Ucraina susţine că 1.500 de persoane au fost ucise în oraşul Severodoneţk de la începutul războiului

Circa 1.500 de persoane au fost ucise în oraşul greu încercat Severodoneţk din regiunea Lugansk, în estul Ucrainei, de la începutul războiului declanşat de Rusia la sfârşitul lunii februarie, relatează DPA.
Printre acestea sunt soldaţi, dar şi civili, a declarat vineri şeful administraţiei militare locale, Oleksandr Striuk.
Mulţi locuitori au fugit din calea luptelor, afirmă el, adăugând că doar a zecea parte din cei 130.000 de locuitori ai oraşului a rămas la Severodonţek.
Guvernatorul ucrainean al regiunii Lugansk, Serhii Haidai, a indicat că joi patru persoane au fost ucise în bombardamente ruseşti asupra unor zone rezidenţiale din Severodoneţk.
La peste trei luni de la declanşarea războiului în Ucraina de către Rusia, Severodoneţk este una din ultimele zone ale Luganskului controlate încă de armata ucraineană. Dar nu departe de periferia oraşului se dau deja lupte grele.
Unii observatori exprimă temeri că brigăzile ucrainene din Severodoneţk ar putea fi încercuite de forţele militare ruse şi miliţiile separatiste proruse din Lugansk.
Nu departe de această zonă fierbinte, mai la sud, alte zeci de cadavre au fost descoperite vineri la Mariupol, oraş-port la Marea Azov, aflat în prezent sub controlul forţelor ruse şi separatiste, a indicat un politician ucrainean local.
Echipe de salvare au descoperit 70 de cadavre ale unor locuitori ai Mariupolului sub dărâmăturile unei fabrici distruse de bombardamente, a semnalat consilierul primarului ucrainean al oraşului, Petro Andriuşcenko, pe contul său Telegram.
Oamenii au fost îngropaţi sub dărâmături când ocupanţii ruşi au bombardat clădirea, a indicat el, dar DPA menţionează că această informaţie nu poate fi verificată deocamdată din surse independente.
Mariupolul, care a fost asediat săptămâni în şir, înainte să fie ocupat de trupele ruse, a devenit un simbol al brutalităţii războiului declanşat de Rusia.
Forţele ruse şi miliţiile separatiste proruse au asediat săptămâni întregi oţelăria Azovstal, unde se baricadaseră ultimii apărători ucraineni.
Foto: (c) V Ictor / EPA
De mai bine de o săptămână, cei peste 2.400 de bărbaţi şi femei de la Azovstal s-au predat, aflându-se în prezent în captivitate în Rusia.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se teme de o puternică depopulare a Donbasului (format din regiunile Doneţk şi Lugansk) în faţa atacurilor masive ruseşti din est.
Cu o putere superioară de foc, trupele ruse care atacă au pus presiune asupra apărătorilor ucraineni din jurul Severodoneţk, a spus el în discursul său video de joi seara.
"Ofensiva de desfăşurare a ocupanţilor în Donbas ar putea lăsa pustie regiunea", a afirmat Zelenski, adăugând că sunt distruse oraşe şi numeroase persoane sunt ucise sau răpite. Aceasta este o "politică evidentă de genocid", a subliniat el.
Forţele ruse înaintează în Donbas, încercând să încercuiască trupele ucrainene din Severodoneţk şi Lisiceansk. În cursul luptelor, mai multe sate de la nord-vest de Popasna au fost capturate de armata rusă, potrivit serviciilor de informaţii britanice.
Oraşul Liman din regiunea Doneţk a intrat, de asemenea, sub control rusesc, aşa cum au anunţat separatiştii proruşi din estul Ucrainei. Liman se află la vest de Severodoneţk şi Lisiceansk.
Odată cu căderea acestuia, aprovizionarea armatei ucrainene în regiune devine din ce în ce mai dificilă. În acelaşi timp, pericolul încercuirii forţelor ucrainene creşte, notează DPA.
Până în prezent, separatiştii proruşi din Doneţk "au eliberat şi au obţinut controlul deplin asupra a 220 de localităţi, inclusiv Krasnîi Liman, cu sprijinul puterii de foc a forţelor ruse", au anunţat vineri miliţiile separatiste, potrivit Interfax, citată de DPA.
Militarii ucraineni nu au confirmat deocamdată căderea localităţii Krasnîi Liman, a cărei denumire trimite la trecutul sovietic al Ucrainei.
Cu toate acestea, un consilier al preşedinţiei de la Kiev, Oleksii Arestovici, declarase joi seara într-o intervenţie televizată că acest oraş important din punct de vedere strategic este ca şi pierdut.
În ultimele zile, forţele ruse au avansat mult mai repede în regiunea Donbas decât în săptămânile precedente, datorită atacurilor masive cu artilerie şi aviaţie.
Armata rusă a anunţat, la rândul său, noi atacuri cu rachete asupra regiunilor Harkov şi Doneţk din estul Ucrainei.
Rachete ruseşti au fost lansate asupra unei brigăzi ucrainene în oraşul extrem de disputat Bahmut din Doneţk, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov.
Partea ucraineană comunicase despre cel puţin nouă morţi, între care un bebeluş de cinci luni, şi mai mulţi răniţi în urma bombardamentelor ruseşti de joi de la Harkov.
Cancelarul german Olaf Scholz a subliniat vineri că Germania continuă să sprijine Ucraina. Putin nu trebuie lăsat să scape din asta după acest "război cinic, inuman" pe care l-a declanşat, a declarat Scholz. Războiul nu este îndreptat numai împotriva Ucrainei, ci împotriva valorilor democraţiei occidentale în general, a subliniat el.AGERPRES/(AS-autor: Lilia Traci, editor: Ionuţ Mareş, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Spania: Parchetul deschide o anchetă cu privire la moartea a mii de spanioli în lagăre naziste
Parchetul spaniol a anunțat luni deschiderea unei anchete referitoare la moartea a aproape 4.500 de spanioli în lagăre de exterminare naziste, unde fuseseră deportați după ce se exilaseră în Franța pentru a fugi de dictatura lui Franco, transmite AFP. Ministerul Public urmărește să stabilească dacă a existat 'o strategie comună între dict
Israelul a aprobat un plan prevăzând 'cucerirea' Fâșiei Gaza (sinteză AFP)
Cabinetul de securitate israelian a aprobat o extindere a operațiunilor militare vizând 'cucerirea' Fâșiei Gaza, după ce autoritățile au dispus mobilizarea a zeci de mii de rezerviști pentru această ofensivă, a declarat luni
Viitorul cancelar german Friedrich Merz promite reforme
Berlin, 5 mai /Agerpres/- Viitorul cancelar federal german de centru-dreapta, Friedrich Merz, a promis luni acțiuni rapide de reformă economică pentru a scoate Germania din recesiune, relatează agențiile Reuters și DPA. Blocul politic al lui Merz, format din Uniunea Creștin-Democrată (CDU) împreună cu filiala sa bavareză Uniunea Creștin-Socială (CSU), și
UE: Fără China, Rusia nu ar putea continua să atace Ucraina 'cu aceeași forță'
Comisia Europeană a declarat luni că, fără sprijinul Chinei, Rusia nu ar putea continua războiul de agresiune împotriva Ucrainei 'cu aceeași forță' și a subliniat că Beijingul 'rămâne un facilitator-cheie' al Kremlinului, relatează EFE. 'China rămâne un facilitator-cheie pentru continuarea războiului de agresiune al Rusiei
Uniunea Europeană, 'îngrijorată' de noul plan israelian pentru Fâșia Gaza, face apel la 'reținere'
Uniunea Europeană este 'îngrijorată' de noul plan israelian privind 'cucerirea' Fâșiei Gaza și face apel să se dea dovadă de 'cea mai mare reținere', a declarat luni un purtător de cuvânt al serviciului său diplomatic, relatează AFP. 'Uniunea Europeană este îngrijorată de extinderea prevăzută a operațiunii fo
Franța: Ministerul de Interne înăsprește criteriile de naturalizare a străinilor
Ministrul de interne francez, Bruno Retailleau, a prezentat luni un nou ordin ce vizează înăsprirea criteriilor de naturalizare a străinilor, în materie de respectare a legilor, cunoaștere a limbii franceze și inserție pe piața muncii, transmite AFP. 'Această circulară reprezintă o ruptură', dar 'nu cu dreptul nostru', a subliniat R
O jurnalistă rusă, care risca ani grei de închisoare pentru criticile împotriva invaziei în #Ucraina, exfiltrată în Franța de RSF
Jurnalista rusă Ekaterina Barabaș, critic de cinema - care risca până la zece ani de închisoare pentru că a denunțat războiul dus de Moscova în Ucraina -a fost exfiltrată prin țări terțe, în Franța de către Reporters sans frontieres (RSF- Reporteri fără frontiere), a anunțat luni această organizație neguvernamentală în cadrul unei conferințe de
Trei civili uciși în atacuri cu drone ucrainene în regiunea rusă Kursk
Atacuri cu drone ucrainene au ucis luni trei civili în regiunea rusă Kursk, a anunțat guvernatorul interimar al regiunii, Aleksandr Hinștein, relatează AFP. Forțele ucrainene au lansat un atac surpriză asupra teritoriului de la granița cu Ucraina în august 2024, cucerind aproximativ 1.400 de kilometri pătrați. Armata rusă desfășoară o ofensivă la s
Iranul afirmă că poziția sa față de negocierile cu SUA cu privire la programul nuclear rămâne neschimbată
Iranul rămâne angajat față de diplomație cu Statele Unite, a indicat luni guvernul de la Teheran, după ce a patra rundă de negocieri cu Washingtonul cu privire la programul nuclear, prevăzută să aibă loc pe 3 mai la Roma, a fost amânată din 'motive logistice', transmite Reuters. 'Noi ne-am anunțat angajamentul de a continua pe calea dia
Kremlinul afirmă că este necesară o întâlnire Trump-Putin
Kremlinul a declarat luni, referitor la o eventuală întrevedere în Arabia Saudită între președinții american și rus, Donald Trump și Vladimir Putin, că o întâlnire între cei doi este necesară, dar a precizat că liderul rus nu are prevăzută nicio deplasare în Orientul Mijlociu pentru jumătatea acestei luni, transmite Reuters.
UE vrea să investească 500 de milioane de euro pentru a atrage cercetători
Emmanuel Macron și Ursula von der Leyen vor să-i atragă pe cercetătorii străini - amenințați în special în SUA de politicile administrației Trump - organizând în acest scop luni la Paris conferința Choose Europe for Science, relatează AFP. Președinta Comisiei Europene a anunțat în cadrul conferinței că Uniunea Eur
Mișcarea Hamas acuză Israelul că utilizează ajutorul umanitar ca mijloc de ''șantaj politic''
Mișcarea islamistă palestiniană Hamas a acuzat luni Israelul că utilizează ajutorul umanitar ca mijloc de ''șantaj politic'' și că este responsabil pentru ''agravarea catastrofei umanitare'' din Fâșia Gaza, informează France Presse. ''Respingem utilizarea ajutorului umanitar ca un mijloc de șantaj
Partidul german de extremă dreapta AfD depune plângere după ce a fost clasificat drept 'extremist'
Partidul Alternativa pentru Germania (AfD), aflat în prezent în fruntea sondajelor naționale în Germania, a anunțat luni că a declanșat o acțiune în justiție contra deciziei Oficiului federal de informații interne de a-l clasifica drept partid 'extremist' de dreapta ce ar putea reprezenta un pericol pentru ordinea democratică, informează AFP ș
Președintele Kenyei a scăpat nevătămat după ce o persoană din public a aruncat cu un pantof în el la un miting
Președintele kenyan William Ruto a reușit să se ferească de o lovitură cu un pantof: el a parat obiectul de încălțăminte cu brațul la un miting în provincia Migori din estul țării, relatează luni agenția Reuters. El a ținut duminică un discurs despre costul vieții în Kenya, subiect care a iritat publicul și l-a obligat pe șef
Tensiuni India-Pakistan: Armata pakistaneză a efectuat încă un test cu rachete
Armata pakistaneză a anunțat luni că a efectuat un test de lansare de rachete, al doilea în două zile, pe fondul tensiunilor în creștere cu India vecină, relatează AFP. ''Pakistanul a efectuat astăzi un test reușit de lansare a unei rachete Fattah, cu o rază de acțiune de 120 km'', a informat armata într-un co