VIDEO Jubileul de Platină: Regina Elisabeta a II-a lansează de la balconul Palatului Buckingham o serie de festivităţi istorice

Regina Elisabeta a II-a lansează joi de la balconul oficial al Palatului Buckingham seria de festivităţi organizate pentru a marca domnia sa de 70 de ani, o longevitate fără precedent în istoria Marii Britanii, celebrată într-o perioadă de tranziţie pentru monarhia din această ţară, informează AFP.
Fanioane, drapele şi portrete uriaşe au fost arborate pe străzile din tot Regatul Unit, iar admiratorii familiei regale şi-au amplasat corturile la Londra pentru a putea să ocupe primele rânduri rezervate participanţilor la ceremoniile ce marchează Jubileul de Platină al suveranei de 96 de ani.
Niciun monarh britanic nu a domnit atât de mult timp ca Elisabeta a II-a, care a urcat pe tron la vârsta de 25 de ani pe 6 februarie 1952, după moartea tatălui ei, regele George al VI-lea. Este puţin probabil ca un alt suveran britanic să atingă o astfel de longevitate în viitorul apropiat: Charles, prinţul moştenitor, are 73 de ani, iar fiul lui cel mare, prinţul William, va împlini în curând vârsta de 40 de ani.
"Este poate pentru ultima dată când o vedem pe Majestatea Sa participând la un eveniment public, vrem să îi arătăm recunoştinţa noastră", a declarat pentru AFP Gilbert Falconer, în vârstă de 65 de ani, venit din Scoţia, la fel ca mii de alte persoane prezente încă de la primele ore ale dimineţii în faţa Palatului Buckingham, pentru a asista într-o zi însorită la parada ce lansează joi această serie de festivităţi. "Regina va fi greu de înlocuit", a adăugat Gilbert Falconer.
Acest weekend prelungit de patru zile libere, cu defilări şi petreceri stradale care o sărbătoresc pe această suverană deosebit de populară, simbol al stabilităţii de-a lungul unor decenii turbulente prin care a trecut Marea Britanie, aduce un fel de armistiţiu şi un moment de unitate pentru britanici după mai mulţi ani de divizări create de Brexit şi de lockdownurile stricte anti-COVID-19, urmate de acum şi de o inflaţie care a atins un nivel istoric.
Foto: (c) Paul Ellis/REUTERS
"Sper că următoarele zile vor fi o bună ocazie pentru a reflecta la tot ce a fost înfăptuit în ultimii 70 de ani, privind în acelaşi timp la viitor cu încredere şi entuziasm", a declarat într-un mesaj scris suverana britanică, şef de stat în 15 state şi teritorii, inclusiv în Regatul Unit, Canada şi Noua Zeelandă.
Foto: (c) NEIL HALL/EPA
Celebrările vor începe joi la ora locală 11:00 (12:00 GMT) prin tradiţionala paradă militară anuală "Trooping the Colour", în timpul căreia prinţul Charles va inspecta călare trupele britanice, aşa cum o făcea în trecut regina Elisabeta a II-a.
Foto: (c) TOLGA AKMEN/EPA
Suverana urmează să aibă două scurte apariţii în balconul Palatului Buckingham - la ora 11:20 GMT pentru a saluta parada militară, apoi la ora 12:00 GMT pentru a asista la o survolare a Londrei realizată de piloţii din Royal Air Force.
Alături de ea, familia regală va fi reprezentată de membrii săi care deţin funcţii active în cadrul casei domnitoare şi de copiii lor. Acest lucru înseamnă că în balcon nu vor fi prezenţi prinţul Harry şi soţia lui, Meghan, care vor asista la paradă dintr-o altă clădire, cu ocazia primei lor reveniri împreună în Marea Britanie după scandalul declanşat de declaraţiile şi mutarea lor în California în 2020. Va absenta şi prinţul Andrew, care a plătit câteva milioane de dolari pentru a pune capăt unui proces în care era acuzat de agresiuni sexuale.
Foto: (c) Toby Melville/REUTERS
Rol mai important pentru prinţul Charles
Confirmate abia miercuri seară de Palatul Buckingham, apariţiile publice ale reginei Elisabeta a II-a, devenite rare în ultima vreme, sunt aşteptate cu nerăbdare. Starea ei de sănătate stârneşte îngrijorări: după o noapte petrecută într-o clinică londoneză în octombrie 2021, regina şi-a anulat aproape toate apariţiile oficiale, fiind înlocuită de prinţul Charles, inclusiv cu ocazia discursului regal în Parlamentul de la Londra, susţinut în premieră de moştenitorul tronului, în luna mai.
Foto: (c) Henry Nicholls/REUTERS
Afectată de moartea soţului ei, prinţul Philip, în 2021, suverana suferă şi din cauza unor probleme de mobilitate şi se deplasează cu ajutorul unui baston. Cu toate acestea, Elisabeta a II-a nu a arătat niciun semn că ar dori să abdice şi a avut de curând mai multe apariţii publice surpriză, în timpul cărora a părut zâmbitoare şi relaxată.
În această ambianţă de sfârşit de domnie, monarhia britanică a traversat mai multe crize în ultimii ani şi se confruntă cu critici în creştere, mai ales din partea fostelor colonii, referitoare la trecutul sclavagist al fostului Imperiu britanic. După Barbados anul trecut, Jamaica a anunţat că doreşte să renunţe la legăturile sale cu coroana britanică pentru a deveni republică.
În Regatul Unit, regina rămâne preferata rezidenţilor, obţinând 75% de opinii favorabile în sondajele de opinie, potrivit Institutului YouGov, însă prinţul moştenitor Charles este mai puţin apreciat (50% opinii favorabile). Tinerii au opinii mai puţin favorabile decât părinţii lor în legătură cu monarhia şi, indiferent de vârstele respondenţilor, doar 39% dintre britanicii chestionaţi sunt de părere că monarhia va continua să existe în Regatul Unit peste 100 de ani.
Foto: (c) NEIL HALL/EPA
Petreceri stradale
După parada militară de joi de la ora prânzului, regina va participa în timpul serii la o ceremonie de aprindere a unor faruri şi torţe la Castelul Windsor, situat la periferia Londrei, unde locuieşte de la începutul pandemiei de coronavirus.
Vineri, o slujbă religioasă va avea loc la Catedrala St. Paul din Londra, în prezenţa unor membri ai familiei regale. Sâmbătă, suverana va lipsi de la prestigiosul Epsom Derby, potrivit presei britanice, în pofida pasiunii sale pentru cursele hipice.
Un amplu concert - pe care regina ar urma să îl privească la televizor - va avea loc la Buckingham Palace sâmbătă seară, în prezenţa a 22.000 de spectatori şi având drept capete de afiş nume sonore din industria muzicală, precum Diana Ross, Alica Keys, Queen + Adam Lambert.
Foto: (c) NEIL HALL/EPA
Duminică, 10.000 de persoane vor participa la o paradă în centrul Londrei. De asemenea, milioane de britanici vor participa la mii de prânzuri festive şi petreceri stradale, considerate unele dintre puţinele momente de unitate în rândul populaţiei acestei ţări, organizate pentru a omagia o regină care a traversat, imperturbabilă, epocile şi perioadele de criză. AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Anda Badea)
Citeşte şi:
Jubileul de Platină: Un cal, o şa şi o sabie, cadourile Franţei pentru Elisabeta a II-a
Jubileul de Platină: Papa îi transmite cele mai bune urări reginei Elisabeta a II-a
Preşedintele Iohannis a felicitat-o pe Regina Elisabeta a II-a cu ocazia Jubileului de Platină
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Germania: Conservatorul Friedrich Merz urmează să fie validat de parlament în funcția de cancelar, înlocuindu-l pe Olaf Scholz
Liderul conservatorilor germani Friedrich Merz va fi validat marți de parlament în funcția de cancelar, după ce Uniunea Creștin-Democrată (CDU) împreună cu aliatul său bavarez Uniunea Creștin-Socială (CSU) și Partidul Social-Democrat (SPD) au semnat luni acordul de guvernare prin care și-au schițat planurile pentru următorii patru ani, transmite DPA.
Președintele Trump îl va primi la Casa Albă pe premierul canadian Carney
Președintele american Donald Trump îl va primi marți la Casa Albă pe premierul canadian Mark Carney, în contextul unor relații bilaterale tensionate, anunță dpa. Înaintea vizitei, șeful guvernului de la Ottawa a declarat că discuțiile se vor concentra asupra taxelor vamale. Trump, în schimb, a susținut lu
Guvernul britanic intenționează să restricționeze acordarea de vize cetățenilor dintr-o serie de țări
Guvernul britanic intenționează să restricționeze acordarea de vize cetățenilor dintr-o serie de țări considerați cei mai susceptibili de a rămâne mai mult în Regatul Unit și de a solicita azil, relatează marți dpa, citând presa britanică. Cereri de vize de muncă și studii de la pakistanezi, nigerieni și srilankezi se numără
Parlamentul European instituie un Ordin European de Merit
Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Parlamentul European instituie un Ordin European de Merit, prima distincție de acest gen acordată de o instituție a UE, pentru a marca împlinirea a 75 de ani de la Declarația Schuman, considerată momentul fondator al unității europene, conform unui comunicat de presă al legislativului comunitar.
Starmer și Macron au discutat telefonic despre războiul din #Ucraina, situația din Fâșia Gaza și migrație
Premierul britanic Keir Starmer și președintele francez Emmanuel Macron au discutat luni, într-o convorbire telefonică, despre războiul din Ucraina, situația din Fâșia Gaza și migrație, a anunțat cabinetul șefului executivului de la Londra, relatează Reuters și DPA. ''Referitor la situația din Ucraina, liderii au discutat d
Președintele sirian efectuează miercuri, la Paris, prima sa vizită în Europa
Președintele sirian Ahmad al-Sharaa, la putere după căderea lui Bashar al-Assad în decembrie, va fi primit miercuri, la Paris, de șeful statului francez, Emmanuel Macron, în prima sa vizită în Europa, a anunțat marți Palatul Elysee, relatează AFP. Președintele francez 'va reafirma susținerea Franței pentru construcția une
Noua Zeelandă: Prim-ministrul dorește să interzică accesul la rețelele sociale pentru copiii sub 16 ani
Premierul Noii Zeelande Christopher Luxon a propus marți interzicerea accesului la rețelele sociale pentru copiii sub 16 ani, la câteva luni după ce Australia a adoptat restricții similare, printre cele mai drastice din lume, notează AFP. Proiectul de lege prezentat de Christopher Luxon, care urmează să fie înaintat partenerilor să
SUA: Administrația Trump vrea să priveze Universitatea Harvard de finanțare federală
Administrația Donald Trump dorește să priveze de finanțare federală Universitatea Harvard, angajată într-un conflict deschis cu președintele american, conform unei scrisori a secretarului pentru educație, Linda McMahon, trimisă luni președintelui prestigioasei instituții de învățământ, relatează AFP. 'Harvard nu ar trebui
Siria: Televiziunea de stat emite din nou pentru prima dată de la căderea lui Assad
Televiziunea națională siriană și-a reluat emisiunile luni pentru o perioadă test, la aproape cinci luni de la înlăturarea lui Bashar al-Assad, o relansare întârziată de sancțiunile internaționale și de echipamentele învechite, notează AFP. După ce autoritățile islamiste au ajuns la putere în decembrie, media de s
VIDEO/Onoruri militare pentru Scholz, 'cancelarul momentului de cotitură' pentru armata germană
Cancelarul în exercițiu Olaf Scholz, care îi va preda marți postul lui Friedrich Merz, va rămâne 'cancelarul momentului de cotitură' pentru armata germană, a cărei modernizare a inițiat-o, a salutat luni seară ministrul apărării Boris Pistorius, în cursul unei ceremonii militare pentru plecarea sa, notează AFP.
SUA: Șeful Pentagonului ordonă o reducere cu 20% a numărului celor mai înalți gradați
Secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a ordonat luni o reducere cu cel puțin 20% a numărului de generali și amirali de patru stele în serviciu, conform unui memoriu, citat de AFP. De la intrarea în funcție la sfârșitul lunii ianuarie, administrația Donald Trump afirmă că dorește să alinieze forțele armate la priorită
Peru: Guvernul anunță măsuri de urgență după uciderea a 13 angajați ai unei mine
Președinta peruană Dina Boluarte a anunțat luni o serie de măsuri de urgență în provincia Pataz, în nordul Peru, în urma descoperirii, în ziua precedentă, a corpurilor a 13 angajați ai unei companii miniere răpiți, notează AFP. Mineritul, motorul economic al Peru, se află în centrul tensiunilor în această pr
Yemen: Israelul anunță că a lovit infrastructuri ale rebelilor houthi din Hodeida
Armata israeliană a anunțat luni seara că a lansat atacuri aeriene asupra unor infrastructuri ale rebelilor houthi din Hodeida, sudul Yemenului, la o zi după un atac cu rachete asupra aeroportului internațional din Tel Aviv revendicat de acești rebeli aliați ai Iranului, relatează AFP. Loviturile au fost efectuate 'ca răspuns la atacurile
Ofensiva din Gaza va include strămutarea 'majorității' locuitorilor (armata israeliană)
Noua campanie militară din Fâșia Gaza anunțată luni va necesita strămutarea 'majorității' palestinienilor din acest teritoriu, a declarat generalul de brigadă Effi Defrin, purtător de cuvânt al armatei israeliene, relatează AFP. 'Operațiunea include un atac pe scara largă (și) deplasarea majorității populației din Fâșia Gaza'
BTA: Aproximativ 270 de militari bulgari participă la cinci operațiuni NATO și trei UE
Aproximativ 270 de militari din forțele armate îndeplinesc sarcini în cinci operațiuni NATO și trei operațiuni UE. Acest lucru a fost anunțat de Ministerul Apărării. Tradiționala videoconferință cu contingentele militare bulgare care participă la operațiuni în afara țării a avut loc luni. 'În ajunul Zilei Vitejiei ș