logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Cum evaluează SUA riscul unui atac nuclear rus în noua realitate post-START (experţi)

Image

De la declanşarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei, Statele Unite au răspuns constantelor ameninţări nucleare ale preşedintelui Vladimir Putin cu următoarea frază: "Nu observăm un pericol iminent de atac nuclear".

Moderaţia americanilor contrastează cu abordarea de tipul "totul sau nimic" a Kremlinului şi se bazează, potrivit experţilor consultaţi de EFE, pe analize exhaustive provenite de la serviciile secrete şi pe studiul pe teren cu ajutorul sateliţilor.


Dar odată cu aparenta năruire a ultimului tratat în vigoare pentru reducerea armelor nucleare strategice, New START, care obligă Washingtonul şi Moscova să furnizeze informaţii cu privire la numărul şi amplasarea focoaselor nucleare, marja de eroare nu face decât să crească, scrie EFE.

"SUA încă au capacităţi de intelligence pentru a le ajuta să înţeleagă ce anume are Rusia şi ce face în privinţa armelor nucleare", explică Emma Claire Foley, analist la Global Zero, grup care luptă pentru abolirea armelor atomice. Totuşi, experta avertizează că, pe măsură ce trece timpul, această respingere deliberată a transparenţei va crea "tot mai mult spaţiu pentru incertitudine şi pentru a ne aştepta la ce este mai rău".

Cum măsoară SUA riscul unui atac nuclear?

O pistă cu privire la capacităţile Washingtonului de a evalua posibilitatea ca Rusia să folosească armele nucleare se poate intui din constantele clarificări pe care le aduce administraţia americană ori de câte ori Putin ameninţă cu folosirea lor în Ucraina.

După ce The New York Times a publicat în noiembrie 2022 o ştire despre presupuse conversaţii între generali ruşi despre utilizarea armelor atomice, John Kirby, unul dintre purtătorii de cuvânt ai Casei Albe, a dat asigurări că "nu există semne că Rusia se pregăteşte" să folosească acest tip de armă.

Mesajul a fost repetat recent, în declaraţii către EFE, de un oficial al Departamentului Apărării, care a adăugat că Statele Unite au "o varietate de modalităţi de a monitoriza războiul Rusiei în Ucraina", dar fără a intra în mai multe detalii din "motive de securitate operaţională".

"Dacă s-ar observa că rachetele mobile încep să-şi părăsească bazele sau că bombardierele efectuează mai multe zboruri decât în mod normal, acesta ar fi un semn că ruşii se pregătesc să atace", clarifică, la rândul său, fostul şef al Oficiului pentru Politici de Verificare şi de Securitate din cadrul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Tariq Rauf.

Rauf a explicat că, în prezent, chiar şi populaţia civilă poate fi conştientă de poziţia şi stadiul silozurilor, rachetelor şi sistemelor de lansare ruseşti prin intermediul imaginilor înregistrate de sateliţii comerciali.

Aşadar, atât timp cât forţele nucleare ale Kremlinului rămân la acelaşi nivel de alertă şi SUA nu observă nicio deplasare a rachetelor, Washingtonul va continua să spună că este îngrijorat, dar nu vede niciun indiciu al unui atac iminent, adaugă el.

O chestiune de retorică

Poziţia rachetelor şi deplasarea bombardierelor nu sunt singurele aspecte care oferă autorităţilor americane o idee despre riscul nuclear din Ucraina. Şi retorica este importantă.

Potrivit lui Daryl Kimball, directorul executiv al Asociaţiei pentru Controlul Armelor (ACA), când a apărut informaţia despre generalii ruşi care discutau despre posibilitatea utilizării armelor atomice, mulţi din administraţia SUA şi-au schimbat evaluarea în ceea ce privea riscul unui atac nuclear.

"De atunci, a existat o respingere semnificativă la nivel diplomatic a ameninţărilor nucleare ale lui Putin, nu numai de către SUA, ci şi de către oficiali chinezi şi din partea (preşedintelui Chinei) însuşi Xi Jingping", spune expertul, până într-acolo încât chiar Putin a negat în decembrie 2022 că ar intenţiona să le folosească.

Pentru Kimball, posibilitatea ca Noul START să nu mai funcţioneze - pentru moment Rusia doar şi-a anulat participarea la regimul de verificare, dar va continua să respecte limitele impuse în privinţa ogivelor nucleare - nu generează neapărat o ameninţare de utilizare, ci mai degrabă face să nu mai existe constrângeri în privinţa arsenalelor celor două puteri nucleare.

Acest lucru ar creşte riscul unor erori de calcul în cazul unui accident sau dacă Rusia decide să realizeze un atac nuclear limitat asupra Ucrainei dacă se confruntă cu perspectiva înfrângerii.

Un viitor incert

Pentru cei trei experţi, fragmentarea Noului START îndepărtează şi mai mult posibilitatea ca SUA şi Rusia să se pună de acord asupra elaborării unui nou tratat care să înlocuiască actualul acord, care oricum expiră în 2026.

Kimball spune că a purtat discuţii cu oficiali "foarte înalţi" din administraţia preşedintelui american Joe Biden, care sunt foarte hotărâţi să readucă Rusia în Noul START şi să negocieze limitele arsenalelor nucleare.

Dar instabilitatea politică din Statele Unite şi caracterul imprevizibil al războiului din Ucraina fac dificilă elaborarea unui acord formal.

Cei trei experţi cred însă că s-ar putea ajunge la compromisuri informale între lideri care să le permită să menţină în continuare o fereastră minimă pentru detensionare. AGERPRES/(AS - autor: Gabriela Ionescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 34

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic Ex 10-05-2025 14:52

Kremlinul respinge 'presiunile' și 'amenințările cu sancțiuni' ale aliaților europeni ai Kievului pentru un armistițiu în #Ucraina

Rusia a respins sâmbătă 'presiunile' exercitate asupra ei în vederea acceptării unui armistițiu de 30 de zile în Ucraina, precum și noile 'amenințări cu sancțiuni' formulate de puteri occidentale, informează dpa. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat la televiziunea de stat rusă

Politic Ex 10-05-2025 14:24

#Ucraina și aliații săi europeni propun Moscovei un armistițiu complet și necondiționat de 30 de zile începând de luni

Ucraina și aliații săi europeni care s-au deplasat sâmbătă la Kiev propun Rusiei instaurarea unui armistițiu 'complet și necondiționat' de 30 de zile începând de luni, a anunțat șeful diplomației ucrainene, informează AFP și Reuters. 'Ucraina și aliații săi sunt gata pentru un armistițiu complet și necondiționat l

Politic Ex 10-05-2025 14:06

Premierul britanic Keir Starmer apără o abordare pragmatică a relațiilor post-Brexit cu Uniunea Europeană

Premierul britanic Keir Starmer a apărat o abordare 'pragmatică' a relațiilor post-Brexit cu Uniunea Europeană, evocând posibile concesii în ceea ce privește mobilitatea tinerilor, normele alimentare și rolul justiției europene, într-un interviu publicat sâmbătă în The Guardian, informează AFP. Liderul bri

Politic Ex 10-05-2025 13:18

Tarife vamale: Negocieri comerciale la nivel înalt au început la Geneva între SUA și China

Negocieri între SUA și China au început sâmbătă la Geneva, la cel mai înalt nivel după războiul comercial declanșat de Donald Trump, negocieri menite să aplaneze tensiunile ce încep să apese pe cele două cele mai mari economii mondiale, informează AFP. Semn al importanței mizei, cele două capitale au trimis respon

Politic Ex 10-05-2025 12:35

#Ucraina:Liderii europeni sosiți la Kiev au adus un omagiu soldaților ucraineni căzuți în luptele împotriva invaziei ruse

Cancelarul federal german Friedrich Merz, președintele francez Emmanuel Macron, premierul britanic Keir Starmer și premierul polonez Donald Tusk au adus în timpul vizitei lor sâmbătă la Kiev un omagiu soldaților ucraineni căzuți în luptele pentru apărarea patriei lor, informează dpa. Alături de președintele ucrainean Volodimi

Politic Ex 10-05-2025 11:59

#Ucraina: Cancelarul german Merz evocă o 'înăsprire masivă a sancțiunilor' dacă Putin refuză un armistițiu

Noul cancelar federal german Friedrich Merz a atenționat Moscova cu o 'înăsprire masivă a sancțiunilor' dacă președintele rus refuză armistițiul de 30 de zile în conflictul său împotriva Ucrainei, armistițiu cerut de europeni și americani, informează AFP. În lipsa unei reacții a Kremlinului, 'va avea loc o &

Politic Ex 10-05-2025 11:42

Premierul pakistanez declară că țara sa 'a răzbunat morții nevinovați' printr-un 'răspuns adecvat' dat Indiei

Premierul pakistanez Shehbaz Sharif a declarat sâmbătă că țara sa 'a răzbunat morții nevinovați' printr-un 'răspuns adecvat' dat Indiei, angajată împreună cu vecinul său în cea mai gravă confruntare militară a lor din ultimele decenii, informează AFP. 'Prin operațiunea 'Edificiu compact'', lans

Politic Ex 10-05-2025 10:36

Conflict India-Pakistan: SUA se oferă să medieze și îndeamnă la restabilirea unei comunicări directe pentru a evita 'o eroare de calcul'

Pakistanul a lovit sâmbătă India, după ce New Delhi a lansat mai multe rachete asupra unor baze aeriene pakistaneze, într-una dintre cele mai grave confruntări între cele două puteri nucleare care a făcut deja circa 50 de morți în rândul civililor, informează agențiile internaționale de presă. Țările membre ale G7

Politic Ex 10-05-2025 09:25

Macron, Merz, Starmer și Tusk au sosit la Kiev pentru a sprijini#Ucraina și a cere Moscovei un armistițiu necondiționat și durabil

Emmanuel Macron, Friedrich Merz, Keir Starmer și Donald Tusk au sosit sâmbătă dimineața la Kiev, pentru a-și arăta sprijinul pentru Ucraina și a cere Moscovei, în mod concertat cu SUA, un 'armistițiu complet' de 30 de zile, informează agențiile internaționale de presă. Această vizită a liderilor francez, german, britanic și

Politic Ex 10-05-2025 08:52

Donald Trump a semnat un decret care propune migranților ilegali zboruri gratuite în străinătate

Donald Trump, al cărui program de expulzări masive de imigranți ilegali este contracarat de justiție, a anunțat vineri că a semnat un decret pentru a-i încuraja pe unii să se 'auto-expulzeze' din SUA, propunându-le zboruri gratuite în străinătate, informează sâmbătă AFP. 'Facilităm la maxim plecarea străinil

Politic Ex 10-05-2025 08:20

Șeful juntei birmane a avut o primă întrevedere cu președintele Chinei, la Moscova

Șeful juntei militare birmane a avut o întrevedere cu președintele chinez Xi Jinping, prima sa întrevedere la cel mai înalt nivel cu un reprezentant al Beijingului în calitate de lider al Myanmarului, după lovitura de stat din 2021, a anunțat sâmbătă o media oficială, informează AFP. Generalul Min Aung Hlaing și X

Politic Ex 10-05-2025 05:25

Premierul slovac s-a întâlnit cu Putin ignorând criticile europene

Premierul slovac Robert Fico și-a afișat vineri seară proximitatea cu președintele rus Vladimir Putin la Kremlin, în ciuda criticilor din partea Uniunii Europene care l-a sfătuit insistent să nu călătorească la Moscova, notează AFP. Fico, cunoscut pentru pozițiile sale pro-ruse, i-a spus gazdei sale că nu a avut 'nicio problemă'

Politic Ex 10-05-2025 04:56

Ecuador: 11 militari uciși de o disidență a fostei gherilei FARC

Membri ai unui grup disident al fostei gherile columbiene FARC au ucis vineri 11 militari ecuadorieni care desfășurau o operațiune împotriva unei mine ilegale în pădurea amazoniană, potrivit armatei ecuadoriene, relatează AFP. 'Sunt 11 militari morți și unul rănit', a indicat armata într-un comunicat. Parchetul ecuado

Politic Ex 10-05-2025 02:48

Chile: Prima condamnare într-un uriaș scandal politico-judiciar

Un fost șef al poliției a devenit vineri prima persoană condamnată în cazul 'Hermosilla', cel mai mare scandal de corupție de la revenirea la democrație în urmă cu mai bine de trei decenii, care zguduie elita chiliană de la sfârșitul lui 2023, notează AFP. Sergio Munoz, care a condus Poliția de investigații chiliană (

Politic Ex 10-05-2025 01:54

Președintele sârb Vucic îi cere lui Putin gaze naturale la preț redus

Președintele sârb Aleksandar Vucic s-a întâlnit vineri cu Vladimir Putin și i-a cerut să continue livrarea de gaze la un preț redus către Belgrad, un aranjament despre care președintele rus a declarat că îl vor discuta 'cu siguranță', relatează AFP. Serbia negociază în prezent un nou acord multianual pentr