Militari ruşi şi americani, o ''coabitare'' dificilă în Siria (AFP)

Un recent incident între forţele americane şi blindate ruseşti a fost semnalat pe o autostradă în nord-estul Siriei, când niciuna dintre cele două patrule nu a dorit să dea întâietate celeilalte, notează luni AFP într-o analiză.
Astfel de incidente au devenit rutină şi ilustrează coabitarea fragilă între trupele americane şi ruse desfăşurate în Siria, ţară aflată în război din 2011, unde conflictul implică numeroase părţi beligerante, susţinute de puteri străine cu interese divergente.
'Vedem o continuă confruntare între forţele americane şi cele ruse, se comportă de parcă ar fi nişte taxiuri' care se iau la întrecere, îşi exprimă regretul Hussein Abdel-Hamid, un sirian de 55 de ani, care a fost blocat timp de o oră în maşină sa în timpul unui astfel de incident pe autostradă.
Soldaţii americani se află pe teritoriul sirian din 2014 în cadrul coaliţiei internaţionale formate pentru a sprijini forţele kurde în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic.
În ceea ce priveşte armata rusă, ea s-a angajat militar din 2015 de partea regimului preşedintelui Bashar al-Assad, iar trupele sale au fost desfăşurate la sfârşitul anului 2019 în nord-estul Siriei, când Damascul a venit în ajutor forţelor kurde, confruntate cu o ofensivă din partea Turciei.
De atunci, soldaţii ruşi şi americani s-au înfruntat direct în Siria pentru prima oară după decenii. Reporterii AFP în teren au putut vedea cum soldaţi din cele două tabere urmăreau cu binoclul deplasările părţii adverse. Cu regularitate, blindate ale celor două armate se intersectează în timpul misiunilor de patrulare, provocând temeri experţilor cu privire la un derapaj între cele două mari puteri.
Hussein Abdel-Hamid relatează că a fost recent martorul unei astfel de şicanări pe autostrada care leagă localitatea Qamichli de Hassake. 'Nu mai ştii pe care drum să mergi, este ca şi cum ai merge dintr-o ţară în alta', spune el.
Situaţia se datorează în parte şi din cauza deciziilor preşedintelui american Donald Trump.
În octombrie 2019, el a anunţat retragerea trupelor americane din zona de frontieră din nord-estul Siriei, dând practic undă verde ofensivei Turciei împotriva combatanţilor kurzi. Aceştia din urmă, simţindu-se trădaţi de aliatul american, nu au avut de ales decât să ceară ajutorul regimului şi mai ales Moscovei pentru a stopa avansarea pe teren a Ankarei. Washingtonul a anunţat ulterior menţinerea a 500 de soldaţi în acest sector pentru a asigura protecţia puţurilor de petrol deţinute de kurzi.
'Prezenţa comună a Rusiei şi SUA în nord-estul sirian reprezintă o situaţie excepţională', rezumă Samuel Ramani, doctorand la Universitatea Oxford. Cu toate acestea, 'riscul unei confruntări majore este foarte limitat', consideră el, chiar dacă incidentele au fost frecvente în ultimele luni.
La începutul lunii martie, două blindate americane în apropiere de localitatea Tal Tamr au staţionat la aproximativ 50 de metri de o poziţie a regimului, aşteptând să se asigure că o patrulă rusă va părăsi sectorul.
Pe reţelele de socializare, internauţii au difuzat o înregistrare video în care un vehicul blindat rusesc se deplasează cu viteză maximă pentru a depăşi un vehicul american care voia să-i blocheze trecerea, cele două blindate aproape atingându-se.
În februarie, un schimb de focuri a avut loc la trecerea unor vehicule americane în apropierea unui baraj al forţelor regimului sirian. Un sirian a fost ucis atunci.
Ministerul Apărării rus a evocat atunci un 'conflict între populaţia locală şi trupele americane', asigurând că intervenţia soldaţilor ruşi a fost cea care a împiedicat o 'escaladare' a violenţelor.
Aceste incidente 'arată cât de fragilă este situaţia pe teren', subliniază Charles Thépaut, cercetător la Institutul din Washington pentru politica în Orientul Apropiat (Washington Institute for Near East Policy).
'Concentrarea de forţe ostile într-o zonă limitată unde toată lumea trebuie să folosească aceleaşi drumuri face ca lucrurile să fie periculoase', explică el, în pofida mecanismului de 'evitare a conflictelor' existent între forţele americane şi ruse. Acest mecanism vizează canale de comunicare al căror obiectiv este de a împiedica eventuale confruntări în zone unde staţionează diferite forţe şi gestionarea diferitelor aparate de zbor în spaţiul aerian al Siriei.
Washingtonul şi Moscova nu doresc o 'confruntare directă', apreciază Thépaut. 'Potenţialul de escaladare a incidentelor ar putea fi limitat, cu excepţia cazului în care una dintre părţi doreşte să facă o demonstraţie de putere', spune el.
Acest risc s-a adeverit în februarie 2018, când aproximativ 100 de combatanţi pro-regim, între care câteva zeci de mercenari ruşi, au fost ucişi în atacuri aeriene de coaliţia internaţională. Washingtonul a asigurat că aceste raiduri au intervenit după o ofensivă împotriva forţelor kurde.
Astăzi, 'obiectivul Rusiei' rămâne de a face ca trupele americane să plece din Siria, subliniază Thépaut. Dar de asemenea de a 'exercita presiuni' asupra forţelor kurde pentru a 'negocia cu regimul', spune el. AGERPRES/(AS-autor: Lilia Traci; editor: Gabriela Ionescu, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
1 mai: Peste 400 de arestări la Istanbul, potrivit unei asociații de avocați
Peste 400 de persoane care participau la sărbătorile de 1 Mai au fost arestate joi la Istanbul, unde o parte a orașului a fost blocată pentru a preveni orice adunare în emblematica Piață Taksim, a declarat o asociație a avocaților, relatează AFP. 'Numărul de arestări care au ajuns în unitatea noastră de criză depășește 400'
Medvedev afirmă că Trump a obligat #Ucraina să plătească pentru ajutorul SUA prin acordul privind mineralele
Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a declarat joi că semnarea acordului privind mineralele între Ucraina și Statele Unite înseamnă că președintele american Donald Trump a obligat Kievul să plătească pentru viitorul ajutor militar american, relatează Reuters. Acordul, semnat miercuri la Washington, va oferi Statelor Unite acces l
Ministrul de externe ucrainean salută un 'pas important' în relațiile cu SUA după semnarea acordului privind mineralele
Ministrul ucrainean de externe, Andrii Sîbiha, a salutat joi acordul privind mineralele semnat cu Statele Unite ca fiind 'un pas important' în relațiile cu Washingtonul și a precizat că a discutat despre semnarea acestui document cu șefa diplomației europene, Kaja Kallas, relatează Reuters. Acordul economic între SUA
Echipa lui Trump presează Beijingul să negocieze tarifele vamale, potrivit presei chineze
Contrar afirmațiilor președintelui american Donald Trump, Washingtonul, și nu Beijingul, este cel care 'se grăbește' să negocieze tarifele vamale, administrația americană 'luând initiațiva' a numeroase contacte bilaterale, a afirmat joi mass-media oficială chineză, relatează AFP. Cele două mari puteri economice ale lumii
Coreea de Sud: Președintele interimar Han Duck-soo și-a anunțat demisia
Președintele interimar sud-coreean Han Duck-soo a demisionat joi și a anunțat că va candida la alegerile prezidențiale anticipate din 3 iunie, relatează Yonhap și Reuters. Han și-a anunțat decizia în timpul unei conferințe de presă la Seul, punând astfel capăt săptămânilor de speculații cu privire la participarea sa la aleger
#Ucraina: 2 morți și 15 răniți într-un atac al forțelor ruse asupra unei zone rezidențiale din Odesa
Două persoane au fost ucise și alte 15 au fost rănite într-un 'atac masiv' al forțelor ruse asupra unei zone rezidențiale și a unei școli din Odesa, în sudul Ucrainei, au anunțat joi serviciile de urgență ale țării, relatează AFP. Președinția ucraineană a reacționat cerând încă o dată o 'încetare compl
Coreea de Sud: Fostul președinte Yoon Suk Yeol, inculpat pentru abuz de putere
Parchetul sud-coreean a anunțat joi că fostul președinte Yoon Suk Yeol a fost inculpat pentru 'abuz de putere' în urma tentativei sale ratate de a institui legea marțială în decembrie, relatează AFP. 'Investigații suplimentare pentru abuz de putere au condus la această inculpare suplimentară' după cea de 'rebeli
Incendii în Israel: Netanyahu avertizează asupra riscului ca incendiile să se extindă la Ierusalim
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat miercuri că incendiile de vegetație care se răspândesc rapid în apropierea Ierusalimului ar putea ajunge în oraș, relatează AFP. Serviciile de salvare israeliene sunt în alertă maximă după izbucnirea mai multor incendii devastatoare, în principal la vest de Ierusa
Disidență: Cuba acuză UE și Statele Unite de 'ingerință'
Cuba a acuzat miercuri Uniunea Europeană și ambasada Statelor Unite la Havana de 'ingerință' pentru protestele lor după arestarea a două figuri disidente, scrie AFP. Marți, justiția cubaneză a revocat eliberarea condiționată acordată în ianuarie lui José Daniel Ferrer, 54 de ani, și lui Felix Navarro, 72 de ani, acuzați că
India închide spațiul său aerian pentru avioanele pakistaneze
Autoritățile indiene au anunțat miercuri închiderea spațiului aerian al țării pentru avioanele pakistaneze, ca răspuns la interdicția impusă de Islamabad la zborul aeronavelor indiene deasupra teritoriului său, o ultimă evoluție în escaladarea tensiunilor care au urmat unui atentat mortal în Kashmir, notează AFP. New Delhi ac
Republica Dominicană, un 'partener promițător' al Rusiei, afirmă Lavrov
Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, care a făcut o escală la Santo Domingo după o reuniune BRICS în Brazilia, a afirmat miercuri că Republica Dominicană este un 'partener promițător' al Moscovei în regiune, în special în domeniul turismului, notează AFP. Rusia va deschide în curând o ambasadă &ic
SUA și #Ucraina au semnat un acord asupra unui fond de investiții în reconstrucție
Statele Unite și Ucraina au semnat miercuri la Washington un vast acord economic prin care se creează un fond de investiții pentru reconstrucția acestei țări devastate de război și dă administrației Trump acces la resursele naturale ucrainene, comentează AFP. Acest acord intervine în paralel cu multiple negocieri diplomatice în cur
Apărare: 16 țări ale UE pregătite să ceară o scutire de la regulile bugetare
Șaisprezece țări ale Uniunii Europene (UE) vor solicita o scutire temporară de la regulile de stabilitate bugetară pentru a-și stimula cheltuielile militare, a anunțat UE miercuri, notează AFP. Luna trecută, Comisia Europeană a prezentat o 'Carte albă privind apărarea' în care propune, printre altele, ca statele membre să aloce p
SUA: Rubio îndeamnă Pakistanul să condamne atentatul din Kashmir și să coopereze
Secretarul de stat american, Marco Rubio, a încurajat miercuri Pakistanul să condamne atacul din Kashmir și să coopereze cu ancheta, cerând în același timp Islamabadului și New Delhi să dea dovadă de reținere, scrie AFP. Într-o convorbire telefonică cu premierul pakistanez Shehbaz Sharif, el a 'vorbit despre necesit
Liban: Peste 90% din infrastructura Hezbollah demontată în sudul țării (responsabil)
Hezbollah și-a retras luptătorii din sudul Libanului, iar armata libaneză a demontat marea majoritate a infrastructurilor sale militare de acolo, a declarat miercuri pentru AFP un responsabil de securitate. Un acord de încetare a focului a pus capăt pe 27 noiembrie la peste un an de ostilități, dintre care două luni de război deschis, &i