Declaraţia Schuman la 70 de ani: Rolul UE este acum mai important ca niciodată, susţine Parlamentul European

În ultimii 70 de ani lumea s-a schimbat dramatic şi rolul Uniunii Europene este acum mai important ca niciodată, iar în noua ordine geopolitică emergentă şi în contextul unei urgenţe ecologice responsabilitatea noastră este de a accepta să devenim o forţă globală a stabilităţii şi păcii, statului de drept, durabilităţii şi multilateralismului, a afirmat joi Conferinţa Preşedinţilor - formată din preşedintele Parlamentului European şi liderii grupurilor europarlamentare - cu ocazia marcării, la 9 mai (devenită Ziua Europei), la 70 de ani de la prezentarea Declaraţiei Schuman.
''Celebrarea a 70 de ani de la Declaraţia Schuman intervine într-un moment când Europa se confruntă cu cea mai dificilă provocare de după Al Doilea Război Mondial: o criză economic, socială şi de sănătate provocată de izbucnirea COVID-19. Declaraţia Schuman, care a pus bazele Uniunii noastre Europene, a început un proiect politic adevărat şi unic pentru a garanta pacea şi prosperitatea şi a ameliora vieţile tuturor cetăţenilor europeni. (...) De la bun început, proiectul european a fost despre construirea unei comunităţi economice şi politice, bazată pe valori izvorâte din istoria comună europeană, precum solidaritate, deschidere, libertate, toleranţă, egalitate în diversitate şi respectarea statului de drept'', se arată în declaraţia Conferinţei Preşedinţilor, postată pe site-ul Parlamentului European.
Potrivit acestei declaraţii, actuala criză provocată de noul coronavirus evidenţiază nevoia urgentă ca UE să înceapă să lucreze asupra modalităţilor prin care să devină mai eficientă, mai democratică şi mai apropiată de cetăţeni.
''Criza a arătat, cu costuri foarte ridicate, că Uniunea Europeană rămâne un proiect neterminat şi că eşecurile în organizarea solidarităţii sau în contracararea atacurilor în desfăşurare asupra drepturilor fundamentale şi statului de drept nu sunt dezbateri teoretice'', accentuează semnatarii declaraţiei.
În opinia lor, capacitatea instituţiilor europene şi a statelor membre de a răspunde la actualele provocări medicale, sociale, economice, instituţionale şi de securitate trebuie să fie cel puţin pe măsura ambiţiei politice cuprinse în Declaraţia Schuman. ''Trebuie să consolidăm şi adâncim legitimitatea democratică a Uniunii Europene şi să ne asigurăm că politicile şi leadership-ul ei sunt expresia cetăţenilor Europei într-o democraţie europeană deplină'', atrag atenţia europarlamentarii.
Ei susţin că este timpul pentru o dezbatere ambiţioasă consacrată viitorului Europei cu cetăţenii UE şi cu toţi actorii, pentru a găsi un acord asupra fundamentelor politice pe care să se construiască redresarea continentului european după criză. ''Solidaritatea a devenit principala condiţie a viitoarelor noastre realizări'', subliniază preşedintele PE şi liderii grupurilor europarlamentare.
Aceştia sunt de părere că forumul cel mai adecvat pentru această dezbatere este 'Conferinţa privind viitorul Europe', un proiect deja planificat care în noul context ar trebui să fie convocat cât mai curând posibil şi să aibă drept rezultate propuneri clare prin angajarea directă a cetăţenilor, astfel încât să fie promovată o reformă profundă a Uniunii Europene.
În această privinţă, europarlamentarii iau notă de poziţia Comisiei Europene conform căreia procesul, structura, calendarul şi amploarea 'Conferinţei privind viitorul Europei' trebuie să fie convenite împreună de CE, Consiliu şi Parlamentul European şi cer Consiliului să prezinte o poziţie ambiţioasă.
''Dincolo de bucuria şi recunoştinţa pentru unitatea şi pacea dintre noi de 75 de ani, trebuie să ne amintim că solidaritatea nu se sfârşeşte la frontierele noastre. Actuala pandemie ne reaminteşte importanţa multilateralismului în combaterea împreună a provocărilor şi crizelor comune. În locul întoarcerii la egoismul naţional, calea de a avansa trebuie să fie o Uniune Europeană consolidată şi mai integrată care colaborează strâns cu partenerii internaţionali în spirit de corectitudine şi înţelegere mutuală'', se arată în încheierea declaraţiei Conferinţei Preşedinţilor din PE.
În urmă cu 69 de ani, la 9 mai 1950, ministrul francez de externe de la acea vreme Robert Schuman propunea, în cadrul unui discurs, plasarea producţiei de cărbune şi oţel sub controlul unei autorităţi comune, pentru a se controla în acest fel producţia de armament şi posibilitatea ca un viitor conflict militar să poată fi evitat. Această propunere venită din partea ministrului francez de externe este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene.
Dând curs apelului lui Robert Schuman, Belgia, Olanda, Luxemburg şi Italia s-au alăturat Franţei şi Germaniei şi, la 18 aprilie 1951, a fost semnat Tratatul de la Paris, care instituia Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului (CECO) între Germania, Franţa, Belgia, Italia, Luxemburg şi Olanda. La 25 martie 1957, aceste state au semnat Tratatele de la Roma, care instituiau Comunitatea Economică Europeană (CEE), cunoscută sub numele de Piaţa Comună, şi Comunitatea Europeană a Energiei Atomice (CEEA, astăzi EURATOM). Atât Tratatul de la Roma, cât şi Tratatul CEEA au intrat în vigoare la 1 ianuarie 1958.
Acestui complex proiect de construcţie europeană i s-au alăturat Irlanda, Marea Britanie şi Danemarca (1973), Grecia (1981), Spania şi Portugalia (1986), Suedia, Austria şi Finlanda (1995), în 2004, noi zece state: Cehia, Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia, Slovenia, Polonia şi Ungaria, în 2007, Bulgaria şi România şi în 2013, Croaţia.
Pe parcurs, procesul de integrare economică a fost acompaniat de procesul de integrare politică a statelor membre. Această schimbare s-a reflectat în modificarea, în 1993, a numelui Comunităţii Economice Europene (CEE), care a devenit Uniunea Europeană (UE).
Robert Schuman (1886-1963) a fost ministru de finanţe, apoi prim-ministru în 1947, ministru al afacerilor externe în perioada 1948-1952 şi din nou ministru de finanţe în perioada 1955-1956. Între 1958 şi 1960, el a deţinut funcţia de preşedinte al Parlamentului European. AGERPRES/(AS - autor: Tudor Martalogu, editor: Florin Ştefan, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Transfer de date ale UE spre China: TikTok condamnat la o amendă de 530 milioane de euro
Platforma TikTok a fost condamnată vineri în Uniunea Europeană la plata unei amenzi în valoare de 530 milioane de euro pentru că a eșuat să garanteze o protecție suficientă datelor personale ale europenilor în China, de unde ele sunt accesibile, într-un moment în care platforma se află și în colimatorul SUA, relatează AFP.
Iranul trebuie 'să renunțe' la îmbogățirea uraniului, declară Rubio
Secretarul de stat american Marco Rubio a declarat joi că Iranul trebuie să 'renunțe' la îmbogățirea uraniului și la dezvoltarea de rachete cu rază lungă de acțiune și ar trebui să permită inspectorilor americani accesul la instalațiile sale, în contextul amânării rundei de negocieri nucleare, relatează Reuters. Comen
Gaza: Operațiunile umanitare 'în pragul unei prăbușiri totale', afirmă Crucea Roșie
Operațiunile umanitare în Fâșia Gaza sunt 'în pragul unei prăbușiri totale', a avertizat vineri Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) după două luni de blocadă totală israeliană a oricărei intrări de ajutoare, relatează AFP. 'Dacă livrările de ajutoare nu se reiau imediat, CICR nu va dispune de alimente,
Vatican: Horn instalat pe acoperișul Capelei Sixtine în vederea conclavului
Vaticanul a instalat vineri un horn pe acoperișul Capelei Sixtine în vederea conclavului care va începe pe 7 mai, relatează AFP. La terminarea fiecărei sesiuni de vot a cardinalilor reuniți în interiorul capelei, buletinele de vot sunt arse într-o sobă specială. Hornul, vizibil din Piața Sf.Petru, emite un fum negru dac
Donald Trump ordonă suspendarea finanțării de către stat a mediilor publice PBS și NPR
Președintele american Donald Trump a semnat joi un ordin executiv prin care cere administratorului federal de investiții în domeniul audiovizualului public (CPB) să înceteze finanțarea a două instituții media publice americane, televiziunea PBS și radioul NPR, pe care le acuză de părtinire, relatează AFP. 'Am dat instrucțiuni c
Marea Britanie: Extrema dreaptă britanică câștigă un scrutin parțial, un eșec pentru Starmer
Partidul de extrema dreaptă Reform UK, condus de Nigel Farage, a câștigat într-un un scrutin parțial în nord-vestul Angliei, învingând Partidul Laburist de guvernământ, un eșec pentru premierul Keir Starmer, relatează vineri France Presse. 'Pentru mișcare, pentru partid, acesta este un moment foarte, foa
#Ucraina: Aproape 30 de răniți într-un atac rusesc asupra Zaporojie
Aproape 30 de persoane, între care un adolescent, au fost rănite în noaptea de joi spre vineri într-un atac rusesc asupra infrastructurii civile în orașul Zaporojie, centrul administrativ al regiunii omonime din sudul Ucrainei, au anunțat responsabili locali, citați de AFP. 'Douăzeci și nouă de persoane au fost răni
Marco Rubio: Un acord de pace între #Ucraina și Rusia este 'încă departe'
Ucraina și Rusia sunt încă departe de a ajunge la un acord de pace în pofida unor progrese recente, a declarat joi secretarul de stat american Marco Rubio, avertizând că, fără un progres în timp util, președintele Donald Trump ar putea reconsidera rolul SUA în mediere, potrivit dpa. Pozițiile celor două țări &icir
1 mai: Mii de americani defilează împotriva lui Trump
Mai multe mii de americani au defilat joi în Statele Unite, de la New York la Los Angeles, pentru a se opune politicii lui Donald Trump și a denunța 'tirania' cu ocazia zilei de 1 mai, care nu este o zi tradițională de mobilizare în masă ca în Europa, notează AFP. Însă zeci de sindicate locale și organizații ale
Președintele sârb va merge în Rusia la parada de 9 mai pentru că i-a promis lui Putin
Președintele sârb Aleksandar Vucic a afirmat joi că își respectă cuvântul dat menținând vizita sa la Moscova pentru a participa la parada militară din Piața Roșie, așa cum i-a promis omologului său rus Vladimir Putin, transmite AFP. 'Acum opt luni (...) i-am spus președintelui Putin într-o discuție la telefon
Nuclear: Fără reuniune între iranieni și europeni vineri (ministrul Barrot)
Șeful diplomației franceze, Jean-Noël Barrot, a confirmat joi că nu va avea loc nicio întâlnire vineri între iranieni și europeni privind programul nuclear iranian, așa cum sugerase Teheranul la începutul acestei săptămâni, relatează AFP. 'O reuniune tehnică era avută în vedere înainte de (...
VIDEO/1mai : Între 157.000 și 300.000 de manifestanți în Franța
Între 157.000 și 300.000 de persoane au manifestat joi în Franța cu ocazia zilei de 1 mai, între care 32.000 până la 100.000 la Paris, 'împotriva extremei drepte și pentru pace, libertăți și justiție socială', potrivit poliției și reprezentanților sindicatului CGT, relatează AFP. 'Această zi de manifes
Putin este 'singurul obstacol' în calea păcii în #Ucraina (șeful diplomației franceze)
Ministrul de externe francez Jean-Noël Barrot a declarat joi că președintele rus Vladimir Putin este 'singurul obstacol' în calea păcii în Ucraina, declarație făcută la o zi după ce Washingtonul și Kievul au semnat un acord privind mineralele, relatează AFP. 'Trebuie să recunoaștem, cred că de acum este clar că sin
SUA: Trump a anunțat numirea consilierului său Mike Waltz în funcția de ambasador la ONU
Președintele american Donald Trump a anunțat joi că îl numește pe Mike Waltz, anterior consilierul său pentru securitate națională, în funcția de ambasador al SUA la ONU, potrivit unui mesaj difuzat pe rețeaua sa de socializare Truth Social, relatează AFP. 'Mike Waltz a muncit din greu pentru a acorda prioritate intereselor naț
Mexicul și Statele Unite au convenit să amelioreze balanța comercială (Sheinbaum)
Președinta Mexicului Claudia Sheinbaum a declarat joi că a convenit cu omologul său american Donald Trump să lucreze pentru ameliorarea balanței comerciale dintre cele două țări, unul dintre argumentele republicanului pentru impunerea de taxe vamale, relatează AFP. Într-o convorbire telefonică apreciată drept 'foarte bună' s-a co