisă luni președintelui prestigioasei instituții de învățământ, relatează AFP. 'Harvard nu ar trebui
Siria: Televiziunea de stat emite din nou pentru prima dată de la căderea lui Assad
Televiziunea națională siriană și-a reluat emisiunile luni pentru o perioadă test, la aproape cinci luni de la înlăturarea lui Bashar al-Assad, o relansare întârziată de sancțiunile internaționale și de echipamentele învechite, notează AFP. După ce autoritățile islamiste au ajuns la putere în decembrie, media de s
VIDEO/Onoruri militare pentru Scholz, 'cancelarul momentului de cotitură' pentru armata germană
Cancelarul în exercițiu Olaf Scholz, care îi va preda marți postul lui Friedrich Merz, va rămâne 'cancelarul momentului de cotitură' pentru armata germană, a cărei modernizare a inițiat-o, a salutat luni seară ministrul apărării Boris Pistorius, în cursul unei ceremonii militare pentru plecarea sa, notează AFP.
SUA: Șeful Pentagonului ordonă o reducere cu 20% a numărului celor mai înalți gradați
Secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a ordonat luni o reducere cu cel puțin 20% a numărului de generali și amirali de patru stele în serviciu, conform unui memoriu, citat de AFP. De la intrarea în funcție la sfârșitul lunii ianuarie, administrația Donald Trump afirmă că dorește să alinieze forțele armate la priorită