RETROSPECTIVĂ 2021 / De la Donald Trump la Joe Biden: Un an de schimbări şi de tensiuni latente în SUA

Statele Unite ale Americii au început anul 2021 cu unul dintre cele mai grave evenimente din istoria lor - asaltul asupra Capitoliului care şi-a pus amprenta pe moştenirea fostului preşedinte republican Donald Trump - şi îl încheie cu tensiuni încă latente care au marcat acest episod, dar diluate de agenda complicată a actualului lider de la Casa Albă, democratul Joe Biden.
Foto: (c) MICHAEL REYNOLDS/EPA
Anul 2021 a debutat într-un climat de divizări puternice ca urmare a îndoielilor sădite de Trump cu privire la sistemul de vot american după alegerile prezidenţiale din 2020 şi ia sfârşit cu aceeaşi problemă încă actuală, dar trecută în plan secund, în prim plan aflându-se în prezent îngrijorările legate de pandemie şi de economie, notează EFE.
"(Biden) a promis să vindece rănile care divizau ţara şi a încercat s-o facă, însă divizările sunt prea mari şi niciun preşedinte nu le-ar putea soluţiona", a declarat pentru agenţia de presă spaniolă Mark Peterson, profesor la Universitatea din California, în Los Angeles.
Aproximativ 68% dintre alegătorii republicani încă mai cred că lui Trump i-au fost furate alegerile şi, prin urmare, că Biden îşi exercită mandatul în mod ilegal, potrivit unui sondaj realizat în noiembrie de compania de sondare a opiniei publice PRRI.
Neîncredere în sistemul electoral
Discursul lipsei de încredere în sistemul electoral este tot mai pregnant în rândul republicanilor şi riscă să aibă urmări la alegerile legislative din 2022 şi la scrutinul prezidenţial din 2024, indiferent dacă Trump decide sau nu să mai candideze pentru un nou mandat la Casa Albă.
"Până şi unii înalţi funcţionari aleşi republicani au permis atacuri destul de neruşinate la adresa normelor şi instituţiilor democratice", afirmă Peterson. În opinia profesorului american, asaltul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului nu a fost o piatră de hotar izolată în istoria democraţiei americane, ci "un eveniment extrem de şocant în cadrul unui fenomen care continuă să arunce o umbră de lipsă de legitimitate asupra procesului electoral" în ţară.
Sămânţa pe care a sădit-o Trump, cu acuzaţiile sale fără dovezi cu privire la existenţa unei fraude electorale, a dat roade pe parcursul acestui an, odată cu adoptarea a cel puţin 33 de legi în 19 state care, în practică, îngreunează accesul la urne, mai ales pentru minorităţile afro-americană şi hispanică.
Foto: (c) MICHAEL REYNOLDS/EPA
Într-un discurs în iulie, Biden a descris această tendinţă drept "cea mai grea încercare pentru democraţia (americană) de la războiul civil" de la jumătatea secolului al XIX-lea încoace, dar în ultimele luni, atenţia preşedintelui american s-a îndreptat către alte provocări mai palpabile, în timp ce o propunere de lege federală privind consolidarea dreptului de vot era tergiversată în Congres.
Cine urmăreşte îndeaproape politica electorală avertizează că liderii republicani din mai multe state-cheie au tras învăţăminte din ceea ce nu a funcţionat în încercarea lui Trump de a întoarce în favoarea sa rezultatul electoral din 2020, iar în prezent pun la punct diverse căi de a reuşi s-o facă în 2024 în caz că va fi nevoie, datorită puterii pe care o au în legislativele locale.
Acest climat politic a pus piedici şi agendei lui Biden, care a ajuns la putere la sfârşitul lunii ianuarie şi a guvernat într-un context în care "cooperarea bipartidistă pare aproape imposibilă pe orice subiect", a declarat directoarea programului de studii prezidenţiale de la Universitatea Chapman din California, Lori Cox Han.
Obstacole pentru Biden
Mulţi americani au votat pentru Biden cu unicul obiectiv de a-l scoate pe Trump din Casa Albă, fără a simţi un entuziasm deosebit de puternic pentru un lider care, la cei 79 de ani ai săi, "nu este prea des perceput ca fiind energic şi un motiv de inspiraţie", a amintit Han.
Cu toate că Biden a reuşit să convingă Congresul să adopte un plan de stimulare în valoare de 1,9 miliarde de dolari şi un altul pentru dezvoltarea infrastructurii de 1,2 miliarde de dolari, încă nu a putut să-şi promoveze planul privind cheltuielile sociale, iar aceste măsuri nu sunt suficiente pentru a contracara "forţele divizării" din ţară, consideră Peterson.
În opinia profesorului american, acest lucru explică în parte de ce, după şase luni de "lună de miere", popularitatea lui Biden a început să scadă în sondaje, situându-se la începutul lunii decembrie la 42%, potrivit mai multor sondaje publicate de site-ul FiveThirtyEight. De fapt, acest indice de aprobare a început să scadă la jumătatea lui august, ceea ce a coincis cu punerea în aplicare haotică a retragerii americane din Afganistan, factor căruia i s-au adăugat altele, precum oboseala provocată de pandemie şi intenţia lui Biden de a obliga majoritatea funcţionarilor ţării să se vaccineze, măsură paralizată în tribunale.
Problemele lanţului de aprovizionare şi un nivel al inflaţiei nemaiîntâlnit în ultimii 30 de ani, care au dus la creşterea semnificativă a preţurilor la alimente şi la benzină, au înmulţit durerile de cap ale lui Biden, împreună cu temerile partidului său potrivit cărora pentru toată această situaţie democraţii vor plăti la urne, la scrutinul legislativ din noiembrie 2022.
"Biden a încercat să promoveze o agendă extrem de ambiţioasă, sprijinindu-se pe cea mai fragilă majoritate din Congres cu care s-a confruntat orice nou preşedinte democrat încă de dinainte de Franklin Roosevelt (1933-1945) încoace", a rezumat Peterson.
Precedentele istorice ne arată că, la anul, democraţii îşi vor pierde majoritatea cel puţin în Camera Reprezentanţilor, ceea ce înseamnă că Biden are mai puţin de un an la dispoziţie pentru a-şi defini moştenirea în termeni legislativi.
Ceea ce va aproba Congresul în octombrie 2022 va fi probabil ultimul succes legislativ pentru democraţi pentru mulţi ani de acum încolo, dată fiind eficienţa pe care au avut-o strategiile republicanilor în a-şi consolida puterea, avertizează Peterson. AGERPRES/(AS - autor: Gabriela Ionescu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
Iran: Consiliul de Securitate suspendă aplicarea legii hijabului
Consiliul de Securitate Națională al Iranului a oprit punerea în aplicare a legii controversate privind purtarea obligatorie a hijabului (acoperământ de cap) de către femei, transmite duminică dpa. 'Consiliul de Securitate ne-a dat dispoziție să nu implementăm legea hijabului', a declarat președintele parlamentului, Mohamme
Alegeri prezidențiale în Polonia: Manifestații electorale rivale ale celor două tabere la Varșovia
Zeci de mii de persoane participă duminică la Varșovia la două mari manifestații electorale rivale înaintea turului al doilea al alegerilor prezidențiale de duminica viitoare, care vor opune un candidat pro-european unui candidat naționalist, relatează AFP. Un marș al 'milionului de inimi' a convers spre Piața Constituției, pentr
Rusia și #Ucraina au făcut schimb de câte 303 prizonieri de război de fiecare parte
Rusia a anunțat duminică că 303 soldați ruși au fost schimbați pentru același număr de militari ucraineni în cea de-a treia și ultima etapă a unui schimb major de prizonieri între Kiev și Moscova, relatează AFP. 'În conformitate cu acordurile ruso-ucrainene încheiate la 16 mai la Istanbul, părțile rusă și ucraineană
Zelenski cere o 'presiune puternică' asupra Rusiei pentru a opri bombardamentele în #Ucraina
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut duminică să se facă presiuni asupra Rusiei pentru a opri atacurile și conflictul din Ucraina, după ce un nou val de bombardamente în cursul nopții s-a soldat cu cel puțin 12 morți în întreaga țară, relatează AFP. 'Fără o presiune cu adevărat puternică asupra conducerii rus
SUA: Trump își apără decizia de a bloca înscrierea studenților străini la Universitatea Harvard
Președintele american Donald Trump a apărat duminică decizia administrației sale de a interzice înscrierea studenților străini la Universitatea Harvard, o măsură considerată ilegală de prestigioasa universitate și suspendată de un judecător, relatează AFP. 'De ce nu spune Harvard că aproape 31% dintre studenții săi provin din Ț&Atild
Cel puțin 12 morți într-un nou atac masiv asupra Ucrainei, înainte de un ultim schimb de prizonieri
Ucraina a fost ținta unui nou atac aerian masiv duminică dimineață, în care cel puțin 12 persoane au fost ucise, în timp ce la Moscova dronele ucrainene au forțat închiderea temporară a aeroporturilor, cu câteva ore înainte de etapa finală a unui schimb de prizonieri planificată între Rusia și Ucraina, relatează AFP.
Apărarea Civilă din Gaza anunță moartea a 9 copii ai unui cuplu de medici într-un atac israelian
Apărarea Civilă din Fâșia Gaza a anunțat sâmbătă moartea a nouă copii ai unui cuplu de medici palestinieni, uciși ci o zi înainte în Khan Yunis (sud) într-un atac israelian, relatează AFP. 'Ieri, vineri, 23 mai 2025, echipele noastre au transferat (la spital) trupurile a 9 copii martiri, între care unii
#Ucraina: Nou atac cu drone asupra Kievului, alertă la rachete
Kievul a fost atacat duminică dimineața devreme cu peste o duzină de drone rusești, a anunțat administrația militară a capitalei ucrainene, avertizând asupra unui risc de rachete, în timp ce jurnaliști ai AFP au auzit explozii. Aceasta este a doua noapte de atacuri importante împotriva Kievului, după ce aproximativ 250 de dro
Coreea de Nord: Trei responsabili arestați după avarierea unei nave de război
Coreea de Nord a arestat trei responsabili ai șantierului unei noi nave de război, în urma unui accident implicând distrugătorul, săptămâna aceasta, a transmis duminică agenția oficială de presă KCNA, scrie AFP. Phenianul a raportat un 'accident grav' în timpul ceremoniei de lansare a noului distrugător, î
Franța: Justiția îi refuză fondatorului Telegram, Pavel Durov, o cerere de călătorie la Oslo
Justiția franceză i-a refuzat fondatorului Telegram, Pavel Durov, care este anchetat pentru complicitate la activități criminale, cererea de a călători la Oslo pentru a participa la o conferință, a indicat sâmbătă Parchetul din Paris, citat de AFP. Human Rights Foundation (HRF), organizatoare a Oslo Freedom Forum, a anunțat sâmbătă
Ecuador: Noboa începe al doilea mandat de președinte pentru a salva țara de 'mafia' traficanților de droguri
Președintele ecuadorian Daniel Noboa a depus jurământul sâmbătă pentru al doilea mandat, promițând să 'salveze' de 'mafiile' din țara sa care se luptă cu bandele de traficanți de droguri, notează AFP. 'Aceasta este o confruntare directă cu structurile criminale organizate', a declarat Noboa, 37 de ani,
Internaționala Socialistă cere eliberarea primarului din Istanbul
Consiliul Internaționalei Socialiste, reunit sâmbătă la Istanbul, a cerut eliberarea primarului Istanbulului, Ekrem Imamoglu, a cărui arestare a stârnit proteste ample în Turcia, relatează AFP. Oficiali ai partidelor socialiste din diferite țări, între care premierul spaniol Pedro Sanchez, au ținut banderole pe care scr
Problema migranților: Secretarul general al CoE respinge o 'slăbire' a Convenției europene a drepturilor omului
Secretarul general al Consiliului Europei (CoE), Alain Berset, a respins sâmbătă orice slăbire a Convenției europene a drepturilor omului, în urma apelului a nouă state, în frunte cu Italia, de a revizui prevederile acesteia cu privire la migrație, informează AFP. 'În fața provocărilor complexe ale epocii noastre, r
În loc să trimită 'memorandumul de pace', Rusia a atacat masiv #Ucraina, declară ministrul ucrainean de externe
Ministrul ucrainean de externe, Andrii Sibiga, a criticat sâmbătă Rusia pentru ultimele atacuri împotriva țării sale, soldate cu 15 răniți doar la Kiev, în loc să își prezinte 'memorandumul de pace', la o săptămână după contactele reprezentanților părților beligerante la Istanbul, relatează EFE. 'A tre
Rusia și #Ucraina au făcut schimb de câte 307 prizonieri de razboi de fiecare parte
Rusia a anunțat sâmbătă că 307 de soldați ruși au fost schimbați pentru același număr de militari ucraineni în a doua etapă a unui schimb major de prizonieri între Kiev și Moscova în formula '1.000 pentru 1.000', relatează AFP. 'La 24 mai, în conformitate cu acordurile ruso-ucrainene încheiate la