#europarlamentare2019/ Scrutinul a dat o lovitură partidelor centriste dominante în PE, fără a fi însă 'seismul' anticipat de populişti

Dacă alegerile pentru Parlamentul European au fost un test pentru a diagnostica starea Uniunii Europene, un lucru este limpede: alegătorii cer o schimbare, dar nu o redesenare fundamentală a proiectului european, notează luni dpa.
Scrutinul a dat o lovitură partidelor centriste care au dominat Parlamentul European în istoria sa de 40 de ani, dar nu a constituit "cutremurul" anticipat de Steve Bannon, fost strateg al preşedintelui american Donald Trump şi imaginea mişcării populiste.
Chiar dacă rezultatele votului nu sunt cele anticipate de populiştii de extremă dreapta, noul legislativ va fi diferit, întrucât grupurile centriste care îl dominau în mod tradiţional şi-au pierdut majoritatea, ceea ce face mai dificile compromisurile.
Votul a însemnat sfârşitul marii coaliţii dintre Partidul Popular European (PPE, de centru dreapta) şi grupul socialiştilor şi democraţilor (Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor, S&D), care nu mai dispun, împreună, de o majoritate în legislativul cu 751 de locuri.
"Monopolul puterii a fost rupt", a declarat Margrethe Vestager, candidată la postul de preşedinte al Comisiei Europene din parte grupului liberal din PE, ALDE.
ALDE a fost unul din principalii câştigători ai alegerilor, ajungând la 105 locuri, conform rezultatelor parţiale, datorită susţinerii din partea preşedintelui francez Emmanuel Macron. Un rezultat neaşteptat de bun au obţinut şi Verzii, ajungând pe locul al patrulea, cu 67 de locuri.
"Toate acestea au la bază un vot pentru schimbarea statu-quo-ului", a explicat Susi Dennison, de la think-tank-ul Consiliul european de relaţii externe.
Potrivit analistei, prezenţa ridicată la urne, de circa 50% - cu 8% mai mult faţă de data trecută şi consemnând o inversare a tendinţei de scădere - a arătat că alegătorii au înţeles că aceste alegeri au fost critice pentru viitorul UE.
La Bruxelles, mulţi se temeau de o situaţie şi mai proastă, în condiţiile în care formaţiuni populiste cum este Liga, aflată la guvernare în Italia, şi Adunarea Naţională din Franţa condusă de Marine Le Pen se angajau înainte de scrutin să rearanjeze Uniunea Europeană după viziunea lor.
Dar, deşi extrema dreaptă a obţinut mandate în plus, Matteo Salvini, liderul Ligii, nu şi-a atins obiectivul de a forma cel mai mare grup din PE, cu noua sa Alianţă europeană a popoarelor şi naţiunilor.
Per total, grupurile eurosceptice de extrema dreaptă au câştigat 172 de locuri în noul PE, cu doar 17 mai mult decât în cel precedent, indică rezultatele parţiale.
Totodată, spectrul extremei drepte din PE va rămâne divizat, având în vedere că tot aici sunt cuprinşi şi Conservatorii şi reformiştii europeni (ECR), din care fac parte conservatorii aflaţi la guvernare în Marea Britanie şi Partidul Lege şi Justiţie aflat la guvernare în Polonia.
Totuşi, notează Dennison, ar fi greşit să se creadă că UE a reuşit să evite scenariul cel mai prost, întrucât extrema dreaptă va dispune de circa 23% în noul parlament, ceea ce îi asigură suficientă putere de distrugere şi de a exercita presiune asupra partidelor centriste.
"Aş interpreta (rezultatele) mai curând ca o ultimă şansă ca Europa să demonstreze că este capabilă de o schimbare de direcţie", a adăugat Dennison.
Primul test va fi numirea preşedintelui Comisiei Europene, ceea ce va pune la încercare şi sistemul "capilor de listă", în baza căruia germanul Manfred Weber de la PPE revendică acest post.
Weber trebuie să-şi asigure cât mai curând o majoritate în PE, care are ultimul cuvânt asupra numirii preşedintelui CE, dar va avea nevoie şi de susţinerea liderilor din UE, care se reunesc marţi pentru o primă rundă de discuţii.
"Le întind mâna tuturor celor care vor o Europă unită", a declarat Weber sâmbătă, subliniind că PPE are "mandatul alegătorilor".
Chiar dacă aproape o treime dintre cei 28 de lideri ai blocului fac parte din PPE, capitalele UE sunt rezervate faţă de Weber, care nu are experienţă la guvernare.
Numirea preşedintelui CE face parte dintr-un proces complex de negociere a posturilor din conducerea UE, care se referă şi la succesorul lui Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, la viitorul şef al diplomaţiei UE şi la şefia Băncii Centrale Europene şi în care joacă un rol atât cetăţenia, cât şi genul şi alinierea politică.
Tusk i-a îndemnat luna trecută pe liderii din UE să ia "decizii rapide", astfel încât la următorul summit formal, de la sfârşitul lui iunie, să aibă deja în vedere persoanele pe care le doresc în toate aceste posturi.
Totuşi, noile majorităţi din PE vor complica probabil procesul de decizie, pe fondul luptei pentru influenţă dintre formaţiuni de toate orientările.
Candidatul socialist Frans Timmermans s-a declarat convins că "pe marea majoritate a cetăţenilor europeni nu-i interesează cine va conduce noua comisie", mai important, în opinia sa, fiind să se creeze o alianţă care să răspundă principalelor preocupări ale cetăţenilor, cum sunt dreptatea socială şi schimbările climatice. AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Toth, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Siria: Televiziunea de stat emite din nou pentru prima dată de la căderea lui Assad
Televiziunea națională siriană și-a reluat emisiunile luni pentru o perioadă test, la aproape cinci luni de la înlăturarea lui Bashar al-Assad, o relansare întârziată de sancțiunile internaționale și de echipamentele învechite, notează AFP. După ce autoritățile islamiste au ajuns la putere în decembrie, media de s
VIDEO/Onoruri militare pentru Scholz, 'cancelarul momentului de cotitură' pentru armata germană
Cancelarul în exercițiu Olaf Scholz, care îi va preda marți postul lui Friedrich Merz, va rămâne 'cancelarul momentului de cotitură' pentru armata germană, a cărei modernizare a inițiat-o, a salutat luni seară ministrul apărării Boris Pistorius, în cursul unei ceremonii militare pentru plecarea sa, notează AFP.
SUA: Șeful Pentagonului ordonă o reducere cu 20% a numărului celor mai înalți gradați
Secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a ordonat luni o reducere cu cel puțin 20% a numărului de generali și amirali de patru stele în serviciu, conform unui memoriu, citat de AFP. De la intrarea în funcție la sfârșitul lunii ianuarie, administrația Donald Trump afirmă că dorește să alinieze forțele armate la priorită
Peru: Guvernul anunță măsuri de urgență după uciderea a 13 angajați ai unei mine
Președinta peruană Dina Boluarte a anunțat luni o serie de măsuri de urgență în provincia Pataz, în nordul Peru, în urma descoperirii, în ziua precedentă, a corpurilor a 13 angajați ai unei companii miniere răpiți, notează AFP. Mineritul, motorul economic al Peru, se află în centrul tensiunilor în această pr
Yemen: Israelul anunță că a lovit infrastructuri ale rebelilor houthi din Hodeida
Armata israeliană a anunțat luni seara că a lansat atacuri aeriene asupra unor infrastructuri ale rebelilor houthi din Hodeida, sudul Yemenului, la o zi după un atac cu rachete asupra aeroportului internațional din Tel Aviv revendicat de acești rebeli aliați ai Iranului, relatează AFP. Loviturile au fost efectuate 'ca răspuns la atacurile
Ofensiva din Gaza va include strămutarea 'majorității' locuitorilor (armata israeliană)
Noua campanie militară din Fâșia Gaza anunțată luni va necesita strămutarea 'majorității' palestinienilor din acest teritoriu, a declarat generalul de brigadă Effi Defrin, purtător de cuvânt al armatei israeliene, relatează AFP. 'Operațiunea include un atac pe scara largă (și) deplasarea majorității populației din Fâșia Gaza'
BTA: Aproximativ 270 de militari bulgari participă la cinci operațiuni NATO și trei UE
Aproximativ 270 de militari din forțele armate îndeplinesc sarcini în cinci operațiuni NATO și trei operațiuni UE. Acest lucru a fost anunțat de Ministerul Apărării. Tradiționala videoconferință cu contingentele militare bulgare care participă la operațiuni în afara țării a avut loc luni. 'În ajunul Zilei Vitejiei ș
Trump afirmă că vrea să 'lucreze' cu Erdogan pentru a pune capăt războiului din #Ucraina
Președintele american Donald Trump a declarat că a avut luni o conversație telefonică 'foarte productivă' cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, pe care l-a invitat în vizită în Statele Unite, și a afirmat că dorește să lucreze cu acesta pentru 'a pune capăt războiului ridicol, însă mortal, dintre Rusia și Ucraina', relatează AFP și EFE.
Franța: Macron îl primește pe liderul Turkmenistanului, țară cu mari resurse de gaz, pentru semnarea unor acorduri
Președintele francez Emmanuel Macron îl primește luni pe Gurbangulî Berdîmuhamedov, liderul de facto al Turkmenistanului, în vederea semnării mai multor acorduri cu acest stat, unul din cele mai izolate și mai autoritare din lume, dar cu imense zăcăminte de gaz, transmite AFP. 'Liderul național al poporului turkmen', tatăl preșe
Secretarul general al ONU a lansat un apel către India și Pakistan să se 'îndepărteze de prăpastie'
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, și-a exprimat îngrijorarea luni față de tensiunile între India și Pakistan, afirmând că acestea au atins 'cel mai înalt nivel din ultimii ani' și le-a îndemnat 'să se îndepărteze de prăpastie', potrivit AFP. 'Este esențial, în special la această oră criti
Viktor Orban cere limitarea prerogativelor instituțiilor UE
Premierul conservator ungar Viktor Orban a reafirmat luni că nu urmărește nicidecum ieșirea țării sale din UE, ci dorește restrângerea competențelor Uniunii Europene și în acest scop să 'ocupe' Bruxelles-ul pentru a-l transforma într-un 'centru de coordonare' al țărilor membre, relatează agenția EFE. 'Vom ocupa UE și o vom
Administrația Trump le oferă migranților suma de 1.000 de dolari pentru a-i încuraja 'să se autodeporteze'
Administrația Trump va oferi suma de 1.000 de dolari și ajutor de călătorie migranților care aleg 'să se autodeporteze' din SUA, a anunțat luni Departamentul Securității Interne (DHS), relatează Reuters. Suma de bani și contravaloarea biletului de avion pentru migranții care pleacă voluntar ar costa mai puțin decât o deportare efectivă, a preciza
Zelenski le cere statelor UE să ajungă la un 'acord politic' pentru ca #Ucraina să avanseze în procesul de aderare
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut luni Uniunii Europene să convină un 'acord politic' între statele sale membre pentru ca Ucraina să poată avansa în procesul de aderare la blocul comunitar, acord care să nu permită vreun veto din partea celor reticenți față de această aderare, transmite agenția EFE. 'Ucraina a trecut de
Papa Francisc, comemorat în deschiderea sesiunii plenare a Parlamentului European la Strasbourg
Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, transmite: Papa Francisc a fost comemorat luni în deschiderea sesiunii plenare a Parlamentului European la Strasbourg, președinta legislativului comunitar, Roberta Metsola, aducându-i un omagiu și reamintind de apelul fostului Suveran Pontif 'la acțiune și la a lucra împreună în fiecare zi pentru o Europă
Trump afirmă că lideri ai UE i-au cerut să-l sune pe Putin pentru că acesta le-a ignorat apelurile
Președintele american Donald Trump a declarat la 4 mai că lideri ai Uniunii Europene l-au îndemnat în repetate rânduri să-i telefoneze președintelui rus Vladimir Putin, susținând că acesta le-a ignorat încercările de a-l contacta, în timp ce războiul din Ucraina continuă, a relatat luni The Kyiv Independent. 'Știți că li