#alegeriRMoldova Republica Moldova oscilează de ani între ambiţiile europene şi apropierea de Moscova (agenţii de presă)

Cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, care se desfăşoară duminică avându-i candidaţi pe opozanta Maia Sandu, lidera Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) şi preşedintele în exerciţiu Igor Dodon, susţinut de Partidul Socialiştilor, este reflectat pe larg de agenţiile de presă internaţionale, care consemnează la unison că fosta republică sovietică oscilează de ani de zile între ambiţiile europene şi apropierea de Moscova.
Fost prim-ministru, Maia Sandu, care a lucrat pentru Banca Mondială, a creat o surpriză conducând primul tur al alegerilor prezidenţiale din 1 noiembrie cu 36% din voturi faţă de circa 33% pentru Igor Dodon, datorită unui sprijin fără precedent al alegătorilor care votează în străinătate, comentează AFP.
Cu 3,5 milioane de locuitori, Republica Moldova se numără printre cele mai sărace ţări din Europa şi până la 40% din populaţia sa, conform estimărilor, a plecat în străinătate pentru a scăpa de sărăcie.
Înconjurată de Ucraina pro-occidentală şi România, membră a Uniunii Europene, Republica Moldova a fost zguduită în 2015 de un uriaş scandal de corupţie legat de dispariţia unui miliard de dolari din trei bănci naţionale, echivalent cu 15% din PIB, aminteşte agenţia franceză de presă.
Ultimele sondaje arată o competiţie strânsă între cei doi candidaţi, astfel că rezultatul votului ar putea fi decis încă o dată de diaspora moldovenească din Europa, care, potrivit presei locale, a mers din nou masiv la urne formând cozi uriaşe la unele secţii de votare din Germania şi Italia.
Opozanta Maia Sandu a primit sprijin din partea Bucureştiului, care are legături istorice puternice cu Chişinăul. Moscova l-a susţinut public pe Dodon acuzând Occidentul de amestec şi orchestrarea unui "scenariu revoluţionar" pentru Moldova, care a experimentat deja dispute post-electorale.
Dodon, în vârstă de 45 de ani, a învins-o anterior pe Sandu în alegerile din 2016, dar s-a clasat în spatele acesteia în primul tur al votului din 2020, la începutul acestei luni, scrie DPA.
În calitate de preşedinte, Dodon a căutat sprijin din partea Rusiei, în timp ce Republica Moldova, una dintre cele mai sărace ţări din Europa, s-a aflat aproape de colapsul economic în ultimii ani. Sandu, de 48 de ani, a prezentat o mai mare integrare cu UE drept o cale de ieşire din criza economică.
Alegătorii moldoveni vor decide duminică dacă îi vor da preşedintelui pro-rus Igor Dodon încă patru ani în funcţie sau îi vor da puterea Maiei Sandu, care favorizează legături mai strânse cu Uniunea Europeană. Sondajele de opinie îi plasau pe cei doi candidaţi umăr la umăr în preferinţele electoratului înaintea celui de-al doilea tur. Sandu s-a poziţionat pe primul loc în primul tur de scrutin în urmă cu două săptămâni, cu o creştere târzie a sprijinului din partea alegătorilor din diaspora, dar nu a reuşit să obţină suficiente voturi pentru o victorie absolută, scrie Reuters.
Evocând nivelul de sărăcie - ''una dintre cele mai sărace naţiuni din Europa'' -, agenţia britanică de presă adaugă că ţara a suferit o recesiune economică puternică în timpul pandemiei COVID-19.
Uniunea Europeană a încheiat un acord privind legături comerciale şi politice mai strânse cu Republica Moldova în 2014, dar a devenit din ce în ce mai critică cu privire la palmaresul său privind reformele. Ţara s-a confruntat cu o instabilitate politică în ultimul deceniu.
Fost economist al Băncii Mondiale, care adoptă o poziţie dură în ceea ce priveşte corupţia, Sandu a condus anul trecut un guvern de scurtă durată, care a fost dat jos printr-o moţiune de cenzură, aminteşte Reuters. Dacă Sandu câştigă preşedinţia, va căuta probabil să organizeze alegeri parlamentare rapide pentru consolidarea puterii, deoarece parlamentul este controlat de socialişti, fostul partid al lui Dodon.
Sandu a primit mesaje de sprijin din partea ministrului german al apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, şi a fostului preşedinte al Consiliului European Donald Tusk. Unii dintre susţinătorii lui Dodon au denunţat acest sprijin ca o încercare de destabilizare a Moldovei.
Un comunist devenit socialist, Dodon nu a reuşit să depăşească diviziunea din ţară între susţinătorii Rusiei şi cei ai apropierii şi integrării viitoare în UE, tabere care se confruntă de la căderea Uniunii Sovietice în urmă cu aproape 30 de ani, constată la rândul său agenţia spaniolă de presă EFE.
Înainte de a veni la putere acum patru ani, el a promis că prima sa vizită va fi la Moscova. S-a ţinut de cuvânt şi, de fapt, a călătorit de mai multe ori pe an la vecinul din nord pentru a se întâlni cu Vladimir Putin, cu care a legat o relaţie strânsă.
Liderul rus a răspuns cu acorduri economice, contracte de afaceri şi credite, esenţiale pentru supravieţuirea economiei moldoveneşti aflate în dificultate.
Dodon, care a fost mult mai favorabil poziţiei Rusiei faţă de republica transnistreană - el nu doreşte retragerea trupelor ruseşti - este un aliat al Moscovei mult mai loial decât fostul lider comunist Vladimir Voronin, care a condus ţara între 2001 şi 2009. Ca răspuns, şi după trei decenii de dovadă de forţă, Moscova a fost de acord să retragă arsenalul sovietic din regiunea separatistă.
Toate aceste măsuri au îmbunătăţit imaginea Rusiei în ţară, dar proeuropenii rămân majoritari, în special în capitala Chişinău, deoarece mulţi au rude care lucrează în ţări membre UE.
Dodon s-a opus includerii integrării europene ca obiectiv strategic în Constituţie, aşa cum a propus guvernul liberal, susţinând că o astfel de măsură fără medierea unui referendum doar ar agrava diviziunea din ţară.
Înainte de a ajunge la putere, liderul moldovean sugerase că va revizui relaţiile cu UE, dar, odată ce a devenit preşedinte, a optat pentru o Realpolitik ce constă în menţinerea Acordului de asociere, fiind conştient că denunţarea lui ar fi o măsură prea nepopulară care, fără a merge mai departe, în Ucraina vecină a provocat o revoluţie.
Dodon este, însă, inflexibil în ceea ce priveşte unificarea cu România, la care aspiră de la independenţă unii politicieni liberali moldoveni. El a răspuns ferm la orice declaraţie în acest sens a unor lideri români, cum ar fi fostul preşedinte Traian Băsescu, căruia i-a retras cetăţenia moldovenească.
În acest sens, el are sprijinul majorităţii moldovenilor, deoarece susţinătorii unirii cu România nu depăşesc 25%, şi al Rusiei, care suspectează că acest lucru ar însemna şi aderarea la NATO.
Preşedintele moldovean a spus deja în numeroase ocazii că aderarea la Alianţa Nord-Atlantică este o linie roşie pe care nu doreşte să o treacă,preconizând în acelaşi timp să rămână şi în afara alianţei militare post-sovietice, Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă.
De când a preluat funcţia, strategia lui Dodon a fost ca partidul său, Partidul Socialiştilor din Republica Moldova, să controleze atât Preşedinţia, cât şi Guvernul, lucru pe care l-a realizat la sfârşitul anului 2019. Totul indică însă că guvernul condus de Ion Chicu, fost consilier al lui Dodon, are zilele numărate din cauză că mai mulţi deputaţi ai Partidului Democrat, aliatul socialiştilor, au părăsit formaţiunea.AGERPRES/(AS - editor: Mariana Ionescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Foto: (c) CRISTIAN LUPAȘCU / AGERPRES FOTO
Citește și:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Trump i-a cerut președintelui sirian să expulzeze 'teroriștii palestinieni' și să normalizeze relațiile cu Israelul
Președintele american Donald Trump i-a cerut miercuri omologului său sirian Ahmed al-Sharaa să expulzeze 'teroriștii palestinieni' din Siria, potrivit unui comunicat publicat de Casa Albă, la finalul unei întâlniri de 30 de minute între cei doi lideri la Riad, relatează AFP și dpa. Donald Trump l-a 'încuraja
Moscova critică eventuala desfășurare a unor avioane franceze cu arme nucleare în Europa
Eventuala desfășurare de avioane franceze dotate cu arme nucleare în Europa - posibilitate evocată cu o zi în urmă de președintele francez Emmanuel Macron - nu va aduce 'securitate' pe continentul european, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de AFP. 'Desfășurarea de arme
Jean-Noel Barrot: Uniunea Europeană trebuie să se concentreze pe un nou pachet de sancțiuni pentru a sufoca economia Rusiei
Uniunea Europeană trebuie să se concentreze pe un nou pachet de sancțiuni pentru a sufoca economia Rusiei și a-l forța pe președintele Vladimir Putin să pună capăt războiului în Ucraina, a declarat miercuri ministrul de externe francez, Jean-Noel Barrot, citat de Reuters. Exprimându-se după adoptarea de către UE al celui de-al 17-lea pachet de sanc
Erdogan a participat online la întâlnirea de la Riad dintre Trump și președintele sirian
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a participat online la întâlnirea de miercuri de la Riad dintre președintele american Donald Trump și omologul său sirian Ahmed al-Sharaa, a
Guvernul ungar propune o lege împotriva instituțiilor media și ONG-urilor care 'amenință suveranitatea națională'
Guvernul ungar continuă ofensiva împotriva ONG-urilor și a mass-mediei independente prin introducerea în Parlament a unui proiect de lege care vizează orice structură finanțată din fonduri externe ce ar 'amenința suveranitatea', relatează AFP. Acest proiect de lege despre 'transparența vieții publice' a fost prezentat în noapt
Israelul a cerut civililor să părăsească de urgență porturile din Yemen, după un tir cu rachetă al houthi
Armata israeliană a cerut miercuri persoanelor civile să părăsească de urgență perimetrul a trei porturi controlate de rebelii houthi în Yemen, după ce a anunțat interceptarea unei rachete trase de insurgenții yemeniți, relatează AFP. Ca represalii la atacurile rebelilor houthi cu rachete și drone, forțele aeriene israeliene au efectuat în ultimele
Trump s-a întâlnit la Riad cu președintele sirian după anunțul ridicării sancțiunilor împotriva Damascului
Președintele american Donald Trump s-a întâlnit miercuri la Riad cu omologul său sirian Ahmed al-Sharaa, după ce a anunțat ridicarea sancțiunilor împotriva Damascului, care a salutat un 'punct de cotitură decisiv' pentru Siria, relatează AFP. Întâlnirea, anunțată de Washington ca fiind scurtă și informală, a început
Tribunalul General al UE anulează decizia Comisiei de a refuza presei accesul la mesajele schimbate de șefa sa cu CEO-ul Pfizer
Tribunalul General al Uniunii Europene de la Luxemburg a anulat miercuri decizia Comisiei Europene de a respinge cererea cotidianului american The New York Times de a avea acces la mesajele text schimbate între președinta executivului european, Ursula von der Leyen, și CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, referitor la achiziționarea de vaccinuri anti-COVID-19 în valoare
Merz l-a invitat pe Trump să viziteze regiunea din vestul Germaniei de unde provine familia sa
Noul cancelar german Friedrich Merz l-a invitat pe președintele american Donald Trump să viziteze regiunea din landul Renania-Palatinat, în vestul Germaniei, de unde provine familia sa, în timpul unei viitoare călătorii a liderului de la Casa Albă în Germania, relatează dpa. 'L-am invitat să vină în Germania și să viziteze Bad D&uum
Cu amenințările lui Trump în minte, miniștrii de externe din NATO negociază în Antalya creșterea cheltuielilor militare
Țările NATO se reunesc miercuri și joi în Turcia pentru a negocia o creștere a cheltuielilor militare în speranța de a-l convinge pe președintele american Donald Trump, care i-a amenințat pe 'rău platnici' că nu îi va mai proteja, informează AFP și dpa. Întâmplător, această reuniune informală a miniștrilor de externe ai st
Volodimir Zelenski: Donald Trump trebuie să se convingă de faptul că Putin minte
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat miercuri că omologul său american Donald Trump trebuie să se convingă de faptul că președintele rus Vladimir Putin este cel care minte și că nu ucrainenii sunt cei care pun piedici unui posibil proces de pace, informează EFE. 'Trump trebuie să se convingă de faptul că Putin minte. Și trebuie să ne asumă
#Ucraina: Lula spune că îl va îndemna pe Putin să meargă să negocieze cu Zelenski la Istanbul
Președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a declarat miercuri că îl va îndemna pe președintele rus Vladimir Putin să se întâlnească cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski în Turcia, în cadrul negocierilor privind rezultatul războiului din Ucraina, relatează AFP. Îndemnul lui Lula se alătură numeroaselor ap
VIDEO/Uruguay: Decesul lui 'Pepe' Mujica, fost președinte și simbol al stângii din America Latine
José 'Pepe' Mujica, fostul luptător de gherilă care a prezidat Uruguayul între 2010 și 2015, figură a stângii latino-americane și critic al consumului excesiv, a murit marți la vârsta de 89 de ani, relatează AFP. 'Cu profundă tristețe anunțăm moartea camaradului nostru Pepe Mujica', a scris pe X actualu
VIDEO/Franța: Macron asigură că 'nu s-a gândit' la viitorul său după 2027
Președintele francez Emmanuel Macron a afirmat marți seară că nu s-a 'gândit' la ce va face în continuare în carieră după încheierea celui de-al doilea mandat, întrucât Constituția îl împiedică să candideze din nou la alegerile prezidențiale, în principiu, din 2027, scrie AFP. &Icir
Albania: Largă victorie la parlamentare a socialiștilor conduși de premierul Edi Rama (rezultate oficiale)
Partidul Socialist al premierului albanez Edi Rama a câștigat peste 52% din voturi la alegerile parlamentare de duminică, potrivit rezultatelor oficiale publicate marți la miezul nopții de către Comisia electorală centrală, oferindu-i lui Edi Rama un al patrulea mandat fără precedent la conducerea țării, notează AFP. Partidul Socialist a