logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

VIDEO SUA lansează un spectaculos program de submarine împreună cu Australia şi Marea Britanie

Image

O cooperare "fără precedent" anunţată sub soarele strălucitor din California: Joe Biden, împreună cu premierul australian, Anthony Albanese, şi cel britanic, Rishi Sunak, au lansat luni un spectaculos program de submarine cu propulsie nucleară, menite să contracareze China în Pacific, comentează AFP.

"Ne punem în cea mai bună poziţie posibilă pentru a face faţă împreună provocărilor de astăzi şi de mâine", a spus preşedintele american, cu ochelarii de soare preferaţi pe nas, de la o bază navală din San Diego.

 


Înconjurat de Anthony Albanese şi Rishi Sunak, Joe Biden a subliniat că Statele Unite nu putea avea "prieteni mai buni", lăudând această alianţă tripartită numită AUKUS care a înfuriat Franţa când a fost anunţată în urmă cu 18 luni.

Preşedintele american s-a îngrijit de punerea în scenă: în spatele celor trei lideri, un submarin american şi o navă militară la doc, drapele uriaşe şi rânduri de marinari în uniformă.

Premierul australian a subliniat că ţara sa face "cea mai mare investiţie din (istoria sa)" prin AUKUS care o va vedea cumpărând submarine americane cu propulsie nucleară înainte de a construi ea însăşi o nouă generaţie de submersibile.

Omologul său britanic a lăudat, de asemenea, eforturile depuse de Marea Britanie pentru a-şi majora bugetul pentru apărare şi a estimat că, împreună cu Statele Unite şi Australia, ţara sa se angajează în "acordul multilateral de apărare cel mai important după generaţii întregi".

Programul submarinelor de atac, care are ambiţia de a remodela prezenţa militară occidentală în Pacific, va fi împărţit în trei faze, a detaliat Casa Albă.

Şi, potrivit unui principiu "esenţial", subliniat de Joe Biden: "aceste submarine vor avea propulsie nucleară, dar nu vor purta arme nucleare", pentru a respecta principiul neproliferării.

Mai întâi va fi o fază de familiarizare a Australiei care nu are nici submarine cu propulsie nucleară, nici tehnologie nucleară, fie militară sau civilă.

Marinarii, inginerii şi tehnicienii săi vor fi instruiţi alături de echipaje americane şi britanice, precum şi pe şantierele navale şi şcolile specializate din Statele Unite şi Marea Britanie.

Obiectivul este de a desfăşura, cu începere din 2027 şi pe un principiu de rotaţie, patru submarine americane şi un submarin britanic la baza australiană Perth (vest).

În a doua etapă, şi sub rezerva undei verzi a Congresului american, Australia va cumpăra trei submarine americane cu propulsie nucleară din clasa Virginia, cu o opţiune de încă două nave submersibile.

Submarinele urmează să fie livrate din 2030.

În final, în cea de-a treia şi cea mai ambiţioasă etapă a programului - Statele Unite, Australia şi Marea Britanie se vor asocia pentru o nouă generaţie de submarine de atac, botezată SSN AUKUS.

Aceste submarine vor presupune un efort industrial gigantic, în special din partea Australiei, care trebuie să construiască un nou şantier naval la Adelaide, în sud.

Noile nave, de concepţie britanică şi încorporând tehnologii avansate americane, vor fi construite şi desfăşurate de Marea Britanie şi Australia.

Acestea urmează să fie livrate de la sfârşitul anilor 2030 şi începutul anilor 2040.

Submarinele cu propulsie nucleară sunt dificil de detectat, pot parcurge fără alimentare distanţe mari timp îndelungat şi pot fi echipate cu rachete de croazieră de ultimă generaţie.

Încheierea alianţei AUKUS, cu corolar anularea de către Canberra a contractului de achiziţie a 12 submarine franceze, a dat naştere în 2021 la o criză diplomatică cu Parisul care a strigat "trădare".

De atunci, proiectul indispune mai ales China.

"Lansăm un apel Statelor Unite, Marii Britanii şi Australiei să renunţe la mentalitatea demnă de Războiul Rece şi jocurile cu sumă zero", a declarat Mao Ning, o purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, înaintea anunţurilor de luni.

Niciunul dintre cei trei lideri prezenţi luni la San Diego nu a făcut vreo menţiune explicită a Chinei, dar Joe Biden a făcut o referire implicită la aceasta.

El a afirmat că alianţa AUKUS urmează să se asigure că "zona Indo-Pacific rămâne liberă şi deschisă". Această formulă, în jargonul diplomatic american, desemnează dorinţa de a contracara influenţa chineză în regiune, mai scrie AFP. AGERPRES/(AS - editor: Alic Mîrza, editor online: Andreea Preda)

 

Citeşte şi:

 

 

 

Biden va vizita Irlanda şi Irlanda de Nord

 

 

Biden l-a invitat pe Sunak la Washington în iunie

Afisari: 14

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic Ex 07-05-2025 18:47

JD Vance afirmă că SUA și Europa sunt 'în aceeași echipă', dar alianța trebuie să evolueze

Vicepreședintele american JD Vance a declarat miercuri că Statele Unite și Europa 'sunt în aceeași echipă' în pofida diferențelor, afirmând că alianța lor trebuie să 'evolueze' în fața noilor provocări de securitate, în special în ceea ce privește Ucraina, potrivit EFE. 'Încă mai cr

Politic Ex 07-05-2025 17:46

Atacuri ucrainene cu drone asupra Rusiei: Avionul, care îl transporta pe Vucic la Moscova, a aterizat de urgență la Baku

Avionul care îl transporta pe președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, la Moscova a fost nevoit să procedeze miercuri la o aterizare de urgență la Baku, capitala Azerbaidjanului, după care și-a continuat zborul spre capitala rusă, unde șeful statului sârb urmează participe la ceremoniile ocazionate de împlinirea a 80 de ani de la victoria armatei sov

Politic Ex 07-05-2025 16:41

Gaza: Șase state europene se opun 'oricărei modificări demografice sau teritoriale'

Șase state europene (Irlanda, Islanda, Luxemburg, Norvegia, Slovenia și Spania) au denunțat miercuri noul plan de cucerire a Gazei prezentat de Israel, arătând că resping 'ferm orice modificare demografică sau teritorială' susceptibilă de a constitui 'o încălcare a dreptului internațional', informează AFP. Aplicarea

Politic Ex 07-05-2025 16:32

Președintele francez Emmanuel Macron afirmă că situația umanitară din Gaza este 'mai critică ca oricând'

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă cu noul cancelar german Friedrich Merz, că situația umanitară din Gaza a atins niveluri 'critice' nemaiîntâlnite până acum și a subliniat că este urgent să se permită distribuirea ajutorului umanitar în Fâșia Gaza, relatează Reuters

Politic Ex 07-05-2025 16:15

Consternare în Israel după declarația lui Trump că alți trei ostatici nu ar mai fi în viață

Rudele ostaticilor israelieni deținuți în continuare în captivitate de gruparea islamistă palestiniană Hamas în Fâșia Gaza au reacționat cu consternare la anunțul președintelui american Donald Trump potrivit căruia alți trei ostatici nu ar mai fi în viață, potrivit dpa. Cherut Nimrodi, mama unui soldat răpit și du

Politic Ex 07-05-2025 16:00

Bulgaria și Grecia au semnat un acord în domeniul apei, pentru asigurarea irigațiilor în regiunea elenă Evros

Bulgaria și Grecia au semnat, după luni de negocieri, un acord pe cinci ani în domeniul apei, a confirmat miercuri Ministerul de Externe de la Sofia, o decizie care a provocat ușurare în rândul fermierilor greci îngrijorați pentru soarta recoltelor lor, transmite Reuters. Acordul îl înlocuiește pe cel vechi

Politic Ex 07-05-2025 15:58

#Ucraina: Încetarea focului decisă de Putin pentru 3 zile intră în vigoare la miezul nopții, deși Zelenski a respins-o

Încetarea focului pentru trei zile în Ucraina anunțată unilateral de președintele rus Vladimir Putin va intra în vigoare la miezul nopții, chiar dacă a fost respinsă de Kiev, a anunțat miercuri Kremlinul, transmite agenția EFE. 'Da, inițiativa părții ruse, a președintelui Putin, rămâne în vigoare', a răspu

Politic Ex 07-05-2025 15:05

Statele UE trebuie să crească cheltuielile militare și să susțină #Ucraina, afirmă noul cancelar german Friedrich Merz

Toate statele membre ale UE trebuie să-și sporească cheltuielile de înarmare pentru a-și umple lacunele în capabilitățile de apărare și să asigure astfel un sprijin militar continuu pentru Ucraina în războiul cu Rusia, a declarat miercuri la Paris noul cancelar german Friedrich Merz, transmite Reuters. 'Numai în ace

Politic Ex 07-05-2025 14:57

Parlamentul European a marcat 80 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial în Europa

Starsbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Parlamentul European a marcat miercuri, la Strasbourg, 80 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial în Europa, într-o ceremonie în plen cu trei veterani.  

Politic Ex 07-05-2025 14:52

Pakistan: Consiliul național de securitate autorizează armata să riposteze la atacurile Indiei

Consiliul național de securitate al Pakistanului a declarat, la reuniunea desfășurată în cursul nopții, atacurile cu rachete indiene împotriva teritoriului țării drept un act de război și a autorizat armata să riposteze, a informat miercuri biroul premierului, transmite dpa. 'Aceste acte ilegale sunt încălcări flagrante a

Politic Ex 07-05-2025 14:25

Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului denunță intensificarea 'urii și dezumanizării' în Gaza

Planul israelian de 'cucerire' a Fâșiei Gaza - despre care un ministru al premierului israelian Benjamin Netanyahu a prezis că va fi complet distrusă - nu face decât să intensifice spirala violenței și ostilității, a denunțat Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului într-un interviu acordat AFP, difuzat miercuri.

Politic Ex 07-05-2025 14:13

Migranți: Ungaria, trimisă de Comisia Europeană în fața Curții de Justiție a UE

Comisia Europeană a decis miercuri să trimită Ungaria în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene pentru nerespectarea obligațiilor prevăzute de legislația europeană privind combaterea intrării ilegale a migranților. Potrivit executivului comunitar, Ungaria nu a respectat directiva 90/2002 privind impunerea de sancțiuni eficiente, prop

Politic Ex 07-05-2025 14:03

Pană uriașă de curent în Spania: Premierul Sanchez cere din nou timp pentru a stabili cauzele

Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a cerut din nou 'timp' pentru a stabili cauzele penei uriașe de curent care a lovit Peninsula Iberică pe 28 aprilie, dând asigurări din nou că nu există 'nicio dovadă' în acest stadiu care să permită incriminarea energiilor regenerabile, relatează AFP. 'Procesul va dura, pent

Politic Ex 07-05-2025 13:16

Grecia și Egiptul vor semna un acord de parteneriat strategic, anunță președintele Al-Sisi

Grecia și Egiptul vor semna miercuri un acord de 'parteneriat strategic' în condițiile în care cele două țări încearcă să intensifice coordonarea politică și să contribuie la menținerea stabilității în Mediterana de Est, a declarat președintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi, relatează Reuters. 'Relațiile noa

Politic Ex 07-05-2025 13:08

Președintele chinez Xi cere ca țara sa și Rusia să reziste încercărilor de a li se submina prietenia

Președintele chinez Xi Jinping a cerut miercuri țării sale și Rusiei să reziste împreună oricăror încercări de a semăna discordie în relația bilaterală de prietenie și încredere reciprocă, transmite Xinhua. Liderul de la Beijing și-a prezentat opiniile într-un articol semnat în ziarul Rosiskaia Gazeta (Gazet