Belarus: După represiunea ce a urmat alegerilor prezidenţiale din august trecut, Lukaşenko recunoaşte că a fost un "an dificil"

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a recunoscut luni că ţara sa a traversat un an dificil după alegerile prezidenţiale de la 9 august 2020, considerate de către opoziţie şi o serie de ţări occidentale că au fost fraudate pe scară largă, relatează agenţiile de presă EFE şi AFP.
Cu toate acestea, el s-a arăta implacabil faţă de criticii săi, după reprimarea amplei mişcări de contestare ce a urmat controversatului scrutin, soldat cu încarcerarea a mii de persoane sau cu exilarea multor participanţi.
În cadrul unei întâlniri anuale cu presa şi cu demnitari ai regimului, denumită "Marea discuţie", Aleksandr Lukaşenko, flancat de două drapele într-un hemiciclu poleit în aur, şi-a proclamat încă o dată victoria într-un scrutin "total transparent" în faţa unei opoziţii care pregătea o "lovitură de stat".
"Belarus se află astăzi în colimatorul lumii întregi. Cum şi de ce, ştiţi mai bine decât mine. Anul nu a fost uşor", a spus Lukaşenko, referindu-se la mişcarea de contestare reprimată, apreciind că aceasta a reprezentat o "ameninţare pentru unitatea naţională".
În lumea zilelor noastre, "aşa-numita democraţie a fost înlocuită cu un dictat digital", a spus Lukaşenko, care a vorbit dezlânat, sărind de la un subiect la altul.
"Se creează un fond emoţional negativ în societate sau, aşa cum îl numesc ei, un zgomot informaţional. Totuşi, cel mai trist este că această lume virtuală şi artificială influenţează adoptarea unor decizii politice fundamentale şi reale pe arena internaţională", a spus el în această conferinţă de presă transmisă în direct de agenţia de stat Belta.
Lukaşenko a afirmat că anul care s-a scurs după alegerile prezidenţiale a pus "unitatea naţională a Belarus" la grea încercare.
"Dar ştim că avem tot ce ne trebuie pentru a depăşi cu demnitate această perioadă din istoria noastră contemporană", a spus el.
În acelaşi timp, Lukaşenko a avertizat Occidentul împotriva unor noi sancţiuni contra ţării sale, spunând că acestea ar putea avea "efect de bumerang" şi s-ar putea întoarce chiar împotriva ţărilor care le impun.
"Politicienii occidentali, cei care nu gândesc cu capul, ar trebui să înceapă să se gândească înainte de a impune orice măsură, inclusiv sancţiuni, împotriva noastră", a spus Lukaşenko, care se prezintă drept un bastion împotriva unui conflict între Rusia şi Occident.
"Nu vom îngenunchea niciodată!", a proclamat liderul de la Minsk, denunţând sancţiunile europene şi americane.
În acelaşi timp, preşedintele belarus a dezminţit orice implicare a ţării sale în moartea suspectă a lui Vitali Şişov, un disident care trăia în exil, liderul unei organizaţii neguvernamentale cu sediul în Ucraina, găsit săptămâna trecută spânzurat într-un parc din Kiev, şi a cărui organizaţie acuză regimul lui Aleksandr Lukaşenko de asasinarea sa.
"Şişov, dar cine este el pentru mine sau pentru Belarus? E un nimeni pentru noi, cine s-ar fi dus să-l spânzure ?", a spus liderul de la Minsk în conferinţa sa de presă anuală.
El a atacat-o şi pe atleta belarusă Kristina Tsimanovskaia, care a scăpat de repatrierea forţată de la Jocurile Olimpice de la Tokyo, după ce criticase responsabili din lumea sportului de la ea din ţară. "Nu ar fi făcut asta niciodată (a criticat antrenori din Belarus) singură, a fost îndrumată de prietenii ei polonezi", a spus Lukaşenko, făcând referire la faptul că Polonia i-a oferit azil atletei.
Totodată, Lukaşenko a declarat că este gata să ia în considerare amnistierea câtorva zeci de rivali politici încarceraţi, conform dpa.
Belarus marchează luni un an de la declanşarea mişcării de contestare împotriva lui Lukaşenko, a cărei reprimare cu brutalitate s-a soldat cu cel puţin şapte morţi, potrivit presei, şi mii de oameni trimişi după gratii.
Peste 600 de belaruşi au fost recunoscuţi de către Centrul pentru drepturile omului Viasna drept deţinuţi politici şi se află în prezent încarceraţi în diferite penitenciare.
În afară de aceasta, peste 4.691 de dosare penale au fost deschise împotriva participanţilor la protestele antiguvernamentale pe ansamblul ţării, conform publicaţiei Zerkalo.io.
La rândul său, Asociaţia jurnaliştilor din Belarus a comunicat luni că, în anul care s-a scurs după alegerile prezidenţiale, mai multe sute de jurnalişti au fost arestaţi în ţară şi peste 100 de site-uri web au fost blocate.
"La ora actuală, 29 de jurnalişti se află în arest, iar 50 sunt sub urmărire penală", menţionează Asociaţia într-un comunicat.
După reprimarea brutală a protestelor în Belarus, pentru a marca un an de la naşterea mişcării de contestare anti-Lukaşenko, mitinguri ale belaruşilor vor avea loc în străinătate, în special în Polonia şi în Ucraina, unde s-au refugiat mulţi disidenţi.
Diplomaţia UE a salutat, la rândul său, duminică populaţia din Belarus "care s-a ridicat cu curaj în numele respectării drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale", potrivit AFP.
Aceasta a denunţat "represiune bine orchestrată şi campania de intimidare" a regimului, care a condus ca "mii de cetăţeni din toate categoriile sociale să moară în circumstanţe obscure, să fie arestaţi sau să fie obligaţi să părăsească ţara şi să trăiască în exil", conform agenţiei de presă franceze.
Ministrul lituanian de externe, Linas Linkevicius, a cărui ţara a oferit adăpost Svetlanei Tihanovskaia, contracandidata lui Lukaşenko la alegerile de anul trecut, pe care opoziţia o consideră câştigătoarea scrutinului din 9 august 2020, a salutat pe Twitter "poporul din Belarus care s-a revoltat împotriva terorii".
"Se pot mândri că au devenit un exemplu de curaj pentru întreaga lume", a spus el, denunţând totodată "regimul care, în agonie, continuă să distrugă soarta" belaruşilor.AGERPRES/(AS-autor: Lilia Traci, editor: Sorin Popescu, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
Germania: Ministrul de interne va prezenta un proiect de lege de restricționare a reunificărilor familiale în cazul unor refugiați
Ministrul de interne german Alexander Dobrindt va prezenta în guvern un proiect de lege de restricționare a reunificării familiale pentru anumiți refugiați, a confirmat duminică ministerul său pentru agenția dpa. Rudele refugiaților cu statut de protecție subsidiară li se va permite să li se alătura acestora în Germania doar după d
Iran: Consiliul de Securitate suspendă aplicarea legii hijabului
Consiliul de Securitate Națională al Iranului a oprit punerea în aplicare a legii controversate privind purtarea obligatorie a hijabului (acoperământ de cap) de către femei, transmite duminică dpa. 'Consiliul de Securitate ne-a dat dispoziție să nu implementăm legea hijabului', a declarat președintele parlamentului, Mohamme
Alegeri prezidențiale în Polonia: Manifestații electorale rivale ale celor două tabere la Varșovia
Zeci de mii de persoane participă duminică la Varșovia la două mari manifestații electorale rivale înaintea turului al doilea al alegerilor prezidențiale de duminica viitoare, care vor opune un candidat pro-european unui candidat naționalist, relatează AFP. Un marș al 'milionului de inimi' a convers spre Piața Constituției, pentr
Rusia și #Ucraina au făcut schimb de câte 303 prizonieri de război de fiecare parte
Rusia a anunțat duminică că 303 soldați ruși au fost schimbați pentru același număr de militari ucraineni în cea de-a treia și ultima etapă a unui schimb major de prizonieri între Kiev și Moscova, relatează AFP. 'În conformitate cu acordurile ruso-ucrainene încheiate la 16 mai la Istanbul, părțile rusă și ucraineană
Zelenski cere o 'presiune puternică' asupra Rusiei pentru a opri bombardamentele în #Ucraina
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut duminică să se facă presiuni asupra Rusiei pentru a opri atacurile și conflictul din Ucraina, după ce un nou val de bombardamente în cursul nopții s-a soldat cu cel puțin 12 morți în întreaga țară, relatează AFP. 'Fără o presiune cu adevărat puternică asupra conducerii rus
SUA: Trump își apără decizia de a bloca înscrierea studenților străini la Universitatea Harvard
Președintele american Donald Trump a apărat duminică decizia administrației sale de a interzice înscrierea studenților străini la Universitatea Harvard, o măsură considerată ilegală de prestigioasa universitate și suspendată de un judecător, relatează AFP. 'De ce nu spune Harvard că aproape 31% dintre studenții săi provin din Ț&Atild
Cel puțin 12 morți într-un nou atac masiv asupra Ucrainei, înainte de un ultim schimb de prizonieri
Ucraina a fost ținta unui nou atac aerian masiv duminică dimineață, în care cel puțin 12 persoane au fost ucise, în timp ce la Moscova dronele ucrainene au forțat închiderea temporară a aeroporturilor, cu câteva ore înainte de etapa finală a unui schimb de prizonieri planificată între Rusia și Ucraina, relatează AFP.
Apărarea Civilă din Gaza anunță moartea a 9 copii ai unui cuplu de medici într-un atac israelian
Apărarea Civilă din Fâșia Gaza a anunțat sâmbătă moartea a nouă copii ai unui cuplu de medici palestinieni, uciși ci o zi înainte în Khan Yunis (sud) într-un atac israelian, relatează AFP. 'Ieri, vineri, 23 mai 2025, echipele noastre au transferat (la spital) trupurile a 9 copii martiri, între care unii
#Ucraina: Nou atac cu drone asupra Kievului, alertă la rachete
Kievul a fost atacat duminică dimineața devreme cu peste o duzină de drone rusești, a anunțat administrația militară a capitalei ucrainene, avertizând asupra unui risc de rachete, în timp ce jurnaliști ai AFP au auzit explozii. Aceasta este a doua noapte de atacuri importante împotriva Kievului, după ce aproximativ 250 de dro
Coreea de Nord: Trei responsabili arestați după avarierea unei nave de război
Coreea de Nord a arestat trei responsabili ai șantierului unei noi nave de război, în urma unui accident implicând distrugătorul, săptămâna aceasta, a transmis duminică agenția oficială de presă KCNA, scrie AFP. Phenianul a raportat un 'accident grav' în timpul ceremoniei de lansare a noului distrugător, î
Franța: Justiția îi refuză fondatorului Telegram, Pavel Durov, o cerere de călătorie la Oslo
Justiția franceză i-a refuzat fondatorului Telegram, Pavel Durov, care este anchetat pentru complicitate la activități criminale, cererea de a călători la Oslo pentru a participa la o conferință, a indicat sâmbătă Parchetul din Paris, citat de AFP. Human Rights Foundation (HRF), organizatoare a Oslo Freedom Forum, a anunțat sâmbătă
Ecuador: Noboa începe al doilea mandat de președinte pentru a salva țara de 'mafia' traficanților de droguri
Președintele ecuadorian Daniel Noboa a depus jurământul sâmbătă pentru al doilea mandat, promițând să 'salveze' de 'mafiile' din țara sa care se luptă cu bandele de traficanți de droguri, notează AFP. 'Aceasta este o confruntare directă cu structurile criminale organizate', a declarat Noboa, 37 de ani,
Internaționala Socialistă cere eliberarea primarului din Istanbul
Consiliul Internaționalei Socialiste, reunit sâmbătă la Istanbul, a cerut eliberarea primarului Istanbulului, Ekrem Imamoglu, a cărui arestare a stârnit proteste ample în Turcia, relatează AFP. Oficiali ai partidelor socialiste din diferite țări, între care premierul spaniol Pedro Sanchez, au ținut banderole pe care scr
Problema migranților: Secretarul general al CoE respinge o 'slăbire' a Convenției europene a drepturilor omului
Secretarul general al Consiliului Europei (CoE), Alain Berset, a respins sâmbătă orice slăbire a Convenției europene a drepturilor omului, în urma apelului a nouă state, în frunte cu Italia, de a revizui prevederile acesteia cu privire la migrație, informează AFP. 'În fața provocărilor complexe ale epocii noastre, r
În loc să trimită 'memorandumul de pace', Rusia a atacat masiv #Ucraina, declară ministrul ucrainean de externe
Ministrul ucrainean de externe, Andrii Sibiga, a criticat sâmbătă Rusia pentru ultimele atacuri împotriva țării sale, soldate cu 15 răniți doar la Kiev, în loc să își prezinte 'memorandumul de pace', la o săptămână după contactele reprezentanților părților beligerante la Istanbul, relatează EFE. 'A tre