Rusia neagă că a rămas fără rachete moderne; media ucraineană semnalează utilizarea de rachete sovietice X-22

Rusia a negat luni că nu ar mai dispune de suficiente rachete ghidate de înaltă precizie, aşa cum a afirmat anterior Ministerul britanic al Apărării într-unul din buletinele sale despre evoluţia conflictului din Ucraina, relatează EFE şi Interfax.
Media ucraineană Defense Express semnalează însă luni utilizarea de către aviaţia rusă a rachetelor X-22 de fabricaţie sovietică, pentru prima oară de la începutul invaziei ruse în Ucraina.
"Dacă ar fi să dăm crezare la tot ceea ce spune cealaltă parte, Rusia trebuia să rămână fără rachete încă din luna martie. Dar aceasta nu s-a întâmplat. Complexul militar-industrial furnizează armatei noastre întreaga gama necesară de rachete în volumele necesare", a declarat într-un interviu pentru Interfax vicepremierul rus Iuri Borisov, responsabil cu industria de apărare în guvernul rus.
El a asigurat că "există suficiente rachete şi muniţii moderne ghidate de înaltă precizie pentru a îndeplini toate misiunile puse în faţa forţelor armate ruse".
Ministerul britanic al Apărării a semnalat luni în buletinul său zilnic informativ despre ultimele evoluţii ale ofensivei ruse în Ucraina că "de la începutul invaziei, Rusia s-a lăudat public cu capacitatea sa de a efectua lovituri chirurgicale şi de a limita daunele colaterale".
"Ei (ruşii) au spus că oraşele ucrainene vor fi ferite de bombardamente", indică ministerul britanic, subliniind că, întrucât conflictul se prelungeşte, "în pofida aşteptărilor de dinainte ale Rusiei, stocurile sale de muniţie ghidate de înaltă precizie au fost probabil puternic diminuate".
În opinia autorităţilor militare britanice, aceasta a obligat Rusia să folosească arme vechi, mai puţin precise şi mai uşor de interceptat.
În acelaşi timp, Rusia a demonstrat "deficienţe în ceea ce priveşte capacitatea sa de a efectua lovituri de înaltă precizie la scară largă", concluzionează experţii ministerului.
Cu toate acestea, vicepremierul Iuri Boris susţine că sistemele ruseşti ghidate de înaltă precizie s-au dovedit a fi eficiente în cursul aşa-numitei "operaţiuni militare speciale din Ucraina", conform Interfax.
"Toate tipurile de arme ruseşti ghidate de înaltă precizie şi-au confirmat caracteristicile de luptă, care au permis lovituri precise asupra infrastructurii militare din toată Ucraina şi au redus astfel la minimum victimele civile", a asigurat responsabilul rus.
Rusia utilizează o gamă largă de sisteme pentru a ataca ţinte în Ucraina, printre care rachete ghidate aer-sol, rachete de croazieră cu rază lungă de acţiune lansate pe cale aeriană şi maritimă, rachete hipersonice Kinjal, lansate aerian, şi rachete tactice Iskander-M, a indicat Borisov.
"Aceste tipuri de arme sunt intens dezvoltate, cu accent pe utilizarea lor rapidă, cu precizie înaltă, pe distanţe lungi, împreună cu proiectarea de noi sisteme hipersonice", a adăugat el.
În plus, sistemele de rachete de coastă Bastion sunt acum capabile să lovească ţinte terestre, a spus vicepremierul rus. "Modernizarea acestui sistem a făcut posibilă lansarea de rachete Onix (supersonice) asupra unor ţinte importante inamice de la sol. Eficacitatea distrugerii garantate a diferitelor tipuri de ţinte a fost confirmată în cursul operaţiunii militare speciale", a afirmat oficialul rus în interviul pentru Interfax.
Dar, după cum a relatat luni publicaţia ucraineană specializată Defense Express, citând surse militare de la Kiev, trupele ruse au lansat în noaptea de duminică spre luni atacuri cu rachete de fabricaţie sovietică X-22, care au fost lansate de bombardiere strategice Tu-22M3.
Potrivit unor surse, forţele aeriene ruse au efectuat lovituri asupra unor ţinte din regiunea Doneţk cu rachete de croazieră lansate pe cale aeriană X-22, pentru prima oară de la începutul invaziei ruse în Ucraina.
În jur de şase rachete X-22 au fost lansate asupra unor localităţi situate în apropiere de linia frontului din regiunea Doneţk.
Conform analiştilor de la Defense Express, dacă aviaţia rusă a început să folosească rachete sovietice, atunci aceasta ar putea să însemne că stocurile de Kalibr şi Iskander au fost puternic diminuate.
X-22 sunt rachete de croazieră sovietice care au fost fabricate în anii 1960-1970. Din cauza uzurii fizice, acestea ar putea prezenta diferite pericole. Înainte de începerea războiului în Ucraina, după cum scriu jurnaliştii ucraineni, rachetele de acest tip se aflau la păstrare în depozite, dar formal erau în serviciu, potrivit publicaţiei Focus. AGERPRES/(AS - autor: Lilia Traci, editor: Florin Ştefan, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Transfer de date ale UE spre China: TikTok condamnat la o amendă de 530 milioane de euro
Platforma TikTok a fost condamnată vineri în Uniunea Europeană la plata unei amenzi în valoare de 530 milioane de euro pentru că a eșuat să garanteze o protecție suficientă datelor personale ale europenilor în China, de unde ele sunt accesibile, într-un moment în care platforma se află și în colimatorul SUA, relatează AFP.
Iranul trebuie 'să renunțe' la îmbogățirea uraniului, declară Rubio
Secretarul de stat american Marco Rubio a declarat joi că Iranul trebuie să 'renunțe' la îmbogățirea uraniului și la dezvoltarea de rachete cu rază lungă de acțiune și ar trebui să permită inspectorilor americani accesul la instalațiile sale, în contextul amânării rundei de negocieri nucleare, relatează Reuters. Comen
Gaza: Operațiunile umanitare 'în pragul unei prăbușiri totale', afirmă Crucea Roșie
Operațiunile umanitare în Fâșia Gaza sunt 'în pragul unei prăbușiri totale', a avertizat vineri Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) după două luni de blocadă totală israeliană a oricărei intrări de ajutoare, relatează AFP. 'Dacă livrările de ajutoare nu se reiau imediat, CICR nu va dispune de alimente,
Vatican: Horn instalat pe acoperișul Capelei Sixtine în vederea conclavului
Vaticanul a instalat vineri un horn pe acoperișul Capelei Sixtine în vederea conclavului care va începe pe 7 mai, relatează AFP. La terminarea fiecărei sesiuni de vot a cardinalilor reuniți în interiorul capelei, buletinele de vot sunt arse într-o sobă specială. Hornul, vizibil din Piața Sf.Petru, emite un fum negru dac
Donald Trump ordonă suspendarea finanțării de către stat a mediilor publice PBS și NPR
Președintele american Donald Trump a semnat joi un ordin executiv prin care cere administratorului federal de investiții în domeniul audiovizualului public (CPB) să înceteze finanțarea a două instituții media publice americane, televiziunea PBS și radioul NPR, pe care le acuză de părtinire, relatează AFP. 'Am dat instrucțiuni c
Marea Britanie: Extrema dreaptă britanică câștigă un scrutin parțial, un eșec pentru Starmer
Partidul de extrema dreaptă Reform UK, condus de Nigel Farage, a câștigat într-un un scrutin parțial în nord-vestul Angliei, învingând Partidul Laburist de guvernământ, un eșec pentru premierul Keir Starmer, relatează vineri France Presse. 'Pentru mișcare, pentru partid, acesta este un moment foarte, foa
#Ucraina: Aproape 30 de răniți într-un atac rusesc asupra Zaporojie
Aproape 30 de persoane, între care un adolescent, au fost rănite în noaptea de joi spre vineri într-un atac rusesc asupra infrastructurii civile în orașul Zaporojie, centrul administrativ al regiunii omonime din sudul Ucrainei, au anunțat responsabili locali, citați de AFP. 'Douăzeci și nouă de persoane au fost răni
Marco Rubio: Un acord de pace între #Ucraina și Rusia este 'încă departe'
Ucraina și Rusia sunt încă departe de a ajunge la un acord de pace în pofida unor progrese recente, a declarat joi secretarul de stat american Marco Rubio, avertizând că, fără un progres în timp util, președintele Donald Trump ar putea reconsidera rolul SUA în mediere, potrivit dpa. Pozițiile celor două țări &icir
1 mai: Mii de americani defilează împotriva lui Trump
Mai multe mii de americani au defilat joi în Statele Unite, de la New York la Los Angeles, pentru a se opune politicii lui Donald Trump și a denunța 'tirania' cu ocazia zilei de 1 mai, care nu este o zi tradițională de mobilizare în masă ca în Europa, notează AFP. Însă zeci de sindicate locale și organizații ale
Președintele sârb va merge în Rusia la parada de 9 mai pentru că i-a promis lui Putin
Președintele sârb Aleksandar Vucic a afirmat joi că își respectă cuvântul dat menținând vizita sa la Moscova pentru a participa la parada militară din Piața Roșie, așa cum i-a promis omologului său rus Vladimir Putin, transmite AFP. 'Acum opt luni (...) i-am spus președintelui Putin într-o discuție la telefon
Nuclear: Fără reuniune între iranieni și europeni vineri (ministrul Barrot)
Șeful diplomației franceze, Jean-Noël Barrot, a confirmat joi că nu va avea loc nicio întâlnire vineri între iranieni și europeni privind programul nuclear iranian, așa cum sugerase Teheranul la începutul acestei săptămâni, relatează AFP. 'O reuniune tehnică era avută în vedere înainte de (...
VIDEO/1mai : Între 157.000 și 300.000 de manifestanți în Franța
Între 157.000 și 300.000 de persoane au manifestat joi în Franța cu ocazia zilei de 1 mai, între care 32.000 până la 100.000 la Paris, 'împotriva extremei drepte și pentru pace, libertăți și justiție socială', potrivit poliției și reprezentanților sindicatului CGT, relatează AFP. 'Această zi de manifes
Putin este 'singurul obstacol' în calea păcii în #Ucraina (șeful diplomației franceze)
Ministrul de externe francez Jean-Noël Barrot a declarat joi că președintele rus Vladimir Putin este 'singurul obstacol' în calea păcii în Ucraina, declarație făcută la o zi după ce Washingtonul și Kievul au semnat un acord privind mineralele, relatează AFP. 'Trebuie să recunoaștem, cred că de acum este clar că sin
SUA: Trump a anunțat numirea consilierului său Mike Waltz în funcția de ambasador la ONU
Președintele american Donald Trump a anunțat joi că îl numește pe Mike Waltz, anterior consilierul său pentru securitate națională, în funcția de ambasador al SUA la ONU, potrivit unui mesaj difuzat pe rețeaua sa de socializare Truth Social, relatează AFP. 'Mike Waltz a muncit din greu pentru a acorda prioritate intereselor naț
Mexicul și Statele Unite au convenit să amelioreze balanța comercială (Sheinbaum)
Președinta Mexicului Claudia Sheinbaum a declarat joi că a convenit cu omologul său american Donald Trump să lucreze pentru ameliorarea balanței comerciale dintre cele două țări, unul dintre argumentele republicanului pentru impunerea de taxe vamale, relatează AFP. Într-o convorbire telefonică apreciată drept 'foarte bună' s-a co