Pentru prima oară în ultimii 20 de ani, diplomaţii francezi chemaţi să facă grevă (AFP)

Declarându-se "obosiţi, îngrijoraţi şi trataţi fără consideraţie", angajaţii Ministerului Afacerilor Externe francez sunt invitaţi să facă grevă joi pentru a protesta împotriva unei serii de reforme care - potrivit lor - ar pune în pericol eficienţa şi prestigiul diplomaţiei franceze, informează AFP.
Apelul, rarisim într-o instituţie reputată pentru discreţia sa tradiţională şi puţin înclinată spre contestaţie, a fost lansat de şase sindicate şi un colectiv de 500 de tineri diplomaţi.
Reforma dorită de preşedintele Emmanuel Macron, care va avea consecinţe asupra carierelor diplomatice, a fost motivul declanşării protestului, dar nemulţumirile în cadrul corpului diplomatic există în realitate de mai mulţi ani.
"Înmulţirea reformelor, reducerea continuă a mijloacelor duc la o oboseală şi o descumpănire a angajaţilor", explică diplomatul şi sindicalistul Confederaţiei franceze a lucrătorilor creştini (CFTC) Olivier Da Silva, constatând că "furia este la un nivel deosebit de ridicat" în cadrul instituţiei.
Fapt inedit, numeroşi diplomaţi de rang înalt, ambasadori, directori regionali îşi afişează de câteva zile pe Twitter sprijinul pentru mişcarea de protest sub hashtagul #diplo2métier.
Unii, precum ambasadoarele din Kuweit, Claire Le Flecher, şi Oman, Veronique Aulagnon, anunţă că vor face grevă; alţii, cum este directorul pentru afaceri politice din minister Philippe Errera retransmit prin Twitter un editorial recent publicat de colectivul de tineri diplomaţi.
Adunări sunt prevăzute în faţa ministerului, situat în Quai d'Orsay din Paris, precum şi la Nantes, unde se află centrul arhivelor diplomatice.
Ambasadorii şi agenţii consulari dispun de dreptul la grevă, dar "desigur nu vor ameninţa niciodată protecţia compatrioţilor noştri şi interesele noastre. Invitaţia este de a înceta lucrul din momentul în care nu este ameninţată continuitatea apărării intereselor noastre", a precizat Da Silva.
"Doar o grevă este deja un eveniment în sine", adaugă el, estimând că este vorba de "un strigăt de alarmă". "Ministerul nostru este avariat, trebuie să-l reparăm". Sindicatele şi colectivul cer organizarea unor întruniri ale diplomaţiei.
Obiect al îngrijorărilor, reforma înaltei instituţii publice creează un nou corp de administratori de stat şi prevede că înalţii funcţionari nu vor mai fi ataşaţi unei anumite administraţii, ci vor fi invitaţi, dimpotrivă, să se ruleze cu regularitate de-a lungul întregii lor cariere.
Potrivit diplomaţilor, dintre care circa 700 sunt direct afectaţi de reformă, aceasta înseamnă o fuziune, iar apoi o eliminare treptată până în 2023 a două corpuri istorice ale diplomaţiei franceze, miniştri plenipotenţiari (ambasadori) şi consilieri de afaceri externe.
Adică, estimează unii dintre ei, "sfârşitul diplomaţiei profesioniste" franceze, a treia instituţie ca dimensiune după cele ale SUA şi Chinei.
"Odată cu această reformă, francezii vor fi reprezentaţi de oameni neinstruiţi după codurile diplomaţiei sau nepregătiţi. A fi consul nu este doar un rol onorific, aşa cum am auzit că se spune. Adică să mergi să recunoşti corpul unui compatriot la morgă, să anunţi un deces... Trebuie păstrat profesionalismul diplomaţiei noastre", apreciază un ambasador sub rezerva anonimatului.
Un diplomat de rang înalt, care a preferat de asemenea anonimatul, s-a declarat foarte preocupat de "oboseala angajaţilor în faţa presiunii constante, combinată cu un declin al mijloacelor". "Desigur, există fonduri la minister, dar adevărul este că sunt din ce în ce mai puţine mijloace", afirmă această sursă.
Ministerul, la conducerea căruia tocmai a sosit Catherine Colonna, diplomată de carieră a cărei numire a fost interpretată ca un "mesaj" adresat personalului, asigură că a "stabilit un dialog social de calitate" cu toate organizaţiile sindicale.
"Îngrijorarea este reală, angajaţii sunt obosiţi", recunosc totuşi surse apropiate dosarului, subliniind că această mişcare socială intervine într-un "context foarte dificil": mai mult de doi ani de COVID, succesiuni de crize, evacuări din Kabul după victoria talibanilor în august 2021, trecând prin războiul în Ucraina, expulzările de diplomaţi de către Rusia, criza cu Mali.
Circa 13.500 de angajaţi (permanenţi, contractuali, angajaţi locali...) lucrează în cadrul Ministerului francez de Externe, potrivit cifrelor oficiale. AGERPRES/(AS-autor:Lilia Traci, editor: Mariana Ionescu, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Guvernul britanic intenționează să restricționeze acordarea de vize cetățenilor dintr-o serie de țări
Guvernul britanic intenționează să restricționeze acordarea de vize cetățenilor dintr-o serie de țări considerați cei mai susceptibili de a rămâne mai mult în Regatul Unit și de a solicita azil, relatează marți dpa, citând presa britanică. Cereri de vize de muncă și studii de la pakistanezi, nigerieni și srilankezi se numără
Parlamentul European instituie un Ordin European de Merit
Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Parlamentul European instituie un Ordin European de Merit, prima distincție de acest gen acordată de o instituție a UE, pentru a marca împlinirea a 75 de ani de la Declarația Schuman, considerată momentul fondator al unității europene, conform unui comunicat de presă al legislativului comunitar.
Starmer și Macron au discutat telefonic despre războiul din #Ucraina, situația din Fâșia Gaza și migrație
Premierul britanic Keir Starmer și președintele francez Emmanuel Macron au discutat luni, într-o convorbire telefonică, despre războiul din Ucraina, situația din Fâșia Gaza și migrație, a anunțat cabinetul șefului executivului de la Londra, relatează Reuters și DPA. ''Referitor la situația din Ucraina, liderii au discutat d
Președintele sirian efectuează miercuri, la Paris, prima sa vizită în Europa
Președintele sirian Ahmad al-Sharaa, la putere după căderea lui Bashar al-Assad în decembrie, va fi primit miercuri, la Paris, de șeful statului francez, Emmanuel Macron, în prima sa vizită în Europa, a anunțat marți Palatul Elysee, relatează AFP. Președintele francez 'va reafirma susținerea Franței pentru construcția une
Noua Zeelandă: Prim-ministrul dorește să interzică accesul la rețelele sociale pentru copiii sub 16 ani
Premierul Noii Zeelande Christopher Luxon a propus marți interzicerea accesului la rețelele sociale pentru copiii sub 16 ani, la câteva luni după ce Australia a adoptat restricții similare, printre cele mai drastice din lume, notează AFP. Proiectul de lege prezentat de Christopher Luxon, care urmează să fie înaintat partenerilor să
SUA: Administrația Trump vrea să priveze Universitatea Harvard de finanțare federală
Administrația Donald Trump dorește să priveze de finanțare federală Universitatea Harvard, angajată într-un conflict deschis cu președintele american, conform unei scrisori a secretarului pentru educație, Linda McMahon, trimisă luni președintelui prestigioasei instituții de învățământ, relatează AFP. 'Harvard nu ar trebui
Siria: Televiziunea de stat emite din nou pentru prima dată de la căderea lui Assad
Televiziunea națională siriană și-a reluat emisiunile luni pentru o perioadă test, la aproape cinci luni de la înlăturarea lui Bashar al-Assad, o relansare întârziată de sancțiunile internaționale și de echipamentele învechite, notează AFP. După ce autoritățile islamiste au ajuns la putere în decembrie, media de s
VIDEO/Onoruri militare pentru Scholz, 'cancelarul momentului de cotitură' pentru armata germană
Cancelarul în exercițiu Olaf Scholz, care îi va preda marți postul lui Friedrich Merz, va rămâne 'cancelarul momentului de cotitură' pentru armata germană, a cărei modernizare a inițiat-o, a salutat luni seară ministrul apărării Boris Pistorius, în cursul unei ceremonii militare pentru plecarea sa, notează AFP.
SUA: Șeful Pentagonului ordonă o reducere cu 20% a numărului celor mai înalți gradați
Secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a ordonat luni o reducere cu cel puțin 20% a numărului de generali și amirali de patru stele în serviciu, conform unui memoriu, citat de AFP. De la intrarea în funcție la sfârșitul lunii ianuarie, administrația Donald Trump afirmă că dorește să alinieze forțele armate la priorită
Peru: Guvernul anunță măsuri de urgență după uciderea a 13 angajați ai unei mine
Președinta peruană Dina Boluarte a anunțat luni o serie de măsuri de urgență în provincia Pataz, în nordul Peru, în urma descoperirii, în ziua precedentă, a corpurilor a 13 angajați ai unei companii miniere răpiți, notează AFP. Mineritul, motorul economic al Peru, se află în centrul tensiunilor în această pr
Yemen: Israelul anunță că a lovit infrastructuri ale rebelilor houthi din Hodeida
Armata israeliană a anunțat luni seara că a lansat atacuri aeriene asupra unor infrastructuri ale rebelilor houthi din Hodeida, sudul Yemenului, la o zi după un atac cu rachete asupra aeroportului internațional din Tel Aviv revendicat de acești rebeli aliați ai Iranului, relatează AFP. Loviturile au fost efectuate 'ca răspuns la atacurile
Ofensiva din Gaza va include strămutarea 'majorității' locuitorilor (armata israeliană)
Noua campanie militară din Fâșia Gaza anunțată luni va necesita strămutarea 'majorității' palestinienilor din acest teritoriu, a declarat generalul de brigadă Effi Defrin, purtător de cuvânt al armatei israeliene, relatează AFP. 'Operațiunea include un atac pe scara largă (și) deplasarea majorității populației din Fâșia Gaza'
BTA: Aproximativ 270 de militari bulgari participă la cinci operațiuni NATO și trei UE
Aproximativ 270 de militari din forțele armate îndeplinesc sarcini în cinci operațiuni NATO și trei operațiuni UE. Acest lucru a fost anunțat de Ministerul Apărării. Tradiționala videoconferință cu contingentele militare bulgare care participă la operațiuni în afara țării a avut loc luni. 'În ajunul Zilei Vitejiei ș
Trump afirmă că vrea să 'lucreze' cu Erdogan pentru a pune capăt războiului din #Ucraina
Președintele american Donald Trump a declarat că a avut luni o conversație telefonică 'foarte productivă' cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, pe care l-a invitat în vizită în Statele Unite, și a afirmat că dorește să lucreze cu acesta pentru 'a pune capăt războiului ridicol, însă mortal, dintre Rusia și Ucraina', relatează AFP și EFE.
Franța: Macron îl primește pe liderul Turkmenistanului, țară cu mari resurse de gaz, pentru semnarea unor acorduri
Președintele francez Emmanuel Macron îl primește luni pe Gurbangulî Berdîmuhamedov, liderul de facto al Turkmenistanului, în vederea semnării mai multor acorduri cu acest stat, unul din cele mai izolate și mai autoritare din lume, dar cu imense zăcăminte de gaz, transmite AFP. 'Liderul național al poporului turkmen', tatăl preșe