logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Parlamentul European face apel la o reglementare strictă a platformelor online

Imagine din galeria Agerpres

Parlamentul European s-a pronunţat marţi seară în favoarea unei reglementări stricte a giganţilor digitali, cum ar fi Google sau Facebook, îndemnând Comisia Europeană să dea dovadă de fermitate în proiectul său de legislaţie aşteptat pentru luna decembrie, relatează AFP.

Trei propuneri au adunat o majoritate de voturi din partea eurodeputaţilor pentru o mai bună supervizare a marilor platforme. Dezbaterea a avut loc în contextul în care reţelele de socializare, utilizate inclusiv pentru a difuza mesaje care îndeamnă la ură, sunt arătate cu degetul în Franţa pentru rolul lor în asasinarea profesorului Samuel Paty.

Practic, PE solicită norme adaptate exigenţelor viitoare privind serviciile digitale, inclusiv platformele şi pieţele online, şi un mecanism obligatoriu pentru a combate conţinutul ilegal online.

Eurodeputaţii au votat două "rapoarte de iniţiativă legislativă" separate, în care i se solicită Comisiei Europene să abordeze şi să combată deficienţele actuale din mediul online prin pachetul său de măsuri legate de Actul legislativ privind serviciile digitale, se arată într-un comunicat al PE.

Eurodeputaţii consideră că toţi furnizorii de servicii digitale din afara Uniunii trebuie să respecte normele din Actul legislativ privind serviciile digitale dacă serviciile lor sunt destinate şi consumatorilor sau utilizatorilor din Uniune.

Trebuie stabilit un mecanism obligatoriu de notificare şi de acţiune, astfel încât utilizatorii să poată informa intermediarii online în legătură cu activităţi sau conţinuturi online care ar putea fi ilegale. Astfel, intermediarii ar putea să reacţioneze rapid şi să fie mai transparenţi în ceea ce priveşte măsurile pe care le iau în legătură cu conţinutul potenţial ilegal. Utilizatorii ar trebuie să poată folosi o cale de atac printr-un organism naţional de soluţionare a litigiilor.

Parlamentul solicită să se facă o diferenţă clară între conţinutul ilegal şi conţinutul dăunător (regimul de răspundere juridică ar trebui să se aplice "conţinutului ilegal" numai conform prevederilor din legislaţia europeană sau naţională).

Platformele nu ar trebui să folosească filtre de încărcare sau orice altă formă de control ex-ante pentru conţinutul dăunător sau ilegal. Decizia finală privind caracterul legal sau ilegal al conţinutului ar trebui să fie luată de un organism judiciar independent şi nu la nivel privat, susţin eurodeputaţii.

Conţinutul dăunător, discursul de incitare la ură şi dezinformarea ar trebui combătute prin obligaţii mai stricte în materie de transparenţă. De asemenea, cetăţenii trebuie sprijiniţi să dobândească şi cunoştinţe în domeniul mass-mediei şi în cel digital în ceea ce priveşte diseminarea acestui tip de conţinut.

Principiul conform căruia "ceea ce este ilegal offline este ilegal şi online", precum şi protecţia consumatorilor şi a utilizatorilor ar trebui să devină "principiile directoare" ale viitorului act legislativ privind serviciile digitale, mai spune Parlamentul European.

Platformele şi serviciile de intermediere online vor trebui să identifice şi să îndepărteze mai repede şi mai bine afirmaţiile false şi comercianţii necinstiţi, de exemplu pe cei care vând online echipamente medicale false sau produse periculoase, aşa cum s-a întâmplat în timpul pandemiei de COVID-19.

Eurodeputaţii solicită, de asemenea, să se introducă un nou principiu "cunoaşte-ţi clientul". Potrivit acestuia, platformele trebuie să verifice şi să oprească activitatea companiilor frauduloase care îşi folosesc serviciile pentru a-şi vinde produsele şi conţinutul ilegal sau nesigur.

Trebuie, de asemenea, propuse norme specifice pentru a împiedica, şi nu doar a corecta, disfuncţionalităţile pieţei cauzate de marile platforme. Astfel, se vor deschide pieţele şi pentru noiu-veniţi, inclusiv pentru IMM-uri şi companiile nou-înfiinţate.

Eurodeputaţii doresc ca utilizatorii să aibă mai mult control asupra a ceea ce văd online, inclusiv să aibă posibilitatea de a renunţa complet la organizarea conţinutului, şi să depindă mai puţin de algoritmi. Publicitatea personalizată trebuie să fie reglementată mai mult în favoarea formelor de publicitate mai puţin intruzive şi contextualizate, care necesită mai puţine date şi nu depind de o interacţiune anterioară a utilizatorilor cu un anumit conţinut. Eurodeputaţii solicită, de asemenea, Comisiei să evalueze opţiuni pentru reglementarea publicităţii personalizate, inclusiv o eliminare treptată care să ducă la o interdicţie.

Viitorul Act legislativ privind serviciile digitale ar trebui să asigure şi dreptul de a folosi servicii digitale în mod anonim ori de câte ori este posibil. În fine, pentru a asigura respectarea noilor norme, Comisia ar trebui să analizeze cum s-ar putea înfiinţa un organism european care să supravegheze şi să aplice amenzi.

Într-o a treia rezoluţie nelegislativă, care se concentrează pe aspectele legate de drepturile fundamentale, se solicită ca eliminarea conţinutului să fie "diligentă, proporţională şi nediscriminatorie" pentru a garanta libertatea de exprimare şi de informare, precum şi viaţa privată şi protecţia datelor. Eurodeputaţii subliniază că generarea de conţinut personalizat bazată pe vulnerabilităţile personale este problematică, la fel şi răspândirea discursurilor de incitare la ură şi dezinformarea. Ei cer transparenţă cu privire la politicile de monetizare ale platformelor online.

Autorităţile americane au lansat de asemenea marţi o acţiune juridică împotriva Google pentru abuz de poziţie dominantă, semna al unei neîncrederi tot mai mari faţă de giganţii tech.

"Europa a făcut mai mult decât orice alt continent pentru a reglementa lumea digitală. Însă chiar şi aici încă e Vestul Sălbatic. Nu combatem activităţile ilegale online cu aceeaşi rigoare ca în lumea reală", a denunţat eurodeputatul creştin-democrat Kris Peeters (PPE).

Comisia Europeană lucrează la o nouă legislaţie ('Digital Services Act' şi 'Digital Market Act') care ar urma, pe de o parte, să elimine afirmaţiile instigatoare la ură sau dezinformarea pe internet şi să le impună marilor platforme reguli de transparenţă şi responsabilitate şi, pe de altă parte, să ofere UE noi instrumente de concurenţă pentru a evita abuzurilor de poziţie dominantă în economia digitală, reaminteşte AFP.

Conform unor documente ajunse în presă în ultimele săptămâni, executivul european şi-ar dori în special să limiteze puterea GAFA (acronim care desemnează Google, Amazon, Facebook şi Apple) şi a altor câtorva mari grupuri, în principal americane. Bruxellesul ar fi stabilit o listă neagră de practici neconforme care ar putea fi strict limitate sau chiar interzise.

Comisia Europeană ar lua în considerare în special să interzică preinstalarea obligatorie de aplicaţii pe telefoanele mobile şi calculatoare, faptul de a scoate în faţă produse ale propriului grup în rezultatele pe internet sau chiar magazinele online impuse din oficiu, cum ar fi Apple Store sau Google Play.

Noua reglementare ar aduce la zi Directiva privind comerţul electronic, în prezent depăşită, care reglementează încă afacerile pe internet în contextul în care ea datează din 2000, când Facebook nu exista şi când Google apăruse doar de doi ani. AGERPRES/(AS - autor: Ionuţ Mareş, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Adrian Dãdârlat)

Afisari: 11

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic Ex 06-05-2025 11:51

Beijingul se declară gata să-i primească pe Ursula von der Leyen și Antonio Costa la summitul UE-China

China s-a declarat marți gata să-i primească pe președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Antonio Costa, la summitul dintre Beijing și Uniunea Europeană, prevăzut să aibă loc în China în iulie, relatează AFP și Reuters. 'Președintele Consiliului European, Antonio Costa, și președi

Politic Ex 06-05-2025 11:26

Germania: Friedrich Merz nu a reușit să obțină votul parlamentului pentru a fi validat în funcția de cancelar

Liderul conservatorilor germani Friedrich Merz nu a reușit marți dimineață să obțină majoritatea necesară în Bundestag (camera inferioară a parlamentului federal) pentru a deveni cancelar al Germaniei, transmit Reuters, dpa, AFP și EFE. Merz (69 de ani) a primit voturile a 310 dintre cele 621 de voturi exprimate - în total sunt 630

Politic Ex 06-05-2025 11:24

ONU: Omenirea a înregistrat în 2024 o încetinire 'îngrijorătoare' în dezvoltarea sa, însă Inteligența Artificială ar putea fi o soluție

După relansarea post-COVID, omenirea a înregistrat în 2024 o încetinire 'neașteptată' și 'îngrijorătoare' în dezvoltarea sa, iar aceasta încă înainte de tăierile drastice în ajutoarele internaționale, își exprimă îngrijorarea Organizația Națiunilor Unite (ONU), într-un raport publicat m

Politic Ex 06-05-2025 11:10

China declară că se opune continuării operațiunilor armatei israeliene în Fâșia Gaza

China a declarat marți că se ''opune'' continuării operațiunilor armatei israeliene în Fâșia Gaza, după anunțarea în ajun a unui plan israelian de cucerire a enclavei palestiniene, transmite France Presse. ''China urmărește îndeaproape situația între Palestina și Israel și se opune continuă

Politic Ex 06-05-2025 10:40

'Situația este blocată' între Paris și Alger, susține ministrul de externe francez

Ambasadorul Franței în Algeria se află la Paris de la jumătatea lui aprilie și situația 'este blocată' între cele două țări, a anunțat marți ministrul de externe al Franței, Jean-Noel Barrot, relatează AFP. Stéphane Romatet este 'în continuare la Paris', a declarat Jean-Noel Barrot la radio RTL. '&I

Politic Ex 06-05-2025 10:35

Doar 14 țări UE au solicitat o flexibilitate bugetară mai mare pentru a-și putea spori cheltuielile militare

Doar 14 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene i-au cerut în mod oficial Comisiei Europene o flexibilitate bugetară mai mare pentru a-și putea majora cheltuielile de apărare, ceea ce a sporit îngrijorarea că planul ambițios de reînarmare (ReArm Europe) nu își va atinge ținta de 800 de miliarde de euro, notează marți Euractiv.

Politic Ex 06-05-2025 10:27

Hamas consideră că negocierile pentru un armistițiu în Gaza nu mai prezintă interes, spune un înalt responsabil al mișcării

Gruparea islamistă palestiniană Hamas consideră că negocierile pentru un armistițiu în Gaza nu mai prezintă interes în această etapă și solicită lumii să facă presiuni asupra Israelului pentru a pune capăt 'războiului foamei' în teritoriul palestinian, a declarat marți un înalt responsabil al mișcării, transmite AFP.

Politic Ex 06-05-2025 09:49

Război în #Ucraina: Rusia a fost vizată de peste o sută de drone ucrainene, mai multe aeroporturi au fost închise

Ucraina a lansat în timpul nopții de luni spre marți peste o sută de drone asupra teritoriului rus, vizând în special Moscova și perturbând funcționarea a circa zece aeroporturi, au anunțat autoritățile ruse cu trei zile înaintea festivităților pentru celebrarea victoriei asupra Germaniei naziste în Al Doilea Război Mondial, inform

Politic Ex 06-05-2025 09:23

Germania: Conservatorul Friedrich Merz urmează să fie validat de parlament în funcția de cancelar, înlocuindu-l pe Olaf Scholz

Liderul conservatorilor germani Friedrich Merz va fi validat marți de parlament în funcția de cancelar, după ce Uniunea Creștin-Democrată (CDU) împreună cu aliatul său bavarez Uniunea Creștin-Socială (CSU) și Partidul Social-Democrat (SPD) au semnat luni acordul de guvernare prin care și-au schițat planurile pentru următorii patru ani, transmite DPA.

Politic Ex 06-05-2025 09:18

Președintele Trump îl va primi la Casa Albă pe premierul canadian Carney

Președintele american Donald Trump îl va primi marți la Casa Albă pe premierul canadian Mark Carney, în contextul unor relații bilaterale tensionate, anunță dpa. Înaintea vizitei, șeful guvernului de la Ottawa a declarat că discuțiile se vor concentra asupra taxelor vamale. Trump, în schimb, a susținut lu

Politic Ex 06-05-2025 09:15

Guvernul britanic intenționează să restricționeze acordarea de vize cetățenilor dintr-o serie de țări

Guvernul britanic intenționează să restricționeze acordarea de vize cetățenilor dintr-o serie de țări considerați cei mai susceptibili de a rămâne mai mult în Regatul Unit și de a solicita azil, relatează marți dpa, citând presa britanică. Cereri de vize de muncă și studii de la pakistanezi, nigerieni și srilankezi se numără

Politic Ex 06-05-2025 09:13

Parlamentul European instituie un Ordin European de Merit

Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Parlamentul European instituie un Ordin European de Merit, prima distincție de acest gen acordată de o instituție a UE, pentru a marca împlinirea a 75 de ani de la Declarația Schuman, considerată momentul fondator al unității europene, conform unui comunicat de presă al legislativului comunitar.

Politic Ex 06-05-2025 08:45

Starmer și Macron au discutat telefonic despre războiul din #Ucraina, situația din Fâșia Gaza și migrație

Premierul britanic Keir Starmer și președintele francez Emmanuel Macron au discutat luni, într-o convorbire telefonică, despre războiul din Ucraina, situația din Fâșia Gaza și migrație, a anunțat cabinetul șefului executivului de la Londra, relatează Reuters și DPA. ''Referitor la situația din Ucraina, liderii au discutat d

Politic Ex 06-05-2025 08:38

Președintele sirian efectuează miercuri, la Paris, prima sa vizită în Europa

Președintele sirian Ahmad al-Sharaa, la putere după căderea lui Bashar al-Assad în decembrie, va fi primit miercuri, la Paris, de șeful statului francez, Emmanuel Macron, în prima sa vizită în Europa, a anunțat marți Palatul Elysee, relatează AFP. Președintele francez 'va reafirma susținerea Franței pentru construcția une

Politic Ex 06-05-2025 05:47

Noua Zeelandă: Prim-ministrul dorește să interzică accesul la rețelele sociale pentru copiii sub 16 ani

Premierul Noii Zeelande Christopher Luxon a propus marți interzicerea accesului la rețelele sociale pentru copiii sub 16 ani, la câteva luni după ce Australia a adoptat restricții similare, printre cele mai drastice din lume, notează AFP. Proiectul de lege prezentat de Christopher Luxon, care urmează să fie înaintat partenerilor să