Irak-20 de ani după invazia SUA/ Copii crescând printre bombe, cadavre şi haos

"Invazia a lăsat ţara plină de orfani. Aceşti tineri nu-şi mai amintesc nici măcar chipul tatălui", spune Ali, unul dintre numeroşii tineri irakieni care au crescut printre bombardamente, cadavre şi haosul provocat de ocuparea Irakului de către SUA în urmă cu 20 de ani, se arată într-un material difuzat de agenţia EFE.
Tânărul, de 29 de ani, şi-a pierdut patru unchi, în timp ce tatăl soţiei a fost de asemenea ucis în violenţa declanşată după invazie.
"Mereu trebuie să-i spun soţiei că tatăl ei a fost o persoană fantastică, pentru că ea nu-şi aminteşte nimic despre el. Asta i-au luat americanii", spune el, în discuţia cu EFE.
Deşi nu există un calcul exact al numărului de victime civile din Irak pe timpul ocupaţiei Statelor Unite, diverse studii estimează o cifră cuprinsă între 100.000 şi jumătate de milion de morţi.
- O copilărie marcată de violenţă -
Pe legendara stradă Al Mutannabi, o enormă librărie în aer liber, unde râuri de cerneală şi sânge au curs în tandem în timpul invaziei, Ali pictează tatuaje temporare cu o pensulă modestă.
Un client tânăr se apropie şi, dintre modelele pe care i le oferă Ali, alege să-şi tatueze pe mijlocul braţului o puşcă de asalt AK-47 pentru că "este ceea ce ştim", spune el pentru EFE.
Violenţa şi haosul care au urmat invaziei SUA, confruntările dintre miliţiile irakiene şi trupele americane şi, apoi, războiul sectar care a făcut ravagii în ţară între 2006-2008 au fost mediul în care au crescut locuitorii Bagdadului.
- Trauma unei întregi generaţii -
La 20 de ani de la invazia americană, fiecare tânăr irakian are aceeaşi amintire din copilărie: sunetul exploziilor, sute de cadavre împrăştiate pe străzile din Bagdad şi teama zilnică de a nu-şi mai revedea părinţii de fiecare dată când plecau după apă şi mâncare.
"Copilăria noastră a fost departe de a fi inocentă. Nu puteam să ieşim afară, să mâncăm bine, vedeam zilnic oameni murind sub ochii noştri", declară, pentru EFE, Alaa, 28 de ani, dintr-o cafenea modestă din centrul Bagdadului, unde s-a întâlnit cu prietenii pentru a fuma o "shisha" (narghilea).
Aceştia îl ascultă cu atenţie şi dau din cap afirmativ când tânărul spune că, la vârsta de opt ani, viaţa lui se rezuma la a "privi cum oamenii sunt ucişi pe stradă în fiecare zi" şi la a fi martor la o "ploaie de rachete" care cădeau fără oprire în capitala irakiană.
Sângele, împuşcăturile sau maşinile capcană la orice oră au devenit normalitatea pentru nişte copii care în fiecare zi primeau un telefon sau o vizită de la cineva care îi informa că una dintre rudele lor şi-a pierdut viaţa.
Sarmad, 27 de ani, îşi aminteşte că, atunci când au intrat în Bagdad la începutul lunii aprilie 2003, soldaţii americani "au fost buni cu copiii, le-au dat dulciuri şi s-au jucat cu ei", ceea ce el consideră a fi un "mod de a-şi spăla din crime".
"Da, nu mai e Saddam (Hussein), dar ne-au lăsat într-o situaţie şi mai rea. Nu vedem că s-a îmbunătăţit ceva", deplânge el.
- Fără viitor -
La fel ca mulţi alţi tineri, Sarmad crede că "viaţa este extrem de dificilă din cauza a tot ce s-a întâmplat în Irak" şi spune că nu-şi poate îndeplini visurile într-o ţară răvăşită de decenii de conflict, în proces de reconstrucţie şi în care corupţia clasei conducătoare a împiedicat dezvoltarea sa.
Din Al Mutannabi, Aliya, o vânzătoare de brăţări, în vârstă de 29 de ani, a declarat că "viaţa înainte de invazia americană era mai bună" deoarece cel puţin "ştiai că te poţi întoarce acasă în viaţă de fiecare dată când ieşeai afară".
Traumele cu care a rămas din copilărie sunt pentru ea o urmă de neşters. Încă are coşmaruri cu momentul când a văzut prima dată, la doar nouă ani, pe stradă, cadavrul însângerat al unui vecin.
"Bineînţeles că toate aceste conflicte m-au afectat, am fost foarte răbdătoare, dar deja nu mai pot. Muncesc cu scopul de a pleca de aici, pentru că, sincer vorbind, nu există niciun viitor în Irak şi nu aş încerca vreodată să-mi întemeiez o familie aici", spune ea.
Aliya păstrează amintiri de dinainte de invazie, când putea merge la şcoală şi avea o viaţă sigură, chiar dacă "Saddam era nedrept şi ucidea oameni".
"Cred cu adevărat că dacă americanii nu ar fi venit şi nu ar fi invadat Irakul, am fi fost mult mai bine acum", concluzionează tânăra. AGERPRES/ (AS - autor: Vicenţiu Purcărea, editor: Mariana Ionescu, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Starmer și Macron au discutat telefonic despre războiul din #Ucraina, situația din Fâșia Gaza și migrație
Premierul britanic Keir Starmer și președintele francez Emmanuel Macron au discutat luni, într-o convorbire telefonică, despre războiul din Ucraina, situația din Fâșia Gaza și migrație, a anunțat cabinetul șefului executivului de la Londra, relatează Reuters și DPA. ''Referitor la situația din Ucraina, liderii au discutat d
Președintele sirian efectuează miercuri, la Paris, prima sa vizită în Europa
Președintele sirian Ahmad al-Sharaa, la putere după căderea lui Bashar al-Assad în decembrie, va fi primit miercuri, la Paris, de șeful statului francez, Emmanuel Macron, în prima sa vizită în Europa, a anunțat marți Palatul Elysee, relatează AFP. Președintele francez 'va reafirma susținerea Franței pentru construcția une
Noua Zeelandă: Prim-ministrul dorește să interzică accesul la rețelele sociale pentru copiii sub 16 ani
Premierul Noii Zeelande Christopher Luxon a propus marți interzicerea accesului la rețelele sociale pentru copiii sub 16 ani, la câteva luni după ce Australia a adoptat restricții similare, printre cele mai drastice din lume, notează AFP. Proiectul de lege prezentat de Christopher Luxon, care urmează să fie înaintat partenerilor să
SUA: Administrația Trump vrea să priveze Universitatea Harvard de finanțare federală
Administrația Donald Trump dorește să priveze de finanțare federală Universitatea Harvard, angajată într-un conflict deschis cu președintele american, conform unei scrisori a secretarului pentru educație, Linda McMahon, trimisă luni președintelui prestigioasei instituții de învățământ, relatează AFP. 'Harvard nu ar trebui
Siria: Televiziunea de stat emite din nou pentru prima dată de la căderea lui Assad
Televiziunea națională siriană și-a reluat emisiunile luni pentru o perioadă test, la aproape cinci luni de la înlăturarea lui Bashar al-Assad, o relansare întârziată de sancțiunile internaționale și de echipamentele învechite, notează AFP. După ce autoritățile islamiste au ajuns la putere în decembrie, media de s
VIDEO/Onoruri militare pentru Scholz, 'cancelarul momentului de cotitură' pentru armata germană
Cancelarul în exercițiu Olaf Scholz, care îi va preda marți postul lui Friedrich Merz, va rămâne 'cancelarul momentului de cotitură' pentru armata germană, a cărei modernizare a inițiat-o, a salutat luni seară ministrul apărării Boris Pistorius, în cursul unei ceremonii militare pentru plecarea sa, notează AFP.
SUA: Șeful Pentagonului ordonă o reducere cu 20% a numărului celor mai înalți gradați
Secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a ordonat luni o reducere cu cel puțin 20% a numărului de generali și amirali de patru stele în serviciu, conform unui memoriu, citat de AFP. De la intrarea în funcție la sfârșitul lunii ianuarie, administrația Donald Trump afirmă că dorește să alinieze forțele armate la priorită
Peru: Guvernul anunță măsuri de urgență după uciderea a 13 angajați ai unei mine
Președinta peruană Dina Boluarte a anunțat luni o serie de măsuri de urgență în provincia Pataz, în nordul Peru, în urma descoperirii, în ziua precedentă, a corpurilor a 13 angajați ai unei companii miniere răpiți, notează AFP. Mineritul, motorul economic al Peru, se află în centrul tensiunilor în această pr
Yemen: Israelul anunță că a lovit infrastructuri ale rebelilor houthi din Hodeida
Armata israeliană a anunțat luni seara că a lansat atacuri aeriene asupra unor infrastructuri ale rebelilor houthi din Hodeida, sudul Yemenului, la o zi după un atac cu rachete asupra aeroportului internațional din Tel Aviv revendicat de acești rebeli aliați ai Iranului, relatează AFP. Loviturile au fost efectuate 'ca răspuns la atacurile
Ofensiva din Gaza va include strămutarea 'majorității' locuitorilor (armata israeliană)
Noua campanie militară din Fâșia Gaza anunțată luni va necesita strămutarea 'majorității' palestinienilor din acest teritoriu, a declarat generalul de brigadă Effi Defrin, purtător de cuvânt al armatei israeliene, relatează AFP. 'Operațiunea include un atac pe scara largă (și) deplasarea majorității populației din Fâșia Gaza'
BTA: Aproximativ 270 de militari bulgari participă la cinci operațiuni NATO și trei UE
Aproximativ 270 de militari din forțele armate îndeplinesc sarcini în cinci operațiuni NATO și trei operațiuni UE. Acest lucru a fost anunțat de Ministerul Apărării. Tradiționala videoconferință cu contingentele militare bulgare care participă la operațiuni în afara țării a avut loc luni. 'În ajunul Zilei Vitejiei ș
Trump afirmă că vrea să 'lucreze' cu Erdogan pentru a pune capăt războiului din #Ucraina
Președintele american Donald Trump a declarat că a avut luni o conversație telefonică 'foarte productivă' cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, pe care l-a invitat în vizită în Statele Unite, și a afirmat că dorește să lucreze cu acesta pentru 'a pune capăt războiului ridicol, însă mortal, dintre Rusia și Ucraina', relatează AFP și EFE.
Franța: Macron îl primește pe liderul Turkmenistanului, țară cu mari resurse de gaz, pentru semnarea unor acorduri
Președintele francez Emmanuel Macron îl primește luni pe Gurbangulî Berdîmuhamedov, liderul de facto al Turkmenistanului, în vederea semnării mai multor acorduri cu acest stat, unul din cele mai izolate și mai autoritare din lume, dar cu imense zăcăminte de gaz, transmite AFP. 'Liderul național al poporului turkmen', tatăl preșe
Secretarul general al ONU a lansat un apel către India și Pakistan să se 'îndepărteze de prăpastie'
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, și-a exprimat îngrijorarea luni față de tensiunile între India și Pakistan, afirmând că acestea au atins 'cel mai înalt nivel din ultimii ani' și le-a îndemnat 'să se îndepărteze de prăpastie', potrivit AFP. 'Este esențial, în special la această oră criti
Viktor Orban cere limitarea prerogativelor instituțiilor UE
Premierul conservator ungar Viktor Orban a reafirmat luni că nu urmărește nicidecum ieșirea țării sale din UE, ci dorește restrângerea competențelor Uniunii Europene și în acest scop să 'ocupe' Bruxelles-ul pentru a-l transforma într-un 'centru de coordonare' al țărilor membre, relatează agenția EFE. 'Vom ocupa UE și o vom