Avion deturnat: Lukaşenko sfidează Occidentul, reuniune ICAO

Preşedintele belarus, Aleksandr Lukaşenko, în opoziţie frontală cu Uniunea Europeană şi Statele Unite, a susţinut că a acţionat "legal" deturnând un avion de pasageri, o problemă spinoasă analizată joi de Organizaţia Internaţională a Aviaţiei Civile (International Civil Aviation Organization, cu acronimul în engleză ICAO), comentează AFP.
Conducerea acestui organism, care depinde de ONU şi are sediul la Montreal (Canada), se întruneşte joi. Această agenţie, a cărei misiune este să edicteze regulile reglementând transportul aerian civil, nu are însă puteri de sancţionare. În cazul unei încălcări dovedite a regulilor internaţionale, rolul său este pur şi simplu "să ajute ţările care doresc să poate discuţii, să pronunţe sentinţe, să aplice sancţiuni, în conformitate cu Convenţia de la Chicago", reaminteşte ICAO pe site-ul său.
Convenţia de la Chicago prevede că "fiecare stat contractant este de acord să nu folosească aviaţia civilă în niciun scop incompatibil cu scopurile prezentei convenţii". Or, "zborul Ryanair a fost redirecţionat din motive care nu au nicio legătură cu aviaţia civilă", a declarat pentru AFP Direcţia Generală a Aviaţiei Civile (DGAC) din Franţa.
Membrii europeni ai Consiliului de Securitate şi Statele Unite au cerut miercuri o "anchetă urgentă" efectuată de ICAO privind interceptarea duminică de către Belarus a unui avion de pasageri în spaţiul său aerian sub pretextul unei ameninţări cu bomba, finalizată cu arestarea unui jurnalist de opoziţie.
Ei au lansat, de asemenea, un apel la "eliberarea imediată" a lui Roman Protasevici şi a partenerei sale, Sofia Sapega, ambii reţinuţi în timp ce se aflau la bordul acestui zbor pe ruta Atena-Vilnius.
În faţa avalanşei de condamnări occidentale şi noilor sancţiuni ale UE împotriva regimului pe care în conduce din 1994, Aleksandr Lukaşenko a afirmat miercuri în parlament că "a acţionat legal protejând poporul".
Pentru autorităţile bieloruse, prezenţa la bord a lui Roman Protasevici şi, prin urmare, arestarea sa au fost o chestiune întâmplătoare, dar Bruxellesul, Washingtonul şi opoziţia bielorusă susţin că ameninţarea cu bomba a fost un subterfugiu pentru arestarea jurnalistului.
Obligaţia ca avionul să aterizeze, "din motive false", a pus "în pericol securitatea aeriană", au denunţat europenii şi americanii la ONU, acuzând un "atac" şi o "desconsiderare flagrantă a dreptului internaţional".
Aleksandr Lukaşenko a subliniat că decizia de a ateriza la Minsk a fost luată de căpitanul zborului RyanAir şi că, exceptând Minskul, "nimeni nu a vrut să primească avionul".
Aceste observaţii contrastează cu transcrierea discuţiei dintre controlorii de zbor şi pilot, publicată marţi de Minsk, care arată că autorităţile au insistat ca avionul să aterizeze în Belarus, şi nu în ţările vecine.
În această afacere, Minskul dispune de sprijinul neclintit al principalului său aliat, Rusia, care nu s-a alăturat criticilor occidentale. După discursul lui Aleksandr Lukaşenko, Kremlinul a indicat că nu are "niciun motiv să nu creadă declaraţiile liderilor din Belarus".
Purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a criticat acuzaţiile de complicitate a Moscovei în această afacere, afirmând că sunt "interpretări fantastice". Ea a cerut din nou o "anchetă obiectivă" a incidentului.
Aleksandr Lukaşenko şi Vladimir Putin urmează să se întâlnească vineri în Rusia, reaminteşte AFP. AGERPRES/(AS - editor: Alic Mîrza, editor online: Alexandru Cojocaru)
Citeşte şi:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
'Situația este blocată' între Paris și Alger, susține ministrul de externe francez
Ambasadorul Franței în Algeria se află la Paris de la jumătatea lui aprilie și situația 'este blocată' între cele două țări, a anunțat marți ministrul de externe al Franței, Jean-Noel Barrot, relatează AFP. Stéphane Romatet este 'în continuare la Paris', a declarat Jean-Noel Barrot la radio RTL. '&I
Doar 14 țări UE au solicitat o flexibilitate bugetară mai mare pentru a-și putea spori cheltuielile militare
Doar 14 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene i-au cerut în mod oficial Comisiei Europene o flexibilitate bugetară mai mare pentru a-și putea majora cheltuielile de apărare, ceea ce a sporit îngrijorarea că planul ambițios de reînarmare (ReArm Europe) nu își va atinge ținta de 800 de miliarde de euro, notează marți Euractiv.
Hamas consideră că negocierile pentru un armistițiu în Gaza nu mai prezintă interes, spune un înalt responsabil al mișcării
Gruparea islamistă palestiniană Hamas consideră că negocierile pentru un armistițiu în Gaza nu mai prezintă interes în această etapă și solicită lumii să facă presiuni asupra Israelului pentru a pune capăt 'războiului foamei' în teritoriul palestinian, a declarat marți un înalt responsabil al mișcării, transmite AFP.
Război în #Ucraina: Rusia a fost vizată de peste o sută de drone ucrainene, mai multe aeroporturi au fost închise
Ucraina a lansat în timpul nopții de luni spre marți peste o sută de drone asupra teritoriului rus, vizând în special Moscova și perturbând funcționarea a circa zece aeroporturi, au anunțat autoritățile ruse cu trei zile înaintea festivităților pentru celebrarea victoriei asupra Germaniei naziste în Al Doilea Război Mondial, inform
Germania: Conservatorul Friedrich Merz urmează să fie validat de parlament în funcția de cancelar, înlocuindu-l pe Olaf Scholz
Liderul conservatorilor germani Friedrich Merz va fi validat marți de parlament în funcția de cancelar, după ce Uniunea Creștin-Democrată (CDU) împreună cu aliatul său bavarez Uniunea Creștin-Socială (CSU) și Partidul Social-Democrat (SPD) au semnat luni acordul de guvernare prin care și-au schițat planurile pentru următorii patru ani, transmite DPA.
Președintele Trump îl va primi la Casa Albă pe premierul canadian Carney
Președintele american Donald Trump îl va primi marți la Casa Albă pe premierul canadian Mark Carney, în contextul unor relații bilaterale tensionate, anunță dpa. Înaintea vizitei, șeful guvernului de la Ottawa a declarat că discuțiile se vor concentra asupra taxelor vamale. Trump, în schimb, a susținut lu
Guvernul britanic intenționează să restricționeze acordarea de vize cetățenilor dintr-o serie de țări
Guvernul britanic intenționează să restricționeze acordarea de vize cetățenilor dintr-o serie de țări considerați cei mai susceptibili de a rămâne mai mult în Regatul Unit și de a solicita azil, relatează marți dpa, citând presa britanică. Cereri de vize de muncă și studii de la pakistanezi, nigerieni și srilankezi se numără
Parlamentul European instituie un Ordin European de Merit
Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Parlamentul European instituie un Ordin European de Merit, prima distincție de acest gen acordată de o instituție a UE, pentru a marca împlinirea a 75 de ani de la Declarația Schuman, considerată momentul fondator al unității europene, conform unui comunicat de presă al legislativului comunitar.
Starmer și Macron au discutat telefonic despre războiul din #Ucraina, situația din Fâșia Gaza și migrație
Premierul britanic Keir Starmer și președintele francez Emmanuel Macron au discutat luni, într-o convorbire telefonică, despre războiul din Ucraina, situația din Fâșia Gaza și migrație, a anunțat cabinetul șefului executivului de la Londra, relatează Reuters și DPA. ''Referitor la situația din Ucraina, liderii au discutat d
Președintele sirian efectuează miercuri, la Paris, prima sa vizită în Europa
Președintele sirian Ahmad al-Sharaa, la putere după căderea lui Bashar al-Assad în decembrie, va fi primit miercuri, la Paris, de șeful statului francez, Emmanuel Macron, în prima sa vizită în Europa, a anunțat marți Palatul Elysee, relatează AFP. Președintele francez 'va reafirma susținerea Franței pentru construcția une
Noua Zeelandă: Prim-ministrul dorește să interzică accesul la rețelele sociale pentru copiii sub 16 ani
Premierul Noii Zeelande Christopher Luxon a propus marți interzicerea accesului la rețelele sociale pentru copiii sub 16 ani, la câteva luni după ce Australia a adoptat restricții similare, printre cele mai drastice din lume, notează AFP. Proiectul de lege prezentat de Christopher Luxon, care urmează să fie înaintat partenerilor să
SUA: Administrația Trump vrea să priveze Universitatea Harvard de finanțare federală
Administrația Donald Trump dorește să priveze de finanțare federală Universitatea Harvard, angajată într-un conflict deschis cu președintele american, conform unei scrisori a secretarului pentru educație, Linda McMahon, trimisă luni președintelui prestigioasei instituții de învățământ, relatează AFP. 'Harvard nu ar trebui
Siria: Televiziunea de stat emite din nou pentru prima dată de la căderea lui Assad
Televiziunea națională siriană și-a reluat emisiunile luni pentru o perioadă test, la aproape cinci luni de la înlăturarea lui Bashar al-Assad, o relansare întârziată de sancțiunile internaționale și de echipamentele învechite, notează AFP. După ce autoritățile islamiste au ajuns la putere în decembrie, media de s
VIDEO/Onoruri militare pentru Scholz, 'cancelarul momentului de cotitură' pentru armata germană
Cancelarul în exercițiu Olaf Scholz, care îi va preda marți postul lui Friedrich Merz, va rămâne 'cancelarul momentului de cotitură' pentru armata germană, a cărei modernizare a inițiat-o, a salutat luni seară ministrul apărării Boris Pistorius, în cursul unei ceremonii militare pentru plecarea sa, notează AFP.
SUA: Șeful Pentagonului ordonă o reducere cu 20% a numărului celor mai înalți gradați
Secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a ordonat luni o reducere cu cel puțin 20% a numărului de generali și amirali de patru stele în serviciu, conform unui memoriu, citat de AFP. De la intrarea în funcție la sfârșitul lunii ianuarie, administrația Donald Trump afirmă că dorește să alinieze forțele armate la priorită