Serbia şi Kosovo reiau un dialog care se anunţă complicat

Serbia şi Kosovo îşi reiau joi dialogul la Bruxelles după luni de întreruperi şi crize repetate, însă drumul către normalizarea relaţiilor lor este plin de obstacole, notează France Presse.
Vechi de peste două decenii, greu de rezolvat de la ultimele războaie care au destrămat fosta Iugoslavie (1998-1999), acest conflict rămâne un pericol pentru stabilitatea Bătrânului Continent.
Belgradul nu recunoaşte independenţa proclamată în 2008 de fosta sa provincie sudică, populată majoritar de albanezi. Acordurile de normalizare încheiate în 2013 au rămas în mare parte literă moartă.
Kosovo este recunoscut ca stat independent de majoritatea occidentalilor, inclusiv 22 din cei 27 de membri UE, dar nici de Rusia şi nici de China, ceea ce închide de facto porţile ONU pentru acest teritoriu de 2 milioane de locuitori. De partea sârbă, problema este un obstacol în procesul său de aderare la UE.
După o discuţie virtuală ţinută weekendul trecut, preşedintele sârb Aleksandar Vucic şi prim-ministrul kosovar Avdullah Hoti se reîntâlnesc personal la Bruxelles.
Este prima întâlnire oficială de acest gen după primăvara anului 2019, când un summit la Berlin între Aleksandar Vucic şi omologul său kosovar Hashim Thaci nu a dat niciun rezultat. O figură centrală în politica din Kosovo după independenţă, acesta din urmă este scos din joc din cauza acuzaţiilor de crime de război împotriva sa.
Dialogul "este din nou pe drumul cel bun", a declarat reprezentantul special al UE pentru Balcanii de Vest Miroslav Lajcak. Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, le-a cerut celor responsabili "curaj politic".
Dar "pe lângă faptul că este un novice în negocieri", Avdullah Hoti conduce un guvern slab ce "nu are sprijinul populaţiei", declară analistul politic de la Pristina Imer Mushkolaj.
Aleksandar Vucic pare omnipotent, cu un Parlament fără opoziţie, care a boicotat ultimele alegeri legislative, şi principalele media în mâinile sale.
Dar paradoxal, această hegemonie este "punctul său slab" deoarece implică "responsabilitate absolută", explică analistul politic sârb Aleksandar Popov. "Va fi dificil pentru Vucic să-şi convingă partenerii externi că nu este în măsură să treacă ceva prin parlament", adaugă analistul.
Subiectul este foarte inflamabil. Pentru mulţi sârbi, "Kosovo este Serbia", leagănul lor istoric şi cultural. La recentele manifestaţii iniţial având ca obiect denunţarea gestionării pandemiei, sloganul "Nu ne vom preda" a fost unul dintre cele mai populare.
Recunoaşterea independenţei sale este o condiţie prealabilă pentru Pristina. "Normalizarea relaţiilor" nu poate trece decât pe acolo, a avertizat Avdullah Hoti.
Această recunoaştere este mai ales o falsă perspectivă, în timp ce trebuie rezolvate probleme precum statutul zonelor în care trăiesc cei 120.000 de sârbi din Kosovo, despăgubirile pentru persoanele strămutate şi pentru familiile celor dispăruţi în conflictul dintre forţele sârbe şi rebeliunea separatistă albaneză kosovară, ce se întâmplă cu despăgubirile de război cerute de Kosovo, statutul pentru siturile religioase ortodoxe etc.
"Drumul nostru către aderarea la UE depinde de aceste discuţii, investiţiile străine depind de aceste discuţii", a declarat Aleksandar Vucic. "În acelaşi timp, trebuie să ţinem cont de poporul nostru (prezent) în Kosovo şi să ne protejăm interesele vitale. Nu va fi uşor", a notat el.
Anunţând o "toamnă dificilă" pentru Kosovo, cu o "criză sanitară şi economică" din cauza pandemiei şi posibile răsturnări politice în cazul unei inculpări oficiale a lui Hashim Thaci, fondatorul cotidianului independent Koha Ditore, Veton Surroi, crede că această fragilitate ar fi "agravată în mod semnificativ de un proces de negociere cu Serbia".
Războiul din Kosovo a făcut peste 13.000 de morţi, majoritatea albanezi. El s-a încheiat când o campanie occidentală de bombardamente a forţat forţele sârbe să se retragă.AGERPRES/(AS - editor: Sorin Calciu, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
'Lumea nu-și poate permite o confruntare militară' între India și Pakistan (ONU)
'Lumea nu își poate permite o confruntare militară' între India și Pakistan, a declarat marți purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU, la scurt timp după ce New Delhi a lansat lovituri militare împotriva Pakistanului, care a ripostat, relatează AFP. Antonio Guterres 'face apel la ambele țări la r
Pakistanul va convoca Consiliul de Securitate Națională pe fondul escaladării cu India
Pakistanul va convoca Consiliul de Securitate Națională miercuri la 05:00 GMT, un organism format din înalți oficiali civili și militari care se reunește doar în cazuri extreme, pe fondul unei escaladări militare cu India, a anunțat ministrul pakistanez al Informațiilor, Ataullah Tarar, relatează AFP. Consiliul a anunțat pe 24 apri
Trei civili uciși, între care un copil, în loviturile indiene în Pakistan (ministrul Apărării)
Trei civili, între care un copil, au fost uciși în atacurile indiene asupra unor 'ținte civile' din Pakistan, în noaptea de marți spre miercuri', a declarat pentru AFP ministrul pakistanez al Apărării, Khawaja Asif, după ce New Delhi a anunțat că a lovit 'obiective teroriste' de pe teritoriul statului vecin, relatează AFP.
Pakistanul a lansat tiruri de artilerie pe teritoriul indian (armata indiană)
Pakistanul a lansat tiruri de artilerie asupra teritoriului indian, a anunțat miercuri armata indiană, la scurt timp după o serie de lovituri cu rachete indiene care au vizat 'infrastructuri teroriste' pe teritoriul pakistan
Armata pakistaneză anunță că va 'riposta' după loviturile Indiei pe teritoriul său
India a lansat 'lovituri aeriene' în 'trei regiuni' din Pakistan, a anunțat armata pakistaneză în noaptea de marți spre miercuri, citând două orașe din Kashmirul pakistanez și al treilea din Punjab, la granița cu India, relatează AFP.
VIDEO LIVE UPDATE India a lovit cu rachete obiective 'teroriste' din Pakistan
India a lansat lovituri cu rachete împotriva a nouă obiective care găzduiesc 'infrastructuri teroriste' situate pe teritoriul pakistanez, în represalii la atentatul comis pe 22 aprilie în Kashmirul indian, a anunțat miercuri New Delhi, relatează AFP.
Yemen: Liderul politic al rebelilor houthi anunță că intenționează să continue atacurile împotriva Israelului
Rebelii houthi din Yemen au promis marți o ripostă 'fulgerătoare' Israelului și că vor continua loviturile asupra acestei țări ca răspuns la bombardamentele israeliene, fără a menționa acordul de încetare a focului cu Statele Unite anunțat de Oman, relatează AFP. Liderul politic al rebelilor houthi, Mahdi al-Mashat, a promis o ri
Omanul anunță un acord de încetare a focului între rebelii houthi și SUA
Rebelii houthi din Yemen și Statele Unite au convenit asupra unei încetări a focului, a anunțat marți ministrul de externe din Oman, Badr al-Busaidi, la scurt timp după ce Donald Trump a anunțat încetarea atacurilor americane împotriva acestor insurgenți susținuți de Iran, relatează AFP. 'În urma discuțiilor și cont
#Ucraina: Cel puțin trei morți și 11 răniți într-un atac rusesc cu rachetă balistică asupra orașului Sumî
Cel puțin trei persoane și-au pierdut viața și 11 au fost rănite marți într-un atac rusesc cu rachetă balistică asupra orașului Sumî, nord-estul Ucrainei, au anunțat autoritățile, adăugând că printre victime se află și copii, relatează AFP. Potrivit primelor informații, inamicul a lovit infrastructuri civile din districtul Sumî cu o rac
Germania: Miniștrii noului guvern al cancelarului Merz, învestiți oficial în funcție
Președintele german Frank-Walter Steinmeier a procedat marți seara la învestirea oficială a celor 17 miniștri din guvernul noului cancelar Friedrich Merz, ales în funcție din a doua &icir
BTA: Stindarde sacre, steaguri militare binecuvântate de Ziua Vitejiei și Ziua Forțelor Armate din Bulgaria
O ceremonie de binecuvântare a steagurilor militare și a stindardelor sacre a avut loc, marți, pe 6 mai, marcând Ziua Vitejiei și Ziua Forțelor Armate în Piața Sf. Alexandru Nevski, lângă Monumentul Soldatului Necunoscut. Președintele și comandantul șef al Forțelor Armate Rumen Radev au participat la ceremonie și au pri
Trump anunță că rebelii houthi au 'capitulat' și că bombardamentele americane în Yemen vor înceta
Președintele american Donald Trump a anunțat marți că rebelii houthi au 'capitulat' și a promis că atacurile aeriene americane din Yemen vor înceta 'cu efect imediat', relatează AFP. 'Houthi au anunțat (...) că nu mai vor să lupte. Pur și simplu nu mai vor să lupte. Și noi vom respecta asta. Vom opri bombardamentele, iar ei au
Meloni îi transmite lui Merz: Relațiile între Italia și Germania, 'fundamentale' pentru 'relansarea competitivității' în UE
Șefa guvernului italian Giorgia Meloni l-a felicitat marți pe noul cancelar conservator german Friedrich Merz, calificând drept 'fundamentală' cooperarea între țările lor, pri
Aderarea Ucrainei la UE nu va fi 'o afacere bună', consideră Viktor Orban
Aderarea Ucrainei la UE nu va fi 'o afacere bună', a afirmat marți premierul ungar Viktor Orban, conform căruia Ucraina nu va aduce vreo valoare adăugată Uniunii Europene, ci o va falimenta, relatează agenția MTI. Reacționând unor comentarii făcute mai devreme la o conferință de presă de președintele Partidului Popular European (PPE), germanul Ma
Rusia afirmă că șansele de pace în #Ucraina vor fi reduse dacă Occidentul continuă să furnizeze arme Kievului
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat marți că șansele de a se ajunge la o soluționare pașnică a conflictului din Ucraina vor fi reduse dacă Occidentul va continua să furnizeze arme Kievului, relatează Reuters. Zaharova a făcut aceste declarații după ce a fost întrebată, în cadrul unei conferințe de p