Portugalia organizează duminică alegeri prezidenţiale, în plină carantină

Portughezii sunt chemaţi duminică la urne pentru a-şi alege preşedintele - cel mai probabil, actualul preşedinte, conservatorul Marcelo Rebelo de Sousa, urmând să fie reales - într-un scrutin sub semnul carantinei impuse ca urmare a contextului sanitar dramatic provocat de criza coronavirusului, transmite AFP.
Şapte candidaţi aspiră la funcţia de preşedinte al Portugaliei, într-o ţară în care şeful statului nu are putere executivă, însă joacă rolul de arbitru în caz de criză politică şi poate dizolva parlamentul pentru a convoca alegeri legislative anticipate.
Starea de urgenţă sanitară, în vigoare de la începutul lui noiembrie 2020, şi a doua carantină generală impusă acum o săptămână nu au putut influenţa data organizării alegerilor, care se desfăşoară în conformitate cu un calendar stabilit de o lege electorală extrem de strictă.
În faţa posibilităţii de a amâna scrutinul, candidaţii şi observatorii se tem de un absenteism record, care aruncă o umbră de îndoială asupra prognozelor din sondaje, ce îl dau totuşi câştigător din primul tur pe actualul preşedinte. Toţi cei patru preşedinţi pe care i-a avut Portugalia după revenirea la democraţie, în 1974, au fost aleşi în primul tur, notează AFP.
Rămas extrem de popular după alegerea sa, în urmă cu cinci ani, Marcelo Rebelo de Sousa a coabitat fără probleme majore cu socialiştii premierului Antonio Costa care, pentru a evita o înfrângere sigură, nu şi-a depus candidatura la scrutinul prezidenţial.
Cu scopul de a încuraja participarea celor circa 9,8 milioane de alegători înscrişi, din care 1,5 milioane în străinătate, autorităţile electorale au organizat pentru prima dată, duminica trecută, o zi de vot anticipat. Aproape 200.000 de alegători au răspuns apelului, însă imaginile cu cozi lungi de aşteptare care s-au format în faţa unor secţii de votare, mai ales la Lisabona, nu au avut efectul scontat, acela de a linişti populaţia.
Echipe de voluntari s-au deplasat din uşă în uşă pentru a strânge buletinele de vot ale unui număr de circa 13.000 de persoane plasate în carantină sau izolate în căminele de bătrâni.
Foto: (c) NUNO VEIGA/EPA
Adăugându-se recordului de decese înregistrate zilnic în ultima perioadă, închiderea şcolilor timp de 15 zile, care a intrat în vigoare vineri, a fost încă un semnal că a venit momentul unui lockdown strict.
În faţa unui scenariu lipsit de surprize, preşedintele în exerciţiu riscă să aibă dificultăţi în a-şi motiva susţinătorii, în contextul în care o parte a dreptei îi reproşează că a avut o atitudine conciliantă faţă de executiv, ajuns la putere graţie sprijinului stângii radicale.
EFE a realizat o scurtă caracterizare a candidaţilor, iar ordinea reflectă preferinţele exprimate de portughezi în sondajele de opinie:
Foto: (c) MANUEL DE ALMEIDA/EPA
Marcelo Rebelo de Sousa - continuitatea
Este actualul şef al statului şi favorit clar la realegere. În vârstă de 72 de ani, acest profesor de drept şi fost comentator tv va obţine, potrivit sondajelor, o victorie în primul tur de scrutin, urmând să înregistreze circa 60% din voturi. Rezultatul ar putea fi însă complicat de o rată mare a absenteismului.
Acţiunile lui De Sousa au creat un precedent în legătură cu ceea ce poate face un şef de stat în timpul unei pandemii. Preşedintele în exerciţiu a făcut presiuni pentru declararea unei prime carantine, în martie 2020, a avut zeci de întâlniri cu specialiştii - generând adesea critici pentru exces de iniţiativă - şi a pledat pentru o mai bună finanţare a sistemului de sănătate publică.
La fel de notorii au fost şi obiecţiile sale la adresa mai multor miniştri, care au dus la demisia a doi dintre ei, precum şi faptul că a recurs constant la dreptul său de veto pentru a se opune mai multor legi: a făcut asta în 23 de rânduri, în cinci ani de mandat.
Este susţinut de PSD (centru-dreapta), formaţiune care este lider al opoziţiei, şi de partidul democrat-creştin CDS.
Foto: (c) TIAGO PETINGA/EPA
Ana Gomes - sfidarea guvernului
Fostă eurodeputată socialistă, Ana Gomes are cele mai multe şanse să devină alternativa la Rebelo de Sousa şi ar putea da bătăi de cap propriului ei partid, condus de premierul Antonio Costa, care nu o susţine oficial.
Nu este nevoie ca aspiranţii la Preşedinţia Portugaliei să beneficieze de sprijinul unei formaţiuni politice, deşi se obişnuieşte ca un partid să sprijine un candidat, motiv pentru care situaţia în care se află Gomes este văzută ca o dovadă a divizării socialiştilor.
De profesie jurist, Gomes, în vârstă de 66 de ani, are o largă experienţă diplomatică şi a făcut din combaterea corupţiei principalul ei cal de bătaie. Ea a promis să întărească pârghiile justiţiei în eliminarea corupţiei de stat, pe care o consideră una dintre principalele obstacole în calea democraţiei portugheze.
Foto: (c) ANTONIO COTRIM/EPA
Andre Ventura - agitatorul extremei drepte
Este surpriza scrutinului. Andre Ventura, lider şi singurul deputat al partidului de extremă dreapta Chega (a intrat în parlament în 2019 cu 1% din voturi), pare a avea şanse să se claseze pe poziţia a treia la alegerile prezidenţiale, cu estimări de până la 10% din voturi.
Cu o strategie care mizează pe crispare şi pe confruntare, ''condimentată'' de-a dreptul cu lipsa de respect, Ventura, fost comentator sportiv şi jurist, în vârstă de 38 de ani, cere în mod populist votul portughezilor nemulţumiţi, cu un discurs dur care include propunerea de a reduce numărul de deputaţi sau de a impune pedepse cu închisoare pe viaţă.
Foto: (c) JOSE SENA GOULAO/EPA
Joao Ferreira - vocea muncitorilor
Este candidatul susţinut de Partidul Comunist Portughez (PCP). Sondajele îl creditează cu 5% din voturi la capătul unei campanii în care a cerut o mai mare aplecare spre problemele cu care se confruntă lucrătorii în plină pandemie de coronavirus.
De profesie biolog, eurodeputat din 2009, Ferreira, în vârstă de 42 de ani, a pledat pentru ignorarea deficitului şi a austerităţii şi a cerut o axare pe garantarea asistenţei sociale.
Foto: (c) PAULO NOVAIS/EPA
Marisa Matias - stabilitatea
Este pentru a doua oară când se prezintă la un scrutin prezidenţial, susţinută de formaţiunea Bloco de Esquerda, însă sondajele o creditează cu doar 3% din intenţiile de vot.
De profesie sociolog, eurodeputata în vârstă de 44 de ani pledează pentru protejarea locurilor de muncă şi apără stabilitatea ca principală atribuţie a unui şef de stat.
A fost protagonista celui mai inedit moment al campaniei electorale, generând un val de susţinere cu hashtagul "vermelhoembelem" (roşu de Belem, sediul preşedinţiei), după ce a fost atacată de Ventura pentru că a folosit un ruj de buze cu o culoare roşu intens.
Foto: (c) PAULO NOVAIS/EPA
Tiago Mayan - primul liberal
Autointitulat primul candidat "cu adevărat liberal", Tiago Mayan, avocat în vârstă de 43 de ani şi susţinut de Iniţiativa Liberală, este creditat cu 3% din intenţiile de vot şi promovează un mesaj în favoarea unei mai mari diversităţi politice.
S-a remarcat şi pentru că l-a criticat deschis pe actualul preşedinte, considerând că şi-a compromis independenţa prin promovarea guvernului Costa.
Foto: (c) ESTELA SILVA/EPA
Vitorino Silva - neutronul liber
Silva este un fel de neutron liber al alegerilor prezidenţiale. Cunoscut în Portugalia drept "Tino de Rans", pentru participarea sa la diferite 'reality shows', Silva s-a prezentat la scrutinul prezidenţial din 2016, unde a obţinut 3,28% din voturi, iar acum se prezintă din nou, având o cotă de doar 2% a intenţiilor de vot.
În vârstă de 49 de ani, Silva pledează pentru prioritizarea sistemului sanitar şi pentru susţinerea micilor afaceri din fondurile europene destinate recuperării post-COVID-19. AGERPRES/(AS - autor: Gabriela Ionescu, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
SUA: Trump își apără decizia de a bloca înscrierea studenților străini la Universitatea Harvard
Președintele american Donald Trump a apărat duminică decizia administrației sale de a interzice înscrierea studenților străini la Universitatea Harvard, o măsură considerată ilegală de prestigioasa universitate și suspendată de un judecător, relatează AFP. 'De ce nu spune Harvard că aproape 31% dintre studenții săi provin din Ț&Atild
Cel puțin 12 morți într-un nou atac masiv asupra Ucrainei, înainte de un ultim schimb de prizonieri
Ucraina a fost ținta unui nou atac aerian masiv duminică dimineață, în care cel puțin 12 persoane au fost ucise, în timp ce la Moscova dronele ucrainene au forțat închiderea temporară a aeroporturilor, cu câteva ore înainte de etapa finală a unui schimb de prizonieri planificată între Rusia și Ucraina, relatează AFP.
Apărarea Civilă din Gaza anunță moartea a 9 copii ai unui cuplu de medici într-un atac israelian
Apărarea Civilă din Fâșia Gaza a anunțat sâmbătă moartea a nouă copii ai unui cuplu de medici palestinieni, uciși ci o zi înainte în Khan Yunis (sud) într-un atac israelian, relatează AFP. 'Ieri, vineri, 23 mai 2025, echipele noastre au transferat (la spital) trupurile a 9 copii martiri, între care unii
#Ucraina: Nou atac cu drone asupra Kievului, alertă la rachete
Kievul a fost atacat duminică dimineața devreme cu peste o duzină de drone rusești, a anunțat administrația militară a capitalei ucrainene, avertizând asupra unui risc de rachete, în timp ce jurnaliști ai AFP au auzit explozii. Aceasta este a doua noapte de atacuri importante împotriva Kievului, după ce aproximativ 250 de dro
Coreea de Nord: Trei responsabili arestați după avarierea unei nave de război
Coreea de Nord a arestat trei responsabili ai șantierului unei noi nave de război, în urma unui accident implicând distrugătorul, săptămâna aceasta, a transmis duminică agenția oficială de presă KCNA, scrie AFP. Phenianul a raportat un 'accident grav' în timpul ceremoniei de lansare a noului distrugător, î
Franța: Justiția îi refuză fondatorului Telegram, Pavel Durov, o cerere de călătorie la Oslo
Justiția franceză i-a refuzat fondatorului Telegram, Pavel Durov, care este anchetat pentru complicitate la activități criminale, cererea de a călători la Oslo pentru a participa la o conferință, a indicat sâmbătă Parchetul din Paris, citat de AFP. Human Rights Foundation (HRF), organizatoare a Oslo Freedom Forum, a anunțat sâmbătă
Ecuador: Noboa începe al doilea mandat de președinte pentru a salva țara de 'mafia' traficanților de droguri
Președintele ecuadorian Daniel Noboa a depus jurământul sâmbătă pentru al doilea mandat, promițând să 'salveze' de 'mafiile' din țara sa care se luptă cu bandele de traficanți de droguri, notează AFP. 'Aceasta este o confruntare directă cu structurile criminale organizate', a declarat Noboa, 37 de ani,
Internaționala Socialistă cere eliberarea primarului din Istanbul
Consiliul Internaționalei Socialiste, reunit sâmbătă la Istanbul, a cerut eliberarea primarului Istanbulului, Ekrem Imamoglu, a cărui arestare a stârnit proteste ample în Turcia, relatează AFP. Oficiali ai partidelor socialiste din diferite țări, între care premierul spaniol Pedro Sanchez, au ținut banderole pe care scr
Problema migranților: Secretarul general al CoE respinge o 'slăbire' a Convenției europene a drepturilor omului
Secretarul general al Consiliului Europei (CoE), Alain Berset, a respins sâmbătă orice slăbire a Convenției europene a drepturilor omului, în urma apelului a nouă state, în frunte cu Italia, de a revizui prevederile acesteia cu privire la migrație, informează AFP. 'În fața provocărilor complexe ale epocii noastre, r
În loc să trimită 'memorandumul de pace', Rusia a atacat masiv #Ucraina, declară ministrul ucrainean de externe
Ministrul ucrainean de externe, Andrii Sibiga, a criticat sâmbătă Rusia pentru ultimele atacuri împotriva țării sale, soldate cu 15 răniți doar la Kiev, în loc să își prezinte 'memorandumul de pace', la o săptămână după contactele reprezentanților părților beligerante la Istanbul, relatează EFE. 'A tre
Rusia și #Ucraina au făcut schimb de câte 307 prizonieri de razboi de fiecare parte
Rusia a anunțat sâmbătă că 307 de soldați ruși au fost schimbați pentru același număr de militari ucraineni în a doua etapă a unui schimb major de prizonieri între Kiev și Moscova în formula '1.000 pentru 1.000', relatează AFP. 'La 24 mai, în conformitate cu acordurile ruso-ucrainene încheiate la
Ungaria: UE cere retragerea unei legi vizând organizațiile neguvernamentale și media critice
Comisia Europeană a cerut Ungariei să retragă un proiect de lege despre care spune că reprezintă o amenințare la adresa organizațiilor neguvernamentale și a media independente, apreciind că acesta ar constitui o 'încălcare gravă' a principiilor Uniunii Europene dacă va fi adoptat, relatează sâmbătă France Presse. Partidul p
Regatul Unit investighează o posibilă implicare a Rusiei în atacul asupra proprietăților premierului Starmer, potrivit FT
Responsabili britanici din domeniul securității investighează dacă Rusia ar fi implicată în trei atacuri asupra unor proprietăți - două case și o mașină - având legătură cu premierul britanic Keir Starmer, a relatat vineri seara publicația Financial Times (FT), citată de EFE. Doi bărbați ucraineni și un al treilea de naționalitate
Atac rusesc masiv cu drone și rachete: Zelenski face apel 'la mai multă presiune asupra Rusiei'
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat sâmbătă că doar sancțiuni internaționale suplimentare ar putea forța Rusia să accepte o încetare a focului, după ce Kievul și alte regiuni ucrainene au fost vizate noaptea trecută de un atac masiv combinat cu drone și rachete balistice, soldat cu 15 răniți doar în capitala ucraineană, relatează A
SUA relaxează sancțiunile împotriva Siriei în urma unui angajament al lui Donald Trump
Administrația Trump a publicat vineri directive menite să ridice efectiv sancțiunile impuse Siriei, după ce președintele Donald Trump a promis luna aceasta să relaxeze aceste măsuri pentru a ajuta țara din Orientul Mijlociu să se reconstruiască după un război civil devastator, relatează Reuters. Trezoreria SUA a emis o licență generală care au