China şi Rusia încearcă să articuleze o contrapondere la sancţiunile occidentale

China şi Rusia au pledat marţi pentru ca mai multe ţări să se alăture "opoziţiei lor puternice" faţă de sancţiunile occidentale, precum cele anunţate luni de Uniunea Europeană împotriva a patru oficiali şi entităţi chineze pentru încălcări ale drepturilor omului în Xinjiang, provincie din nord-vestul Chinei, relatează EFE.
Într-o conferinţă de presă comună la Guilin (sud) cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov - aflat de luni într-o vizită oficială în China - şeful diplomaţiei chineze Wang Yi a apreciat că "fiecare ţară trebuie să facă un pas în faţă şi să se opună oricărui tip de sancţiuni unilaterale".
"Aceasta serveşte numai pentru a satisface intereselor anumitor ţări, dar nu va găsi sprijin în cadrul comunităţii internaţionale", a spus Wang.
În acelaşi spirit, Lavrov a declarat că Moscova şi-ar dori "să lucreze împreună cu alte ţări pentru a consolida interacţiunea în vederea contracarării acţiunilor ţărilor occidentale".
"Cooperarea noastră (între China şi Rusia) nu vizează nicio altă ţară şi există spaţiu pentru extinderea acesteia, în special în Asia Centrală", a adăugat Lavrov.
Ministrul de externe rus a subliniat, de asemenea, că ar dori să asiste la "o mai mare cooperare cu Europa fără a aduce atingere sistemului internaţional stabilit".
Uniunea Europeană a inclus luni pe lista sa cu sancţiuni patru oficiali şi o entitate chineză pentru "încălcări grave ale drepturilor omului" împotriva minorităţii uigure din regiunea Xinjiang, în ceea ce constituie primele sale sancţiuni împotriva Beijingului de la masacrul din Piaţa Tiananmen din 1989.
Aceste sancţiuni, care implică îngheţarea activelor persoanelor şi entităţilor vizate în UE, precum şi interdicţia de intrare pe teritoriul blocului comunitar fac parte dintr-un pachet mai larg de măsuri restrictive care vizează şi doi ruşi pentru infracţiuni, inclusiv "tortură", împotriva persoanelor LGBTI din Cecenia.
Aproape simultan, Beijingul a reacţionat, adoptând sancţiuni împotriva europenilor, între care cinci deputaţi şi patru entităţi. Persoanele vizate nu vor putea călători în China continentală sau în teritoriile semiautonome Macao şi Hong Kong, iar entităţile în cauză nu vor putea desfăşura afaceri sau activităţi pe teritoriul Chinei.
Profitând de context, Lavrov a lansat un atac dur la adresa UE, declarând că Moscova nu mai are la ora actuală niciun fel de relaţie cu Uniunea Europeană ca organizaţie, din cauza - potrivit lui - "acţiunilor unilaterale ale Bruxellesului care au dus la distrugerea infrastructurii relaţiilor dintre Rusia şi UE", conform agenţiilor de presă ruse oficiale TASS şi RIA Novosti.
"... Europa a rupt aceste relaţii, distrugând pur şi simplu toate mecanismele create timp de mai mulţi ani şi au rămas doar ţări europene separate care îşi doresc să se ghideze după interesele lor naţionale", a afirmat Lavrov, adăugând că "relaţiile noastre cu China se dezvoltă mai repede decât ceea ce a rămas din relaţiile cu ţările europene".
Potrivit lui, Rusia va fi pregătită pentru contacte în vederea sporirii interacţiunii cu UE atunci când Bruxellesul va considera necesar să elimine anomalia din relaţiile bilaterale, potrivit TASS. Deocamdată, "nu avem schimbări pe Frontul de Vest, în Est însă avem, în opinia mea, o agendă foarte intensă, care se îmbogăţeşte cu fiecare an", a spus ministrul rus.
În ultimul timp, relaţiile dintre Moscova şi Bruxelles s-au tensionat din cauza "dosarului Navalnîi", UE instituind noi sancţiuni împotriva Rusiei, la care partea rusă a avertizat că va răspunde în mod similar, notează RIA Novosti, fără alte detalii. UE a instituit sancţiuni împotriva Rusiei pentru că Moscova, în pofida rezultatelor a trei laboratoare europene, nu a dorit să deschidă o anchetă în cazul otrăvirii cu agent neurotoxic Noviciok, considerat armă chimică, a opozantului rus Aleksei Navalnîi. Aceasta în condiţiile în care Occidentul, în special SUA au alocat Rusiei sume importante de bani pentru distrugerea arsenalului chimic în anii '90, conform presei independente ruse.
Lavrov a sosit luni în China pentru o vizită care se încheie marţi şi care, potrivit experţilor citaţi de presa de stat chineză, încearcă să ajusteze şi să coordoneze strategiile celor două ţări într-un moment de tensiune cu SUA, în special în ceea ce priveşte Rusia, ale cărei relaţii cu Washingtonul s-au deteriorat considerabil în ultimele zile.
În acest context, Rusia şi China şi-au exprimat sprijinul pentru convocarea unui summit al membrilor permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU, acuzând SUA că încearcă să distrugă arhitectura juridică internaţională, într-o declaraţie comună publicată marţi. Cele două ţări consideră că SUA încearcă să se bazeze pe alianţe militare şi politice din perioada Războiului rece, potrivit Reuters.
"Într-un moment de turbulenţe politice globale în creştere, un summit al membrilor permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU este în mod special necesar pentru a stabili un dialog direct despre modalităţile de soluţionare a problemelor comune ale umanităţii în interesul menţinerii stabilităţii globale", se menţionează în declaraţia comună a şefilor diplomaţiilor chineză şi rusă, postată pe site-ul MAE rus. AGERPRES/(AS-autor: Lilia Traci, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Foto: (c) RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY / EPA
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Germania nu va mai face publice detalii despre livrările de arme către #Ucraina, anunță cancelarul Merz
Guvernul german nu va mai face publice detalii ale ajutorului militar pentru Ucraina, a anunțat sâmbătă cancelarul Friedrich Merz, în timpul unei vizite la Kiev, relatează Reuters. Surse familiare cu această chestiune declaraseră că informațiile publice despre livrările germane de arme pentru Ucraina ar urma să fie limitate pentru
Kremlinul afirmă că va 'reflecta' la propunerea de încetare a focului în #Ucraina
Kremlinul a afirmat sâmbătă că va ''reflecta'' la propunerea de încetare a focului în Ucraina prezentată de aliații occidentali ai Kievului, avertizând însă că ''este inutil să se facă presiuni asupra Moscovei'', transmit AFP și Reuters. ''Vom reflecta la asta. Este vorba de
Mișcarea palestiniană Hamas a difuzat un video cu doi ostatici israelieni în viață
Aripa armată a mișcării islamiste palestiniene Hamas a difuzat sâmbătă un video cu doi ostatici israelieni în viață în Fâșia Gaza, unul dintre cei doi cerând încetarea războiului din enclava palestiniană, transmite AFP. Video-ul difuzat de Brigăzile Ezzedine al-Qassam durează puțin peste trei minute.
ONU speră că încetarea focului între India și Pakistan va conduce la o pace durabilă
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a salutat sâmbătă acordul de încetare a focului convenit sâmbătă de India și Pakistan, afirmând că speră ca el să conducă la ''o pace durabilă'', relatează AFP. ''Secretarul general salută acordul de încetare a focului între India și Pakist
Friedrich Merz consideră că în prezent sunt șanse mici de încheiere a războiului din #Ucraina
Noul cancelar german Friedrich Merz și-a exprimat sâmbătă optimismul rezervat legat de încheierea războiului din Ucraina în viitorul apropiat, potrivit DPA și AFP. Merz a luat parte sâmbătă, la Kiev, la un summit al țărilor participante la '
Macron: Respectarea încetării focului pentru 30 de zile în #Ucraina va fi controlată de SUA cu contribuție europeană
Respectarea încetării focului pentru 30 de zile propuse sâmbătă la Kiev de Ucraina și aliații săi va fi controlată de Statele Unite cu o contribuție europeană, a anunțat președintele francez Emmanuel Macron, potrivit AFP, Reuters și DPA. Țările participante la 'Coaliția voluntarilor' au decis ''să susțină o în
Pakistanul și India au convenit o încetare a focului imediată
Pakistanul și India au ajuns la un acord privind o încetare a focului ''imediată'', a anunțat sâmbătă după-amiază ministrul de externe pakistanez Ishaq Dar, potrivit DPA și AFP. Informația a fost confirmată de o sursă guvernamentală indiană, care a precizat că cele două țări au negociat direct și că nu sunt prevăzut
UE susține propunerea privind o ''încetare a focului completă și necondiționată'' în #Ucraina
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat sâmbătă propunerea făcută de mai mulți lideri europeni aflați la Kiev cu privire la o ''încetare a focului completă și necondiționată pentru 30 de zile'' în Ucraina, transmit DPA, Reuters și AFP. ''Mingea este acum în terenul Rusiei. S
Kremlinul respinge 'presiunile' și 'amenințările cu sancțiuni' ale aliaților europeni ai Kievului pentru un armistițiu în #Ucraina
Rusia a respins sâmbătă 'presiunile' exercitate asupra ei în vederea acceptării unui armistițiu de 30 de zile în Ucraina, precum și noile 'amenințări cu sancțiuni' formulate de puteri occidentale, informează dpa. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat la televiziunea de stat rusă
#Ucraina și aliații săi europeni propun Moscovei un armistițiu complet și necondiționat de 30 de zile începând de luni
Ucraina și aliații săi europeni care s-au deplasat sâmbătă la Kiev propun Rusiei instaurarea unui armistițiu 'complet și necondiționat' de 30 de zile începând de luni, a anunțat șeful diplomației ucrainene, informează AFP și Reuters. 'Ucraina și aliații săi sunt gata pentru un armistițiu complet și necondiționat l
Premierul britanic Keir Starmer apără o abordare pragmatică a relațiilor post-Brexit cu Uniunea Europeană
Premierul britanic Keir Starmer a apărat o abordare 'pragmatică' a relațiilor post-Brexit cu Uniunea Europeană, evocând posibile concesii în ceea ce privește mobilitatea tinerilor, normele alimentare și rolul justiției europene, într-un interviu publicat sâmbătă în The Guardian, informează AFP. Liderul bri
Tarife vamale: Negocieri comerciale la nivel înalt au început la Geneva între SUA și China
Negocieri între SUA și China au început sâmbătă la Geneva, la cel mai înalt nivel după războiul comercial declanșat de Donald Trump, negocieri menite să aplaneze tensiunile ce încep să apese pe cele două cele mai mari economii mondiale, informează AFP. Semn al importanței mizei, cele două capitale au trimis respon
#Ucraina:Liderii europeni sosiți la Kiev au adus un omagiu soldaților ucraineni căzuți în luptele împotriva invaziei ruse
Cancelarul federal german Friedrich Merz, președintele francez Emmanuel Macron, premierul britanic Keir Starmer și premierul polonez Donald Tusk au adus în timpul vizitei lor sâmbătă la Kiev un omagiu soldaților ucraineni căzuți în luptele pentru apărarea patriei lor, informează dpa. Alături de președintele ucrainean Volodimi
#Ucraina: Cancelarul german Merz evocă o 'înăsprire masivă a sancțiunilor' dacă Putin refuză un armistițiu
Noul cancelar federal german Friedrich Merz a atenționat Moscova cu o 'înăsprire masivă a sancțiunilor' dacă președintele rus refuză armistițiul de 30 de zile în conflictul său împotriva Ucrainei, armistițiu cerut de europeni și americani, informează AFP. În lipsa unei reacții a Kremlinului, 'va avea loc o &
Premierul pakistanez declară că țara sa 'a răzbunat morții nevinovați' printr-un 'răspuns adecvat' dat Indiei
Premierul pakistanez Shehbaz Sharif a declarat sâmbătă că țara sa 'a răzbunat morții nevinovați' printr-un 'răspuns adecvat' dat Indiei, angajată împreună cu vecinul său în cea mai gravă confruntare militară a lor din ultimele decenii, informează AFP. 'Prin operațiunea 'Edificiu compact'', lans