Polonia, care sprijină politic Kievul, este direct afectată de criza ruso-ucraineană (comentariu EFE)

Polonia, singura ţară din estul Europei care are graniţă comună cu Ucraina, Belarus şi cu Rusia (pe la linia care delimitează teritoriul Poloniei şi exclava rusă Kaliningrad - n.r.), se vede direct afectată de criza din regiune, sprijină politic Kievul şi îşi reiterează dorinţa de a găzdui pe teritoriul său o mai mare desfăşurare militară a SUA în estul Europei, scrie EFE într-un comentariu.
De menţionat că SUA au anunţat miercuri desfăşurarea a circa 3.000 de militari americani în ţări de pe flancul estic al NATO. Aproximativ 1.000 de militari vor fi repoziţionaţi în zilele următoare de la o bază din Germania în România, alţi circa 2.000 urmând să vină din SUA în Polonia şi Germania, majoritatea în Polonia.
De la începerea tensiunilor, Polonia a transmis constant semnale de susţinere politică faţă de Kiev, însă deocamdată guvernul de la Varşovia preferă să-şi coordoneze acţiunile de acest tip cu aliaţii săi din NATO.
Parlamentul polonez a aprobat recent o declaraţie de "sprijin total" faţă de Ucraina, în care a făcut apel la aliaţii săi din Uniunea Europeană şi NATO să adopte atitudini similare şi şi-a exprimat opoziţia faţă de politica Federaţiei Ruse, care "încalcă dreptul internaţional şi ameninţă pacea în Europa".
Preşedintele polonez Andrzej Duda a avut recent o convorbire cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, în urma căreia a dat asigurări că "securitatea, suveranitatea şi libertatea Ucrainei sunt chestiuni strategice pentru noi". La scurt timp după aceea, Duda a convocat Consiliul Securităţii Naţionale, compus din principalii miniştri ai guvernului şi reprezentanţi ai tuturor forţelor politice din Parlament.
Potrivit informaţiilor difuzate de Ministerul Apărării polonez, Moscova are comasaţi peste 127.000 de militari la frontiera cu Ucraina şi a desfăşurat mai multe baterii de rachete Iskander, capabile să transporte focoase nucleare şi a căror rază de acţiune, de circa 400 de kilometri, i-ar permite să atace teritoriul polonez.
În urmă cu câţiva ani, Varşovia a început modernizarea şi extinderea armatei sale deoarece, după cum a amintit-o vicepremierul pe probleme de securitate al guvernului polonez, Jaroslaw Kaczynski, "un stat care se află la graniţa NATO şi a UE trebuie să dispună de o forţă de descurajare semnificativă şi, dacă este nevoie, trebuie să poată să se apere eficient, pe o perioadă lungă de timp şi pe cont propriu".
Polonia intenţionează să-şi sporească efectivele la 250.000 de militari profesionişti, de la 62.000 în prezent, şi contează pe 50.000 de rezervişti care primesc periodic antrenament. Totodată, autorităţile de la Varşovia vor să adopte o "lege de apărare a patriei" prin care să crească stimulentele economice pentru militari şi să faciliteze procesul de recrutare.
O parte din cele 46 de miliarde de euro ce se preconizează a fi cheltuite pentru apărare până în 2026 vor fi destinate achiziţionării de armament performant de fabricaţie americană, precum 250 de tancuri de luptă M1 Abrams şi 32 de avioane de vânătoare F-35, aparat pe care Washingtonul îl exportă doar principalilor săi aliaţi.
Varşovia, care a intrat în NATO în 1999, a cerut în repetate rânduri Washingtonului să-şi sporească prezenţa militară în estul Europei şi, în iunie 2020, în timpul unei vizite oficiale în SUA, preşedintele Duda i-a propus omologului său de atunci, republicanul Donald Trump, crearea unei mari baze militare permanente pe teritoriul polonez pe care să o finanţeze chiar Varşovia şi care să fie botezată "Fort Trump".
Înaintea anunţului de miercuri al SUA privind trimiterea de militari în Polonia, în această ţară se aflau circa 4.500 de soldaţi desfăşuraţi în cadrul unui sistem prin rotaţie pe o perioadă de nouă luni, dar, deşi există planuri de extindere a centrului logistic de la aerodromul Powidz (centru), acestea nu s-au concretizat deocamdată.
Colonelul Krzysztof Surdyk, autorul cărţii "Conflictul ucrainean în jocurile geopolitice", a explicat pentru EFE într-un email că, în opinia sa, sunt 95% şanse ca în cele din urmă un conflict armat să nu aibă loc. El pune "creşterea tensiunii" pe seama "unui război hibrid între Occident şi Rusia".
"Războiul are la bază decizii economice, diplomatice şi de informaţii, iar componenta militară nu este altceva decât o extensie a acestor fapte", susţine el.
La rândul său, profesorul Przemyslaw Furgacz, specialist în politica din Caucaz, a evidenţiat pentru EFE poziţia critică a Poloniei faţă de proiectul de gazoduct Nord Stream II (care ar urma să transporte gaz din Rusia în Germania, ocolind Ucraina - n.r.) care, în opinia sa, "îi oferă practic Moscovei cale liberă să invadeze Ucraina".
Din raţiuni istorice, sociale şi geopolitice, ceea ce se va întâmpla în Ucraina va avea consecinţe ample în Polonia: potrivit datelor Băncii Naţionale polone, peste un milion de cetăţeni ucraineni călătoresc în Polonia an de an pentru a lucra câteva luni, iar apoi revin în ţara de origine, cea mai mare deplasare migratorie din Europa modernă.
Ministrul adjunct de interne al Poloniei, Maciej Wasik, a declarat recent că, în cazul izbucnirii unui conflict armat, cel puţin un milion de ucraineni vor migra în Polonia aproape imediat. AGERPRES/(AS - autor: Gabriela Ionescu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Medvedev afirmă că Trump a obligat #Ucraina să plătească pentru ajutorul SUA prin acordul privind mineralele
Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a declarat joi că semnarea acordului privind mineralele între Ucraina și Statele Unite înseamnă că președintele american Donald Trump a obligat Kievul să plătească pentru viitorul ajutor militar american, relatează Reuters. Acordul, semnat miercuri la Washington, va oferi Statelor Unite acces l
Ministrul de externe ucrainean salută un 'pas important' în relațiile cu SUA după semnarea acordului privind mineralele
Ministrul ucrainean de externe, Andrii Sîbiha, a salutat joi acordul privind mineralele semnat cu Statele Unite ca fiind 'un pas important' în relațiile cu Washingtonul și a precizat că a discutat despre semnarea acestui document cu șefa diplomației europene, Kaja Kallas, relatează Reuters. Acordul economic între SUA
Echipa lui Trump presează Beijingul să negocieze tarifele vamale, potrivit presei chineze
Contrar afirmațiilor președintelui american Donald Trump, Washingtonul, și nu Beijingul, este cel care 'se grăbește' să negocieze tarifele vamale, administrația americană 'luând initiațiva' a numeroase contacte bilaterale, a afirmat joi mass-media oficială chineză, relatează AFP. Cele două mari puteri economice ale lumii
Coreea de Sud: Președintele interimar Han Duck-soo și-a anunțat demisia
Președintele interimar sud-coreean Han Duck-soo a demisionat joi și a anunțat că va candida la alegerile prezidențiale anticipate din 3 iunie, relatează Yonhap și Reuters. Han și-a anunțat decizia în timpul unei conferințe de presă la Seul, punând astfel capăt săptămânilor de speculații cu privire la participarea sa la aleger
#Ucraina: 2 morți și 15 răniți într-un atac al forțelor ruse asupra unei zone rezidențiale din Odesa
Două persoane au fost ucise și alte 15 au fost rănite într-un 'atac masiv' al forțelor ruse asupra unei zone rezidențiale și a unei școli din Odesa, în sudul Ucrainei, au anunțat joi serviciile de urgență ale țării, relatează AFP. Președinția ucraineană a reacționat cerând încă o dată o 'încetare compl
Coreea de Sud: Fostul președinte Yoon Suk Yeol, inculpat pentru abuz de putere
Parchetul sud-coreean a anunțat joi că fostul președinte Yoon Suk Yeol a fost inculpat pentru 'abuz de putere' în urma tentativei sale ratate de a institui legea marțială în decembrie, relatează AFP. 'Investigații suplimentare pentru abuz de putere au condus la această inculpare suplimentară' după cea de 'rebeli
Incendii în Israel: Netanyahu avertizează asupra riscului ca incendiile să se extindă la Ierusalim
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat miercuri că incendiile de vegetație care se răspândesc rapid în apropierea Ierusalimului ar putea ajunge în oraș, relatează AFP. Serviciile de salvare israeliene sunt în alertă maximă după izbucnirea mai multor incendii devastatoare, în principal la vest de Ierusa
Disidență: Cuba acuză UE și Statele Unite de 'ingerință'
Cuba a acuzat miercuri Uniunea Europeană și ambasada Statelor Unite la Havana de 'ingerință' pentru protestele lor după arestarea a două figuri disidente, scrie AFP. Marți, justiția cubaneză a revocat eliberarea condiționată acordată în ianuarie lui José Daniel Ferrer, 54 de ani, și lui Felix Navarro, 72 de ani, acuzați că
India închide spațiul său aerian pentru avioanele pakistaneze
Autoritățile indiene au anunțat miercuri închiderea spațiului aerian al țării pentru avioanele pakistaneze, ca răspuns la interdicția impusă de Islamabad la zborul aeronavelor indiene deasupra teritoriului său, o ultimă evoluție în escaladarea tensiunilor care au urmat unui atentat mortal în Kashmir, notează AFP. New Delhi ac
Republica Dominicană, un 'partener promițător' al Rusiei, afirmă Lavrov
Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, care a făcut o escală la Santo Domingo după o reuniune BRICS în Brazilia, a afirmat miercuri că Republica Dominicană este un 'partener promițător' al Moscovei în regiune, în special în domeniul turismului, notează AFP. Rusia va deschide în curând o ambasadă &ic
SUA și #Ucraina au semnat un acord asupra unui fond de investiții în reconstrucție
Statele Unite și Ucraina au semnat miercuri la Washington un vast acord economic prin care se creează un fond de investiții pentru reconstrucția acestei țări devastate de război și dă administrației Trump acces la resursele naturale ucrainene, comentează AFP. Acest acord intervine în paralel cu multiple negocieri diplomatice în cur
Apărare: 16 țări ale UE pregătite să ceară o scutire de la regulile bugetare
Șaisprezece țări ale Uniunii Europene (UE) vor solicita o scutire temporară de la regulile de stabilitate bugetară pentru a-și stimula cheltuielile militare, a anunțat UE miercuri, notează AFP. Luna trecută, Comisia Europeană a prezentat o 'Carte albă privind apărarea' în care propune, printre altele, ca statele membre să aloce p
SUA: Rubio îndeamnă Pakistanul să condamne atentatul din Kashmir și să coopereze
Secretarul de stat american, Marco Rubio, a încurajat miercuri Pakistanul să condamne atacul din Kashmir și să coopereze cu ancheta, cerând în același timp Islamabadului și New Delhi să dea dovadă de reținere, scrie AFP. Într-o convorbire telefonică cu premierul pakistanez Shehbaz Sharif, el a 'vorbit despre necesit
Liban: Peste 90% din infrastructura Hezbollah demontată în sudul țării (responsabil)
Hezbollah și-a retras luptătorii din sudul Libanului, iar armata libaneză a demontat marea majoritate a infrastructurilor sale militare de acolo, a declarat miercuri pentru AFP un responsabil de securitate. Un acord de încetare a focului a pus capăt pe 27 noiembrie la peste un an de ostilități, dintre care două luni de război deschis, &i
Turcia cere Israelului să înceteze atacurile aeriene asupra Siriei
Turcia a cerut Israelului miercuri seara să 'înceteze atacurile aeriene' asupra Siriei, a declarat Ministerul turc de Externe, relatează AFP. 'În această perioadă sensibilă pentru Siria, datoria comunității internaționale este de a contribui la instaurarea securității și stabilității în Siria. În acest conte